13.4.10 Käsityö
Alavieskan kunnan perusopetuksen käsityön opetussuunnitelma vuosiluokilla 1-2
- mitkä ovat käsityön tavoitteet ja keskeiset sisällöt vuosiluokalla 1 ja vuosiluokalla 2
- mitkä ovat käsityön oppimisympäristöihin ja työtapoihin sekä ohjaukseen, eriyttämiseen ja tukeen ja oppimisen arviointiin liittyvät mahdolliset erityispiirteet vuosiluokkakokonaisuudessa 1-2.
Oppiaineen tehtävä
Oppiaineen tehtävä on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa (alempana tällä sivulla).
Käsityön tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet ja tavoitteet vuosiluokilla 1-2
Käsityön opetuksessa noudatetaan valtakunnallista opetussuunnitelmaa, jossa on määritelty myös oppiaineen tehtävä.
Vuosiluokilla 1-2- opitaan ja harjoitetaan käsityön perustaitoja monipuolisten materiaalien ja tekniikoiden avulla. Tavoitteena on luoda perusteet kädentaitojen hallinnalle ja vahvistaa positiivista minäkuvaa myönteisten ja onnistuneiden oppimiskokemusten kautta. Pyrkimyksenä on silmän ja käden koordinaatiokyvyn, keskittymiskyvyn ja aloitteellisuuden kehittäminen monipuolisten harjoitteiden ja materiaalien parissa työskentelemällä turvallisessa työskentely-ympäristössä.
Työskentelyssä korostuvat valtakunnallisesta opetussuunnitelmasta sisältöjen osalta S1 Ideointi, S2 Kokeilu, S3 Suunnittelu, S4 Tekeminen ja S6 Arviointi. Vähimmäisvaatimuksena S5 (Dokumentointi) edellytetään, että oppilas on tutustunut johonkin tietotekniikan käsityöhön hyödyntämisen mahdollisuuteen.
Tavoitteiden osalta korostuvat T1 (rohkaista oppilasta kiinnostumaan ja innostumaan käsin tekemisestä sekä herättää uteliaisuutta keksivään ja kokeilevaan käsityöhön), T4 (opastaa oppilasta tutustumaan moniin erilaisiin materiaaleihin ja niiden työstämiseen sekä ohjata toimimaan vastuuntuntoisesti ja turvallisesti) sekä T5 (tukea oppilaan itsetunnon kehittymistä käsityössä onnistumisen, oivaltamisen ja keksimisen kokemusten kautta). Tavoitteessa T2 (ohjata oppilas kokonaiseen käsityöprosessiin ja esittämään omia ideoitaan kuvallisesti sekä kertomaan käsityön tekemisestä ja valmiista tuotteesta) vähimmäisvaatimuksena edellytetään, että oppilas kykenee kertomaan käsityön tekemisestä sekä valmiista tuotteesta.
Tavoitteisiin liittyvät laaja-alaiset osaamisalueet painottuvat 1-2-vuosiluokilla kohtiin L1 (Ajattelu ja oppimaan oppiminen), L3 (Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot) sekä L4 (Monilukutaito) vähimmäisvaatimuksena esim. yksinkertaisen ohjeen noudattaminen (kuva, sana, malli).
Käsityön oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet, ohjaus, eriyttäminen ja tuki käsityössä sekä arviointi vuosiluokilla 1-2 on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa.
Käsityön opetuksessa käytettäviä tekniikoita ja työtapoja vuosiluokilla 1-2 voivat olla esimerkiksi seuraavat:
- askartelu
- paperityöt (leikkaaminen, taittaminen, repiminen, rypistäminen, kähertäminen, liimaaminen)
- massatyöt (muovailu, leipominen, maalaus, lakkaus)
- työskentely langoilla (käsinompelu, pujottelu, solmiminen, ketjusilmukka, tupsu, nauha)
- huovuttaminen
- kankaan työstäminen (leikkaaminen, kaavan käyttäminen, käsinompelu, koristelu)
- puun työstäminen (sahaaminen, hiominen, naulaaminen, maalaaminen)
- erilaisiin materiaaleihin tutustuminen
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet
Oppiaineen tehtävä
Käsityön oppiaineen tehtävänä on ohjata oppilaita kokonaiseen käsityöprosessin hallintaan. Käsityö on monimateriaalinen oppiaine, jossa toteutetaan käsityöilmaisuun, muotoiluun ja teknologiaan perustuvaa toimintaa. Tähän kuuluu tuotteen tai teoksen itsenäinen tai yhteisöllinen suunnittelu, valmistus ja oman tai yhteisen käsityöprosessin arviointi. Käsityön tekeminen on tutkivaa, keksivää ja kokeilevaa toimintaa ja siinä toteutetaan ennakkoluulottomasti erilaisia visuaalisia, materiaalisia, teknisiä sekä valmistusmenetelmällisiä ratkaisuja. Käsityössä opetellaan ymmärtämään, arvioimaan ja kehittämään erilaisia teknologisia sovelluksia sekä käyttämään opittuja tietoja ja taitoja arjessa. Käsityössä kehitetään oppilaiden avaruudellista hahmottamista, tuntoaistia ja käsillä tekemistä, jotka edistävät motorisia taitoja, luovuutta ja suunnitteluosaamista. Opetuksella vahvistetaan edellytyksiä monipuoliseen työskentelyyn. Käsityön merkitys on pitkäjänteisessä ja innovatiivisessa työskentelyprosessissa sekä itsetuntoa vahvistavassa, mielihyvää tuottavassa kokemuksessa.
Vuosiluokilla 1-2 käsityön tehtävänä on mahdollistaa oppilaiden käsityön ilmaisun, suunnittelun ja tekemisen tietojen ja taitojen kehittyminen sekä kokemusten karttuminen. Oppilaita rohkaistaan ja ohjataan toimimaan käsityön suunnittelijoina ja valmistajina sekä käyttämään siinä erilaisia materiaaleja. Käsityö kehittää keskittymiskykyä ja aloitteellisuutta. Se kannustaa arvostamaan ja arvioimaan omaa ja toisten työtä ja työskentelyä. Käsityön kasvatustehtävänä on ohjata oppilaita ymmärtämään kulttuurien moninaisuutta ja yhdenvertaisuutta.
Käsityön tavoitteet
Opetuksen tavoitteet | Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet | Laaja-alainen osaaminen, johon tavoite liittyy |
T1 rohkaista oppilasta kiinnostumaan ja innostumaan käsin tekemisestä sekä herättää uteliaisuutta keksivään ja kokeilevaan käsityöhön | S1-S4 | L1, L2 |
T2 ohjata oppilas kokonaiseen käsityöprosessiin ja esittämään omia ideoitaan kuvallisesti sekä kertomaan käsityön tekemisestä ja valmiista tuotteesta | S1, S2, S3 | L1, L4, L5 |
T3 ohjata oppilasta suunnittelemaan ja valmistamaan käsityötuotteita tai teoksia luottaen omiin esteettisiin ja teknisiin ratkaisuihinsa | S1-S5 | L1, L7 |
T4 opastaa oppilasta tutustumaan moniin erilaisiin materiaaleihin ja niiden työstämiseen sekä ohjata toimimaan vastuuntuntoisesti ja turvallisesti | S2-S4 | L4, L6 |
T5 tukea oppilaan itsetunnon kehittymistä käsityössä onnistumisen, oivaltamisen ja keksimisen kokemusten kautta | S1-S6 | L1, L3 |
Johdanto
Sisällöt valitaan siten, että kokonaisen käsityön prosessi toteutuu ja erilaiset materiaalit ja työtavat tulevat tutuksi. Työskennellään yhteisten ilmiöiden parissa useiden oppiaineiden kanssa.
Ideointi
Suunnittelun lähtökohtana hyödynnetään omia tunteita, tarinoita ja mielikuvitusympäristöä, rakennettua ja luonnonympäristöä sekä apuna käytetään erilaisia visuaalisia ja materiaalisia menetelmiä. Harjoitellaan kehittämään käsityölle muoto, väri ja pinta. Tutkitaan liikettä ja tasapainoa. Pohditaan säilyttämistä ja suojautumista käsityön avulla.
Kokeilu
Suunnittelu
Tekeminen
Dokumentointi
Arviointi