ELOKUU

YHTEINEN MATKA ALKAA - TUTUSTUTAAN TOISIIMME HETI ALUSSA

1. ENSIMMÄINEN ASKEL YHTEISELLÄ MATKALLA: JÄRJESTÄ TUTUSTUMISILTA KOKO LUOKKALLE VANHEMPINEEN (koronaturvallisesti)

Kodin ja koulun yhteistyön hyvä perusta luodaan tutustumalla toiminnallisesti toisiimme heti alussa. On tärkeää, että koko luokkalla ja myös vanhemmilla/huoltajilla on mahdollisuus tutustua toisiinsa, luokan oppilaisiin ja opettajaan sekä koko koulun henkilöstöön. Vastuu tutustumisiltaan kutsumisesta on luokan opettajalla, mutta heti tutustumisillassa vastuuta jatkosta, yhteisöllisyyden kehittymisestä ja Yhteisestä matkasta voi siirtää luokan yhteysvanhemmille.

Koulun opettajilla ja myös vanhemmilla on tiedossa hyviä toiminnallisia tutustumisleikkejä tai -pelejä, mutta tässä lisää hyviä esimerkkejä esim. vanhempien/huoltajien toisiinsa tutustuttamiseksi:

- www.ryhmarenki.fi/erilaisia-tutustumisbingoja/
- www.leikkipankki.fi 

Säällä kuin säällä voi tavata myös ulkona: koulunpihalla, lähipuistossa, uimarannalla, metsäretkellä eväiden kera.
_______________________________________________________________________________________________________________________________

Oman luokan vanhemmille keskusteltavaa ja halutessanne tehtävää - lastenne hyvinvoinniksi:

  • Olette yhdessä vanhempina tärkeä turvaverkko kaikille luokan lapsille!
  • perustakaa Whatsapp-ryhmä tai muu vastaava yhteydenpitoon keskenänne
  • valitkaa keskuudestanne min. kaksi vanhempaa luokkatoiminnan ylläpitoon/aktivointiin sekä yhteysvanhemmat koko koulun vanhempaintoimintaan (Jos koulullanne ei vielä ole koko koulun vanhempaintoimijaa, perustakaa sellainen yhdessä muiden kanssa!)
  • keskustelkaa luokkanne arvoista ja laatikaa “yhteiset säännöt” 
  • pohtikaa, haluaisitteko aloittaa jotain säännöllistä toimintaa yhteisöllisyyden rakentamiseksi ja ylläpitämiseksi (esim. luokan/luokka-asteen oma ilta koulun ympäristössä kerran viikossa tms. = perheen yhteinen harrastus) - lapset tykkäävät varmasti!
  • seuratkaa ja arvioikaa toimintaa säännöllisesti keskustellen, kyselyillä tms. palautteella
Lisätietoa luokan vanhempien keskinäisen yhteisöllisyyden tärkeydestä: Luokan vanhempaintiimi - Vanhempainliitto
_______________________________________________________________________________________________________________________________

Jyväskylässä pyrimme, koti ja päiväkoti/koulu yhdessä, Yhdessä kasvaen ja oppien -toimintakulttuuriin: Lapsi kasvaa, kehittyy ja oppii suurimman osan lapsuudestaan kodin ja päiväkodin/koulun/oppilaitoksen keskellä. Tekemällä parasta mahdollista yhteistyötä sekä auttamalla toisiamme koko yhteisönä takaamme kaikkien lasten hyvinvoinnin parhaiten. YLLE on kehitetty juuri tätä varten - ja kehittyy teidän avullanne koko ajan:
 
YLLE = Yhdessä leikkien ja liikkuen päiväkotiin
YLLE = Yhdessä leikkien ja liikkuen eskariin (joustavaan alkuopetukseen)
YLLE = Yhdessä liikkuen ja lukien epulle

=> Kaikkien perheiden ja kasvatusyhteisöjen yhteiseen ymmärrykseen perustuvan Yhdessä kasvaen ja oppien -toimintakulttuurin varmistamme parhaiten YLLE-toiminnalla, joka
  • ottaa kaikki mukaan toiminnallisella tutustumisella heti alusta alkaen
  • antaa kaikille riittävät tiedot ja taidot hyvän yhteistyön tekemiseen (perehdytys/tietopaketti)
  • luo perheille mahdollisuuden olla täysivaltaisia päiväkotiyhteisön/kouluyhteisön jäseniä 
  • tuo iloa ja vertaistukea kaikien perheiden arkeen, myös ennaltaehkäisevällä tavalla: tietous eri vanhemmuuden tukimuodoista lisääntyy
  • tukee kasvatusyhteisöjen ammattilaisten työtä
  • tuo säästöjä - inhimillisiä ja taloudellisia

Löydät YLLE:stä enemmän tietoa vasemmasta sivupalkista kohdasta: Yhdessä liikkuen ja lukien epulle -toimintamalli
_______________________________________________________________________________________________________________________________

Eppuluokkalaisen vanhemmalle Koulu alkaa -opas

Opas vanhemmalle, jonka lapsi aloittaa koulun

Koulun aloittaminen on suuri ja jännittävä asia, ei ainoastaan lapsellesi, vaan myös sinulle vanhempana.

Muistelet ehkä omaa kouluaikaasi ja mietit, miten lapsesi viihtyy ja selviytyy koulussa. Millaisen opettajan hän saa? Onko koulunkäynti lapselle vaikeaa vai ehkä liiankin helppoa? Miten hän pärjää suuressa ryhmässä, jossa osa lapsista on hiljaisia ja ujoja ja osan voi olla vaikea istua paikoillaan? Onko kaikilla muilla lapsilla uudet ja kalliit kännykät vai onko heillä puhelimia lainkaan? Miten lapsesi sopii joukkoon?

Sinun ei tarvitse olla huolissasi. Luokkaan mahtuu monenlaisia lapsia, ja kaikki löytävät siellä paikkansa. Sinulla on parhaat lähtökohdat koululaisen vanhempana, kun suhtaudut lapsen koulunkäyntiin ja kouluun myönteisesti ja luottavaisesti. Koulu ei ole enää samanlainen kuin omana kouluaikanasi. Jotta saat käsityksen tämän päivän koulusta, ole kiinnostunut, utelias ja kysy rohkeasti, kun joku asia koulussa mietityttää. Sinä olet lapsesi tärkein esikuva. Myönteinen asenteesi koulua kohtaan heijastuu lapseesi. Omien koulukokemustesi ei tarvitse määritellä sitä, millainen olet koululaisen vanhempana.

Toivomme, että saat tästä esitteestä ajatuksia ja ideoita lapsesi kannustamiseen, jotta hän saa hyvän alun koulutielleen.

Opas on saatavilla toistaiseksi vain sähköisenä.

(Teksti on Suomen Vanhempainliiton sivulta: Koulu alkaa - tervetuloa! - Vanhempainliitto)
__________________________________________________________________________________________

Liitteet:

Koulu-alkaa-tervetuloa_verkkoversio-2021[1].pdf

Uuden yläkoululaisen vanhemmalle

Opas seiskaluokkalaisen vanhemmalle

Alakoulu on takana ja lapsesi on siirtymässä 7. luokalle. Uusi mielenkiintoinen elämänvaihe on alkamassa. Yläkoulu tuo monia uusia asioita koulunkäyntiin ja on tärkeä jatko-opintojen näkökulmasta. Nuoreksi kasvaminen, siihen liittyvä ilo ja joskus myös haasteet kuuluvat yläkouluvaiheeseen.Seitsemännen luokan aloittaminen jännittää todennäköisesti lastasi ja ehkä myös sinua vanhempana.

On tärkeä jutella lapsen kanssa yläkouluun liittyvistä asioista. Vanhempana kannattaa suhtautua yläkouluun siirtymiseen innostuneesti ja kannustavasti. Vanhempien luottamus kouluun ja opettajiin ja koulun arvostus heijastuu lapseen, vaikuttaa koulumotivaatioon ja lapsen kouluun kiinnittymiseen.

(Teksti on Suomen Vanhempainliiton nettisivulta:Tervetuloa yläkouluun! - Vanhempainliitto)

Liitteet:

Tervetuloa-ylakouluun_verkkoversio-2021[1].pdf

MLL:n Hyvä alku koulutielle -sivustolta löydät paljon hyödyllistä tietoa - vaikka jaettavaksi koko luokan kesken tutustumisillan lomassa

Koulunalku on koko perheelle iloinen ja jännittävä tapahtuma. Lapsen elinpiiri laajenee, hän ryhtyy liikkumaan itsenäisemmin ja opettelee uusia taitoja, tapoja ja sääntöjä. Lapsuus ei kuitenkaan pääty koulun alkamiseen. Lapsen päivittäisestä hyvinvoinnista huolehtiminen on yhtä tärkeää kuin ennenkin. Riittävä uni, monipuolinen ruoka, liikunta ja kiireetön yhdessäolo perheen kanssa auttavat lasta kasvamaan ja voimaan hyvin.

Itsenäiseksi kasvaminen tapahtuu vähitellen. Siihen pieni koululainen tarvitsee paljon aikuisen huomiota, aikaa ja tukea.

Hyvä alku koulutielle - Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)