Uutto

Tutki uuton ja näkö ja hajuaistin avulla mitkä osat intialaisesta mauste-seoksesta liukenevat poolisiin ja mitkä poolittomiin liuottimiin. Liuottimina käytetään rapsiöljyä ja vettä.

Miten voit hyödyntää tietoa eri mausteiden poolisuudesta ja poolittomuudesta?

Ohjeita uuttoon

1) Valitse uuttoon kaksi lähes toisiinsa liukenematonta nestettä (esim. eetteri/vesi). Seoksen eri komponentit jakautuvat liukoisuuksiensa perusteella jompaan kumpaan liuotinkerrokseen. Syntyy liukoisuuksien tasapainotila.

2) Valitse erotussuppilo nestemäärien mukaan. Erotussuppilon tulee olla tilavuudeltaan n. kaksi kertaa uutettavan liuoksen ja uuttoliuoksen yhteenlaskettu tilavuus.

3) Siirrä seos erotussuppiloon. Huuhtele astia pienellä määrällä käyttämääsi liuotinta.

4) Tarkista orgaanisen ja vesifaasien suhteelliset määrät. Tarvittaessa voit lisätä liuotinta tai sammutus- tai pesuliuosta.

5) Sulje erotussuppilo tulpalla.

6) Käännä suppilo ylösalaisin ja avaa hana varovasti. Erotussuppilosta saattaa tällöin vapautua kaasuja.

7) Vapauta kaasut avaamalla hana. Sulje hana, kun kaasut on vapautettu.

8) Käännä erotussuppilo oikein päin ja toista kohdat 6-7.

9) Kääntele erotussuppiloa useita kertoja, ja toista kohdat 6-7.

10) Aseta erotussuppilo statiivirenkaaseen, poista tulppa ja odota kunnes faasien rajapinta on kirkas.

Erotussuppilo jätetään seisomaan muutamaksi minuutiksi, jotta eri liuoskerrokset erottuisivat selvästi toisistaan. Joskus syntyy emulsio eli eri liuottimet eivät eroa selvästi toisistaan. Emulsio syntyy helposti varsinkin silloin, kun vesifaasi on emäksinen. Sen hajoamista voidaan nopeuttaa seuraavilla toimenpiteillä:

  • kyllästetään vesifaasi NaCl:lla
  • lisätään reaktioseoksessa olevaa liuotinta
  • heilutetaan samalla pyörittäen (ei ravistelua)
  • jätetään erotussuppilo seisomaan esim. yön yli

Kun liuosten rajapinta on selvästi havaittavissa, alempi kerros lasketaan johonkin astiaan. Koskaan ei pidä laskea luulemaansa vesikerrosta suoraan viemäriin. Jos on epävarma, kumpi on vesikerros, kannattaa asia varmistaa yksinkertaisella kokeella: tiputetaan muutama pisara jompaa kumpaa liuotinta erotussuppiloon ja katsotaan kumpaan faasiin pisarat asettuvat.

11) Ota molemmat kerrokset talteen. Valitse faaseista käsiteltävä faasi: tavallisesti peset orgaanista faasia vesiliuoksilla tai uutat vesifaasista tuotettasi orgaaniseen faasiin. Jos orgaaninen liuos on tiheämpi kuin vesiliuos, se on myös alempi faasi, jolloin joudut siirtämään sen Erlenmeyer-astian kautta takaisin erotussuppiloon.

Usein uutto halutaan toistaa parhaan puhtauden saavuttamiseksi.

Ravistelussa saattaa kehittyä ylipainetta. Ylipainetta syntyy erityisesti tilanteissa, joissa vapautuu kaasuja, esim. CO2, kun hapanta reaktioseosta pestään natriumkarbonaattiliuoksella. Ylipaineen estämiseksi ravistellaan ensin varovasti; erityisesti CO2­:n kehitys vaatii, että paine saa laueta välillä. Vasta sen jälkeen, kun ylipainetta ei synny, käännellään nopeasti.