Seitsemäsluokkalaisten nuortenromaaniklassikot

Nuortenkirjallisuuden klassikoita

Romaanitehtäviä

 

Valitse joko jokin sinua kiinnostava nuortenromaani (esim. kirjaston vinkkauksessa kiinnostamaan alkanut) tai vaikkapa toinen teos tutulta klassikkolistalta.

Lue se kotona sovittuun päivään mennessä. Tee myös jo osa tehtävistä kotona.

Koulussa sinulla on ensin pieni kirjallinen kysely lukemastasi romaanista. Sen jälkeen näytät opettajalle jo kotona tekemäsi tehtävät sekä teet yksin, parin tai ryhmän kanssa jonkin tehtävän lisää.

Valitse erityyppisiä tehtäviä (esim. yksi video, yksi piirrostehtävä ja yksi kirjoitustehtävä).


Valitse ja tee tehtävä kirjailijasta. Etsi hänestä ensin riittävästi tietoa.


 1. Tee ainakin viisi vihjettä sisältävä ristikko. Pidä huoli, että sinulla on sekä tyhjä ristikko että valmiiksi täytetty, oikeat vastaukset sisältävä ristikko.
 2. Tee ainakin viisi kohtaa sisältävä yhdistelytehtävä. Tee sekä täydennettävä versio että valmiiksi yhdistelemäsi versio.

  esim.

  Aleksis Kiven oikea nimi Juhani Jukola

  Vanhin seitsemästä veljeksestä August Ahlqvist

  Kritisoi ja pilkkasi Kiveä Alexis Stenvall

 3. Tee ainakin viisi kysymystä sisältävä tietokilpa. Huom! Muista liittää oikeat vastaukset mukaan.
 4. Keksi oikein - väärin-väittämiä (vähintään viisi). Huom! Muista liittää oikeat vastaukset mukaan.
 5. Kokoa vähintään viisi kuvaa, jotka liittyvät jotenkin kirjailijaan. Muista liittää mukaan selitykset.
 6. Tee haastattelu, jonka esität oikeine vastauksineen (videona tai livenä).
 7. Tee Kahoot.
 8. Kirjoita lyhyt omaelämäkerta kirjailijasta (siis minämuotoinen) TAI kirjailijan päiväkirjakatkelma, jossa hän pohtii kirjoittamistaan (esim.mistä saanut kipinän, millaisia tekstejä kirjoittaa mielellään, millaisia ehkä ei niinkään, millaiset aiheet ja hahmot ovat hänelle mieluisia


Valitse ja tee tehtävä päähenkilöstä (jos romaanissa on monta päähenkilöä, valitse heistä yksi ja perustele valintasi).


 1. Piirrä päähenkilöstä kuva ja liitä siihen repliikkejä, joista selviää etenkin hänen syväkuvansa ja sosiaalinen miljöönsä.
 2. Tee haastattelu, jonka esität oikeine vastauksineen (videona tai livenä).
 3. Kirjoita päähenkilön kirje hänelle tärkeälle henkilölle. Kirjoita minämuodossa ja selitä päähenkilön ajatuksia, tunteita, ratkaisuja jne. Ota selvää kirjeen päiväyksistä, tervehdyksistä ja lopetustavoista. (Minimi: kaksi kappaletta)

Valitse ja tee tehtävä kirjan juonesta.

 1. Piirrä sarjakuva 1 – 6 kuvaa, joissa kiteytät romaanin alkutilanteen, kliimaksin eli huippukohdan sekä loppuratkaisun.
 2. Näyttele tai tee video, jossa esität jännittävimmän, hauskimman, koskettavimman, typerimmän… kohdan juonesta. Kerro esityksen jälkeen, miksi valitsit tuon kohtauksen.
 3. Tee kirjavinkkaus (livenä tai videona) ja esitä se.
 4. Kirjoita uusi loppu tai uusi versio jostain muusta valitsemasi kohdasta. Perustele, miksi haluat muuttaa sen. (Minimi: kaksi kappaletta)

VALITTAVAT KLASSIKKOKIRJAT:

ALCOTT, M. Louisa: Pikku naisia
(ota vuoden 2004 käännös!)
Tytärten elämä on köyhää, mutta iloista. Eräänä päivänä rouva March joutuu lähtemään Washingtoniin, ja tytöt jäävät kotiin taloudenhoitajan kanssa. Pahaksi onneksi eräs sisaruksista sairastuu ja tyttöjen elämä saa aivan uudenlaisen käänteen…

ARJATSALO, Arvi: Mä oon Maukka
Maukka on 15-vuotias peruskoululainen, jolla alkaa ykskaks mennä kaikki pieleen: kuvaan tulee alkoholi, väkivalta ja pikkurötöstely. Kotona ei mene sen paremmin: vanhempien välit ovat riitaisat. Maukka ymmärtää kuitenkin opettajan vinkin.

BURNETT, F.H.: Salainen puutarha (valitse vuoden 2006 käännös)
Vanhempansa menettänyt ja setänsä synkkään kartanoon toimitettu Mary ei ole mikään hyväsydäminen orpotyttö vaan nyrpeä ja komentelemaan tottunut äkäpussi. Kartanon alueelta Mary löytää Colinin äidille kuuluneen, korkeilla muureilla ympäröidyn puutarhan, jota hän ryhtyy omin lupinensa hoitamaan.

BURROUGHS, Edgar Rice: Apinoiden Tarzan (valitse Like-kustannuksen kirja, suomennos vuodelta 1997)
Naarasapina ottaa hoiviinsa Afrikassa menehtyneen pariskunnan pikkuvauvan. Vauvan on opittava viidakon hengissä pysymisen lait. Apinoiden parissa hänestä kehittyy tovereidensa veroinen taistelija – ja älynsä ansiosta hänestä tehdään lauman johtaja.

COOPER, James Fenimore: Viimeinen mohikaani (ota vuoden 2004 käännös!)
Huima intiaanikertomus kahden vuosisadan takaa. Tapahtumia - vangiksi joutumista, taisteluita, pakoja, takaa-ajoa ja piileskelyä - on runsaasti. Intiaanikirjojen genre alkoi tästä teoksesta.

COOPER Susan: Yllä meren alla kivi
Sisarukset Simon, Jane ja Barney viettävät kesää isosedän kartanossa Cornwallissa. Vanha kartta johdattaa heidät kuningas Arthurin aikaisen aarteen jäljille - ja kuolemanvaaraan.

CRUZ, Nicky: Juokse, poika, juokse
Maailmankuulu bestseller Nicky Crutzista, jenginjohtajasta New Yorkin väkivaltaisen alamaailman keskeltä. Vanhempiensa kiroamasta lapsesta tuli Jumalan avulla siunauksen välikappale. Uskonnollinen.

DOYLE, Arthur Conan: Baskervillen koira
Salapoliisilegenda Sherlock Holmes matkustaa yhdessä kumppaninsa tohtori Watsonin kanssa Englannin maaseudulle loputtomien nummien keskelle ratkaisemaan outoja kuolemantapauksia. Tapauksiin näyttää liittyvän salaperäinen ja kammottava peto, koira suoraan tuonpuoleisesta.

DUMAS, Alexandre: Kolme muskettisoturia (S2-oppilaille selkokielinen versio)
Romaani esittelee ensimmäisenä kotoaan Gascognesta Pariisiin onneaan etsimään lähetetyn d'Artagnanin, sen neljännen muskettisoturin, joka muutenkin käy sarjan päähenkilöstä. Tuota pikaa kohdataan kuitenkin myös ne varsinaiset eli Athos, Porthos ja Aramis, kolme nuorta Ranskan kuninkaan muskettisoturia, joilla ei päätä palele.

ENDE, Michael: Momo
Aikapankin harmaiden herrojen aavemainen joukko on liikkeellä: he petkuttavat ihmisiä säästämään aikaa. Mutta säästäessään aikaa ihmiset sairastuvat kuolemantautiin, ikävystyvät. Heidän elämänsä käy yhä köyhemmäksi ja kylmemmäksi. Lapset sen parhaiten tuntevat, sillä heillekään ei jää enää aikaa. Pörröpäinen Momo-tyttö, joka osaa kuunnella ihmisiä ja saa heistä parhaan esiin, ryhtyy taistelemaan harmaita aikarosvoja vastaan.

FINNEMORE, John: Robin Hood
(valitse vuoden 2012 käännös)
Robert Fitzooth, paremmin tunnettu nimellä Robin Hood, on salskea ja lainkuuliainen nuori mies – ei tosin kauaa. Robin huijataan lainsuojattomaksi ja kun lain oikealla puolella olevat käyttävät lakia hyväkseen, päättää Robin Hood kerätä lainsuojattomat puolustamaan laista ja veroista kärsiviä.

FRANK: Anne Frankin päiväkirja
Anne Frankin kuolemasta tuli maaliskuussa 2005 kuluneeksi 60 vuotta. Annelies Marie "Anne" Frank oli saksanjuutalainen tyttö, juutalaisvainojen tunnetuin uhri. Hänen päiväkirjansa on koskettava dokumentti toisen maailmansodan juutalaisvainoista.

GOLDING, William: Kärpästen herra
Lauma alle 13-vuotiaita englantilaispoikia joutuu lento-onnettomuuden seurauksena autiolle saarelle. He valitsevat joukostaan johtajan, Heidän tavoitteinaan on sekä pelastua, että pitää hauskaa. Ajan kuluessa kuitenkin syntyy riitaa, eikä merkkitulen ylläpitäminen olekaan niin helppoa. Riidat ja jopa väkivaltaisuus lisääntyvät, ja lopulta

GREY, ZANE: Erämaan kultaa
Useimpien Greyn kirjojen tapahtumat sijoittuvat vanhaan Länteen ja western-kirjallisuuden joukossa hänen kirjojaan pidetään parhaimpana, mitä koskaan on kirjoitettu. Zane Grey on jättänyt pysyvät jälkensä paitsi kirjoillaan, myös elokuvien kautta, sillä hänen tarinoidensa pohjalta on tehty 111 elokuvaa.

GUARESCHI, Giovanni: Isä Camillon kylä
Isä Camillo asuu pienessä kylässään Italiassa, jossa toimii sikäläisenä katolisen kirkon pappina. Roteva ja huumorintajuinen Camillo on jatkuvasti tukkanuottasilla kylän pormestarin kanssa. Kirja on huumoriklassikko.

HADDON, Mark: Yöllisen koiran merkillinen tapaus
Christopher on tarkka yksityiskohdissa: hän on Christopher John Francis Boone, matemaatikko, jolla on käyttäytymisvaikeuksia. Laskukoneen lailla ajatteleva poika menee ihmisten kanssa helposti jumiin, sillä tunteita hän ei osaa lukea lainkaan. Eikä huomata vanhempiensa salaisuuksia.

HINTON, E. Susan: Me kolme ja jengi
Ponyboy asuu kahden isoveljensä kanssa kolmistaan, heidän vanhempansa ovat saaneet surmansa auto-onnettomuudessa. Ponyboy kertoo kirjassa jengistä, joka on pojille kuin perhe. Porukka kuuluu niin sanottuihin rasviksiin. Rasvikset ovat paljon köyhempiä kuin kaupungin länsilaidalla asuvat snobbarit. Rasvisten ja snobbareiden välillä käydään jengisotaa, mikä näkyy nuorissa pelkona ja johtaa heidän välillään järjettömiin väkivaltaisuuksiin.

HORSTER, Hans-Ulrich: Lapsi 312
Sodan jälkeistä kaaosta paetessaan Ursula Hanke kadottaa pienen lapsensa. Kymmenen vuotta myöhemmin saksalainen perheenäiti Ursula Gothe näkee ilmoituksen, jossa etsitään pakolaisjunasta vuonna 1944 löydetyn lapsen vanhempia. Ilmoituksen näkemisestä alkaa sisäinen kamppailu: menneisyys vai nykyisyys, entinen suhde vai uusi avioliitto. Mikä on oikea ratkaisu? Onko sitä edes olemassa?

HUOVI, HANNELE: Madonna
Marjatta on nuori murrosikäinen tyttö, joka kamppailee aikuistumisen ja naiseksi kasvamisen kurimuksessa. Keskustelusta vanhempien kanssa ei tule mitään, lähentymisyritykset katkeavat molemminpuoiliseen avuttomuuteen. Marjatan kapina kärjistyy sairaalloiseen laihduttamiseen.

HUOVI, HANNELE: Vladimirin kirja
Vladimirin vanhempien kuolema käynnistää tapahtumat ja sysää Vlarimirin etsimään juuriaan tsaarin hovista. Hän on kuullut äidiltään olevansa ruhtinassukua. Ja samalla Vladimir joutuu kohtaamaan synnyinperintönsä myös omassa luonteessaan. Hän on syntynyt valtiaaksi, mutta valta on samalla myös hänen kohtalonsa.

JACOBSSON, Anders: Bert, villi ja vapaa
Kuusitoista vuotta ja miehuus alkamassa – mutta Bertin huolet eivät lopu Bert odottaa kuumeisesti 16-vuotissyntymäpäiväänsä. Suukkosaldo ei kertakaikkiaan enää voi jäädä nollaan. Aikuistuminen alkaa kuitenkin masentavissa merkeissä. Vanhemmat jatkavat riitelyään, ja seurustelu Nadjan kanssa sujuu niin ja näin. Sen sijaan työharjoittelu lastenklinikalla on avartava kokemus.

KIPLING, Rydyard: Viidakkokirja
Susien kasvatiksi joutuvan ihmislapsi Mowglin ja kumppanien ihmeelliset seikkailut viidakon villissä maailmassa ilmestyivät ensimmäisen kerran 1800-luvun lopussa. Jännittävien viidakkotarinoiden kiehtovuus ei ole haihtunut.

KNIGHT, Eric: Lassie palaa kotiin
Lassie oli pitkäkarvainen collie, joka jouduttiin myymään rikkaalle ylimykselle. Ylimys vie karkailevan koiran Skotlantiin, mutta koira karkaa sieltäkin ja palaa Joe-pojan ja tämän perheen luokse Yorkshireen.

KROHN, Leena: Tainaron
Me olemme tottuneet tiettyyn pysyvyyteen ja meillä on useimmilla enemmän tai vähemmän vakaana säilyvä henkilöllisyys. Toisin on täällä. Minulle on jäänyt arvoitukseksi, mikä oikeastaan on yhteys kahden peräkkäisen elämän välillä.

LEWIS, C.S: Velho ja leijona
Narniaa kansoittavat erilaiset mytologiset olennot ja puhuvat eläimet ja siellä vallitsee Valkeaksi Velhoksi kutsutun naishahmoisen olennon tyrannia. Velho on luonut Narniaan ikuisen talven ja jähmettää ajankulukseen poliittisia vastustajiaan kivipatsaiksi. Ennus-tuksen mukaan Valkean Velhon valta päättyy, kun Cair Paravelin valtaistuimelle nousee nel-jä ihmisrotuista hallitsijaa…

LINDGREN, Astrid: Kalle Blomkvist -trilogian jokin teos
Kalle Blomkvist rakastaa yli kaiken salapoliisiromaaneja ja haaveilee salapoliisin työstä. Hänen isänsä tahtoisi hänen jatkavan sekatavarakauppaa. Mutta mitäpä kauppiaan ura olisi verrattuna salapoliisin jännittävään elämään!

LONDON, Jack: Merisusi
Humphrey van Weyden on menossa San Franciscosta lautalla ystävänsä luo, kun lautta uppoaa törmäyksen takia. Hänet pelastetaan Susi-Larsenin Ghost-alukseen, joka on menossa hylkeenpyyntiin Japanin rannikolle. Susi-Larsen pitää voimillaan ja älyllään vahvimman oikeudella kaikki kurissa, laivalla noudatetaan vahvimman lakia. Jos joku yrittää haastaa Susi-Larsenin, hän joko tappaa tai hankkiutuu vastustajasta eroon.

LORIDAN-IVENS, Marceline: Isä, et koskaan palannut
Kirjailijan oma elämänkerta. Nyt 80-vuotias Marceline kirjoittaa tarinansa isälleen, joka ei koskaan palannut. Kaksikko päätyi yhdessä keskitysleirille, isä Auschwitziin, tytär Birkenaun puolelle. Kuin ihmeen kaupalla Marceline selviää kauhuista.

MAGORIAN, Michelle: Willie itkupilli
Jännittävä ja liikuttava tarina 9-vuotiaan Willie-pojan elämänmuutoksesta toisen maailmansodan melskeessä. Arka ja itkuherkkä Willie lähetetään Lontoon slummeista sotaa pakoon maaseudulle. Elämä tarjoaa monta yllätystä.

MARCK, Mary: Luokan ikävin tyttö
Olla Nellan ystävä on jo saavutus sinänsä. Niinpä hämmästys on suuri, kun Nella yhtäkkiä alkaakin kulkea ja jutella Liisa Karin kanssa ja heillä on ilmiselvästi salaisuuksiakin keskenään! Pian harvat ja valitut pääsevät osalliseksi tyttöjen suunnitelmista...

MOLNÁR, Ferenc: Koulupoikia (valitse vuoden 2012 käännös!)
Boka johtaa luokkatovereitaan mittelöön naapurikoulun poikia vastaan. Kumpikin poikajoukko haluaa kiihkeästi laitakaupungilla sijaitsevan maa-alueen herruuden. Jännitys tihenee, kun tukikohtia valmistellaan.

MONTGOMERY, L.M.: Annan nuoruusvuodet
Ihastuttava kertomus orpotyttö Anna Shirleystä, joka väärinkäsitysten kautta päätyy Vihervaaraan sisarusparin Marilla ja Matthew Cuthbertin kasvatiksi Prinssi Edwardin saarelle. 11-vuotias puhelias ja aurinkoinen punatukka ei aina sovi hilittyyn ilmapiriin. Pian Anna kuitenkin hurmaa kaikki uudessa kotipaikassaan pippurisella luonteellaan ja mielikuvituksellaan.

ORWELL, George: Eläinten vallankumous
Vallankumouksen jälkeen farmilla asuvat siat haalivat vähitellen kaiken vallan itselleen muiden eläimien sitä pahemmin vastustelematta. Erityisesti valta keskittyy Napoleon-nimiselle karjulle, joka johtaa maatilaa hyvin rautasella otteella.

OTAVA, Merja: Priska
Tarina tytöstä, joka ei ole enää lapsi, mutta ei vielä aikuinenkaan. Priskan vuosi on huolettomuutta, huolia, iloa, pelkoa, tuskaa, haaveilua ja unelmia. Priskan mukana kulkee joukko persoonallisia nuoria, jotka etsivät myös omaa polkuaan elämässään. Rakkauttakin on ilmassa.

PARVELA, Timo: Poika
Ensin oli Poika, joka oli oikeasti poika. Sitten palasi maailmalta kotiin Isoisä, joka oli mieleltään poika. Myöhemmin tuli kuvioihin Tyttö. Elämänpelko oli vanginnut pojan korkeaan kiviseen torniin. Tornin vankina Pojasta oli vähitellen tullut näkymätön.

RIIKKILÄ, Väinö: Pertsa ja Kilu
Tää on poikien juttu. Vai kiinnostaako tyttöjä muka, miten syylät ajetaan käsistä pois? Toisaalta, mahtaako nykyajan pojilla enää olla syyliä, korkeintaan rakkuloita tietsikan joy-stickin painelemisesta. Pertsa ja Kilu eivät tienneet tietsikoista mitään. Heillä riitti touhua poikien salaseurassa ja ulkoleikeissä. Ne leikit tosin muuttuvat totisiksi seikkailuiksi, kun pojat sekaantuvat kahvin ja tupakan salakauppaan ja tapahtuu melkein murhia.

RINTALA, Paavo: Pojat
Jokainen Rintalan luomista pojista on niin räväkästi omanlaisensa, ettei yhdestäkään voi olla tykkäämättä. Pojat pitävät tiiviisti yhtä ja jokaisella on oma asemansa porukassa. Yhdessä he puolustuvat toisiaan, jos joutuvat vastakkain Tuiran tai Heinäpään jengiläisten kanssa.

SACHAR, Louis: Paahde
Päähenkilö Stanley joutuu poikien rangaistusleirille, vaikka hän onkin syytön huippujalkapalloilijan lenkkareiden varastamiseen. Greenjärven leirillä, keskellä kuivaa aavikkoa, entisen järven pohjaa, pojat joutuvat päivästä päivään kaivamaan paahtavassa helteessä kuoppia aavikolle. Leirillä vallitsee viidakon laki. Poikien keskenkin vallitsee jatkuva sotatila.

STEINBECK, John: Punainen poni
Kirja sisältää neljä novellia, joissa kaikissa päähenkilönä on poika nimeltä Jody. Hän asuu perheineen (isä ja äiti) maatilalla Salinasin laaksossa. Hänen elämänsä muuttuu, kun hänen isänsä antaa hänelle punainen ponin, sirkushevosen.

STEVENSON, Robert, Louis: Aarresaari (ota vuoden 2012 käännös!) (S2-oppilaille selkokielinen versio)
Aarresaari on täysiverinen seikkailu- ja merirosvoromaani, jonka kertoja, nuori Jim Hawkins, löytää kuolleen kapteeni William Bonesin merimiesarkusta kartan. Siihen on merkitty kapteeni Flintin Luurankosaarelle kätkemä aarre. Flint oli surmannut apunaan olleet merirosvot, joten kartta on ainoa opaste rikkauksien luokse.

SWAN, Anni: Iiris rukka
Iiris Rukka on tuhkimotarina Iiriksestä, taiteellista ja vapaudenhaluista tytöstä, joka ei löydä paikkaansa säätytietoisessa Helsingissä. Luonteensa kehittämisessä kilvoitteleva Iiris uudistaa mielikuvituksekkaana ja keppostelevana poikatyttönä perinteistä tyttöihannetta.

TAYLOR, G.P: Varjonmanaaja
Häikäilemätön kirkkoherra Obadja Niskuri havittelee valtaansa koko maailmankaikkeutta. Hänen hallussaan on vaarallinen ase, jolla hän nostattaa ikiaikaisen pahan taisteluun hyvän voimia vastaan. Ainoat ihmiset hänen tiellään ovat ystävykset Kate ja Thomas - ja salaperäinen Rafa, joka tuntee Riathamuksen, ikuisen ja äärettömän hyvän.

TROJEPOLSKI, Gavriil: Bim mustakorva
Eräänä päivänä Bimin isäntä, metsästäjä ja kirjailija Ivan Ivanyts joutuu Moskovaan sairaalaan, rinnassaan liikkuvan sotasirun takia. Bim lähtee etsimään isäntäänsä, se taivaltaa maaseudulla, kaupungissa ja kohtaa monia ihmisiä. Se etsii isäntäänsä, mutta…Koiraystävien klassikko!

TWAIN, Mark: Huckleberry Finnin seikkailut (ota Jarkko Laineen käännös vuodelta 1972!)
Huck ei hyväksy asioita sellaisina kuin ne ovat; hänen kapinansa kumpuaa lapsenomaisesta viattomuudesta. Hänen pakonsa on pakoa järjestäytyneestä maailmasta ja paremman maailman etsintää. Douglasin leski otti Huckin pojakseen tehdäkseen tästä sivistyneen. Isäukko puolestaan antoi Huckille selkään. Näin alkaa kertomus 14-vuotiaasta Huck Finnistä ja hänen purjehduksestaan omatekoisella lautalla alas Mississippiä.

WILKERSON, David: Risti ja linkkuveitsi
Tosikertomus 1950-1960 -lukujen taitteesta New Yorkin alamaailmassa. Henkeäsalpaava kuvaus nuorisojengien keskinäisistä taisteluista, huumeiden käytöstä ja henkirikoksista paljastaa kaupungin pimeän puolen. Uskonnollinen.

VERNE, Jules: Matka maan keskipisteeseen (ota käännös vuodelta 2004!)
Professori Otto Lindenburg tutkii salaperäistä riimukirjoitusta ja alkaa suunnitella matkaa ensin Islantiin ja sieltä tulivuoten kraaterin kautta maan keskipisteeseen. Matkalla ovat mukana professorin lisäksi Alex sekä Hans, joka toimii oppaana. Matkan aikana seurueelle sattuu kaikenlaista mutta... loppu on arvoitus!