Ruoanvalmistusmenetelmät

Kypsennysmenetelmiä

Oikea kypsennysmenetelmä vaikuttaa ruoan makuun, rakenteeseen ja väriin.

Kypsentämiseen tarvitaan lämpöä, jonka vaikutuksesta raaka-aineissa tapahtuu erilaisia muutoksia: 
  • tärkkelys liisteröityy
  • kuituaineet pehmenevät
  • proteiinit hyytyvät
  • rasvat sulavat tai korkeissa lämpötiloissa osittain hajoavat 
  • osa vitamiineista tuhoutuu
  • rakenne, maku ja ulkonäkö muuttuvat

Keittäminen



Keittäminen on yleisin ruoanvalmistusmenetelmä


Keittämisessä raaka-aine kypsennetään vedessä tai muussa nesteessä lähellä kiehumispistettä yleensä 100 oC tai vähän alle. 

Tuotteen pitää olla nesteen pinnan alapuolella koko kypsennyksen ajan, jolloin lämpö siirtyy kypsennettävään ruoka-aineeseen nesteen välityksellä. Keittoajan pituuteen vaikuttaa muun muassa kypsennettävä raaka-aine ja keittoastia.




Kiehauttaminen
Kiehauttamisessa neste kuumennetaan nopeasti kiehumispisteeseen (100 oC). 


Hauduttaminen
Hauduttamisella tarkoitetaan ruoan kypsentämistä nesteessä lähellä kiehumispistettä, neste ei saa kiehua. Hauduttaminen sopii erityisesti pitkää kypsymisaikaa vaativille ruokalajeille esim. lihapadat ja kokonaiset kalat.  Ruokaa voidaan hauduttaa myös alhaisissa lämpötiloissa.


Paistaminen




Pannulla tai uunissa paistaminen
Pannulla paistettaessa raaka-aine kypsennetään vähässä rasvassa kuumalla pannulla. Kypsennettävä raaka-aine saa väriä ja makua antavan paistopinnan. Paistamisella on tarkoitus kypsentää raaka-aine kypsäksi. Uunissa paistaminen sopii suurikokoisille tuotteille, kuten paisteille tai isojen kalojen kypsentämiseen sekä leivonnaisille.



Paahtaminen
Paahtaminen on paistamista ilman lisättyä rasvaa. Pannu kuumennetaan tilkalla vettä, kun vesi kiehuu ja haihtuu, pannu on kuuma.

Paahtaminen_1.jpg

Ruskistaminen 
Ruskistaminen tapahtuu korkeassa lämpötilassa nopeasti, jolloin ruoan pintaan tulee väriä ja makua antava paistopinta. Raaka-aineet ruskistetaan joko liedellä tai uunissa. Ruskistamisen jälkeen monia ruokia vielä haudutetaan miedolla lämmöllä kypsiksi.


Image00008.jpg


Kuullottaminen eli freesaaminen  
Kuullottamisessa raaka-aine kuumennetaan nopeasti rasvassa niin, että se muuttuu läpikuultavaksi ja hiukan pehmeäksi, mutta ei saa ruskistua, esimerkiksi sipuli.




Kasvisten wokkaaminen
Nopea paistamista eli wokkaamista käytetään aasialaisessa ruoanvalmistuksessa. Nopea paistaminen tapahtuu kuumassa wokkipannussa ruokaöljyssä. Paistettavien raaka-aineiden tulee olla ohuita suikaleita, jotta ne kypsyvät nopeasti. Wokkipannun tulee olla riittävän iso ja syvä, jotta tuotetta on helppo liikutella pannussa. Pannu kuumennetaan ennen öljyn laittamista pannuun.


Wokkaaminen _1.jpg

Suurustaminen

Suurustaminen on nestemäisen ruoan sakeuttamista tärkkelysjauhoja lisäämällä.


Tärkkelysjauhoilla suurustettaessa, tärkkelys sitoo kuumennettaessa itseensä nestettä ja turpoaa, muodostuu sakea rakenne, hyytelö eli geeli. Suurustamisessa voidaan käyttää vehnäjauhoja, perunajauhoja, maissitärkkelysjauhoja tai ohrakasta.

Suurustamistapoja ovat kokoneste- tai osanestesuurustus ja rasvasuurustaminen.

Kokonestesuurustuksessa kaikki aineet mitataan kattilaan samanaikaisesti ja kuumennetaan koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee ja kiehahtaa, kuplii. Kokoneste suurustamisella valmistetaan pieniä määriä kiisseleitä. Kiisselin rakenteesta tulee pehmeä.



Kokonestesuurustuksella tehty jälkiruoka.




Osanestesuurustuksessa
tärkkelysjauhot lisätään pieneen määrään kylmää nestettä ja sekoitetaan tasaiseksi. Suurus lisätään ohuena nauhana kuumaan nesteeseen koko ajan sekoittaen ja kiehautetaan. Suurus paakkuuntuu helposti, jos se lisätään nopeasti. Kunnollinen sekoittaminen estää myös paakkujen syntymisen. Osanestesuurustus sopii suurien kiisselimäärien valmistamiseen.


Kiisselien valmistusohjeita (koko- ja osanestesuurustus)

Rasvasuurustamisessa jauhot lisätään kuumaan rasvaan ja sekoitetaan tasaiseksi. Seokseen lisätään neste koko ajan sekoittaen, ettei kastikkeeseen tule paakkuja. Käytetään ruskea - ja maitokastikkeen valmistamisessa.
Rasvasuuruste voidaan tehdä myös niin, että pehmeä rasva ja jauhot sekoitetaan tahnaksi, jolla saostetaan kiehuva neste.



Perunajauhoilla suurustaminen sopii marjakastikkeisiin, kiisseleihin ja keittoihin.

Maissitärkkelysjauhot sopivat parhaiten maitokiisseleihin ja -keittoihin.

Ohrakasta (ohratärkkelys) käytetään kiisselien, kastikkeiden, pataruokien ja keittojen suurustamiseen sekä leivontaan.

Hyydyttäminen

Hyytelöimisaineita käytetään jälkiruokien ja hillojen valmistukseen

Hillojen, hyytelöiden, jälkiruokavaahtojen ja kiilteiden hyydyttämiseen käytetään erilaisia hyytelöimisaineita. Hyytelöimisaineet ovat joko eläin- tai kasvisperäisiä. Tyypillisiä hyytelöimisaineita ovat mm. liivate eli gelatiini, agar-agar ja hyytelöimiseen tarkoitetut erikoissokerit.


Hyytelösokeri on kasvipohjainen hyytelöintiaine, joka sopii marjojen ja hedelmien hyydyttämiseen. Sillä voi valmistaa koristehyytelöitä esim. kakunkoristus- tai jälkiruokahyytelöitä. Hyytelösokeri on täysin kasvipohjainen tuote, joka sisältää sokeria, hedelmistä erotettua pektiiniä ja hedelmähappoa. Se ei sovellu maitopohjaisten ruokien hyydyttämiseen.

Multi hyytelösokerin hyytelöimisaineena on karrageeni. Sitä valmistetaan levästä ja johanneksenleipäpuun siemenistä. Multi hyytelösokerilla voidaan valmistaa maitopohjaisia hyytelöitä. Hyytelöstä tulee pehmeää, lusikoitavaa hyytelöä. Se ei sovellu kovien ns. leikattavien maitohyytelöiden valmistukseen. Soveltuu kasvisruokailijoille.

Hyytelöiminen liivatteella

Liivatteella valmistetaan makeita ja suolaisia hyytelöitä.


Liivate eli gelatiini on eläinproteiinista koostuva hyytelöaine, joka valmistetaan sian nahasta tai sian ja naudan luista ja jänteistä keittämällä. Liivate on haurasta, läpikuultavaa, hajutonta ja mautonta ainetta. Liivatetta on ohuina lehtinä tai jauheena. Liivatteella saadaan kiinteä, leikattava tai lusikoitava hyytelö.

Liivatteen toiminta perustuu sen kykyyn sitoa nestettä. Liivate ei liukene kylmään nesteeseen mutta liivatteen proteiinit liukenevat kuumaan nesteeseen. Jäähtyessään proteiinien rakenne hyydyttää nesteen, jolloin muodostuu hyytelö. Mitä enemmän on käytetty liivatetta nestemäärään nähden, sitä kovempaa hyytelöstä tulee. Voimakkaasti happamista raaka-aineista valmistettaessa hyytelöitä, käytetään enemmän liivatetta. Makeat hyytelöt hyytyvät vastaavasti pienemmällä liivate määrällä.

Tuore ananas, papaija ja kiivi sisältävät proteiineja hajottavia entsyymejä, niistä valmistettu hyytelö ei hyydy kunnolla. Kyseisten tuotteiden kuumentaminen parantaa hyytelön hyytymistä.

Liivatteen käyttö


Uppopaistaminen eli rasvassa keittäminen

Uppopaistamisessa kypsennettävät tuotteet upotetaan kuumaan rasvaan.

Paistoastian tulee olla tukeva kannellinen pata tai kattila. Rautapata tai paksupohjainen teräskattila kannella varustettuna ovat sopivia paistoastioita.

Rypsiöljy on hyvä paistorasva. Öljyä kaadetaan kattilaan vähintään 8-10 senttiä.
Rasva kuumenemista on aina valvottava. Kuumuutta voi kokeilla vaalealla leipäpalalla tai taikinapalalla.
Rasvan lämpötila on noin 180 astetta, kun taikinapala ruskistuu vaalean ruskeaksi. Kypsennettävät tuotteet laitetaan varovasti kuumaan rasvaan, ettei rasva roisku käsille.
Liian alhaisessa lämpötilassa paistettaessa, rasvaa imeytyy runsaasti kypsennettäviin ruokiin.
 
Paistorasvaa voidaan käyttää uudelleen, jos se siivilöidään ja säilytetään kylmässä.
Rasvan sekaan ei saa laittaa vettä, koska se saa aikaan räjähdyksenomaisen rasvapalon.

 

Friteeraus on uppopaistamista, jossa kypsennettävät raaka-aineet kastetaan ennen kuumaan öljyyn upottamista ohukaistaikinaa muistuttavaan seokseen, frityyritaikinaan. Friteeratut ruoat ovat parhaimmillaan heti kypsentämisen jälkeen.

Marinoiminen


Marinoimisella tarkoitetaan ruoka-aineiden liottamista mausteliemessä tai seoksessa, jolloin marinoitavat tuote imee makuja itseensä. Marinoimiseen käytetään: maustettuja etikoita, viinietikkaa, sitruunamehua, öljyjä ja mausteita.

Marinadiliemi voi olla keitetty tai keittämätön ja marinoimisaika voi vaihdella muutamista minuuteista useisiin päiviin.

Höyryssä kypsentäminen

 

Höyryssä kypsentämiseen käytetään höyrykattilaa. Höyrykattilassa on pohjakattila, johon laitetaan vesi ja sen päälle reiällinen höyryosa, johon tulee kypsennettävät raaka-aineet ja viimeiseksi tiivis kansi.

Höyrykattilan alaosaan laitetaan vettä ja kattilan päälle reiällinen yläkattila, johon kypsennettävät raaka-aineet laitetaan. Raaka-aineet kypsyvät veden kiehuessa muodostuvassa vesihöyryssä kannen alla. Höyrykypsennys säilyttää ruoan maku, väri, rakenne ja ravintoaineet paremmin, kuin vedessä keitettäessä. Höyrykypsennystä käytetään erilaisille kasviksille ja kalalle.

Ryöppääminen

 
Ryöppäämisellä tarkoitetaan ruoka-aineiden kiehauttamista vedessä ennen käyttöä. Ryöppäämisellä poistetaan ruoka-aineesta haitallisia aineita kuten sienistä myrkkyjä, pinaatista nitraatteja.

Ryöppäyksessä raaka-aineet laitetaan runsaaseen määrään kylmää vettä ja keitetään 5-10 minuuttia riippuen sienien myrkyllisyydestä. Keitinvettä ei käytetä vaan se kaadetaan pois.

Korvasienien ja monien muiden sienien valmistamisessa ryöppääminen on tärkeä vaihe.