Koulutus sähköiseen koe- ja yo-ympäristöön

Esimerkki johdannosta sähköiseen koe- ja yo-ympäristöön

Abitti- ja sähköisen ylioppilaskokeen ympäristön ongelma on, että valmiin kokeen näkee autenttisessa ympäristössä vain perustamalla koeverkon. Tästä johtuen erityisesti kokeneemmat opettajat kokevat, että kokeen suunnittelu sähköiseen muotoon on jossain määrin abstraktimpaa, kun valmista lopputulosta ei heti näe. Parasta onkin aloittaa tutustumaan koeympäristöihin opiskelijan roolissa valmiiksi rakennetussa toimivassa koeympäristössä. Näin luodaan opettajalle positiivinen kokemus koeympäristön toimivuudesta ja tutustutetaan opettaja samalla koeympäristössä käytettävissä oleviin ohjelmistoihin.

Abitti-kokeet tehdään abitti.fi palvelussa, joka edellyttää rekisteröitymistä. Palvelu sisältää varsin askeettiset työkalut kolmen eri tehtävätyypin tuottamiseen: monivalinta, aukkomonivalinta ja avoin tekstikenttään vastattava kysymys. Kaksi ensimmäistä tehtävätyyppiä pisteytyvät abitti.fi palvelussa automaattisesti. Kun koe on pisteytyksineen valmis, se siirretää muistitikulle ja siirron yhteydessä kirjoitetaan muistiin palvelun antama kokeen purkukoodi. Abitti-kokeen pitäminen noudattaa ylioppilaskokeen järjestelyjä poislukien tunnistautuminen, palvelimen kahdentaminen ja valvojien koneet. Abitti-kokeessa voi käyttää myös langatonta verkkoa opiskelijan päätelaitteiden liittämiseksi koeverkkoon. Langattoman koeverkon luomiseksi on tarjolla kaupallisia ratkaisuja, joista suosituin lienee Nettiniilo.

Kun koe on pidetty, tuodaan vastaukset abitti.fi palveluun muistitikulta. Valmiiksi arvioidut tehtävät näkyvät pisteytettynä kokeiden arviointi välilehdellä kyseisen kokeen kohdalla. Tekstikenttään annetut vastaukset voidaan nyt arvioida ja pisteyttää. Tehtävien perään voi kommentoida vastauksia. Lopuksi annetaan kokeeseen osallistuneille arvosanat ja lähetetään ne annettuihin sähköpostiosoitteisiin. Jos kokeeseen osallistunut ei ole antanut sähköpostiosoitetta, niin palvelu antaa mahdollisuuden tulostaa tiedot.

Ensimmäisen koekokemuksen jälkeen opettajia on syytä kouluttaa monipuolisempien kokeiden tuottamiseen, kuten liitetidostojen lisääminen, kuva-, ääni-, ja videotiedostojen lisääminen tehtäviin. Koulutuksissa kannattaa huomioida myös kokeessa käytettävissä oleviin sovelluksiin tutustuminen. Monipuolisempien kokeiden tuottamisessa on hyvä käyttää apuna Chrome-selaimen Tweak Abitti laajennosta.

Ensimmäisillä koekerroilla koeverkon valmisteluissa ja kokeen aloituksessa ja päättämisessä on hyvä olla mukana ohjaaja.

Kun kokeiden laatiminen on tullut tutuksi on hyvä pitää koulutus useiden kokeiden pitämisestä samalla palvelimella sekä useiden langattomien sovittimien käytöstä verkon kannalta limittäisissä tiloissa.