Kokoustila 1

Kokoustila 1

9.00 Rennosti - joogaa ja mindfullnessharjoituksia
Kaisa Peltonen, Innostun liikkumaan -hanke CP-liitto
Skillilataamon Rennosti! -työpajassa tutustutaan lasten jooga- ja mindfulnessharjoitteisiin, joissa havainnoidaan kehoa kokonaisuutena: hengitystä, aistimuksia, kehon tuntemuksia, tunteita ja ajatuksia. Harjoitteet kehittävät mm. lapsen keskittymiskykyä, luovuutta, kehotuntemusta ja positiivisia tunteita
9.45

Lapsi keskiössä - sujuva siirtymä esiopetuksesta alkuopetukseen
Työpajassa eläydytään erilaisiin siirtymäkokemuksiin draaman avulla sekä otetaan kantaa kentän toimijoiden yhteistyön avauksiin. Varhaiskasvatuksen ja opettajankoulutuksen opiskelijat sekä Elina Lehtinen, yliopistonopettaja, JYU ja Sirpa Eskelä-Haapanen, yliopistonlehtori, JYU.

10.30

Fyysistä aktiivisuutta ja toiminnallisuutta luokkahuoneeseen.
Kirsti Lauritsalo ja Tommi Mäkinen, OKL, JYU

11.00

”Opetettavana molekyylien väliset kovalenttiset sidokset, tai siis diipadaapan väliset lallallaat.” Kielitietoinen opetus – mitä ja miten?
Eija Aalto ja aineenopettajaopiskelijaryhmä

11.45 Maakunnallisen Lasten Parlamentin terveisiä KEOS2017-foorumille
12.00 Kohti uutta luovaa opettajuutta
Tule mukaan kuulemaan ja keskustelemaan, miten opettajankoulutusta kehitetään yhteisvoimin opettajien perus- ja täydennyskoulutuksessa. Järjestäjänä Opettajankoulutusfoorumi: http://minedu.fi/opettajankoulutusfoorumi
Paneelin puheenjohtajana Pekka Risku, yksikönjohtaja, ammatillinen opettajakorkeakoulu, JAMK
Eino Leisimo, toimialajohtaja, Jyväskylän kaupunki
Jaana Muttonen, projektipäällikkö, OPEKE-hanke, HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu
Elina Törmä, alakoulun opettaja Jyväskylän normaalikoulu
Matleena Jääskeläinen, opiskelija, koulutuspoliittinen vastaava,Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän luokanopettajaopiskelijat Pedago ry
12.45 Kielitaito on tulevaisuuden valuuttaa – voiko pohjan rakentaa jo ennen kouluikää?
Kielitaito on tänä päivänä tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin. Uuden kielen oppiminen on mahdollista jo ennen kouluikää – mutta miten? Miten digitaalisuus voi edistää kielenoppimista? Voiko oppimisvaikeuksista kärsivä lapsi aloittaa kielen oppimisen päiväkodissa? Miten ensimmäinen vieraan kielen oppiminen varhain vaikuttaa lapsen kehitykseen ja koulumenestykseen? Kokemuksia ja tutkimustuloksia
Juha Telkkinen, Promentor Solutions Oy/Moomin Language School
13:15

Lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin tukeminen digitaalisilla ratkaisuilla
Millaisia mielen hyvinvointia edistäviä digitaalisia ratkaisuja – sivustoja, pelejä ja sovelluksia – on olemassa? Miten ne soveltuvat eri-ikäisten lasten ja nuorten käyttöön koulussa ja kotona? Minkälaista monilukutaitoa oppilaat ja opettajat tarvitsevat näitä ratkaisuja käyttäessään? Tule tutustumaan ratkaisuihin, arvioimaan niiden soveltuvuutta kouluun ja keskustelemaan lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin kehittämisestä digitaalisissa ympäristöissä.
Mari Hankala (OKL & IT-tiedekunta) ja Kaili Kepler-Uotinen OKL, APEX-hanke (Informaatioteknologian tiedekunta

14.00

Hymyllä hyvinvointia pedagogisiin työyhteisöihin
Oppilaat ovat äänestäneet Hymy-veistosten saajista suomalaisissa kouluissa jo yli 60 vuoden ajan. Hymypojasta on sen myötä tullut yleiskielen sana ja osa suomalaista kulttuuriperintöä. Kehittämiskeskus Opinkirjo on yhdessä Työterveyslaitoksen tutkijatiimin kanssa pohtinut ja mallintanut tapaa, jolla Hymyyn rakentunut hyvä voitaisiin tuoda rakentamaan päiväkotien, koulujen ja muiden pedagogisten yhteisöjen työntekijöiden hyvinvointia. Ovatko pohditut kriteerit päteviä? Mitä pitäisi vielä ottaa huomioon?
Tule mukaan työpajaan rakentamaan uutta työhyvinvoinnin työtapaa.
Minna Riikka Järvinen, toiminnanjohtaja, kehittämiskeskus OPINKIRJO

14.40

”Ei tää mua kuitenkaan kosketa, vai koskettaako?”Sote- ja maakuntauudistus – mitä tarkoittaa meille ja mitä nuorille?
Työpajassa kuullaan ja pohditaan, mitä sote- ja maakuntauudistus tarkoittaa Suomelle, Keski-Suomelle ja nuorille. Voit tulla hakemaan lisää yleissivistystä ja/tai vinkkejä ja näkökulmia, miten aihetta voisi käsitellä yhteiskuntaopissa ja mitä nuorten olisi hyvä tietää. Yhtenä pohdinnan aiheena on, voisivatko oppilaat olla jopa mukana vaikuttamassa maakunnan rakentumiseen.
Keski-Suomen maakuntauudistuksen projektipäällikkö Pirjo Peräaho, Keski-Suomen liitto, toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Tilkanen, Nuorten Keski-Suomi ry ja nuoria.

15.20

Yrittäjyyskasvatus tukee toimintakulttuurin uudistumista
Osio on suunnattu peruskoulun opettajille jotka ovat kiinnostuneet yrittäjyyskasvatuksen kehittämisestä ja monialaisten opintojen uusista ideoista. Esittelyssä parhaat oppijalähtöiset käytänteet.
Laaja-alainen osaaminen auttaa lapsia elämään ja työelämää, Petrikki Tukiainen, YES Keski-Suomi
Kokemuksia Mun juttu -toimintamallista, Jari Kuoppala, Kirkonkylän koulu, Petäjävesi