Esseen aiheita

Esseen aiheita 1

ESSEEN AIHEITA

  1. Mielenrauhani lähteitä
  2. Miten ilmastonmuutos uhkaa minua?
  3. Pohdintaa pandoista
  4. Rajat kiinni – turvallistako?
  5. Pelaamisen hyödyt
  6. Tavoitteenani moniammatillisuus
  7. Miten mopokulttuuria pitäisi kehittää?
  8. Jollei opettajia olisi?
  9. Arpeni
  10. Kimurantti sukupuoli-identiteetti
  11. Autojen tulevaisuuden näkymät
  12. Me too – menikö liian pitkälle?
  13. Aku Ankka miehen kuvana tai Iines Ankka naisen kuvana
  14. Tarvitaanko koulussa ilmaista lounasta?
  15. Isovanhemmat elämässäni
  16. Syrjäytyvän nuoren hälytyskellot
  17. Olenko aito?
  18. Leikit tunne-elämän monipuolistajina
  19. Haaveena ________________________ ura (esim. koripalloilijan ura)
  20. Ihminen, jota ihailen
  21. Mitä on olla toisenlainen kuin muut?
  22. Olenko somen vanki?
  23. Valitanko turhasta?
  24. Lemmikit opettavat ihmistä
  25. Rukouksen voima
  26. Mikä Sepässä vetää?
  27. Miksi tatuointeja otetaan?
  28. Onko kehosta tullut harrastus?
  29. Mikä vampyyreissä kiehtoo?
  30. Loppuuko köyhyys koskaan?
  31. Kumpi on uhka – Putin vai Trump?

Esseen aiheita 2

KIRJOITELMAN AIHEITA YSILUOKKALAISILLE

1. Suhteeni vanhempiini / Näin minua on kasvatettu

2. Voit kirjoittaa sekä fyysisestä että psyykkisestä "kunto-ohjelmastasi". Otsikoi itse.

3. Aikamme sankarit
Millaisia ihmisiä nykyisin ihaillaan ja arvostetaan? Keitä itse ihailet; entä keitä arvelet itseäsi vanhempien arvostavan? Pohdiskele asiaa kirjoitelmassasi.

4. Ei koulua vaan elämää varten

5. Mitä odotan tulevaisuudelta?

6. Mitä vaatteet viestivät käyttäjästään?

7. Nuori kotona, koulussa ja kavereiden parissa

8. Ajatuksia kuolemasta

9. Mitä hiljaisuus merkitsee minulle?

10. Kauneuden takia kannattaa / ei kannata kärsiä

11. "Ihminen tulee tekojensa ja käytöksensä kaltaiseksi. Se, joka tekee hyvää, tulee hyväksi; se joka tekee pahaa, tulee pahaksi", on intialainen uskonnollinen opettaja Vanavalkya sanonut 600-luvulla eKr. Kirjoita hänen ajatteluaan mottonasi pitäen siitä, miten ihmisen tulisi elää tämän päivän maaillmassa, jotta pahuus ei voittaisi. Otsikoi itse.

12. Millainen on hyvä ystävä?

13. Suomalaiset nuoret juovat eurooppalaisia ikätovereitaan huomattavasti enemmän, ja alkoholin käytön tavoitteena on nimenomaan tulla humalaan. Miksi näin on? Kirjoita aiheesta. Otsikoi itse.

14. Koulun juhlat - muistoja vai pakkopullaa?
Millaisia juhlia koulussa pitää mielestäsi järjestää? Mitkä kansalliset, kansainväliset, eurooppalaiset tapahtumat pitäisi huomioida vuosittain koulun ohjelmassa? Millaisia koulun omia juhlaperinteitä kannattaisi kehittää? Sisällytä tekstiin muistojasi koulun juhlista - mikä niistä teki niin ikimuistoisen? Miksi ihmiset ylipäätään haluavat juhlia?

15. Hyvästi peruskoulu!
Millaisin ajatuksin olet jättämässä peruskoulun? Mitä reppuun on jäänyt elämää varten? Mistä seikoista voit antaa tunnustusta suomalaiselle peruskoulullle, mitä kritisoit? Entä oma koulusi - millaiseksi haluaisit sen kehittyvän tulevaisuudessa? Tarjoa esseessäsi hyvän koulun kriteerit ja konkreettiset toimintaehdotukset. Pohdi esseessäsi kouluviihtyisyyttä ja hyvää oppimisympäristöä.

16. Politiikka ja nuoriso
Nuoria ei tunnu politiikka kiinnostavan. Osa nuorista toimii hyvin aktiivisesti järjestöissä, mutta suurinta osaa ei yhteiskunnallinen vaikuttaminen tunnu kiinnostavan. Miksi ei?

17. Tasa-arvo Suomessa
Naiset ja miehet, nuoret ja vanhat, kaupunkilaiset ja maalaiset, köyhät ja rikkaat jne. Ollaanko Suomessa tasa-arvoisia? Keskity joihinkin näkökulmiin tai pyri luomaan kokonaisnäkemys.

Esseen aiheita 3

ESSEEN AIHEITA YSILÄISILLE

1. Vapaiksi ennakkoluuloista - miten?
Rasistiksi kutsutaan henkilöä, joka uskoo, että muut rodut eivät ole yhtä hyviä kuin hänen omansa, ja kohtelee tämän vuoksi epäoikeudenmukaisesti ja syrjivästi niihin kuuluvia ihmisiä. Arkipäivän rasismi voi näkyä monin tavoin. Siitä voivat viestiä sanat, eleet ja ilmeet, huumori ja erityisesti vitsit, tavat tai vähemmistön näkeminen ongelmana. Rasismi liittyy usein ennakkoluuloihin. Rasistisesti ennakkoluuloinen ihminen ajattelee toisiin etnisiin ryhmiin kuuluvista ihmisistä pahaa ilman riittävää oikeutusta tai perustelua. Miten rasismia vastaan voi taistella? Mitä yksittäinen ihminen voi tehdä omassa elämänpiirissään? Millaisia tässä mainittuja rasismin piirteitä ilmenee koulussasi?


2. Mitä arvostan suomalaisuudessa


3. Suomalaisia tapoja, jotka haluan säilyttää / joita en halua säilyttää

4. Kielten opiskelu avartaa / on turhaa

5. Ulkomaalaisena Suomessa / Suomalaisena ulkomailla

6. Salat julki kännykällä?

Kännykän epäasiallinen käyttö herättää paljon närkästystä. Millaisia hyviä tapoja mielestäsi liittyy kännykän käyttöön kotona, koulussa/työssä, vapaa-ajalla, liikenteessä, matkoilla..? Mitkä ovat pöyristyttävimmät kokemuksesi kännyköistä? Miten kännykän käyttöön pitäisi ohjata? Opasta ja toru.

7. Hyvät tavat tavaksi?

"Kodin sääntöjen ja tapojen kunnioittaminen, erilaisuuden hyväksyminen, kaverin tukeminen ja auttaminen jokapäiväisessä elämässä, ristiriitojen sietäminen ja niistä selviäminen, seurustelun aloittaminen, kotihipat, eri mieltä oleminen." Valitse näistä esseesi sisältöosioon kolme esimerkkiä, esittele niihin liittyvät hyvät/huonot tavat ja täydennä mielipiteitäsi omilla kokemuksillasi. Pyri kannustavaan ja ajatuksia herättävään sisältöön.

8. Moukka jättää moikkaamatta

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä on todennut, kuinka vaikeaa on tervehtiminen, kiittäminen sekä anteeksi pyytäminen ja antaminen. Pohdi esseessäsi, miksi nuo hyvät tavat ovat suomalaisilta kateissa, etenkin koulussa. Millaisia kokemuksia sinulla on aiheesta? Miten tilannetta voisi parantaa? Miksi ko. tavat ovat niin tärkeitä opetella ja toteuttaa jokapäiväisessä elämässä?

9. Jeppe on gootti

Nuoret haluavat kuulua johonkin ryhmään ja tulla hyväksytyiksi. He haluavat liittyä samalla tavalla ajattelevien seuraan. Näin on muodostunut erilaisia nuorisokulttuureja. Nuoret pukeutuvat, puhuvat, valitsevat musiikin jne. ryhmässä vallitsevan mallin mukaan. Ryhmässä he saavat uusia kavereita. Tieto poistaa epäluuloja ja auttaa ymmärtämään erilaisia tapoja toimia ja elää. Tarjoa esseessäsi tietoa koulusi nuorisokulttuureista - poista ennakkoluuloja, rakenna siltoja.

10. Millaisiin ryhmiin kuulut ja samaistut? Missä asioissa eroat / et eroa muista nuorista? Mikä sinussa on juuri sinua? Otsikoi itse.

11. Tasa-arvo Suomessa
Naiset ja miehet, nuoret ja vanhat, kaupunkilaiset ja maalaiset, köyhät ja rikkaat jne. Ollaanko Suomessa tasa-arvoisia? Keskity joihinkin näkökulmiin tai pyri luomaan kokonaisnäkemys. 


12. Valitse a tai b
a. tytöt: Millaiseksi naiseksi haluat tulla? Millainen et haluaisi missään tapauksessa olla? Mistä saat malleja naisena olemisesta? Millainen on nykypäivän naisihanne? Mitä nykyaika vaatii nuorelta naiselta? Kirjoita aiheesta. Otsikoi itse.

b. pojat: Millaiseksi mieheksi haluat tulla? Millainen et haluaisi missään tapauksessa olla? Mistä saat malleja miehenä olemisesta? Millainen on nykypäivän miesihanne? Mitä nykyaika vaatii nuorelta mieheltä? Kirjoita aiheesta. Otsikoi itse.

13. a) Monet yhdeksäsluokkalaiset ovat juuri käyneet rippikoulun tai olleet rippileirillä. Kirjoita rippikoulun ja uskon merkityksestä omassa elämässäsi tai yleensä nykynuorten elämässä. Otsikoi itse tai valitse jokin seuraavista:
Rippikoulu - eväitä elämään vai pakkopullaa?
Minun uskoni
Usko ei ole minua varten

b) Monet nuoret käyvät Prometheus-leirillä, jossa tarkastellaan elämänkatsomuksia ilman tunnustuksellista uskonnollisuutta. Jos olet ollut Prometheus-leirillä, kirjoita leirin vaikutuksesta sinuun ja elämänkatsomukseesi. Otsikoi itse.

14. Ei enää lapsi - ei vielä aikuinen
Viisitoistavuotias elää monessa mielessä murrosvaihetta. Toisinaan häntä pidetään vielä lapsena, toisinaan häneltä edellytetään aikuisen käyttäytymistä. Pohdi tätä ristiriitaa.

15. Rikosoikeudellinen vastuu
Nykyään rikosoikeudellisen vastuun ikäraja on 15 vuotta. Pohdi, onko ikäraja oikeassa kohdassa vai olisiko sitä syytä siirtää. Rikosoikeudellinen vastuu tarkoittaa sitä, että henkilö voidaan asettaa syytteeseen ja tuomita tekemästään rikoksesta.