Opiskelun tueksi: Mikä on geeni?

Mikä on geeni?

Geeni on eräänlainen koodi, joka ohjaa solun toimintaa.

Solu ja geenit

Jokainen elävä olento koostuu soluista hieman samaan tapaan kuin legorakennelma koostuu erilaisista legopalikoista. Solu on elämän perusyksikkö.

Jokaisessa solussa on geenejä, jotka määräävät, mitä yhdisteitä solu valmistaa ja miten tuo solu toimii. Näin geenit ohjaavat elämää.

Yksisoluisilla eliöillä, kuten arkeoneilla, bakteereilla ja joillakin alkueliöillä yksilö muodostuu yhdestä ainoasta solusta.
Terveystieto-piirros 30.png

Erilaisia soluja

Lemin Punainen Lemin Kirjava ja Karjalan Musta Merja Hartikainen Luke.jpgMonisoluisissa eliöissä (kuten ihminen tai kasvit) on suuri määrä erilaisia soluja. Solut muodostavat solukoita (kasveissa) ja kudoksia (eläimissä). Kudoksista puolestaan muodostuu elimiä, elimistä puolestaan eläinyksilön elimistö. Kasvien solukot muodostavat kasvin osat ja osista muodostuu yksilö, kasvi. Yksilö muodostuu siis erilaisista osista, jotka ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Kaiken elämän perusyksikkö on kuitenkin aina solu. Ja soluja (niiden rakenteen muodostumista, ylläpitoa, solun elinkaarta ja solun kommunikointia toisten solujen kanssa) ohjaavat geenit.

Geenit eli perintötekijät

Kun eliö lisääntyy, sen geenejä siirtyy eteenpäin seuraaville sukupolville. Siksi geenejä kutsutaan myös perintötekijöiksi.