5.5.5.3 Hoidollinen tuen muoto

Hoidollinen tuen muoto


Hoidollinen tuen muoto 

Menetelmät ja toimintatavat, joilla vastataan lapsen tarvitsemaan hoitoon, hoivaan ja avustamiseen. 
Lapsen terveydenhoidolliset tarpeet huomioidaan osana hoidollisen tuen muotoja 
 
  • esimerkiksi lapsen pitkäaikaissairauksien hoitoon, lääkitykseen, ruokavalioon ja liikkumiseen liittyvät avustamisen tarpeet ja apuvälineet 

 Lapsen terveydenhoidolliset tarpeet edellyttävät usein esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa tehtävää yhteistyötä (konsultaatio ja ohjaus). 

Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa arvioidaan aina tapauskohtaisesti, voidaanko lääke- tai sairaudenhoito toteuttaa osana lapsiryhmän perustoimintaa. Jokaisen lapsen kohdalla tehdään lapsen tilanteen kokonaisarviointi. Lapsen lääke- tai sairaudenhoito annetaan lapsen tarpeen mukaan niin yleisen, tehostetun kuin erityisenkin tuen aikana. Jos lapsen tuen tarve ja hoidolliset tuen muodot edellyttävät varhaiserityispedagogista osaamista, tehdään yhteistyötä veon kanssa.

Kotkan varhaiskasvatuksessa on "Kotkan varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma", mikä pohjaa varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, kouluterveydenhuollon ja lastenneuvolan seutukunnalliselle yhteistyölle. Suunnitelmaa noudatetaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen yksiköissä. Kukin yksikkö suunnittelee lääkehoitosuunnitelman pohjalta lääkehoidon kannalta tarpeelliset toimenpiteet yksittäisen lapsen kohdalla. Suunnitelma koskee välttämättömiä varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa tapahtuvia lääkehoidollisia ja muita hoidollisia toimenpiteitä. Kotkassa lapsen lääkehoidosta vastaa varhaiskasvatuksen lastenhoitaja tai ohjaaja, jolla on lääkeosaamisen perusteet (LOP) koulutus sekä tarvittavat luvat. Lapsen vasun liitteenä käytetään tarvittaessa Yksilöllinen lääkehoito -suunnitelmaa ja/tai Yksilöllinen hoidollisten toimenpiteiden -suunnitelmaa. Suunnitelmat löytyvät varhaiskasvatuksen verkkoasemalta, josta löytyy myös ohje lääkehoitopätevyyden vahvistamisprosessista. Yksilöllisten suunnitelmien ohjeistus on kirjattuna suunnitelmakaavakkeisiin.