L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen
Kysymyksiä ja ehdotuksia (paikallinen tarkennus)
Äidinkieli
- Ajattelua ja oppimaanoppimista vahvistetaan käyttäen erilaisia työtapoja mm. parityöskentely, ryhmätyöskentely sekä ottamalla huomioon oppilaiden erilaiset oppimistyylit.
- Annetaan oppilaille mahdollisuus osallistua työtapojen suunnitteluun yhdessä opettajan kanssa.
Matematiikka
- Ohjataan oppilasta etsimään erilaisia vaihtoehtoja tehtävien suorittamiseksi.
- Kehitetään oppimisen, ajattelun ja ongelmanratkaisun taitoja.
Ympäristöoppi
- Käytetään oppiaineelle ominaisia menetelmiä ja monipuolisia työtapoja.
- Harjoitellaan työskentelytaitoja ja sosiaalisia taitoja, vuorovaikutteista oppimista, yhdessä työskentelyä ja aktiivista osallistumista.
Kuvataide
- Harjoitellaan suunnittelemaan ja toteuttamaan sekä arvioimaan omaa työskentelyään ja työn tuotosta.
- Kokeillaan erilaisia materiaaleja ja tekniikoita.
Käsityö
- Harjoitellaan suunnittelemaan ja toteuttamaan sekä arvioimaan omaa työskentelyään ja työn tuotosta.
- Kokeillaan erilaisia materiaaleja ja tekniikoita.
Liikunta
- Eri liikuntalajien kautta harjaannutetaan strategista ajattelua ja opitaan olemaan vuorovaikutuksessa toisten kanssa.
Musiikki:
- Oppilas saa mahdollisuuksien mukaan itse luoda musiikkia.
Uskonto ja elämänkatsomustieto
- Oppilasta rohkaistaan pohtimaan asioita eri näkökulmista ja sitä kautta tarkastelemaan ajattelutapojaan.
Historia
- Oppilas harjaantuu hahmottamaan kokonaisuuksia, näkemään asioiden välisiä syy- seuraussuhteita ja keskinäisiä yhteyksiä.
Keinoja oppimisen ja ajattelun kehittämiseen
Opetuksessa vahvistetaan taitoa asettaa kysymyksiä ja hakea niihin vastauksia itsenäisesti ja yhdessä toisten kanssa havaintoja tehden sekä erilaisia tietolähteitä ja apuvälineitä hyödyntäen. Samalla kehittyvät oppilaiden edellytykset tunnistaa pohdittavaan asiaan liittyviä erilaisia näkökulmia ja löytää uusia oivalluksia sekä harjaantua vähitellen asioiden kriittiseen tarkasteluun. Oppilaita ohjataan huomaamaan asioiden välisiä vuorovaikutussuhteita ja keskinäisiä yhteyksiä. Heitä kannustetaan kuuntelemaan toisten näkemyksiä ja samalla pohtimaan myös omaa sisäistä tietoaan. Oppilaita ohjataan huomaamaan, että tieto voi rakentua monella tavalla, esimerkiksi tietoisesti päättelemällä tai intuitiivisesti, omaan kokemukseen perustuen. Vertaisoppimista eli parin ja ryhmän kanssa työskentelyä ja oppimiseen tähtäävää vuorovaikutusta käytetään monipuolisesti ja vahvistetaan yhdessä työskentelyn taitoja. Ajattelun taitoja harjoitellaan ongelmanratkaisu- ja päättelytehtävin sekä uteliaisuutta, mielikuvitusta, kekseliäisyyttä ja toiminnallisuutta hyödyntävin ja edistävin työskentelytavoin. Oppilaita rohkaistaan käyttämään kuvittelukykyään luoviin ratkaisuihin ja olemassa olevien rajojen ylittämiseen.
Oppimistaitojen vahvistaminen
Oppimaan oppimisen taitoja vahvistetaan kaikissa opiskelutilanteissa. Oppilaita ohjataan tunnistamaan itselle luontevimmat tavat oppia ja kiinnittämään huomiota omiin opiskelutapoihin. Työn suunnittelua, tavoitteiden asettamista sekä työskentelyn ja edistymisen arviointia harjoitellaan edelleen. Oppilaita opastetaan huomaamaan säännöllisesti suoritettujen tehtävien vaikutus edistymiseen sekä tunnistamaan vahvuutensa ja kehittämistarpeensa. Heitä autetaan hahmottamaan opintoihinsa liittyviä tavoitteita ja valintoja ja kannustetaan keskustelemaan niistä huoltajiensa kanssa.