Nuortenkirjallisuuden klassikoita

VALITTAVAT KLASSIKKOKIRJAT:

ALCOTT, M. Louisa: Pikku naisia
(ota vuoden 2004 käännös!)
Tytärten elämä on köyhää, mutta iloista. Eräänä päivänä rouva March joutuu lähtemään Washingtoniin, ja tytöt jäävät kotiin taloudenhoitajan kanssa. Pahaksi onneksi eräs sisaruksista sairastuu ja tyttöjen elämä saa aivan uudenlaisen käänteen…

ARJATSALO, Arvi: Mä oon Maukka
Maukka on 15-vuotias peruskoululainen, jolla alkaa ykskaks mennä kaikki pieleen: kuvaan tulee alkoholi, väkivalta ja pikkurötöstely. Kotona ei mene sen paremmin: vanhempien välit ovat riitaisat. Maukka ymmärtää kuitenkin opettajan vinkin.

ARTHUR, Robert: Kolme etsivää ja kauhujen linna 
Jupiter, Pete ja Bob ovat perustaneet etsivätoimiston. Jupiter on päättänyt, että ensimmäisen tehtävän pitää olla jotain todella näyttävää. Niinpä Jupiter on valinnut tehtäväksi hieman hurjalta kuulostavan aidon kummitustalon löytämisen. 

BLYTON, Enid: Viisikko Aarresaarella
Sisarukset Leo, Dick ja Anne ovat harmissaan, kun he joutuvat ankaran Peter-sedän luo vanhempiensa matkan ajaksi. Mutta kesälomasta Kirrin Bayssa tuleekin kaikkien aikojen jännittävin! Pauli-serkku osoittautuu huimapäiseksi tytöksi, jolla on ikioma salaperäinen saari. 

BURNETT, F.H.: Salainen puutarha (valitse vuoden 2006 käännös)
Vanhempansa menettänyt ja setänsä synkkään kartanoon toimitettu Mary ei ole mikään hyväsydäminen orpotyttö vaan nyrpeä ja komentelemaan tottunut äkäpussi. Kartanon alueelta Mary löytää Colinin äidille kuuluneen, korkeilla muureilla ympäröidyn puutarhan, jota hän ryhtyy omin lupinensa hoitamaan.

BURROUGHS, Edgar Rice: Apinoiden Tarzan (valitse Like-kustannuksen kirja, suomennos vuodelta 1997)
Naarasapina ottaa hoiviinsa Afrikassa menehtyneen pariskunnan pikkuvauvan. Vauvan on opittava viidakon hengissä pysymisen lait. Apinoiden parissa hänestä kehittyy tovereidensa veroinen taistelija – ja älynsä ansiosta hänestä tehdään lauman johtaja.

BURROUGHS, Edgar Rice: John Carter - Marsin sankari , osa 1
Kapteeni ja palkkasoturi John Carter menehtyy Arizonan luolaan. Herätessään hän huomaa olevansa Marsissa, jättiläismäisen hautomon vieressä, jossa moniraajaisten otusten poikaset juuri kuoriutuvat. Hänen on yhdistettävä eripuraiset kansat ja pelastettava Heliumin kaunis prinsessa Dejah Thoris.

COOPER, James Fenimore: Viimeinen mohikaani (ota vuoden 2004 käännös!)
Huima intiaanikertomus kahden vuosisadan takaa. Tapahtumia - vangiksi joutumista, taisteluita, pakoja, takaa-ajoa ja piileskelyä - on runsaasti. Intiaanikirjojen genre alkoi tästä teoksesta.

COOPER Susan: Yllä meren alla kivi
Sisarukset Simon, Jane ja Barney viettävät kesää isosedän kartanossa Cornwallissa. Vanha kartta johdattaa heidät kuningas Arthurin aikaisen aarteen jäljille - ja kuolemanvaaraan.

CRUZ, Nicky: Juokse, poika, juokse
Maailmankuulu bestseller Nicky Crutzista, jenginjohtajasta New Yorkin väkivaltaisen alamaailman keskeltä. Vanhempiensa kiroamasta lapsesta tuli Jumalan avulla siunauksen välikappale. Uskonnollinen.

DICKENS, Charles: Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailut
Tuuliajolla oleva poika kasvaa monista kovista koettelemuksista lopulta mieheksi ja itsensä omaksi herraksi. Seikkailullinen tarina elämän tosiystävien saamisesta.

DOYLE, Arthur Conan: Baskervillen koira
Salapoliisilegenda Sherlock Holmes matkustaa yhdessä kumppaninsa tohtori Watsonin kanssa Englannin maaseudulle loputtomien nummien keskelle ratkaisemaan outoja kuolemantapauksia. Tapauksiin näyttää liittyvän salaperäinen ja kammottava peto, koira suoraan tuonpuoleisesta.

DUMAS, Alexandre: Kolme muskettisoturia (S2-oppilaille selkokielinen versio)
Romaani esittelee ensimmäisenä kotoaan Gascognesta Pariisiin onneaan etsimään lähetetyn d'Artagnanin, sen neljännen muskettisoturin, joka muutenkin käy sarjan päähenkilöstä. Tuota pikaa kohdataan kuitenkin myös ne varsinaiset eli Athos, Porthos ja Aramis, kolme nuorta Ranskan kuninkaan muskettisoturia, joilla ei päätä palele.

ENDE, Michael: Momo
Aikapankin harmaiden herrojen aavemainen joukko on liikkeellä: he petkuttavat ihmisiä säästämään aikaa. Mutta säästäessään aikaa ihmiset sairastuvat kuolemantautiin, ikävystyvät. Heidän elämänsä käy yhä köyhemmäksi ja kylmemmäksi. Lapset sen parhaiten tuntevat, sillä heillekään ei jää enää aikaa. Pörröpäinen Momo-tyttö, joka osaa kuunnella ihmisiä ja saa heistä parhaan esiin, ryhtyy taistelemaan harmaita aikarosvoja vastaan.

FINNEMORE, John: Robin Hood
(valitse vuoden 2012 käännös)
Robert Fitzooth, paremmin tunnettu nimellä Robin Hood, on salskea ja lainkuuliainen nuori mies – ei tosin kauaa. Robin huijataan lainsuojattomaksi ja kun lain oikealla puolella olevat käyttävät lakia hyväkseen, päättää Robin Hood kerätä lainsuojattomat puolustamaan laista ja veroista kärsiviä.

FRANK: Anne Frankin päiväkirja
Anne Frankin kuolemasta tuli maaliskuussa 2005 kuluneeksi 60 vuotta. Annelies Marie "Anne" Frank oli saksanjuutalainen tyttö, juutalaisvainojen tunnetuin uhri. Hänen päiväkirjansa on koskettava dokumentti toisen maailmansodan juutalaisvainoista.

GOLDING, William: Kärpästen herra
Lauma alle 13-vuotiaita englantilaispoikia joutuu lento-onnettomuuden seurauksena autiolle saarelle. He valitsevat joukostaan johtajan, Heidän tavoitteinaan on sekä pelastua, että pitää hauskaa. Ajan kuluessa kuitenkin syntyy riitaa, eikä merkkitulen ylläpitäminen olekaan niin helppoa. Riidat ja jopa väkivaltaisuus lisääntyvät, ja lopulta

GOLOWANJUK, JASCHA: Kultainen tieni
Jascha-poika pakenee Venäjän vallankumouksen myrskyjä vuonna 1917. Samarkandista lähtee pakolaisten kamelikaravaani taivaltamaan erämaan halki. Ryöstöt, murhat, hiekkamyrskyt, kuivuus, nälkä, jano sekä taudit koettelevat, kunnes viimein... 

GREY, ZANE: Erämaan kultaa
Useimpien Greyn kirjojen tapahtumat sijoittuvat vanhaan Länteen ja western-kirjallisuuden joukossa hänen kirjojaan pidetään parhaimpana, mitä koskaan on kirjoitettu. Zane Grey on jättänyt pysyvät jälkensä paitsi kirjoillaan, myös elokuvien kautta, sillä hänen tarinoidensa pohjalta on tehty 111 elokuvaa.

GUARESCHI, Giovanni: Isä Camillon kylä
Isä Camillo asuu pienessä kylässään Italiassa, jossa toimii sikäläisenä katolisen kirkon pappina. Roteva ja huumorintajuinen Camillo on jatkuvasti tukkanuottasilla kylän pormestarin kanssa. Kirja on huumoriklassikko.

HADDON, Mark: Yöllisen koiran merkillinen tapaus
Christopher on tarkka yksityiskohdissa: hän on Christopher John Francis Boone, matemaatikko, jolla on käyttäytymisvaikeuksia. Laskukoneen lailla ajatteleva poika menee ihmisten kanssa helposti jumiin, sillä tunteita hän ei osaa lukea lainkaan. Eikä huomata vanhempiensa salaisuuksia.

HINTON, E. Susan: Me kolme ja jengi
Ponyboy asuu kahden isoveljensä kanssa kolmistaan, heidän vanhempansa ovat saaneet surmansa auto-onnettomuudessa. Ponyboy kertoo kirjassa jengistä, joka on pojille kuin perhe. Porukka kuuluu niin sanottuihin rasviksiin. Rasvikset ovat paljon köyhempiä kuin kaupungin länsilaidalla asuvat snobbarit. Rasvisten ja snobbareiden välillä käydään jengisotaa, mikä näkyy nuorissa pelkona ja johtaa heidän välillään järjettömiin väkivaltaisuuksiin.

HINTON, E. Susan: Vampyyrin palvelija
Mielisairauksiin erikoistunut lääkäri Philip McDevitt saa potilaakseen erikoisen nuoren miehen, Jamie Sommersin, joka kärsii masennuksesta, muistikatkoksista ja selittämättömästä pimeän pelosta. Mitä enemmän Jamien pirstaloituneet muistikuvat alkavat selkiytyä, sitä oudommaksi tapaus muuttuu.

HORSTER, Hans-Ulrich: Lapsi 312
Sodan jälkeistä kaaosta paetessaan Ursula Hanke kadottaa pienen lapsensa. Kymmenen vuotta myöhemmin saksalainen perheenäiti Ursula Gothe näkee ilmoituksen, jossa etsitään pakolaisjunasta vuonna 1944 löydetyn lapsen vanhempia. Ilmoituksen näkemisestä alkaa sisäinen kamppailu: menneisyys vai nykyisyys, entinen suhde vai uusi avioliitto. Mikä on oikea ratkaisu? Onko sitä edes olemassa?

HUOVI, HANNELE: Madonna
Marjatta on nuori murrosikäinen tyttö, joka kamppailee aikuistumisen ja naiseksi kasvamisen kurimuksessa. Keskustelusta vanhempien kanssa ei tule mitään, lähentymisyritykset katkeavat molemminpuoiliseen avuttomuuteen. Marjatan kapina kärjistyy sairaalloiseen laihduttamiseen.

HUOVI, HANNELE: Vladimirin kirja
Vladimirin vanhempien kuolema käynnistää tapahtumat ja sysää Vlarimirin etsimään juuriaan tsaarin hovista. Hän on kuullut äidiltään olevansa ruhtinassukua. Ja samalla Vladimir joutuu kohtaamaan synnyinperintönsä myös omassa luonteessaan. Hän on syntynyt valtiaaksi, mutta valta on samalla myös hänen kohtalonsa.

JACOBSSON, Anders: Bert, villi ja vapaa (tai jokin muu Bert-kirja)
Kuusitoista vuotta ja miehuus alkamassa – mutta Bertin huolet eivät lopu Bert odottaa kuumeisesti 16-vuotissyntymäpäiväänsä. Suukkosaldo ei kertakaikkiaan enää voi jäädä nollaan. Aikuistuminen alkaa kuitenkin masentavissa merkeissä. Vanhemmat jatkavat riitelyään, ja seurustelu Nadjan kanssa sujuu niin ja näin. Sen sijaan työharjoittelu lastenklinikalla on avartava kokemus.

KIPLING, Rydyard: Viidakkokirja
Susien kasvatiksi joutuvan ihmislapsi Mowglin ja kumppanien ihmeelliset seikkailut viidakon villissä maailmassa ilmestyivät ensimmäisen kerran 1800-luvun lopussa. Jännittävien viidakkotarinoiden kiehtovuus ei ole haihtunut.

KNIGHT, Eric: Lassie palaa kotiin
Lassie oli pitkäkarvainen collie, joka jouduttiin myymään rikkaalle ylimykselle. Ylimys vie karkailevan koiran Skotlantiin, mutta koira karkaa sieltäkin ja palaa Joe-pojan ja tämän perheen luokse Yorkshireen.

KROHN, Leena: Tainaron
Me olemme tottuneet tiettyyn pysyvyyteen ja meillä on useimmilla enemmän tai vähemmän vakaana säilyvä henkilöllisyys. Toisin on täällä. Minulle on jäänyt arvoitukseksi, mikä oikeastaan on yhteys kahden peräkkäisen elämän välillä.

LEWIS, C.S: Velho ja leijona
Narniaa kansoittavat erilaiset mytologiset olennot ja puhuvat eläimet ja siellä vallitsee Valkeaksi Velhoksi kutsutun naishahmoisen olennon tyrannia. Velho on luonut Narniaan ikuisen talven ja jähmettää ajankulukseen poliittisia vastustajiaan kivipatsaiksi. Ennus-tuksen mukaan Valkean Velhon valta päättyy, kun Cair Paravelin valtaistuimelle nousee nel-jä ihmisrotuista hallitsijaa…

LINDGREN, Astrid: Kalle Blomkvist -trilogian jokin teos
Kalle Blomkvist rakastaa yli kaiken salapoliisiromaaneja ja haaveilee salapoliisin työstä. Hänen isänsä tahtoisi hänen jatkavan sekatavarakauppaa. Mutta mitäpä kauppiaan ura olisi verrattuna salapoliisin jännittävään elämään!

LONDON, Jack: Merisusi
Humphrey van Weyden on menossa San Franciscosta lautalla ystävänsä luo, kun lautta uppoaa törmäyksen takia. Hänet pelastetaan Susi-Larsenin Ghost-alukseen, joka on menossa hylkeenpyyntiin Japanin rannikolle. Susi-Larsen pitää voimillaan ja älyllään vahvimman oikeudella kaikki kurissa, laivalla noudatetaan vahvimman lakia. Jos joku yrittää haastaa Susi-Larsenin, hän joko tappaa tai hankkiutuu vastustajasta eroon.

LORIDAN-IVENS, Marceline: Isä, et koskaan palannut
Kirjailijan oma elämänkerta. Nyt 80-vuotias Marceline kirjoittaa tarinansa isälleen, joka ei koskaan palannut. Kaksikko päätyi yhdessä keskitysleirille, isä Auschwitziin, tytär Birkenaun puolelle. Kuin ihmeen kaupalla Marceline selviää kauhuista.

LUTS, Oskar: Arno ja kumppanit 
Kertomus erään kyläkoulun lasten tekemisistä, unelmista ja ongelmista. Tavataan erikoislaatuisia persoonallisuuksia, kuten parantumaton Joosep Tootsi mielettömine kepposineen ja hänen täydellinen vastakohtansa, herkkätunteinen Arno Talvi, joka ihastuu oikukkaaseen Rajan Teeleen.

MAGORIAN, Michelle: Willie itkupilli
Jännittävä ja liikuttava tarina 9-vuotiaan Willie-pojan elämänmuutoksesta toisen maailmansodan melskeessä. Arka ja itkuherkkä Willie lähetetään Lontoon slummeista sotaa pakoon maaseudulle. Elämä tarjoaa monta yllätystä.

MARCK, Mary: Luokan ikävin tyttö
Olla Nellan ystävä on jo saavutus sinänsä. Niinpä hämmästys on suuri, kun Nella yhtäkkiä alkaakin kulkea ja jutella Liisa Karin kanssa ja heillä on ilmiselvästi salaisuuksiakin keskenään! Pian harvat ja valitut pääsevät osalliseksi tyttöjen suunnitelmista...

MOLNÁR, Ferenc: Koulupoikia (valitse vuoden 2012 käännös!)
Boka johtaa luokkatovereitaan mittelöön naapurikoulun poikia vastaan. Kumpikin poikajoukko haluaa kiihkeästi laitakaupungilla sijaitsevan maa-alueen herruuden. Jännitys tihenee, kun tukikohtia valmistellaan.

MONTGOMERY, L.M.: Annan nuoruusvuodet
Ihastuttava kertomus orpotyttö Anna Shirleystä, joka väärinkäsitysten kautta päätyy Vihervaaraan sisarusparin Marilla ja Matthew Cuthbertin kasvatiksi Prinssi Edwardin saarelle. 11-vuotias puhelias ja aurinkoinen punatukka ei aina sovi hilittyyn ilmapiriin. Pian Anna kuitenkin hurmaa kaikki uudessa kotipaikassaan pippurisella luonteellaan ja mielikuvituksellaan.

MONTGOMERY, L.M.: Pieni runotyttö 
Orpo Emilia Starr saa kodin Uuden Kuun kartanossa ankaran Elisabet-tädin kasvattina. Hän on lahjakas ja uneksiva tyttö, jonka luova mielikuvitus ja orastavat kirjoittajankyvyt auttavat häntä kestämään vaikeitakin aikoja. Lempeästä Laura-tädistä ja ymmärtäväisestä Jimmy-serkusta tulee Emilian ystäviä. Vähitellen hänen lahjakkuutensa alkaa herättää huomiota. 

ORWELL, George: Eläinten vallankumous
Vallankumouksen jälkeen farmilla asuvat siat haalivat vähitellen kaiken vallan itselleen muiden eläimien sitä pahemmin vastustelematta. Erityisesti valta keskittyy Napoleon-nimiselle karjulle, joka johtaa maatilaa hyvin rautasella otteella.

OTAVA, Merja: Priska
Tarina tytöstä, joka ei ole enää lapsi, mutta ei vielä aikuinenkaan. Priskan vuosi on huolettomuutta, huolia, iloa, pelkoa, tuskaa, haaveilua ja unelmia. Priskan mukana kulkee joukko persoonallisia nuoria, jotka etsivät myös omaa polkuaan elämässään. Rakkauttakin on ilmassa.

PARVELA, Timo: Poika
Ensin oli Poika, joka oli oikeasti poika. Sitten palasi maailmalta kotiin Isoisä, joka oli mieleltään poika. Myöhemmin tuli kuvioihin Tyttö. Elämänpelko oli vanginnut pojan korkeaan kiviseen torniin. Tornin vankina Pojasta oli vähitellen tullut näkymätön.

RIIKKILÄ, Väinö: Pertsa ja Kilu
Tää on poikien juttu. Vai kiinnostaako tyttöjä muka, miten syylät ajetaan käsistä pois? Toisaalta, mahtaako nykyajan pojilla enää olla syyliä, korkeintaan rakkuloita tietsikan joy-stickin painelemisesta. Pertsa ja Kilu eivät tienneet tietsikoista mitään. Heillä riitti touhua poikien salaseurassa ja ulkoleikeissä. Ne leikit tosin muuttuvat totisiksi seikkailuiksi, kun pojat sekaantuvat kahvin ja tupakan salakauppaan ja tapahtuu melkein murhia.

RINTALA, Paavo: Pojat
Jokainen Rintalan luomista pojista on niin räväkästi omanlaisensa, ettei yhdestäkään voi olla tykkäämättä. Pojat pitävät tiiviisti yhtä ja jokaisella on oma asemansa porukassa. Yhdessä he puolustuvat toisiaan, jos joutuvat vastakkain Tuiran tai Heinäpään jengiläisten kanssa.

SACHAR, Louis: Paahde
Päähenkilö Stanley joutuu poikien rangaistusleirille, vaikka hän onkin syytön huippujalkapalloilijan lenkkareiden varastamiseen. Greenjärven leirillä, keskellä kuivaa aavikkoa, entisen järven pohjaa, pojat joutuvat päivästä päivään kaivamaan paahtavassa helteessä kuoppia aavikolle. Leirillä vallitsee viidakon laki. Poikien keskenkin vallitsee jatkuva sotatila.

SEWELL, Anna: Uljas musta 
Hevonen, joka ymmärtää ihmisten kieltä, kertoo elämänsä tarinan. Ensimmäisessä kodissaan sitä kohdeltiin hyvin, mutta myöhemmin se joutuu ajattelemattomien ihmisten hoitoon. 

SPYRI, Johanna: Pikku Heidi 
Dete-täti vie orvon Heidin tämän erakkona eläneen isoisän luo Alpeille. Heidi tutustuu vuorilla Vuohi-Pekkaan ja tämän perheeseen, Briita-äitiin ja sokeaan isoäitiin, ja oppii paimentamaan vuohia. Dete hakee Heidin Frankfurtiin asumaan Sesemannin perheessä, missä hän tutustuu perheen sairaaseen Klara-tyttäreen. Heidi kuitenkin sairastuu ...

STEVENSON, Robert, Louis: Aarresaari (ota vuoden 2012 käännös!) (S2-oppilaille selkokielinen versio)
Aarresaari on täysiverinen seikkailu- ja merirosvoromaani, jonka kertoja, nuori Jim Hawkins, löytää kuolleen kapteeni William Bonesin merimiesarkusta kartan. Siihen on merkitty kapteeni Flintin Luurankosaarelle kätkemä aarre. Flint oli surmannut apunaan olleet merirosvot, joten kartta on ainoa opaste rikkauksien luokse.

SWAN, Anni: Iiris rukka
Iiris Rukka on tuhkimotarina Iiriksestä, taiteellista ja vapaudenhaluista tytöstä, joka ei löydä paikkaansa säätytietoisessa Helsingissä. Luonteensa kehittämisessä kilvoitteleva Iiris uudistaa mielikuvituksekkaana ja keppostelevana poikatyttönä perinteistä tyttöihannetta.

TAYLOR, G.P: Varjonmanaaja
Häikäilemätön kirkkoherra Obadja Niskuri havittelee valtaansa koko maailmankaikkeutta. Hänen hallussaan on vaarallinen ase, jolla hän nostattaa ikiaikaisen pahan taisteluun hyvän voimia vastaan. Ainoat ihmiset hänen tiellään ovat ystävykset Kate ja Thomas - ja salaperäinen Rafa, joka tuntee Riathamuksen, ikuisen ja äärettömän hyvän.

TOLKIEN, J.R.R.: Maamies ja lohikäärme 
Giles tulee puolivahingossa säikyttäneeksi tiehensä tiluksilleen eksyneen likinäköisen jättiläisen. Gilesin maine kiirii, ja pian hän huomaa joutuneensa lohikäärmejahtiin…

TROJEPOLSKI, Gavriil: Bim mustakorva
Eräänä päivänä Bimin isäntä, metsästäjä ja kirjailija Ivan Ivanyts joutuu Moskovaan sairaalaan, rinnassaan liikkuvan sotasirun takia. Bim lähtee etsimään isäntäänsä, se taivaltaa maaseudulla, kaupungissa ja kohtaa monia ihmisiä. Se etsii isäntäänsä, mutta…Koiraystävien klassikko!

TWAIN, Mark: Huckleberry Finnin seikkailut (ota Jarkko Laineen käännös vuodelta 1972!)
Huck ei hyväksy asioita sellaisina kuin ne ovat; hänen kapinansa kumpuaa lapsenomaisesta viattomuudesta. Hänen pakonsa on pakoa järjestäytyneestä maailmasta ja paremman maailman etsintää. Douglasin leski otti Huckin pojakseen tehdäkseen tästä sivistyneen. Isäukko puolestaan antoi Huckille selkään. Näin alkaa kertomus 14-vuotiaasta Huck Finnistä ja hänen purjehduksestaan omatekoisella lautalla alas Mississippiä.

TWAIN, Mark: Tom Sawyerin seikkailut 
Tom Sawyer elää Yhdysvaltain syvässä etelässä itsenäistymisen ja sisällissodan välisenä aikana. Tom asuu yhdessä Polly-tädin ja velipuolensa Sidin kanssa. Hän ja ystävänsä Huckleberry Finnin ovat poikakirjojen perussankareita, kekseliäitä, uskaliaita, rohkeita poikia, jotka selviytyvät tilanteesta kuin tilanteesta.

Ingalls-Wilder, Laura: Pieni talo preerialla 
Ingallsin perhe jättää kotinsa Wisconsinin Big Woodsissa ja matkaa pitkin ääretöntä preeriaa uudelle asuinpaikalle. Koti valmistuu naapurien ystävällisellä avustuksella, ja vaikka elämä preerialla on ankaraa, perheellä on vahva usko tulevaisuuteen.

WILKERSON, David: Risti ja linkkuveitsi
Tosikertomus 1950-1960 -lukujen taitteesta New Yorkin alamaailmassa. Henkeäsalpaava kuvaus nuorisojengien keskinäisistä taisteluista, huumeiden käytöstä ja henkirikoksista paljastaa kaupungin pimeän puolen. Uskonnollinen.

VERNE, Jules: Kapteeni Nemo merten syvyyksissä (valitse Minerva-kustannuksen kirja!)
Tarkoitus on selvittää eri puolilla maapalloa suurta pelkoa herättäneen merihirviön arvoitusta. Törmätään outoa Nautilus-alusta johtavaan salaperäiseen kapteeni Nemoon. Alkaa pitkä vankeuden aika ja matka jännittävän merenalaisen maailman ympäri.

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä