Kokoustila 2

Ohjelma

9.00 Pedagoginen kirjoittaminen
Noora Heiskanen, tohtorikoulutettava, JYU
Luento tarjoaa välineitä pedagogisten asiakirjojen (lapsen varhaiskasvatus-suunnitelma, oppimissuunnitelma, HOJKS, pedagoginen arvio /selvitys) kirjoittamiseen. Luennolla käydään läpi 1) pedagogisen kirjoittamisen perusperiaatteet ja hyvät käytännöt, 2) lapsen haasteista ja vahvuuksista kirjoittaminen osana pedagogisen asiakirjan laadintaa sekä 3) laaditun suunnitelman arviointiin ja kehittämiseen liittyvä kirjaaminen.
9.45 Lastentarhanopettaja pedagogisena johtajana kasvattajatiimissä – kokemuksia ja mahdollisuuksia
Tarja Liinamaa, lehtori, JYU ja Anne-Mari Lepo, lastentarhanopettaja, Jyväskylän kaupunki
10.30 Työaika, YS-aika ja sen seuraaminen
Jaakko Salo, Erityisasiantuntija,OAJ
11.15 Papilio ja lelujen vapaapäivä (tunnetaidot)
Merja Koivula, tutkijatohtori, JYU ja Riitta Viitala, lehtori, JYU
Esityksessä avataan lasten sosioemotionaalisten taitojen tukemiseen ja itsesäätelypulmien ennaltaehkäisyyn kehitettyä Papilio-ohjelmaa, jonka osana päiväkodeissa on toteutettu lelujen vapaapäivää.
12.00 Miten lapsi tulee kuulluksi ja nähdyksi, kun on tuen tarpeita
Noora Heiskanen, tohtorikoulutettava, KM, VEO, JYU ja Riitta Viitala, KT, VEO JYU
Uudet varhaiskasvatussuunnitelman perusteet korostavat jokaisen lapsen osallisuuden ja kuulluksi tulemisen toteutumista varhaiskasvatuksen arjessa ja toiminnan suunnittelussa. Luennolla paneudutaan erityisesti tukea tarvitsevan lapsen osallisuuden kysymyksiin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kontekstissa. Pohdimme, mikä lapsen osallistumista ja kuulluksi tulemista voi rajoittaa ja miten nämä rajat voidaan ylittää. Luennon aikana tutustutaan joihinkin konkreettisiin kaikkien lasten osallisuutta edistäviin toimintatapoihin ja pohditaan lapsen vahvuuksien hyödyntämisen merkitystä osana osallisuuden toteutumista.
12.45 Työyhteisö lapsen osallisuuden edistäjänä
Leena Turja, lehtori, JYU
Varhaiskasvattajien kokemuksiin pohjaava osallisuuden malli sekä käytännön esimerkkejä. Kokemukset ovat varhaiskasvatuksesta, mutta teoreettinen malli sovellettavissa eri-ikäisille.
13.30 Tekijänoikeudet
Sanna Haanpää, lakimies, Opetushallitus
14.15 Tubettaminen tutuksi - mediatyöpaja
Mikä vloggaamisessa kiinnostaa? Tubettaminen tutuksi -mediatyöpajassa tutustumme Youtubeen ilmiönä sen toimintaperiaatteiden, suosittujen tubettajien, memien ja videogenrejen kautta. Kokeilemme myös lyhyiden blogivideoiden luomista ja editointia
15.00 Osallisuuden ja oppimisen tukeminen uusissa oppimisympäristöissä
ohjaava opettaja ja tohtorikoulutettava Raija Kattilakoski, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri
Esityksessä pohditaan, millainen oppimisympäristö ja toimintakulttuuri tukee oppilaiden oppimista ja osallisuutta uuden opetussuunnitelman hengessä.