5.5.5.2 Rakenteellinen tuen muoto

5.5.5.2 Rakenteellinen tuen muoto


Rakenteellisen tuen muoto 

Henkilöstön osaamisen ja erityispedagogisen osaamisen hyödyntäminen, lisääminen sekä jakaminen, koskettavat erityisesti tuen tarpeen havaitsemista ja tuen toteuttamista. 
Ryhmän lapsimäärän pienentäminen 
Henkilöstön mitoitukseen ja/tai rakenteeseen liittyvät ratkaisut 
Lapsimäärän ja henkilöstömitoituksen/rakenteen muuttaminen lapsen tuen tarpeen mukaan.  
Varhaiskasvatukseen osallistumisen edellyttämät tulkitsemis- ja avustamispalvelut, apuvälineiden käyttäminen sekä esteettömyyden huomioiminen. Tulkitsemis- ja apuvälinepalveluiden osalta ollaan tiiviIssä yhteistyössä Kymsoten kanssa.
Varhaiskasvatuksen pienennetty ryhmä. 
Varhaiskasvatuksen erityisopettajan tuki tehtäväalueellaan.

Lasten tarpeet voivat edellyttää henkilöstön osaamisen lisäämistä tai vahvistamista. Kotkan varhaiskasvatuksen henkilöstö kokee, että on tärkeää saada kunkin ammattilaisen osaaminen oikeasti käyttöön hyödyksi ryhmän ja yksikön lapsille. Päiväkotien on mahdollista järjestää henkilökunnalle koulutusta vähintään kehittämispäivissä. Ammattilaisia ohjautuu myös yksittäisiin seudulla ja valtakunnallisesti toteutuviin koulutuksiin. Varhaiskasvatuksessa järjestetään vuosittain koulutusta koko henkilöstölle tai kohdentuen eri henkilöstöryhmille, joko omien ammattilaisten toteuttamana tai ulkopuolisen koulutuksen muodossa. 

Varhaiskasvatuksen erityisopettajat (veo) työskentelevät tehtäväkokonaisuuksien mukaan määritellyissä päiväkodeissa (mukaan lukien avoin varhaiskasvatus), esiopetusyksiköissä, perhepäivähoidossa ja yksityisessä varhaiskasvatuksessa. Varhaiserityiskasvatuksen käsikirjassa on kuvattu veon tehtäväkokonaisuuksiin liittyviä sisältöjä ja toimintatapoja. Varhaiskasvatuksen ohjaajat toteuttavat avustamistehtävää. He voivat työskennellä ryhmäohjaajina tai lapsen henkilökohtaisina ohjaajina. Tarve määritellään tuen tarpeiden mukaisesti Vek -ryhmässä (katso luku 5.5.1). 

Lapsiryhmiä muodostettaessa Kotkan varhaiskasvatuksessa huomioidaan ryhmän lasten tarpeita ja arvioidaan niiden vaikutusta varhaiskasvatuksen toteuttamiseen. Lasten tarpeiden kokonaisuus voi edellyttää esimerkiksi resurssihenkilön työpanoksen ohjaamista lapsiryhmään. Varhaiskasvatuslaki määrittää lapsen iän mukaan lasten ja aikuisten välisen suhdeluvun. Kotkan varhaiskasvatuksessa on mahdollista muuttaa henkilöstön ja lasten suhdelukua, jolloin lapsimäärä pienenee. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa suhdeluvun muutoksen tavoitteena on
 

- mahdollisuus toteuttaa lapsen tukea suunnitellusti ja  

- varhaiskasvatukselle asetettujen tavoitteiden saavuttaminen ryhmässä.  

Perusteissa kuvataan, että lapsen tuen tarpeet voivat edellyttää varhaiskasvatuksen järjestämistä myös pienryhmässä tai erityisryhmässä. Kotkan varhaiskasvatuksessa ei ole erityisryhmiä. Päiväkodeissa on mahdollisuus muodostaa pienennetty ryhmä, mikäli siihen on tarvetta. Pienennetyn ryhmän tarvetta arvioidaan vuosittain. Ryhmän suunnittelussa ja muodostamisessa veo, päiväkodin johtaja ja aluepäällikkö tekevät tiivistä yhteistyötä.  
 
Rakenteellinen tuen muoto on kirjattu Varhaiserityiskasvatuksen käsikirjaan.