Ei-fiktiivisen videon ideointi

Ei-fiktiivisen videon ideointi

Jos on tarkoitus tehdä ei-fiktiivinen elokuva ja TV-ohjelma, kannattaa johdantona katsoa Patsen ja Empun tutoriaali dokumenttielokuvista: 


Oppilaiden kanssa toteutettavia ei-fiktiivisiä videoita voivat olla esim.
- opetusvideot
- esittelyvideot jne. 
- dokumentit
- reportaasit ja uutiset

Ei-fiktiivistä ohjelmaa kannattaa suunnitella ohisen suunnittelulomakkeen avulla.
Ei-fiktiivisen_videon_suunnittelu.doc​ (doc)
Ei-fiktiivisen_videon_suunnittelu.pdf​ (pdf)

Jos päätetään tehdä dokumenttityylisiä elokuvia tai ajankohtaisohjelmia, opettaja voi antaa elokuvan aiheeksi johonkin käynnissä olevaan oppikokonaisuuteen liittyvän teeman. Video voi toimia esimerkiksi hyvänä projektin lopputyönä. Jos opiskeltavan asian saa mielekkäällä tavalla videolle, se on yleensä myös hyvin opittu. Hyviä dokumentteja syntyy myös, kun oppilaille antaa vapaat kädet ideoida aiheita. Monesti oppilaat innostuvat, kun saavat mahdollisuuden esitellä harrastustaan tai kotieläintään videon avulla.

Vaikka kyseessä on dokumentti tai uutinen, myös se vaatii jonkinlaisen suunnitelman ennen kuvaustilannetta. Ilman suunnitelmaa on vaikea saada aikaan kelvollista lopputulosta. Tietysti hyvä dokumentaristi on sopeutuvainen muutoksille ja näkee mahdollisuutena, jos jotain ennalta arvaamatonta tapahtuu itse kuvaustilanteessa.

Esimerkiksi olemme oppilaiden kanssa havainnollistaneet kivikauden keksintöjä mykkäfilmin keinoin (5lk), pohtineet fysikaalisia ilmiöitä laatien ilmiöistä pieniä opetusvideoita (5lk), tuottaneet uutisreportaaseja koulun tapahtumista (4lk), tehneet mainoksia, pohtineen elokuvan keinoin työrauhaan ja yhdessä toimimiseen liittyviä hyviä ja huonoja kokemuksia (3lk), kuvanneet nukkehäitä uskonnossa (3lk) jne. Hauska ja varsin onnistunut projekti oli Maailmamme-ilmiöoppimiskokonaisuuden yhteydessä erityisesti kummiluokkaa ajatellen tuotettu joululukalenteri. Joulukalenterissa tonttustudiosta käsin seurattiin joulupukin matkaa maailman ympäri. Yrittäjyyskasvatukseen projekti liittyi niin, että jokaisessa jaksossa oli oma tuottajansa, joka toisen oppilaan laatimaan käsikirjoitukseen tutustuttuaan palkkasi tarvittavan tuotantohenkilökunnan ja juontajat määrätyn budjetin puitteissa. Rahayksikkönä toimi luokkamme oma valuutta "vibet".

Kootusti videonäytteitä tehdyistä projekteista ja linkkejä tehtävänantoihin voit katsoa täältä.