Arviointisuunnitelma

Arviointisuunnitelma

Alakoulussa ohjelmointi toteutetaan integroituna muuhun opetukseen tai esimerkiksi valinnaisena opintojaksona. Ohjelmointi suoritetaan osana opintoja ja mitään arvosanaa ei ole tarvetta antaa. Opintojakson kokonaisarviointi on hyväksytty/suoritettu tai hylätty.

Tuntien arviointisuunnitelma

1.-2. tunnit: Algoritmista ajattelua

Tehtävä 1:
Vertaisarviointia parin kanssa. Pareittain vertaillaan kirjoitettuja ohjeita esim. seuraavien kysymysten kautta:

  • Tuliko parin ohjeista samankaltaiset oman ohjeen kanssa?
  • Mistä erot voivat johtua?
  • Pystyykö asian suorittamaan annetuilla ohjeilla?
  • Oliko ohjetta helppo kirjoittaa?
  • Mikä sen teki vaikeaksi?
Tehtävä 2 ja 3:
Itsearviointi sekä vertaisarviointi toimii myös hyvin näissä. Arvioidaan, kuinka hyvin pari pystyy noudattamaan ohjeita. Itserviointia voi tehdä esim seuraavien kysymysten kautta:
  • Oliko koodia helppo tehdä ja tulkita?
  • Mikä sen teki vaikeaksi?

3.-4. tunnit: Koodauksen aloittelua: Koodaustunti.fi

Opettaja voi arvioida formatiivisesti oppilaiden tehtävien etenemistä. Jos tehtävät sujuivat joutuisasti, niin yksikin oppituntitunti Koodaustunti.fi -tehtäviä voisi riittää. Jos taas tehtävät tuottivat hankaluuksia, kannattaa ehdottomasti käyttää toinenkin tunti näiden tehtävien parissa. Taitojen karttuessa oppilaita kannattaa kannustaa suorittamaan Koodaustunti.fi-harjoituksissa annetut tehtävät mahdollisimman vähillä koodeilla.

Oppilaat voivat myös arvioida itse omaa osaamistaan graafisen ohjelmoinnin perusteista esimerkiksi seuraavilla lauseilla: pääsin vasta alkuun, haluan vielä harjoitella koodaamista, koodaaminen sujuu ihan hyvin, osaan koodata hyvin.


5.- 13. tunnit: Scratch -ohjelmointi


Opettaja arvioi formatiivisesti oppilaiden tehtävien etenemistä, peruskäsitteiden hallintaa, algoritmisen ajattelun kehittymistä, graafisen ohjelmointitaitojen kehittymistä, ongelmanratkaisutaitojen kehittymistä, ohjelmoinnin perusrakenteiden hallintaa (kuten silmukka, ehtolauseet) sekä itsenäisen työskentelyn että ryhmätyötaitoja.

Oppilaat arvioivat oman osaamisen kehittymistä itsearvioinnin kautta.

14. tunti: Peleihin tutustuminen

Pelien arviointiin on hyvä käyttää vertaisarviointia sekä itsearviointia. Vertaisarvioinnin voi toteuttaa myös kirjallisesti antamalla palautetta toisten peleistä esim. mikä tässä pelissä oli hyvää ja mikä osa oli erityisen onnistunut. Oppilas tekee myös itsearvioinnin omasta työskentelystä, loogisen ajattelun kehittymisestä, ohjelmointitaitojen kehittymisestä sekä onnistumisesta lopputuotoksessa eli pelin ohjelmoinnissa. Opettaja arvioi osallistuvasti peliohjelmointia. Opettaja voi arvioida myös kokoavasti peliä ja pelin pelattavuutta osana kurssiarviointia.