Yleiskuvaus

Takapihan sankarit -oppimisprojekti on syntynyt samanaikaisesti tarjoutuneiden mahdollisuuksien ja uusien haasteiden yhdistelmänä. Koulumme monipuolista maaseutumaista lähiluontoympäristöä on hyödynnetty opetuksessa eri luokka-asteilla erityisesti liikunnan opetuksessa, mutta jo jonkin aikaa ajatuksissa on ollut helposti saavutettavan lähiluontomme monipuolisempi hyödyntäminen eri oppiaineiden opetuksessa. Metsämörriretket läheiselle Heikinkalliolle, pihan ns. pikkumetsän majaleikit ja lupa leikkiä Nurkkajussia koulun välituntialueen ulkopuolisella takapihalla näyttivät tuottavan oppilaille iloa ja innostusta koulupäivään.

Kun sitten syksyllä 2015 lähiluontoympäristöön suuntautuvaan oppimisprojektiin oli haettavissa rahoitusta ja opetussuunnitelmauudistus edellytti monialaisen oppimiskokonaisuuden toteuttamista, avautui oivallinen mahdollisuus yhtaikaisesti sekä toteuttaa pitkäaikaisia toiveita lähiluonnon hyödyntämisestä että vastata uudenlaisiin opetukselle asetettuihin vaatimuksiin. Paikallisten yhteistyökumppanien innostunut mukaantulo projektiin sekä Jyväskylän yliopiston LUMA-keskuksen lupaus luonnontieteellisestä ja pedagogisesta tuesta projektille vahvistivat luottamusta oppimisprojektin onnistumisen mahdollisuuksiin.

Oppimisprojektin nimi ”Takapihan sankarit” perustuu näkemykseen ja toiveeseen koulumme lähiluontoa yhdessä tutkivista ja osallistuvista oppijoista. Takapihan sankarit -oppimisprojektissa tutkimuskohteena on koulun lähiluontoympäristö ja erityisesti ympäristön monipuolinen vesistö ranta-alueineen. Oppimisprojektissa koulun lähiympäristön vesialueet on jaettu eri luokka-asteiden yhteisesti tutkittaviksi ns. kummijärviksi: Alasen sankarit, Iso-Hirvasen sankarit, Koululammen sankarit ja Koulunpuron sankarit. Koska kaikki ympäristöön ja elämään kuuluvat asiat liittyvät jollakin tavoin veteen, on vesi erityisen tärkeä ja monipuolinen eri tieteenaloja yhdistävä ilmiö.