Säästäminen ja sijoittaminen

Sijoitusmuotojen vertailua

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Kun omat säästämistavoitteet ovat selvillä ja haluaa aloittaa sijoittamisen, tulee valita sijoituskohde, joka vastaa tavoitteita. Tärkeintä on varmistaa, että sijoitukseen liittyvät riskit eivät ole suurempia kuin mitä on valmis itse ottamaan.

Julkisesti listatut osakkeet, velkakirjat ja asuntosijoittaminen ovat tyypillisiä tapoja sijoittaa. Sijoitusrahasto on kustannustehokas tapa hajauttaa omia sijoituksiaan.

Lue alla olevat sijoitusmuotojen kuvaukset ja

a)listaa kunkin edut ja huonot puolet.

b)valitse niistä itsellesi sopivin / houkuttelevin. Perustele valintasi.

OSAKKEET
Ostaessasi yhtiön osakkeita, ostat osan yhtiöstä. Eli omistat osan yhtiötä. Osakkeet tuottavat kahdella tavalla:
1) Arvonnousulla: Osakkeen arvon noustessa osakkeen hinta nousee.

2) Osinkoina: Suurin osa julkisesti listatuista osakeyhtiöistä maksaa osinkoja.

Osinko on yrityksen jakama voitto-osuus osakkeenomistajalle. Osinko maksetaan osakkeenomistajille tyypillisesti kerran vuodessa.

Osakkeisiin sisältyy riskejä. Näistä tärkeimmät ovat yritysriski ja markkinariski. Yritysriski on nimenomaisesti sijoituskohteesta johtuvaa riskiä. Jos sijoittaja hankkii osakkeita yhtiöstä, jonka osakekurssi laskee yrityskohtaisten syiden takia realisoituu yrityskohtainen riski. Sijoittamalla useampaan kuin yhteen yhtiöön voi pienentää yritysriskiä. Markkinariski eli systemaattinen riski on kaikille yrityksille yhteinen. Markkinariski kuvaa koko globaalin osakemarkkinan yhteistä riskiä eikä sitä voi poistaa hajauttamalla.

VELKAKIRJAT
Velkakirjaksi kutsutaan yritysten ja valtioiden sijoittajilta lainaamaa rahaa. Ero osakkeisiin on siinä, että velkakirjat erääntyvät, eli sijoitettu raha lainataan yritykselle tai valtiolle vain tietyksi ajaksi ja sen jälkeen sijoitettu summa maksetaan kokonaisuudessaan lainaajalle takaisin. Velkakirjat eivät ole yleensä suoraan yksityissijoittamisen instrumentteja - helpoin tapa sijoittaa yksityishenkilönä velkakirjoihin on korkorahastot.
Lainan antaja saa antamaansa lainaa vastaan korkoa. Eli kun lainaat rahaa, saat korkotuottoa.
Velkakirjoihin ajatellaan sisältyvän kahdenlaisia riskejä. Ensinnäkin velkakirjan antaja voi menettää maksukykynsä, jolloin hän ei voikaan maksaa lainaansa takaisin. Toisaalta velkakirjan arvo voi muuttua alkuperäisestä korkotason muutosten seurauksena. Vakavaraisten yritysten ja valtioiden velkakirjoihin liittyvät riskit ovat yleensä pienempiä kuin osakkeisiin liittyvät riskit.


ASUNTOSIJOITTAMINEN
Asunto voi olla sijoituksena yleensä houkuttelevan konkreettinen. Asunto on kiinteää omaisuutta, jonka arvo ei heilahtele kovin herkästi ja josta saa tuottoja melko nopeasti ja kuukausittain, jos asuntoa pitää sijoitusasuntona. Myös oman asunnon ostaminen voi siis olla sijoitus. Ennen asunnon hankintaa on kuitenkin tärkeää pohtia eri asioita, kuten asuinaluetta ja asunnon kuntoa. Alueelliset erot voivat olla suuria ja on hyvä muistaa, että omistusasunto ei ole aina sijoitus. Asunnon arvonnousu ja vuokratuotto voi heitellä paljonkin alueittain, riippuen siitä onko alue muuttovoitto- vai muuttotappioalue. Myös erilaiset isot kiinteistöön kohdistuvat remontit, kuten julkisivu- tai putkiremontti, voivat vaikuttaa asunnon arvoon sekä tuottoon.


SIJOITUSRAHASTO
Sijoitusrahasto koostuu arvopapereista ja sen omistavat rahastoon sijoittaneet sijoittajat rahasto-osuuksiensa suhteessa. Koska rahasto koostuu useista eri arvopapereista, se on kustannustehokas tapa hajauttaa omia sijoituksia.

Rahastoihin sijoittaminen on myös hyvä tapa hajauttaa useille eri toimialoille sekä esimerkiksi maantieteellisesti. Pankin kautta voit avata sijoitustilin lisäksi rahastosalkun, jolloin rahastoihin sijoittaminen on myös hyvin helppoa.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Korkoa korolle-ilmiö ja pörssin tuotto

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1. Miljonääriksi haluava 16-vuotias Mikael päättää aloittaa kuukausisäästämisen. Hän aikoo sijoittaa säästönsä Helsingin pörssiin, jonka tuotto on keskimäärin 7 % vuodessa. Kuinka paljon Mikael tulisi säästää kuukaudessa, jos hän haluaisi kerätä itselleen miljoonan euron salkun 50 ikävuoteen mennessä? Hyödynnä vastauksen selvittämisessä korkoa korolle -laskuria osoitteessa https://www.nordea.fi/henkiloasiakkaat/palvelumme/saastaminen-sijoittaminen/sijoittaminen/saannollisen-saastamisen-laskin.html.

2. Millaisella kuukausisummalla Mikael saisi miljoonan kasaan 60 ikävuoteen mennessä?

3. Korkoa korolle -laskureiden ongelma on siinä, että osakkeiden tuotto ei ole tasaista. Joinakin vuosina niiden arvo voi kasvaa valtavasti ja toisinaan pörssi voi romahtaa. Sijoittaja.fi -sivustolta löytyy taulukko, johon merkitty Helsingin pörssin tuotto vuosittain 1999–2018. https://www.sijoittaja.fi/124139/helsingin-porssin-20-vuoden-tuotto-ja-johtopaatokset-tuottokehityksesta/ Vastaa taulukon avulla seuraaviin kysymyksiin:
a) Kuinka monena vuonna Helsingin pörssin osakkeet ovat tuottaneet voittoa?
b) Kuinka monena vuonna osakkeet ovat tuottaneet tappiota?
c) Mikä on ollut pörssin paras vuosi tänä ajanjaksona?
d) Mikä on ollut huonoin?
e) Pohdi, millä tavoin sijoittajan kannattaisi ottaa huomioon vaihtelu tuotoissa eri vuosien välillä.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Tehtäviä indeksirahastoista ja pörssinoteeratuista ETF-rahasto-osuuksista

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Mene osoitteeseen www.morningstar.fi ja hyödynnä hakutoimintoa. Vastaa seuraaviin kysymyksiin:

1. Avaa eri välilehdille seuraavat rahastot: "Handelsbanken USA Indeksi" sekä "Nordnet Suomi indeksi" ja vastaa alla oleviin kysymyksiin:

a) Mitä vastuullisuusarvosana (ESG) tarkoittaa? Ovatko kyseiset rahastot mielestäsi vastuullisia sijoituskohteita?
b) Minä vuonna rahastot ovat tuottaneet parhaiten? Entä huonoiten? Merkitse tuotto prosentteina.
c) Mitkä ovat niiden juoksevat kulut (hallinnointikulut)?
d) Mitkä ovat rahastojen keskeisimmät toimialat? Mainitse myös viisi suurinta yritystä ja niiden painoarvo (%) rahastossa.

2. Avaa eri välilehdille seuraavat ETF-rahasto-osuudet kirjoittamalla hakukenttään niiden "tikkeri" eli kansainvälinen tunniste: "EUNL", "IS3N" ja "EXSA"

a) Selvitä niiden vastuullisuusarvosanat.
b) Minä vuonna ETF:t ovat tuottaneet parhaiten? Entä huonoiten? Merkitse tuotto prosentteina.
c) Mitkä ovat niiden juoksevat kulut (hallinnointikulut)?
d) Mitkä ovat ETF:n keskeisimmät toimialat? Mainitse myös viisi suurinta yritystä ja niiden painoarvo (%).
e) Pohdi väitettä: "Sijoittamalla tämän tehtävän kolmeen ETF-rahasto-osuuteen, saat sijoittamallesi pääomalle maailmanlaajuisen hajautuksen."

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Rahastosijoitussuunnitelma

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Avaa seuraavat välilehdet:

https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/rahastolistat?sortField=yield_1y&sortOrder=descending

https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/etf-listat?sortField=yield_1y&sortOrder=descending

Valitse neljä osakerahastoa ja neljä ETF-rahastoa, joihin olisit valmis sijoittamaan omia rahojasi. Kerro kustakin lyhyesti ja perustele kunkin kohdalla valintasi.

1. Neljä osakerahastoa, joihin sijoittaisin.

2 Neljä ETF-rahastoa, joihin sijoittaisin.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen