Päiväkauppa eli treidaaminen

Kertaava tehtävä shorttaamisesta (Oppitunti 19)

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Myös laskevista kursseista on mahdollista saada tuottoa. Tämä tapahtuu shorttaamalla osaketta eli myymällä sitä lyhyeksi. Lyhyeksi myynti tarkoittaa sellaisen osakkeen myymistä, jota sijoittaja ei myyntihetkellä omista. Käytännössä shorttaaminen tapahtuu lainaamalla osake joltakin toiselta sijoittajalta, minkä jälkeen lainattu osake myydään. Mikäli osakekurssi laskee, osake voidaan ostaa pörssistä takaisin edullisemmalla hinnalla, jolloin se palautetaan alkuperäiselle omistajalle. Lyhyeksi myyjän voitto on osakkeen alkuperäisen myynti- ja ostohinnan erotus (miinus kulut).

Osakkeiden shorttaaminen ei ole ilmaista. Osakkeet lainaavalle sijoittajalle pitää maksaa lainasta korkoa, joka vaihtelee markkinatilanteen mukaan. Korko voi olla esimerkiksi 5 % vuodessa (lainattujen osakkeiden arvosta). Lisäksi välittäjä perii lyhyeksi myynnistä avauspalkkion, joka voi olla vaikkapa 30 euroa. Lyhyeksi myynnin tuottojen pitää kattaa avauspalkkio, korkokulut ja osakekaupan välityspalkkiot, jotta se olisi kannattavaa.

Lyhyeksi myynti edellyttää myös riittäviä vakuuksia (esim. 150 % osakkeiden markkina-arvosta). Näin varmistetaan, että lyhyeksi myyjä kykenee hankkimaan lainaamansa osakkeet takaisin. Vakuuksiksi kelpaavat käteinen tai arvopaperit, joilla on lainoitusarvoa. Kun shortatun osakkeen kurssi nousee, myös vakuusvaatimus kasvaa. Lyhyeksi myyjän kannattaakin pitää salkussaan riittävästi puskuria, jottei häntä pakoteta vakuuksien puutteen takia ostamaan osaketta ennenaikaisesti takaisin. Sekin on mahdollista, että lainanantaja vaatii osakettaan takaisin, jolloin lyhyeksi myydyt osakkeet on pakko ostaa välittömästi takaisin, vaikkei vakuuksista olisikaan puutetta.

Kuvitteellinen esimerkki shorttaamisesta:

Teslan osakkeen kurssi on 750 euroa. Sijoittaja A uskoo, että osake on ylihinnoiteltu, ja hän päättää myydä sitä lyhyeksi 15 000 euron arvosta. Sijoittaja A tekee toimeksiannon 200 Teslan osakkeen myynnistä ja saa tililleen kaupoista 15 000 euroa (200 osaketta x 750 euroa).

Myydyt osakkeet lainataan eläkerahastolta, joka saa lainatuille osakkeille 5 % vuosituoton. Välittäjälle maksetaan toimeksiannosta 30 euron avauspalkkio. Sijoittaja A:n salkussa on nyt 15 000 euroa ja muita varoja, jotka toimivat lainan vakuutena.

Kahden kuukauden päästä Teslan kurssi laskee 600 euroon, jolloin sijoittaja A päättää ostaa lainaamansa 200 osaketta takaisin ja sulkea positionsa. Osakkeiden kokonaishinta on yhteensä 12 000 euroa (200 x 600 euroa). Sijoittaja A palauttaa osakkeet eläkerahastolle, jolloin hänelle jää alkuperäisestä myynnistä 3 000 euroa voittoa. Kun tästä vähennetään vielä kulut (avauspalkkio 30 euroa sekä 5 %:n vuosikorko kahdelta kuukaudelta eli 125 euroa), jää sijoittaja A:n voitoksi 2 845.

Lyhyeksi myynti on hyvin riskialtista toimintaa. Tavanomaisissa osakekaupoissa sijoittaja voi menettää ainoastaan sijoittamansa pääoman. Näin voisi käydä esimerkiksi yrityksen konkurssin seurauksena, jolloin hankitut osakkeet muuttuvat arvottomiksi. Lyhyeksi myynnissä tappioille ei kuitenkaan ole olemassa ylärajaa, sillä shortattujen osakkeiden arvo voi ainakin teoriassa kasvaa äärettömästi. Jos aiemmassa esimerkissä Teslan osakkeiden hinta olisikin nelinkertaistunut 3 000 euroon, olisi sijoittaja A joutunut ostamaan ne takaisin 60 000 eurolla. Tällöin hän olisi kärsinyt kulujen ohella 45 000 euron tappiot.

Mikäli jotain osaketta on myyty laajalti lyhyeksi, kertoo se markkinoiden epäluottamuksesta kyseistä osaketta kohtaan. Esimerkiksi Nokiaa myytiin paljon lyhyeksi, kun yritys kärsi matkapuhelinliiketoiminnan ongelmista 2010-luvun alkupuolella. Ajoittain sijoittajat ahnehtivat myymään lyhyeksi osaketta liian suurella volyymillä suhteessa liikkeessä olevaan osakekantaan. Tällaiset olosuhteet voivat altistaa sijoittajat ns. short squeeze -tilanteeseen, joka pakottaa lyhyeksi myyjät ostamaan osakkeita takaisin liiallisiksi kohonneista vakuusvaatimuksista johtuen. Näin syntynyt paine ostaa osaketta takaisin kohottaa pörssikurssia entisestään, jolloin lyhyeksi myyjät joutuvat sulkemaan positionsa ja realisoimaan valtavia tappioita.

Viime aikojen kuuluisin short squeeze kohdistui GameStop yritykseen, jonka osake lähti rakettimaiseen nousuun vuoden 2021 tammikuussa.


TEHTÄVÄ:

Etsi internetistä suomenkielinen video tai podcast -jakso, joka käsittelee GameStopin (GME) osakkeen hämmästyttävää hintakehitystä.

a) Selosta löytämäsi aineiston pohjalta, mikä tarkalleen ottaen aiheutti GameStop osakkeen kummallisen käyttäytymisen.

b) Pohdi lyhyesti, mitä tapahtumasarja kertoo osakemarkkinoista 2020-luvulla.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen