8A-B Taidegrafiikan periodi

Monogrammit painoteokseksi

Taikan taidegrafiikan periodiopinnoissa 8 tutustuttiin lyhyesti monogrammien historiaan.

Monogrammi eli nimikirjainsommitelma on kirjaimia yhdistämällä toteutettu merkki tai symboli. Kirjaimet liitetään yhteen siten, että ne yhdessä synnyttävät uuden merkin. Tunnettu monogrammi on esimerkiksi x- ja p-kirjaimet yhdistävä Kristus-monogrammi.

Tehtävän annossa monogrammit liitettiin rakennuksissa käytettyihin kivenhakkaajien monogrammeihin. Näiden monogrammien tehtävänä aikoinaan oli jättää rakennukseen viesti siitä, kuka kivenhakkaajien ammattikunta – tai suku oli ollut rakennusta toteuttamassa.

Oppilaat luonnostelivat oman monogrammin omista nimikirjaimistaan. Monogrammin luonnostelusta siirryttiin rytmin tutkimiseen. Seuraavaksi toteutettiin kärkitussityö joko vapaata tai sidottua rytmiä hyödyntäen. Erityisesti sommittelussa pyrittiin huomioimaan rytmin muutokset suunnassa, välimatkassa, koossa ja mahdollisesti myös värissä.

Oppilaille esiteltiin uutena opiskeltavana tekniikkana silkkipainotekniikka. Tussiteos kopioitiin kalvolle seulalle valotusta varten. Valotuksen jälkeen suunniteltiin rytminen toisto kankaalle. Painoalojen merkkaus oli oppilaille helppoa.

TAVOITTEET

Taidesuhde: 

  • Taidegrafiikan ilmaisukeinoni kehittyvät ja monipuolistuvat, Työskentelen hyödyntäen taidegrafiikan eri osa-alueita
  • Opin taidegrafiikkaan liittyviä peruskäsitteitä ja tutustun uusiin työskentelytapoihin, materiaaleihin ja tekniikoihin
  • Asetan ilmaisulleni tavoitteita, jotka tukevat taidekäsitykseni kehittymistä ja mahdollistaa perehtymisen omien kuvien henkilökohtaisiin merkityksiin ja niiden suhdetta muuhun visuaaliseen kulttuuriin

 Visuaalinen lukutaito:

  • Visuaaliset ilmaisukeinoni monipuolistuvat
  • Opin havainnoimaan piirustuksen ja taidegrafiikan kulttuurillista merkitystä yhteiskunnassa

Osallisuus ja vaikuttaminen:

  • Opin tulkitsemaan kuvan kieltä ja kuvan merkitysten rakentumista

SISÄLLÖT

Kuvan kieli ja taiteen ilmaisukeinot:

  • Käytän erilaisien välineiden ja materiaalien ilmaisullisia mahdollisuuksia

Omat kuvat:

  • Teen työskentelyssä tietoisemmin omakohtaisia ratkaisuja

Visuaalinen ympäristö:

  • Havainnoin ympäristöä ja arjen elinympäristöä