Ilon koulu

Tekijä: Petra Aho
(Muokattu: )
Käytin lähteenä tähän kirjoitukseen Jyväskylän ammattikorkeakoulun kehittämishanketta "Kohti ilon koulu -Lasten näkökulmia viihtyisään kouluympäristöön" (2009) ja etenkin kappaletta 6 "Lasten omat visiot". Kappaleessa oppilaat ovat itse kertoneet ns. ilon koulun peruspilareista, missä keskeinen asetelma on ollut hyvä-paha. Esimerkiksi koulukiusaaminen oli vahvasti esillä lasten kirjoituksissa.

Kiusaaminen ei kuulu kouluun ja on aina väärin: lapset tiesivät tämän. He myös tunnistivat monia kiusaamisen syitä ja seurauksia, mikä kertoo paljon nykykoulun suhtautumisesta koulukiusaamiseen. Tietoisuuden kautta pyritään vaikuttamaan lasten asenteisiin ja valmiuteen kiusaamista kohdatessa. Lasten kirjoituksissa tuli myös esille vertaistuki ja se, että opettajilta ja kouluavustajilta ei odotettu tukea. Tässä ehkä olisikin suomalaisen koulun tarve kehittyä. Opettajan ymmärrys, empaattisuus ja taito kuunnella pitäisi ehkä tulla enemmän esille nykykoulussa.

Ystävien tärkeys tuli myös esille lasten kirjoituksissa. Ilon koulussa oltiin kaikkien kavereita ja ketään ei syrjitty, vaikka olisikin sattunut olemaan "rumat vaatteet" tai "köyhä". Tämä on myös tärkeää nykykoulussa: inklusiivisuuden ihannointi ja käytännön integrointi lisää luokissa erilaisuutta ja monikulttuurisuutta, ja siksi on tärkeää, että kaikki hyväksytään omana itsenään. Pelkkä fyysinen integraatio ei takaa onnistunutta prosessia: erilainen oppilas tarvitsee myös toisten oppilaiden kunnioitusta ja hyväksyntää.

Näiden aiheiden lisäksi oppilaat ottivat esille maistuvan kouluruoan, urheilullisen ja leikkivän koulun, vanhempien aktiivisen osallistumisen koulun toimintoihin, turvallisuuden, mielikuvituksellisen ja seikkailullisen koulun, värikkyyden ja vihertävyyden, opetuksen innostavuuden, kansainvälisyyden ja vaikutusmahdollisuudet. Kaikki nämä ovat varmasti tärkeitä elementtejä ilon koulussa.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Jasmin Jokinen

Ilon koulu
Olen kanssasi samaa mieltä! Ilon koulu rakentuu monista eri osista, jotka lisäävät viihtyvyyttä. Minusta oli kiva, että nostit kiusaamisen esille, niin kuin se oli paljon esillä lastenkin kirjoituksissa. Kuten sanoit, kiusaaminen on aina väärin, eikä se kuulu kouluun. Oppimisympäristön tulee olla viihtyisä ja turvallinen ja erilaisuuden hyväksyminen edesauttaa tätä, toisin kuin kiusaaminen.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Saara Tuomiranta

Ilon koulu
Olen samaa mieltä! Kiusaamista ei pitäisi sallia missään muodossa. Kiusaaminen toki on onglema, mitä ei varmasti koskaan pystytä kokonaan kouluista poistamaan, mutta siihen puuttuminen ja ennaltaehkäisy tulevat olemaan tulevaisuuden haasteita.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Suvi Lehtisare

Ilon koulu
Mielestäni nostat äärimmäisen tärkeän asian esiin tekstissäsi, nimittäin opettajien ymmärryksen, empaattisuuden ja kuuntelutaidon tärkeyden. Mielestäni on todella surullista, että lapset eivät odota koulun aikuisilta tukea kiusaamistapauksissa ja tämä on ehdottomasti epäkohta, johon tulisi puuttua vahvasti. Koulun henkilökunta on kuitenkin aina vastuussa turvallisen kouluympäristön luomisesta oppilaille. Koulun aikuisten tulisi panostaa siihen, että he olisivat helposti lähestyttäviä ja että he kannustaisivat oppilaita kääntymään aina tarvittaessa heidän puoleensa. Turvallisilla aikuisilla on kuitenkin todella suuri osa viihtyisän ilmapiirin syntymisessä. Tämä vaatii kuitenkin opettajilta aitoa halua kohdata ja kuulla oppilaitaan.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Veera

Ilon koulu
Otit esille ystävien tärkeyden yhteydessä inkluusion ja integroinnin ja sen, miten se auttaisi lapsia kohtaamaan erilaisuutta koulussa ja lisäisi hyväksyntää sitä kohtaan. Tärkeimpänä pointtina pidin juuri tuota, että "fyysinen integraatio ei takaa onnistunutta prosessia". Siitä päästäänkin siihen, miten erityisen keskeisessä asemassa opettaja ja koulun muut aikuiset ovat opettamassa lapsille erilaisuuden hyväksyntää. Jos luokkaan integroidaan esimerkiksi enemmän tukea tarvitseva oppilas, on eri asia, tekeekö hän kaikki mahdollisesti erilaiset tehtävänsä yksin avustajan kanssa vai otetaanko hänet mukaan tekemään asioita täyspainoisesti muun luokan kanssa. Oppilas saattaa jäädä välitunnillakin yksin, jos hänet aina luokassa otetaan erikseen tekemään omia tehtäviään. Kun oppilas on luontevasti mukana kaikessa muussakin (tai niin paljossa kuin mahdollista) luokan toiminnassa, hänet hyväksytään paremmin osaksi "meidän luokkaa" ja saa sitä toisten oppilaiden kunnioitusta.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.