3. Esituotanto

Videotuotannon suunnittelu ja tuotantoroolit

Yleensä myös idean kehittely ja käsikirjoitus lasketaan osaksi esituotantoa. Oma kokemukseni on, että koululaistöissä ideointi ja käsikirjoitusvaihe on hyvä erottaa varsinaisesta videotuotannosta, jolloin koko luokka voi keskittyä ideointi ja kirjoitusprosessiin. Näin videon tekninen toteutus ei vie liikaa huomiota sisällön kehittelyltä.

Toki joskus voi hullutella ja päästää oppilaat kuvaamaan ilman suunnitelmia, mutta on tärkeää opettaa, että yleensä videotuotannoissa 80% työstä tehdään kynän ja paperin avulla (tai tietokoneen tekstinkäsittely- ja taulukko-ohjelman avulla) ja asianosaisten kanssa videosta keskustellen ilman, että kameraan on tarve koskea ollenkaan.

Kun käsikirjoitus on hyväksytty, valitaan tuottaja, joka vastaa koko prosessista tästä eteenpäin. Käsikirjoitus (tai ei-fiktiivisen ohjelman suunnitelma/formaatti) annetaan tuottajalle, joka alkaa pohtia, kuinka käsikirjoituksesta syntyy valmis elokuva. Tuottajan on huolehdittava, että kaikki tuotantoprosessiin liittyvät työvaiheet tulevat tehdyksi. Opettaja keskustelee ensisijaisesti tuottajan kanssa ja tuottaja ohjeistaa omaa työryhmäänsä. (Työvaiheet on hyvä toteuttaa ryhmätyönä, mutta prosessin oppimisen kannalta on hyvä, että vastuut ja roolitus ovat selvät.)

Kun tuottaja on valittu:
1) Valitaan ohjaaja (joka voi koululaistöissä olla myös tuottaja itse).
2) Ohjaaja (joka voi koululaistöissä olla myös kuvaaja) vastaa kuvakäsikirjoituksen laatimisesta. Kuvakäsikirjoituksen laatimiseen liittyy myös kuvauspaikkojen pohtiminen.

Kuvakäsikirjoituksen voi laatia oheiselle lomakkeelle 180214_kuvakäsikirjoitus.pdf​.

Kuvakäsikirjoituslomakkeen ruutuihin piirretään, mitä kuvassa näkyy. Ruutuihin voi kirjoittaa myös kuvaa selittäviä tekstejä ja piirtää nuolia, jotka kuvaavat kameran liikeitä. Ruutujen vieressä oleville tyhjille riveille kirjoitetaan, mitä puhutaan kyseisessä kohtauksessa (vuorosanat tai kertojan ääni, jos on) ja viimeiseen sarakkeeseen kirjataan ideat musiikeista ja äänitehosteista. Kuvakäsikirjoitusta tehdessä ohjaajan olisi hyvä olla tietoinen eri kuvakoista ja kameran perusliikkeistä. Näihin asioihin voi oppilaat perehdyttää "Kuvallisen kerronnan perusjutut" oppimateriaalilla, joka löytyy Kuvakerronnan perusteet -linkin alta.


3) Ohjaajan laatiessa kuvakäsikirjoitusta tuottaja pohtii käsikirjoituksen äärellä, millaisia henkilöitä tarvitaan työskentelemään tuotannossa. Videoprojekteissa on kivaa se, että tehtäviä löytyy hyvin erilaisia lahjoja omaaville oppilaille (tässä vaiheessa opettajalta vaaditaan pelisilmää, jotta kaikille löytyy oman kokoinen rooli):
  • johtajat (tuottaja, ohjaaja)
  • esiintymishaluiset (näyttelijät)
  • käytännön järjestelijät (järjestäjä, tuotantoapulainen)
  • kuvataiteilijat (kuvaus, ohjaus, lavastus, puvustus, grafiikat)
  • tekniikan ihmiset (valaistus, äänitys, kuvaus, editiointi) jne.
Videotuotannot antavat myös hienoja mahdollisuuksia kokeilla itselleen vieraampia rooleja.

------------------
Vinkki: Videoprojekti voi olla myös osa yrittäjyyskasvatusta. Luokassa olen toteuttanut videoprojekteja niin, että olen opettajana antanut tuottajalle esim. 150 vibeä (luokkamme oma rahayksikkö), jonka avulla tuottajan tulee toteuttaa koko projekti. Tuottaja hinnoittelee eri tehtävät (ja myös oman palkkansa) ja "palkkaa" oppilaat eri tuotantorooleihin. Kun luokassa on käynnissä useampi videoprojekti samaan aikaan, oppilaat voivat "työllistyä" eri projekteihin eri rooleissa. Oppilailta vaaditaan paljon yhteistyötä ja tuottajilta organisointikykyä, jotta aikataulut eri tuotantojen välillä saadaan täsmäämään. Ansaituilla "vibeillä" pystyi luokassa "vuokraamaan" esim. paremman istumapaikan, vapaavalintaisuutta tms. sopimuksen mukaan. Toki ansaitut "vibet" voivat olla myös arviointikriteeri siitä, kuinka ahkerasti oppilas on osallistunut videoiden tekoon.
--------------

Koska tuottajalla on lopulta paljon erilaista järjesteltävää, hän voi ensitöikseen palkata avukseen "järjestäjän, kuvaussihteerin tai tuotantoapulaisen", joka vastaa tuottajan apuna kaikista järjestelytehtävistä. Seuraavaksi on mietittävä:
  • Millaisia näyttelijöitä tarvitaan? (Koululaisprojekteissa ohjaaja ja tuottaja voivat "palkata" näyttelijät yhteistyönä. Näyttelijöiden tulee tutustua roolihahmoonsa ja kohtauksiin etukäteen.) Tuottajan tulee myös huolehtia, että kaikilta elokuvassa esiintyviltä on saatu kirjallinen kuvauslupa.
  • Mitkä ovat kuvauspaikat? (Ohjaaja pohtii kuvauspaikkoja taiteellisesta näkökulmasta eli esim. valon suuntia, lavasteita jne. ja ohjaaja järjestyksen kannalta eli saadaanko tila varattua, riittävän hiljaiseksi jne.)
  • Mikäli kohtauksissa tarvitaan erityistä valaistusta, voidaan projektille palkata valaistusvastaava.
  • Tarvitaanko lavasteita? (Jos tarvitaan, voidaan porjektiin "palkata" erityinen lavastaja, joka vastaa lavasteiden rakentamisesta.)
  • Mitä rekvisiittaa tarvitaan? (Lavastaja voi vastata myös rekvisiitasta tai projektille voidaan "palkata" apulaislavastaja/rekvisiittavastaava, joka vastaa rekvisiitasta koko kuvausten ajan.)
  • Tarvitaanko erityistä puvustusta? ( Projektille kannattaa "palkata" pukusuunnittelija/puvustaja. Vaikka kyse olisi elokuvasta, jossa oppilaat ovat omissa vaatteissaan, kuvaukset saattavat kuitenkin jatkua useamman päivän. Jatkuvuuden kannalta on tärkeää, että oppilaiden asusteet eivät vaihdu kesken kuvausta. Puvustajalle voi antaa tehtäväksi suunnitella asusteet ja huolehtia näyttelijöiden asusteista koko kuvausprosessin ajan.)
  • Tarvitaanko maskeerausta?
  • Millä kuvataan?
  • Editoija ja äänivastaava voidaan myös valita jo prosessin alkuvaiheessa. Äänivastaava voi olla kuvauksissa apuna nauhoittamassa ääntä ja luomassa äänitehosteita tai luomassa käsikirjoituksen pohjalta taustamusiikkia esim. www.audiotool.com sovelluksella. Editoija voi kuvauksissa tehdä muistiinpanoja esim. onnistuneista kohtauksista, jotta editointi nopeutuu.
Tuottaja voi käyttää oheisia lomakkeita apuna "palkatessaan" työntekijöitä projektiin.

​Tuotantoroolit pdf-tiedostona: tuotantorooli_elokuva.pdf
​Tuotantoroolit excel-tiedostona: tuotantorooli_elokuva.xlsx

4) Tuottaja vastaa, että ennen varsinaisten kuvausten aloittamista, kaikki osa-alueet ovat valmiina:
- kuvakäsikirjoitus
- näytteljijät, kuvausluvat
- puvustus/maskeeraus
- lavastus/välineistö
- tekniikka: kamerat, valaistus, äänitys
- kuvausaikataulut/kuvausluvat/paikkojen varaus

Jos oppilastuottaja todella innostuu tehtävästään, hänelle voi antaa projektin hallinnan avuksi oheisen ammattimaisessa videotuotannossa apuna käytetyn tuottajan muistilistan.
TV-tuotannon_vaiheet.xlsx