SYYSKUU

MEIDÄN KOULUN KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ NYT

2. Syyskuussa lukuvuoden aluksi kartoitamme koulun tämän hetkisen kodin ja koulun yhteistyön tilanteen: järjestä työpajailta kodin ja koulun yhteistyön nykyhetken kartoittamiseksi - mitä on kodin ja koulun yhteistyö luokassanne juuri nyt? (omalle luokalle tai vaihtoehtoisesti koko koululle yhteinen vanhempaintoimijan eli vanhempainyhdistyksen, vanhempaintoimikunnan tms. kanssa)

Lukuvuoden aluksi on hyvä pysähtyä miettimään, kerrata ja sanoittaa kaikkien ymmärrettävästi oman luokan/koko koulun tämän hetkistä kodin ja koulun yhteistyötä. Kesän jälkeen ei ehkä heti ole helppo muistaa kaikkea, mutta yhdessä miettien kokonaisuus varmasti palautuu mieliin. Samalla vanhempien ja opettajien mieli huojentuu, että tätähän se yhteistyö oli ja näin turvaamme yhdessä lapsen hyvän kasvun, oppimisen, hyvinvoinnin ja turvallisen koulunkäynnin.

Eppuluokkalaisten perheet lähtevät "puhtaalta pöydältä" ja opettajan rooli korostuu heidän työpajaillassaan: kaikki on uutta ja kiinnostavaa ja yhteistyö lähtee vasta kehittymään. Mutta jos joillekin luokan vanhemmille osa on jo tuttua aikasempien sisarusten myötä, voi heidän osaamistaan ja kokemustaan hyödyntää.

Tässä työpajaillassa ei siis tarvitse vielä keksiä tai kehittää mitään uutta, vaan vain kartoittaa jo olemassa olevaa.

Työpaja voi olla vaikka tällainen:
Piirtäkää yhdessä omasta luokastanne/koulustanne vanhempien osallisuuden kartta, jossa näkyvät oppilaan, luokan ja koulun tasot. Mitä yhteistyötä näillä tasoilla teette/tapahtuu kodin ja koulun välillä?
__________________________________________________________________________________________________________________________ 

Miksi kodin ja koulun yhteistyötä tarvitaan? Näin Anri Leveelahti kirjoittaa Suomen Vanhempainliiton uusimmassa blogitekstissä:

"Vanhemmat mukaan rakentamaan turvallista kouluyhteisöä

Koulun ja siellä työskentelevien aikuisten tutuksi tekeminen vanhemmille on tärkeää. Vanhemmat kaipaavat tietoa siitä, miten oman lapsen koulunkäynti sujuu, luokan kaverisuhteista ja siitä miten arki luokassa, välitunneilla ja vaikkapa kouluruokailussa toimii. Koulu voi kannustaa vanhempia mukaan yhteisölliseen toimintaan. Luokanopettaja voi innostaa luokan vanhempia perustamaan yhteisen vanhempien ryhmän, koulun tasolla useimmissa kouluissa toimii vanhempainyhdistys tai vanhempaintoimikunta sekä yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä. Vanhemmat voivat yhdessä olla vaikuttamassa siihen, että lasten hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä aiheita käsitellään säännöllisesti vanhempainilloissa, oppitunneilla, kerhoissa ja koulun yhteisissä tapahtumissa.

Kouluterveyskyselyn 2021 tulokset julkaistaan tänä syksynä. Tuloksia on hyödyllistä käsitellä jokaisessa koulussa myös yhdessä vanhempien kanssa. Yhteinen, avoin keskustelu vähentää huolenaiheita ja tuo koulun tietoon myös vanhempien ideat hyvinvoivan ja turvallisen kouluyhteisön rakentamiseksi."

Turvallinen koulu tehdään yhdessä - Vanhempainliitto

________________________________________________________________________________________________________________________

Uusinta materiaalia Suomen Vanhempainliitolta - Vanhempainyhdistyksen käsikirja

Jos haluat perehtyä enemmän kodin ja koulun yhteistyöhön, ideoihin ja ylipäätään perusasioihin sen tärkeydestä, lue Suomen Vanhempainliiton uusin opas: Vanhempainyhdistyksen käsikirja.

Opas kertoo sinulle lyhyesti mm. perusasiat päiväkodin, koulun ja oppilaitoksen yhteistyön merkityksestä ja tarpeellisuudesta sekä paljon faktatietoa helpottamaan yhdistysasioiden hoitoa. Opas antaa myös konkreettisia ideoita yhteisöllisyyden rakentamiseen päiväkodissa, koulussa ja oppilaitoksessa.

*Vanhempainyhdistyksen-kasikirja-2021.pdf (vanhempainliitto.fi)

_____________________________________________________________________________________________________________