Toimintaa ja ajankohtaista

Mitä tapahtuu?Kivikierros 3.10.2017 klo 17.00!
 
Hei Turun ja Salon piirin jäsenet,
 
Tervetuloa tutustumaan kivien maailmaan tiistaina 3.10 klo 17.00.
 
Turun kivikierros esittelee 20 geologisesti, arkkitehtonisesti ja kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoista kohdetta Turun keskusta-alueella. Kivikierroksella tutustutaan kivilajeihin, niiden syntyyn ja käyttöön erilaisissa kaupunkikohteissa. Kierroksen oppaana toimii kivikierroksen tekijä, geologi Ari Brozinski. Tapaaminen kauppakeskus Forumin ison, pyöreän kiven luona, kivi on samalla koko kierroksen ensimmäinen kohde. Kivikierrokseen voit tutustua jo ennakkoon sen omilla nettisivuilla: www.kivikierros.com.
 
Kierroksen päätteeksi Turun piiri tarjoaa pientä hiukopalaa Puolalanmäen lukion tiloissa (Aurakatu 11). Kahvittelun lomassa pidämme Turun piirin vuosikokouksen. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Yhdistyksen toiminnan kannalta on tärkeää, että jäseniä on paikalla mahdollisimman paljon.
 
Tarjoilujen vuoksi toivomme, että ilmoittaudut mukaan kierrokselle viimeistään perjantaina 29.9. Voit ilmoittautua sihteerillemme osoitteeseen liisa.johanna@gmail.com.
 
Tervetuloa!Turun piiri toivottaa jäsenilleen aurinkoista ja rentouttavaa kesälomaa!

TULEVIA TAPAHTUMIA:


Suunnitelmissa on toteuttaa kivikierros Turun keskustan tuntumassa mahdollisesti syyskuun aikana. Lisätietoja myöhemmin.MENNEITÄ TAPAHTUMIA:

OPS-päivä 8.4.2017

BMOL Turun piiri järjesti ideariihen ja "konkretisointitilaisuuden", jossa pähkäiltiin uuden opetussuunnitelman toteuttamista kytännössä. Ideariihen asiantuntijoina olivat Rita Keskitalo (Sanoma Pron kirjantekijä) ja Ulla Haapanen (OPS-työryhmän jäsen, Otavan kirjantekijä). Tapahtuma järjestettiin vastaremontoiduissa Turun normaalikoulun tiloissa, pääsimme samalla kiertämään ja ihmettelemään uusia tiloja.


Uudet digiajan opetusmenetelmät


Aika: tiistai 14.3.2017 klo 17.30
Paikka: Educarium (Assistentinkatu 5), tila 243

Tämän lukuvuoden auskultantit, tulevat biologian ja maantieteen opettajat, esittelevät uuden ops:n hengessä tuottamiaan ideoitaan ja opetusmateriaalejaan. Opiskelijat ovat valmistelleet iltaa varten rastipisteitä, joita voimme kierrellä n. 1,5 tunnin ajan. Myös ainedidaktiikan yliopistolehtori Eija Yli-Panula on tavattavissa illan aikana. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu jonka vuoksi toivomme ilmoittautumiset 12.3. mennessä, liisa.johanna@gmail.com.

Tilaisuuteen voit ottaa mukaan oman tabletin tai kannettavan opiskelijoiden jakamien digitaalisten materiaalien testaamista varten. Yliopiston iPadit on myös käytössä, mutta käytettävissä olevat sovellukset ovat rajalliset.

Tervetuloa!


Maderetki 16.2.2017

PaikkaOppi-koulutus ja vuosikokous 18.10.2016


BMOL kevätpäivät Turussa 16.-17.4.2016

BMOL Turun piiri kutsuu sinut
KEVÄTPÄIVILLE TURKUUN 16.-17.4.2016

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio
Kauppiaskatu 17 (käynti Tuureporinkadun puolelta)


OHJELMA

Lauantai 16.4.

9.00-9.30 Ilmoittautuminen
9.30 Tervetuloa! BMOL Turun piirin puheenjohtaja Satu Niemi
9.45 Tuntematon maapallo – tieteelle tuntemattomien eläinlajien huumaa tropiikissa
Ilari Sääksjärvi, museonhoitaja, Turun yliopiston eläinmuseo
10.30 Evoluutiopsykologia ja ihmisen parinvalinta
Markus Rantala, yliopistotutkja, Turun yliopisto
11.15 Lounas ja näyttelyihin tutustuminen

Näytteilleasettajat:
IS-VET Oy
Sanoma Pro
Suomen leirikouluyhdistys
Tabletkoulu Oy
Suomen YK-liitto
Tevella Oy
Ruokatieto Yhdistys ry
Varsinais-Suomen liitto / Valonia
e-Oppi

12.45 Hyönteiset ruokaketjussa
Jaakko Korpela koordinaattori, Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus
13.30 Kuvia ja tarinoita pyörämatkoilta
Jukka Salminen, maailmanympäripyöräilijä
14.15 Iltapäiväkahvit
14.45-16.15 Workshopit

Valitse workshop ilmoittautuessasi kevätpäiville (max. 25 hlö/workshop). Kukin työpaja 1,5 h.

1. Mobiilikasvio uudistuneella PaikkaOpilla
Tutustutaan PaikkaOpin uudistuneeseen verkkosivustoon, vastavalmistuneisiin monialaisiin tehtäviin ja kartta-alustan perustyökaluihin. Lisäksi harjoitellaan mobiilikasvion tekoa.
Vipi Hirvensalo, TOP-keskus

2. Sähköiset työkalut maantieteen YO-kokeessa
Olli Ruth & Arttu Paarlahti

3. mobiLUMA
Oman elimistön toimintojen ja ympäristön mittaaminen Labquest-laitteilla
Jaani Tuura, LUMAkeskus

20.00

ILLANVIETTO Panimoravintola Koulu, Historian luokka (Eerikinkatu 18)

Ohjelmassa:
Trio A`nurï
Martti Soikkeli ”Huijareita ja muita yliopistotarinoita”
Ilari Koski ”Villi Kuhaa ja muita kala-arvoituksia”

Illanvietossa on mahdollista tilata omakustanteisesti juomia ja iltapalaa


Sunnuntai 17.4.


10.00 -12.00

Retket Ruissaloon. Kokoontuminen Kasvitieteellisen puutarhan pihalla
(Ruissalon puistotie 215)

Vaihtoehto 1. Kasvitieteellinen puutarha. Oppaana orkidea-asiantuntija Janne Aho

Vaihtoehto 2. Linturetki ja säävarauksella rengastus. Oppaana Arto Kalliola, Turun lintutieteellinen yhdistys.

Kulkeminen Ruissaloon tapahtuu julkisilla kulkuneuvoilla. Linja 8 Ruissaloon lähtee Kauppatorin pysäkiltä T39 klo 9.30 (3 €). Kasvitieteellisen puutarhan pysäkki on nro 538 (Rauhalantie).

ILMOITTAUTUMINEN KEVÄTPÄIVILLE ON PÄÄTTYNYT.

Osallistumismaksu 60 € sisältää myös lauantain lounaan, kahvit, illanvieton ja sunnuntain retkien opastukset. Osallistuminen maksetaan 25.3. mennessä BMOL Turun piirin tilille

FI45 8200 4710 2835 76

Lisätiedot Satu Niemi (satukorp@gmail.com p.040-5902629)

TERVETULOA!


Sammal- ja jäkäläretki 26.4.2015

Tervetuloa BMOL Turun piirin järjestämälle sammal- ja jäkäläretkelle sunnuntaina 26.4. klo 13 alkaen!

Retki järjestetään Auranlaakson metsäopetuspolulla (https://www.kaarina.fi/…/luontopolut_lin…/fi_FI/auranlaakso/) ja retken kouluttajana / oppaana toimii tutkija Kati Pihlaja Turun yliopiston Kasvimuseolta. Retken kesto on n. kolme tuntia ja se on ilmainen BMOL:n jäsenille, muille retki maksaa 5€. Retken aikana on mahdollista kerätä oma sammal – ja jäkäläkasvio, joten voit varata mukaasi muistiinpanovälineet ja pusseja näytteiden keräämistä varten. Pusseiksi sopivat esim. pienet paperi- tai minigrip-pussit tai niitä voi taiteilla vaikka A4-paperista. Paperipussit ovat parhaimpia, sillä niissä näytteet eivät homehdu niin helposti.

Kokoontuminen Auranlaakson koulun (Vanha Littoistentie 297) parkkipaikalla retkipäivänä klo 13. Ilmoittautuminen 17.4. mennessä osoitteeseen liisa.johanna@gmail.com. Järjestämme tarvittaessa kimppakyytejä, joten kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisen kyytitarpeen.

TERVETULOA!

Kuvia sammal- ja jäkäläretkeltä


Auskuilta 17.3.2015

Piiri järjesti Turun yliopiston biologian ja maantieteen auskuille toiminnallisen teemaillan, jossa tutustuimme BMOL:n toiminnan lisäksi sähköisten kokeiden tekemiseen, kuulimme vinkkejä sähköisten materiaalien käytöstä oppitunneilla, lisäksi esittelimme auskuille muutamia erilaisia lukioon ja yläkouluun sopivia laborointitöitä.


Maderetki 4.2.2014

Piiri järjestää madepilkkiretken ensi viikon tiistaina 4. helmikuuta 2014 Rymättylän Nuikonlahdelle (Ruokorauma). Omia kalastusvälineitä, kairaa tai aikaisempaa kalastuskokemusta ei tarvita. Kiinnostusta on ollut sen verran, että reissu varmasti toteutuu. Kalan tulo sen sijaan on epävarmaa. Kokoontuminen klo 17.15 Merimaskun Osuuspaikalle, paluu n. klo 21 tai niillä main, innostuksesta riippuen.

Jäällä on lähes aina kylmä, joten varustaudu se huomioon ottaen (varsinkin jalkineet!). Otsa- tai taskulampun tarvitset, sekä eväitä, kuumaa juomaa jne. Mahdollisesti voimme tehdä myös pienet tulet. Pilkkijakkara tai istuinalusta ei olisi pahitteeksi.

Ilmoittaudu allekirjoittaneelle ilkka.kortelainen@naantali.fi viimeistään tämän viikon lauantaina 1. helmikuuta. Lähetän ilmoittautuneille tiedon muista osallistujista, jotta voi sopia esim.yhteisistä kuljetuksista tarpeen mukaan. Jos sinulla on omia madepilkkivälineitä, niin mainitse se ilmoittautumisen yhteydessä.

AJO-OHJE

Koska oikeaa paikkaa on hieman hankala löytää, niin kokoonnutaan ensin Merimaskun Osuuspankille klo 17.15 (Rajatie 2, Naantali). Se löytyy, kun kääntyy Naantalista päin tullessa oikealle heti Särkänsalmen sillan jälkeen ensimmäisestä tiehaarasta.

Jatketaan sieltä yhdessä pilkkipaikalle (auto tjätetään lähelle paikkaa Kuralan rantatie 0, Naantali). Kävelymatkaa jäällä on vajaa kilometri.

Kireitä siimoja/nyörejä!

 

BMOL Turun piiri ry viettää pikkujoulua perjantaina 22.11. klo 18 alkaen ravintola Torressa (Linnankatu 18, Turku)

Luvassa kepeää ohjelmaa:

Ilari Koski: ”Villikuhaa ja kala-arvoituksia” (sananmuunnosfilosofiaa)


Lämpimästi tervetuloa!

 

Turun Eläin- ja Kasvitieteellisen Seuran kokouksissa on tänä syksynä tarjolla kaikille biologiasta kiinnostuneille mielenkiintoisia esitelmiä. Syksyn kokouksiin olemme onnistuneet houkuttelemaan kaksi todellista tieteen tähtiesiintyjää. Esko Valtaoja aloittaa kertomalla maapallon ulkopuolisen elämän mahdollisuuksista ja lokakuun lopussa pääsemme kuulemaan Tukholman Karoliinisen instituutin kantasolututkijan Outi Hovatan esitystä. Syksyn viimeisen kokouksen esitelmöijä Vesa Selonen Turun yliopistosta ei ehkä vielä ole niin laajalti tunnettu, mutta hänen turkulaiseen kaupunkiluontoon liittyvä esitelmäaiheensa varmasti kiinnostaa monia. Kokouspaikkana on totutusti Turun yliopiston luonnontieteiden talo I:ssä (2. krs.) sijaitseva ekologian seminaarihuone. Kokousajat ja esitelmät ovat:

Maanantai 7.10., klo 18.15: prof. Esko Valtaoja: ”Elämää maailmankaikkeudessa?”

Maanantai 28.10., klo 18.15: prof Outi Hovatta: ”Ensimmäiset hoidot monikykyisten kantasolujen avulla”

Maanantai 25.11., klo 18.15: FT Vesa Selonen: ”Oravanpojat maailmalla – itsenäistyvien liito-oravien ja oravien liikkumisesta”

t. Kalle Ruokolainen

 

Hyvää syksyä BMOL:n Turun piirin jäsen!

Yhdistyksemme kokoontuu vuosikokoukseen tiistaina 8.10.2013 klo 18.30 alkaen. Kokouspaikkana toimii Valonia eli Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden neuvontakeskus (Vanha Suurtori 7).

Illan ohjelma:

- kahvia, teetä ja pikkupurtavaa
- vuosikokous
- luontoasiantuntija, konservaattori Ari Karhilahti: ”Airiston Vieraat ja Tulokkaat”


Kokouksessa valitaan hallituksen uudet toimihenkilöt ja päätetään uuden toimikauden toiminnasta ja talousarviosta (Tämän kutsun liitteinä esityslista, toimintakertomus ja toimintasuunnitelma).

TERVETULOA TILAISUUTEEN!

 

Onnistuneesta sieniretkestä voitte katsoa kuvia täältä. Oppaana toimi Päivi Lehtonen ja retkelle osallistui biologian, maantiedon ja kotitalousopettajien lisäksi myös opiskelijoita.

 

BMOL:n hallitus on valinnut vuoden 2012 biologian ja maantieteen opettajaksi Nina Branderin Turusta! Voittaja julkistettiin BMOL:n Syyspäivillä 17.11.2012.

Kuka Nina?

Nina Brander on työskennellyt Kastun lukiossa ja lukioiden yhdistymisen jälkeen Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa vuodesta 1996. Lukiossa toimii yleislukion lisäksi myös luonnontiedelukio, jonka maantieteen ja osittain myös biologian opetuksesta ja opetuksen kehittämisestä Nina on vastannut. Hän on luonut useita erinomaisia koulukohtaisia kursseja sekä niiden opetusmateriaalit (mm. Karttakurssi, Rikas ja köyhä maailma, Geofysiikka, Hydrogeografia, Kaupunkimaantiede ja Meribiologia).

Esimerkillistä aktiivisuutta ja yhteistyötä

Iso osa Ninan opetuksesta erityisesti syventävillä kursseilla tapahtuu luokkahuoneen ulkopuolella retkeillen ja maastotöitä tehden. Nina vie opiskelijoitaan rohkeasti Italiaan perehtymään Välimeren ekologiaan, Seilin saarelle Itämeren ekologiaan tutustumaan tai lähtee purjehduskurssilaisten kanssa viikoksi Itämerelle purjehtimaan. Hänen työtavoissaan oppiainerajat ylittyvät. Yhteistyötä hän tekee erityisesti kuvaamataiteen ja kemian opetusryhmien kanssa mm. yhteisillä kenttäkursseilla ja maastoretkillä. Erittäin innovatiivisena henkilönä hän löytää jatkuvasti uusia yhteistyömuotoja eri oppiaineiden kanssa.

Ninan ansioihin voidaan lukea myös tehokas verkostoituminen, minkä ansiosta hän on hankkinut koululle paljon yhteistyökumppaneita koulun ulkopuolelta. Koulu on ollut pioneerikouluna mm. PaikkaOppi-hankkeessa sekä ensimmäisten lukioiden joukossa ottanut Itämerihaasteen vastaan.

Nina seuraa hyvin aktiivisesti oman tieteenalansa tapahtumia, mikä peilautuu suoraan hänen opetukseensa. Ehkä tästä ja monimuotoisista opetusmenetelmistä johtuen ylioppilastulokset hänen pääopetusaineessaan maantieteessä ovat olleet Kastun ja TSYK:n lukioissa pitkään erinomaiset. Monet muissa aineissa tyydyttävään tai hyvään arvosanaan yltävät opiskelijat saavat maantieteessä kiitettäviä arvosanoja.

Muita ansioita

Opetustyön lisäksi Nina on osallistunut aktiivisesti BMOL:n toimintaan. Piirin hallituksessa hän on toiminut useita vuosia. Valtakunnallisella tasolla hän on pitkään osallistunut sekä maantieteen kansallisen kilpailun että preliminäärikokeiden kysymysten laaditaan. Hän on osallistunut myös maantieteen olympialaismatkoille mm. Australiaan ja Tunisiaan. Tämän lisäksi hän toimii oppikirjan tekijänä Otavan uudessa lukion maantieteen oppikirjasarjassa Manner. Hänellä on myös hyvät yhteydet Turun Yliopiston biologian ja maantieteen opettajien koulutukseen ja hän käy säännöllisesti kertomassa aukultanteille biologian ja maantieteen opettajan työstä.

Nina on persoonana iloinen ja positiivinen, opiskelijoille helposti lähestyttävä ihminen. Hän on erinomainen valinta vuoden biologian ja erityisesti maantieteen opettajaksi!

 

BMOL Turun piiri järjesti vierailun Turun kaupungin eläinhoitolaan.

Vierailusta on muutama kuva galleriassa, käy kurkkaamassa! Kiitokset vielä Heidi Leyser-Kopralle!

 

Piirimme järjesti yhteistyössä MAOL:n kanssa vierailun Kakolan jäteveden puhdistamolle. Puhdistamo edustaa globaalissakin mittakaavassa uusinta puhdistustekniikkaa ja on houkutellut vierailijoita Botswanasta ja Intiasta asti.

Vierailua puhdisamolle voi suositella oppilasvierailukohteeksi. Vierailuaikoja voi varata osoitteesta http://turunseudunpuhdistamo.fi/vierailijat.html

Kuvia vierailusta voi katsoa Galleriassa.

 

Syyskokouksesssa 2011 on tehty uusi päätös jäsenmaksujen suhteen: Uusien opiskelijajäsenten tutustumisjäsenmaksu ensimmäisenä vuotena vain 5 euroa! Tervetuloa!