Monikielinen Suomi
Monikielinen Suomi
Suomi on virallisesti kaksikielinen maa, jonka viralliset kielet (=kansalliskielet) ovat suomi ja ruotsi. Suomessa on kuitenkin aina asunut ihmisiä, joiden äidinkieli on jokin muu kieli. Vieraiden kielten osuus kasvaa maassamme koko ajan. Vaikka valtaosa suomalaisista puhuu äidinkielenään joko suomea tai ruotsia, Suomessa puhutaan jo noin 150:tä äidinkieltä.
Suomen viralliset kielet ovat suomi ja ruotsi. Se tarkoittaa, että näillä kielillä Suomessa voi opiskella, seurata mediaa ja asioida eri virastoissa. Virallisia kieliä opetetaan koulussa äidinkielenä ja niiden käyttämiseen kannustetaan ja kielet ymmärretään tärkeäksi osaksi kulttuuria ja yhteiskuntaa.
Vanhoja vähemmistökieliä Suomessa ovat saame, romanikieli ja viittomakieli. Myös näitä opetetaan koulussa äidinkielenä. Vähemmistökielten puhujilla on lakiin kirjattu oikeus kehittää ja pitää yllä omaa äidinkieltään ja kulttuuriaan.
Muita vähemmistökieliä ovat maahanmuuttajien äidinkielet, joista eniten puhujia on venäjällä, virolla ja englannilla. Myös maahanmuuttajilla on mahdollisuus saada koulussa opetusta omalla äidinkielellään, jos koulussa on tarpeeksi samaa kieltä puhuvia oppilaita ja opetuksen järjestäjällä mahdollisuus saada heille pätevä opettaja. (Lähde Mikkola & Luukka: Taju. Äidinkieli ja kirjallisuus 9. WSOY 2009.)
TEHTÄVÄT:
Video Kahden kulttuurin välissä löytyy täältä.1. Suomessa on kymmeniätuhansia lapsia, joiden uskonto, kotikieli tai vanhempien syntymämaa on eri kuin valtaväestöllä. Miten he sopeutuvat suomalaiseen kouluun? Ysiluokkalainen Tasmin Harges on kotoisin Libyasta ja tunnustaa islaminuskoa. Hän käy Ruusutorpan koulua Espoossa. Katso video Kahden kulttuurin välissä ja vastaa kysymyksiin:
- Kuinka monta ulkomaan kansalaista Suomeen muutti vuonna 2006?
- Mitä Suomen laki sanoo maahanmuuttajien kulttuurista ja uskonnosta?
- Milloin Tasmin muutti Suomeen?
- Mikä on Tasminin äidinkieli?
- Mitä tutkija Mirja Talib sanoo, että maahanmuuttajataustaiset nuoret elävät usein kahden kulttuurin välissä. Mitä hän tällä tarkoittaa?
- Miksi Tasmin käyttää huivia?
- (Hyppää kohdasta 5:20 kohtaan 6:45.) Mikä on ramadan-kuukauden paasto ja miksi sitä vietetään?
- (Hyppää 8:25-9:25) Mitä tarkoittaa islaminuskon hijab?
- Mitä Koraani sanoo hijabista?
- (Hyppää 12:25-24:00) Pohdi lopuksi, millaista on olla islaminuskoinen nuori suomalaisessa yhteiskunnassa.
2. Suomessa puhutaan noin 150 eri äidinkieltä. Katso Tilastokeskuksen sivuilta, mitkä olivat vuonna 2017 kieliä, joilla oli Suomessa eniten puhujia. Kirjoita muistiin kymmenen suurinta kieltä ja niiden puhujamäärät.
3. Lue Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen juttu Helsingissä puhutaan jo toista sataa kieltä – Tunnistatko, mitä naapurisi puhuu? Kirjaa vihkoosi kolme ajatusta, jotka artikkeli herätti.
KIRJOITUSTEHTÄVÄ:
4. Valitse yksi alla olevista tehtävistä:
a. Kirjoita koevastaus (noin 150 sanaa) aiheesta Suomen kielen merkitys minulle. Jaottele tekstisi kappaleisiin ja muista oikeinkirjoitusasiat. Voit pohtia esim. seuraavia asioita:
- Miksi oma äidinkieli on ihmisille tärkeää (yleisesti)?
- Miten suomen kieli eroaa muista osaamistasi kielistä?
- Millaisissa tilanteissa haluat käyttää vain omaa äidinkieltäsi? Miksi?
- Missä tilanteissa voit toimia myös muilla osaamillasi kielillä?
tai
b. Lue ensin Annamari Sipilän kirjoitus Kielestä kiinni ja tee alla olevat tehtävät:
- Kokoa kolumnin keskeiset väittämät äidinkielen merkityksestä ihmiselle.
- Kirjoita sadan sanan kommentti, jossa otat kantaa Sipilän väitteisiin.
tai
c. Lue Helsingin Sanomien uutinen Espoolaispäiväkodissa puhutaan 20 äidinkieltä – kulttuurieroista ei tehdä numeroa. Kirjoita uutisen pohjalta mielipidekirjoitusaiheesta Kansainvälinen Suomi.
tai
d. Tutustu Juuret maailmalla – koti Suomessa sivuston maahanmuuttajien tarinoihin. Valitse yksi ihminen, jolle kirjoitat kirjeen. Kerro kirjeessä, mitä ajattelit tarinasta. Keksi kolme kysymystä henkilölle. Mieti, mitä voisit toivottaa henkilölle ja anna hänelle joitakin neuvoja, miten tutustua Suomeen ja suomalaisiin. Kerro lopuksi, mikä omasta mielestäsi on parasta Suomessa ja suomalaisissa.
Osa tehtävistä lainattu: Sä osaat -blogi