Syyspäivät 2024, Vantaa

Tervetuloa syyspäiville!

BMOL ry:n syyspäivät järjestetään 16.11.2024 Tikkurilan lukiolla Vantaalla. Lämpimästi tervetuloa kouluttautumaan ja tapaamaan kollegoja ympäri Suomen!

Ohjelman kokoavana teemana on tulevaisuus. Asiantuntijaluennot ja työpajat tarjoavat ajankohtaista tutkimustietoa, keskusteluja sekä uusia ideoita ja työkaluja opetukseen.

Oppimateriaalinäyttelyssä voit tutustua uusimpiin opetusmateriaaleihin sekä kansalaistorilla järjestötoimijoiden tarjontaan.

Osaan tapahtumasta voi osallistua myös etäyhteydellä: striimaamme luento-osuudet ja etäosallistujille on tarjolla kaksi työpajaa (1.3. ja 1.4.).

Osallistumismaksut ja ilmoittautumisohjeet löydät ohjelman alta.

Haluatko tulla tapahtumaan näytteilleasettajaksi? Siitä lisätietoa täällä.

 

OHJELMA

8.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi

9.00 Tervetuloa. Ritu Savolainen, puheenjohtaja BMOL ry sekä Tikkurilan lukion biologian ja maantieteen opettajat Sanna Kokkonen, Mika Meller ja Eeva Saari.

9.10 Ajankohtaista Opetushallituksesta. Opetusneuvos Hanna Pohjonen.

9.30 Elonkirjon tulevaisuus - minne ekosysteemit ovat menossa? Ilari Sääksjärvi, professori, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö. Luontopaneelin varapuheenjohtaja.

Luonto köyhtyy maailmanlaajuisesti kiihtyvällä nopeudella. Onko kehityskulun pysäyttäminen edelleen mahdollista? Voimmeko saavuttaa jopa luontopositiivisen yhteiskunnan? Ovatko jotkin ekosysteemit jo lopullisesti tuhoon tuomittuja? Luento käsittelee luonnon köyhtymisen ilmenemismuotoja, syitä ja seurauksia.

10.15 Luonnosta vai laboratoriosta? Näkökulmia tulevaisuuden materiaaleihin. Pirjo Kääriäinen, professori, Muotoilu ja materiaalisuudet, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Luonnonvaroja käytetään materiaalien valmistukseen kestämättömällä tavalla. Globaali ylikulutus pitäisi saada taittumaan ja kaikki arvokkaat raaka-aineet tehokkaasti kiertämään. Mutta mistä materiaalit tulevat nyt? Tuotetaanko niitä tulevaisuudessa biologiaa ja uusia teknologioita hyödyntäen? Pitäisikö ottaa oppia historiasta? Eikö virtuaalisuus olekaan ratkaisu? Kysymyksiä on nyt enemmän kuin vastauksia mutta muutos on mahdollinen. Kun tulevaisuudessa näkyy vaihtoehtoja, myös ympäristöahdistus voi helpottaa.

11.00 Lounas ja kahvi sekä näyttelyihin tutustuminen

  • Piiriyhteyshenkilöiden tapaaminen klo 11-11.30, myös etäosallistuminen mahdollista. 

12.30 Turvallisuus, vastuullisuus ja demokratia osana paikallista energiamurrosta. Veli-Pekka Tynkkynen, Venäjän ympäristöpolitiikan professori, Helsingin yliopisto sekä Venäjän energia- ja luonnonvarapolitiikan dosentti, Maanpuolustuskorkeakoulu.

Luento taustoittaa energiamurrokseen liittyviä turvallisuus-, vastuullisuus- ja demokratiakysymyksiä geopoliittisen vastakkainasettelun aikakauden, globaalien energiavirtojen ja järjestelmäntason muutoksen tuoneen Venäjän hyökkäyssodan kautta.  Liberaalien demokratioiden kestävyyttä ja resilienssiä tarkastellaan energiamaantieteen tutkimustulosten sekä energiasektorin vastuullisuuskysymysten avulla.

13.15 Tikkurilan lukion paikalliset opintojaksot. Biologian ja maantieteen opettajat Sanna Kokkonen ja Mika Meller.

13.30 Juhlahetki

  • Vuoden opettaja -tunnustuspalkinto
  • BMOL ry:n ansiomerkit ja hallituksen tervehdys

14.00 - 14.30 Iltapäiväkahvi makealla kahvileivällä sekä näyttelyihin tutustuminen

14.30 - 15.30 TYÖPAJAT 1 (rinnakkaiset, a 1 h)

1.1. ArcGis Online opetuksessa

Työpajassa esitellään ja demotaan ArcGIS Onlinen käyttöä opetuksessa. Pajassa käydään läpi käyttöönotto sekä esitellään ArcGIS Onlinen kokoelmia suomalaisista ja kansainvälistä kartta-aineistoista. Lisäksi tutustutaan analyysityökaluihin sekä tarinakarttoihin (Storymaps). Voit testata näitä itse työpajassa omalla tietokoneellasi, jos sinulla tai koulullasi on avattu oppilaitosyhteistyö Esrin kanssa (ks. ohjeet ja tarvittaessa ilmoittaudu ohjelmaan 3.11. mennessä). Työpajaa vetää vanhempi yliopistonlehtori Petteri Muukkonen, joka opettaa paikkatietoa Helsingin yliopistossa ja toimii monitieteisessä CRITICAL-hankkeessa maantieteilijöiden tiimin vetäjänä. Paja sopii erityisesti lukio-opettajille, mutta myös yläkoulun opettajat saavat hyödyllisiä vinkkejä. 

1.2. Agenda 2030 - tehtäväpaketit tutuksi

BMOL on julkaissut tänä vuonna hyvin laajan ja käytännönläheisen kattauksen materiaaleja kestävän kehityksen teemojen opetukseen. Tässä työpajassa pääset kysymään ja keskustelemaan kestävän kehityksen opetuksesta sekä tutustumaan tehtäväpaketteihin ohjatusti. Jos arjen kiireissä rahkeet eivät riitä kestävyysteemojen äärelle pysähtymiseen, niin tässä työpajassa pääset sen tekemään. Kotiin viemisenä saat valmiit tehtävät ja konkreettiset suunnitelmat niiden hyödyntämiseen työssäsi. Työpaja sopii sekä yläkoulun että lukion opettajille ja sen ohjaa BMOL:in kestävyyskasvatuksen asiantuntija Pinja Sipari.

1.3. Luonnontila.fi opetuskäytössä / HYBRIDI-TOTEUTUS

Miten ja miksi luonnontilaa seurataan? Mitä ovat Luonnontilan indikaattorit? Miten luonnon ilmiöiden välisiä yhteyksiä voidaan opettaa ammattimaisesti tuotetun tutkimustiedon kautta? Esittelyssä ja testattavana on uusi opetusmateriaali, joka perehdyttää Luonnontila.fi -sivuston opetuskäyttöön. Luonnontila.fi on luonnon monimuotoisuuden tilan ja kehityksen tiedonvälitysjärjestelmä. Oppilaiden omat luontohavainnot ja osallistuminen kansalaistieteeseen tuo ammattimaisen luonnontilan seurannan lähemmäksi oppilaan kokemusmaailmaa ja auttaa ymmärtämään tieteen kautta rakentuvaa tietoa. Työpajassa esitellään myös tapoja osallistua Luonnontilan seurantaan koulussa. Materiaali on laadittu LYKE-verkoston ympäristökasvattajien ja SYKEn luonnontilan tutkijoiden yhteistyönä. Työpajan toteuttavat biologi-ympäristökasvattajat Maija Ihantola ja Sanna Saari-Vesterinen Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitosta. Työpajassa avataan Luonnontila.fi perusopetuksen tasolle, mutta materiaali on sovellettavissa myös lukio-opetukseen. Tervetuloa tutustumaan Luonnontila.fi-palveluun! Työpajaan voi osallistua sekä etänä että paikan päällä. Paikan päällä osallistuvat tarvitsevat pajassa oman älypuhelimen, etäosallistujan on helpompi toimia tietokoneen ruudulla.

1.4. Abitti 2 juuri nyt / HYBRIDI-TOTEUTUS

Ylioppilastutkintolautakunta on asettanut tavoitteeksi, että ylioppilaskoe suoritetaan syksyllä 2026 Abitti 2:lla. Abitti 2 on ollut käytettävissä vuoden 2024 alussa. Miltä se näyttää juuri nyt ja voiko sillä jo tehdä jotain hyödyllistä? Milloin tiedetään, millainen se on syksyllä 2026? Työpajassa kuullaan Abitti 2 -kehitystilanteesta, kokeillaan viimeisintä versiota ja keskustellaan miten tästäkin epävarmuudesta voisi selvitä. Kokeilu tapahtuu omalla läppärillä. Työpaja on suunnattu lukion opettajille, ja sen toteuttaa Matti Lattu, erityisasiantuntija Ylioppilastutkintolautakunnasta. Työpajaan voi osallistua sekä etänä että paikan päällä.

1.5. VIERAILU Solar Foodsin tuotantolaitokselle.

Vierailulla pääset tutustumaan tulevaisuuden ruuantuotantoon. Solar Foods valmistaa sähkön avulla proteiinia ilmasta ja vedystä. Vierailua isännöi teknologiajohtaja Juha-Pekka Pitkänen, joka on myös yksi Solar Foodsin perustajista. Siirtyminen tehtaalle omakustanteisesti junalla tai omalla kulkuneuvolla. HUOM! Aikataulu poikkeaa työpajoista: vierailu alkaa klo 15.15 osoitteessa Härkälenkki 11, Vantaa, ja päättyy klo 16.15. Vierailun jälkeen ehtii halutessaan siirtymään BMOL:in vuosikokoukseen Tikkurilan lukiolle. Ks. tarkempi ohje

15.30 – 15.45 Tauko, siirtyminen pajasta toiseen

15.45 – 16.45 TYÖPAJAT 2 (rinnakkaiset, a 1 h)

2.1. Ideoita tekoälyn käyttöön opettajille

Tekoäly on tullut jäädäkseen. Nyt myös koulumaailman pitää vastata muuttuneeseen tilanteeseen. Ideoita tekoälyn käyttöön opettajille -työpajan tavoitteena on antaa vastauksia siihen, miten tekoälyä voidaan hyödyntää järkevästi oppimisen ja arvioinnin suunnittelun tukena. Työpajassa annetaan pedagogisten toteutusideoiden lisäksi vinkkejä siihen, miten opettaja voisi keventää ja nopeuttaa työtään tekoälyn avulla. Otathan oman tietokoneen mukaan työpajaan. Kohderyhmä: lukion ja yläkoulun opettajat (työpajan esimerkit ovat lukiosta, mutta teemat sopivat myös yläkouluun). Kouluttajana toimii Riikka Korosalmi, joka työskentelee maantieteen ja biologian lehtorina Kuopion klassillisessa lukiossa sekä pedagogisena valmentajana Kuopion lukiotoimessa. Lisäksi hän on CEO ja kouluttaja Educated by Riikka -yrityksessä.

2.2. Oppilaat kansalaistutkijoina

Lähde rantaretkelle tutkimaan roskaantumista ja vedenlaatua! Raportoimalla havainnot Suomen ympäristökeskukseen (Syke) oppilaat tuottavat tärkeää tietoa meren ja sisävesien roskaantumisesta, rehevöitymisestä ja lämpenemisestä. Työpajassa pääset tutustumaan havaintojen tekoon käytännössä ja saat taustatietoa havaintojen aihepiireistä. Sopii sekä yläkoulun että lukion opettajille. Työpajaa pitävät tutkimusprofessori Maiju Lehtiniemi, tutkija Anna-Riina Mustonen, tutkija Pinja Näkki Suomen ympäristökeskuksesta ja yliopistonlehtori Essi Aarnio-Linnanvuori Tampereen yliopistosta. Osallistuneiden kesken arvotaan tutkimusvälineistö havaintojen tekoon.

2.3. Aineenhallinta ajan tasalle - tutustutaan työohjeisiin

BMOL:n Aineenhallinta ajan tasalle - Menetelmäosaamista biologian ja maantieteen opetukseen -koulutuspäivillä opiskeltiin biologian ja maantieteen opetuksen menetelmiä käytännössä. Koulutuksen osallistujat auttoivat myös kokoamaan mahtavan työohjepaketin, jossa on kymmenittäin ohjeita laborointeihin, geomedia-harjoituksiin sekä muuhun tutkivaan ja toiminnalliseen oppimiseen. Tässä työpajassa pääset tutustumaan upeaan ja hyvin laajaan materiaalipakettiin ohjatusti. Työpaja sopii sekä yläkoulun että lukion opettajille ja sen ohjaa BMOL:n Pinja Sipari.

2.4. VIERAILU Solar Foodsin tuotantolaitokselle jatkuu

Vierailu päättyy klo 16.15, minkä jälkeen ehtii halutessaan siirtymään BMOL:in vuosikokoukseen Tikkurilan lukiolle.

klo 17 Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry:n sääntömääräinen vuosikokous

 

OSALLISTUMISMAKSUT

1. Lähiosallistuminen paikan päällä Tikkurilan lukiolla

  • varsinaiset jäsenet 65 €
  • eläkeläiset, työttömät sekä muun tilapäisen syyn vuoksi työelämän ulkopuolella olevat 33 €
  • biologian, maantieteen ja terveystiedon päätoimiset opettajaopiskelijat: 
    • ei sisällä ruokailua 0 €
    • sisältäen ruokailun 10 €

Osallistumismaksut sisältävät aamu- ja iltapäiväkahvit sekä lounaan kahvilla. Opiskelijat voivat valita osallistuvansa pelkkään ohjelmaan, jolloin osallistuminen on maksutonta.


2. Etäosallistuminen (luennot, muu yhteinen ohjelma ja valinnainen hybridipaja verkossa)

  • varsinaiset jäsenet 35 €
  • eläkeläiset, työttömät sekä muun tilapäisen syyn vuoksi työelämän ulkopuolella olevat 18 €
  • biologian, maantieteen ja terveystiedon päätoimiset opettajaopiskelijat 0 €


Tapahtuma on tarkoitettu BMOL:n jäsenille sekä biologian, maantieteen ja terveystiedon opettajaksi opiskeleville. Lisätietoa jäsenyydestä sekä liittymisohjeet löydät täältä.


ILMOITTAUTUMINEN


Lähi- ja etäosallistujille on omat ilmoittautumislomakkeensa.

  • Lähiosallistuja, ilmoittaudu mukaan viimeistään 3.11. täällä.
  • Etäosallistuja, ilmoittaudu mukaan viimeistään 10.11. täällä.

Ilmoittautumiset ovat sitovia. Työpajat ja Solar Foodsin vierailun paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumislomakkeissa on lisäohjeita osallistumisesta.


Tilojen esteettömyydestä löydät tietoa täältä

Lisätietoja tarvittaessa BMOL:n toimistolta toimisto(at)bmol.fi.