Fiktiivisen videon ideointi

Fiktiivisen videon ideointi



Hyvää materiaalia ideoinnin harjoitteluun löytyy YLE:n sivulta: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/03/09/ideasta-elokuvaksi-opas-ekan-leffan-tekemiseen.

Perustekijät, joita elokuvassa tarvitaan ovat aika, paikka ja henkilöt. Pienimuotoisia draamaelokuvia voi tehdä myös ainekirjoituksen pohjalta. Tällöin opettajan on kuitenkin hyvä muistuttaa, että koulussa toteutettava elokuvaprojekti on helpoin toteuttaa, jos paikka on koulu ja henkilöt löytyvät koulumaailmasta. Koulutilojen lavastaminen vaikkapa marsilaisten kaupungiksi voi olla kohtuuton urakka, mutta tarina, joka tapahtuu koulun tiloissa ja pihalla ja lähimetsässä on mahdollinen. Jossain vaiheessa ideoinnin edistyessä on syytä rajata myös tapahtumapaikkojen määrä muutamaan. (Esim. luokkahuone ja koulun piha). Lukuisat tapahtumapaikat tekevät kuvauksista työlään.

Kun ideointi on lähtenyt käyntiin, kannattaa luokalle opettaa käsikirjoituksen perusteet, jotta ideat saadaan kuvattavaksi käsikirjoitukseksi. Omassa luokassani olen toteuttanut käsikirjoitusta ryhmissä prosessikirjoituksena. Prosessin aikana selviää, kuka jaksaa työstää käsikirjoitustaan niin pitkälle, että siitä tulee kuvattava elokuva. 

Alla olevasta videosta näet esimerkkejä vitosluokan oppilaiden (2017) kanssa toteutetuista fiktiivisistä elokuvista. Näitä muutaman minuutin kestoisia fiktiivisiä elokuvia on edeltänyt käsikirjoituksen, kuvakäsikirjoituksen, videotuotatoprosessin, kuvauksen ja leikkauksen harjoittelu pienempien projektien yhteydessä. Elokuvanäytteiden lisäksi kevätjuhlaan vuonna 2017 tekemässämme videossa esitellään hieman elokuvantekoprosessia. Pieni videomme voi toimia hyvänä johdantona videojaksollenne.

https://www.youtube.com/watch?v=Kuu5y2MnW7g

Hauska ja nopea tapa päästä draaman tekoon kiinni on luoda traileri (4lk) Ibadissä toimivalla trailerinteko-ohjelmalla, jota lapset oppivat käyttämään pienen ohjeistuksen jälkeen.

Markun lyhärikoulussa on hyvä jakso, jossa on opettajalle vinkkejä kuinka oppilaita voi ohjata ideointiin. https://yle.fi/lyharikoulu/