3.3. Kasvigeometriaa

Tehtäväohje

Geometristen muotojen oppiminen voi tapahtua kasvien avulla hauskalla ja erilaisella tavalla. Puutarha on oppimisympäristönä rauhoittava. Kasvien keskellä oppilaat saavat uuden näkökulman muotoihin sekä siihen, kuinka erilaisia muotoja esiintyy luonnossa, ilman että niitä on keinotekoisesti tehty.

Kasveissa esiintyy paljon erilaisia geometrisia muotoja, mutta ne jäävät usein vähemmälle huomiolle. Värit, tuoksut ja muut näkyvämmät piirteet varastavat helposti huomion. Muotojen etsiminen kasveista on hauskaa ja yllättävää. Muodot voivat olla piilossa ja niiden löytämiseen vaaditaan hieman salapoliisityötä.

Kesto: 30 min
Tarvikkeet:
  • erilaisia kasveja (mielellään kasvupaikallaan, mutta tarvittaessa voi käyttää myös irti leikattuja kasveja)
  • pahvista leikatut mallit perusmuodoista (neliö, kolmio, ympyrä, suorakulmio) tai vaihtoehtoisesti viivain, harppi ja kolmioviivain
  • kynä
  • paperia
Tehtävän kulku:
Tehtävän voi aloittaa jo koululla, missä jokainen lapsi piirtää itselleen muistiin perusmuodot joko pahvimalleja tai viivainta, harppia ja kolmioviivainta käyttäen (pahvimallit löytyvät myös Perinnepihalta). Jos tehtävä tehdään ryhmissä, riittää että jokaisella ryhmällä on käytössään yhdet pahvimallit perusmuodoista.

Tehtävää jatketaan tutustumalla Perinnepihan kasveihin ja etsimällä kasvien maanpäällisistä osista (lehti, kukka, varsi, sekä piikit, siemenet, siemenkodat yms.) muotoja, jotka vastaavat pahvista leikattuja perusmuotoja. Muodot voivat olla hyvin pieniäkin. Kirjoittakaa kasvien nimet ja niistä löytyvät muodot paperille. Mitä muotoa löytyy eniten? Onko kasvin nimellä jotain yhteistä muotojen kanssa?

Lopuksi valitaan yksi kasvi (tai jokainen voi valita oman) ja tutkitaan, missä kulmassa kasvin varret, lehdet ja kukat lähtevät päävarresta. Piirretään kasvin lehti. Tutkitaan, mikä muoto sopii parhaiten kuvaamaan lehteä. Onko kasvin kukassa jokin tietty muoto?