3.1. Suku, laji, lajike - miten kasvien sukulaisuussuhteet rakentuvat

Kasvien tieteelliset nimet

Kasveilla on useita nimiä:
  • puutarhakasvin suomen- ja ruotsinkielinen virallinen nimi löytyy Viljelykasvien nimistöstä tai Kassusta
  • Kasvilla saattaa olla myös paikallisia nimiä, käytöstä poistuneita nimiä tai murrenimiä; näitä löytyy mm. Perinnepihan nimikylteistä
  • koska nimiä on puhekielessä paljon ja sama nimi saattaa tarkoittaa eri murrealueilla eri kasveja, on tärkeää että jokaisella kasvilla on myös tieteellinen nimi
  • tieteellinen nimi on sama kaikkialla, joten yhden nimen opettelu riittää, vaikka matkustaisi maailman ympäri

Tieteellinen nimi koostuu SUKUNIMESTÄ ja LAJINIMESTÄ, esimerkiksi Inula helenium, isohirvenjuuri

Isohirvenjuuren virallista suomenkielistä nimeä ei tiennyt kukaan niistä, jotka lahjoittivat kasvia Perinnepihan kokoelmaan. Kasvista käytetiin mm. nimiä oolanti, noitatohtorin kukka, vaarinkukka, se isolehtinen.

Virallinen suomenkielinen nimi on siis ISOHIRVENJUURI
Kasvin sukunimi on INULA
ja lajinimi HELENIUM

Puutarhoissa kasvaa muitakin saman sukuisia kasveja, esimerkiksi Inula ensifolia, miekkahirvenjuuri. Vaikka kasvit ovat sukulaisia, ne eivät nopeasti katsoen muistuta toisiaan. Isohirvenjuuri on nimensä mukaisesti suuri, jopa 1,52 metrin korkuinen kasvi, jonka lehdetkin voivat olla keskikokoisen koiran kokoiset. Miekkahirvenjuuri puolestaan on matala, noin 30 cm korkuinen kasvi, jonka lehdet ovat männyn neulasten kokoluokkaa. Samaa kasveissa on ainakin keltainen kukinto.

Hirvenjuuret kuuluvat mykerökukkaisten heimoon (Compositae, synonyymi asterikasvit, Asteraceae)

Löydätkö sukulaisia?

Perinnepihalta löytyy kaksi eri piiskulajia: isopiisku Solidago gigantea ja kanadanpiisku Solidago canadensis. Löydätkö molemmat? Miten erotat lajit toisistaan? Tarkkaile kasvien kokoa, kasvutapaa ja erityisesti versojen karvaisuutta tai karvattomuutta.

Perinnepihalla kasvaa kahta eri leimulajia: syysleimu Phlox paniculata ja sammalleimu Phlox subulata. Löydätkö molemmat? Mistä tiedät, että kasvit ovat samaa sukua? Mitä samankaltaisuuksia kasveissa on?

Perinnepihan kivikkoryhmässä kasvaa neljää erilaista maksaruohoa: isomaksaruoho, keltamaksaruoho, kaukaasianmaksaruoho ja siperianmaksaruoho. Voiko jostain päätellä, että lajit ovat samaa sukua (Sedum)? Miksi saman kaltainen, samanlaisella paikalla kasvava pohjanruusujuuri (Rhodiola) ei ole samaa sukua kuin maksaruohot; voiko sukulaisuussuhteen puuttumisen päätellä kasvutavasta, lehdistä tai kukista?

Ovatko Perinnepihan kivikkoryhmän pienet maanpinnassa kasvavat ruusukemaiset kasvit kattomehitähti ja pallomehiparta sukua keskenään? Mitä eroja kasveissa on?

Kuinka monta eri näköistä narsissia (keväällä), akileijaa tai pionia (kesällä), ukonhattua (loppukesästä), asteria tai syysleimua (syksyllä) löydät perinnepihalta? Tarkkaile kasvien kokoa ja kasvutapaa, lehden muotoa ja sen kiinnittymistä varteen, sekä kukan muotoa ja väriä. Mitkä ovat kasvien (esim. syksyllä erilaisten asterien) sukulaisuussuhteet; ovatko ne samaa sukua, samaa lajia vai samaa lajiketta?