Saamen kieli, B2-oppimäärä vuosiluokilla 7-9

Kunnan OPS-sisältö

SAAMEN KIELI, B2-OPPIMÄÄRÄ VUOSILUOKILLA 7-9 kunnallinen ja seudullinen ops

Valinnaisen B2-saamen opetus järjestetään useimmiten vuosiluokilla 8-9. B2-kieli on oppilaalle äidinkielen jälkeen kolmas tai neljäs opiskeltava kieli, joten oppilaalla on jo paljon kokemusta kielten opiskelusta. Kielenopiskelu ja -oppiminen nähdään elinikäisenä, kouluun ja sen ulkopuolelle sijoittuvana yksilöllisenä projektina. Näin ollen B2-kielen opiskelu toimii johdantona pitempikestoisille opinnoille toisen asteen koulutuksessa. Oppilas kykenee käyttämään aiemmin hankkimaansa tietoa ja taitoa oppimisensa tukena. Oppilaita rohkaistaan käyttämään saamen kieltä monipuolisessa vuorovaikutuksessa ja tiedonhankinnassa sekä koulussa että koulun ulkopuolella. Opetuksen tavoitteena on kehittää oppilaan kielellistä päättelykykyä ja samalla edistää hänen kielenopiskelutaitojaan. Kulttuurisen moninaisuuden ymmärtämistä syvennetään pohtimalla erilaisia kieliyhteisöihin liittyviä arvosidonnaisia ilmiöitä. Myös tunteiden käsittelylle annetaan tilaa, ja tarpeen mukaan vaikeita asioita voidaan käsitellä myös koulun opetuskielellä.

Opetusta voidaan integroida muiden oppiaineiden opetukseen ja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin Oppilaita rohkaistaan tiedonhakuun saamen kielellä eri oppiaineissa. Perusopetuksen kielikasvatus nähdäänkin myös muiden kuin kieltenopettajien vastuualueena.

Saamen kielen B2-oppimäärän opetuksen tavoitteet (olemme lisänneet tavoitteet tähän valmiiseen laatikkoon)

Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Laaja-alainen osaaminen

Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

T1 auttaa oppilasta hahmottamaan saamen kielen suhde muihin saamen kieliin, suomen kieleen sekä hänen aiemmin opiskelemiinsa kieliin, tutustumaan saamen kielten puhuma-alueisiin, saamelaisalueeseen sekä kaikkien saamelaisalueella asuvien saamelaisryhmien keskeisiin piirteisiin.

S1

L1, L2, L4

Kielenopiskelutaidot

T2 rohkaista oppilasta näkemään saamen kielen taito osana elinikäistä oppimista ja oman kielivarannon karttumista,ohjata ja tukea oppilasta löytämään itselleen ja ikäkaudelleen parhaiten sopivia opiskelutapoja oppia saamen kieltä ja kannustaa häntä käyttämään rohkeasti vähäistäkin saamen kielen taitoaan myös oppituntien ulkopuolella, arvioimaan omaa työskentelyään ja kielitaitoaan suhteessa tavoitteisiin

S2

L3

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa

T3 järjestää oppilaalle tilaisuuksia tutustua saamenkieliseen ja saamelaiseen mediaan (painettu lehti, verkkomedia, mobiiliviestintä ja sosiaalinen media) ja harjoitella eri viestintäkanavia käyttäen suullista ja kirjallista vuorovaikutusta

S3

L4

T4 tukea oppilasta kielellisten viestintästrategioiden käytössä

S3

S4

T5 auttaa oppilasta laajentamaan kohteliaaseen kielenkäyttöön kuuluvien ilmausten tuntemustaan, oppii ymmärtämään helposti ennakoitavia arkielämään liittyviä kysymyksiä, ohjeita, pyyntöjä sekä kieltoja

S3

S4

Kehittyvä kielitaito, taito tulkita tekstejä

T6 rohkaista oppilasta tulkitsemaan ikätasolleen sopivia ja itseään kiinnostavia puhuttuja ja kirjoitettuja tekstejä

S3

L4

Kehittyvä kielitaito, taito tuottaa tekstejä

T7 tarjota oppilaalle runsaasti tilaisuuksia harjoitella ikätasolle sopivaa pienimuotoista puhumista ja kirjoittamista erilaisista aiheista arkielämän tilanteissa kiinnittäen huomiota myös luontevaan ääntämiseen ja tekstin sisällön kannalta oleellisimpiin rakenteisiin

S3

L5



Saamen kielen B2-oppimäärän tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 7-9

S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen: Tutkitaan ja vertaillaan piirteitä, jotka ovat saamen kielelle luonteenomaisia ja jotka erottavat sitä tai tekevät siitä tunnistettavan aiemmin opitun perusteella. Muodostetaan käsitys Suomessa puhutuista saamen kielistä: pohjois-, inarin- ja koltansaame, tutustutaan saamen kielen levinneisyyden historialliseen taustaan, etsitään oppilaita kiinnostavaa tietoa saamelaiskielialueen eri saamelaisryhmien kulttuurisista ja muista ilmiöistä. Tutustutaan saamelaiseen kansanperinteeseen: joiku/leu´dd/livđe, musiikki, duodji, katrilli, teatteri, tarinat ja kertomukset, kirjallisuus, ruokaperinne, elinkeinot, saamelainen perinnetieto, mytologia ja uskonto . Pohditaan mahdollisia saamen kieleen ja kulttuuriin liittyviä ennakko-oletuksia ja opitaan ymmärtämään kulttuurien monimuotoisuutta.

L1 Vahvistetaan oppilaan aktiivista roolia saamen kielen ja kulttuurin oppimisprosessissa ja luodaan edellytyksiä oppimista tukeville myönteisille kokemuksille ja tunteille. Oppilas ottaa vastuun opiskelustaan ja kiinnostuu saamen kielestä ja kulttuurista (sisäinen motivaatio). Oppilas kykenee suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan omaa opiskeluprosessiaan tilanteen vaatimusten mukaan joko yksin tai yhteistyössä muiden kanssa. Oppilasta ohjataan löytämään hänelle sopivat opiskelutaidot ja niiden ylläpitämistä säännöllisellä harjoittelulla. Oppilas oppii myös hyödyntämään teknologiaa ja muita apuvälineitä opiskelussaan. TVT monipuolistaa oppilaan opiskelutapoja ja tarjoaa mahdollisuuden valita itselle parhaiten sopivat sovellukset kuten muistiinpanojen ja kirjoitelmien tekemiseen sekä omatoimiseen harjoitteluun esimerkiksi saamenkielisillä opetusohjelmilla.

Oppilasta kannustetaan luottamaan itseensä ja näkemyksiinsä, perustelemaan ajatuksiaan ja soveltamaan koulun ulkopuolella opittuja taitoja koulutyössä. On tärkeää oppia kuuntelemaan itseä ja toisia ja että oppilas pystyy ottamaan palautetta vastaan ulkopuolelta, kuten luokkakavereilta tai opettajalta. Oppilas on valmis kyseenalaistaan perinteisiä ratkaisuja ja häntä rohkaistaan kokeilemaan uusia ongelmaratkaisuja. Tuetaan oppilaan itseluottamuksen kehittymistä niin, että oppilas saa paljon myönteisiä oppimiskokemuksia. Saamelaisella taiteella (musiikki, kuvataide, kirjallisuus, teatteri ja draama) voidaan kehittää oppilaan tunne-elämää ja rikastuttaa mielikuvitusta. Opiskelun yhteydessä tulee kiinnittää huomiota oppilaan kulttuurisen moninaisuuden identiteetin tiedostamiseen ja kehittymiseen sekä tärkeyteen siirtää kieltä seuraavalle sukupolvelle ja miten se tapahtuu.

Oppiainerajat ylittävä, kokeileva, tutkiva ja toiminnallinen työskentely oppilaita kiinnostavien ilmiöiden tarkastelemiksi on tärkeää paitsi ajattelun taitojen myös oppimisen motivaation ja perusopetuksen jälkeisiin opintoihin liittyvien valintojen kannalta. Oppilas tutustuu saamelaisyhteisöön työllistäjänä, saamen kielen jatko-opintomahdollisuuksiin sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin saamelaisalueella ja muualla.

L2 Tuetaan oppilaan kulttuuri-identiteetin muodostumista ja kulttuurisesti kestävää elämäntapaa, joka perustuu ihmisoikeuksien kunnioittamiselle. Oppilas oppii näkemään kulttuurisen moninaisuuden lähtökohtaisesti myönteisenä voimavarana. Oppilas tutustuu keskeisiin ihmisoikeussopimuksiin ja niiden merkityksiin ja miten ne ovat toteutuneet saamelaisessa yhteiskunnassa.

Saamelaisalueella on säilynyt lukuisia saamelaiseen kulttuuriperintöön liittyviä kohteita, joita on pyritty kunnostamaan ja säilyttämään jälkipolville osana paikallishistoriaa. Oppilas tutustuu saamelaiseen kulttuuriperintöön monipuolisesti ja osallistuu sen ylläpitoon ja uusintamiseen yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Oppilas oppii siten huomaamaan niiden merkityksen yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvoinnille.

Kouluyhteisössä ja sen ulkopuolella tapahtuvan vuorovaikutuksen sekä kansainvälisen yhteistyöhön liittyvien kokemusten kautta oppilaiden maailmankuva avartuu ja taito käydä dialogia kehittyy. Heille tarjotaan mahdollisuuksia harjoitella kansainvälistä yhteydenpitoa esimerkiksi ystävyyskoulujen avulla. Oppilas rohkaistaan ilmaisemaan itseään monipuolisesti ja koulutyöhön sisällytetään runsaasti mahdollisuuksia luovaan toimintaan osallistumalla saamelaisiin kulttuuritapahtumiin, kuten Saamelaisnuorten taidetapahtumaan, alkuperäiskansojen musiikkitapahtumaan Ijahis Idjaan ja/tai alkuperäiskansojen elokuvafestivaaliin Kaamoskuviin.

L4 Oppilas rohkaistuu hyödyntämään kaikkia aistialueita ja tietämisen tapoja oppimisessaan. Oppilas rohkaistuu käyttämään monilukutaitoaan vaikuttamiseen ja osallistumiseen omassa elinympäristössään, saamelaisessa mediassa ja yhteiskunnassa.

Oppilaiden monilukutaitoa syvennetään tutustuttamalla heitä saamelaiseen kulttuuriin liittyviin kertoviin, kuvaaviin, ohjaaviin, kantaa ottaviin ja pohtiviin tekstilajeihin. Opetuksessa vahvistetaan kulttuurista ja katsomuksellista lukutaitoa sekä ympäristölukutaitoa.

S2 Kielenopiskelutaidot: Tutkitaan yhdessä, mikä edistää parhaiten saamen kielen oppimista, mihin saamen kieltä voi käyttää ja mistä löytyy kiinnostavaa saamenkielistä aineistoa. Asetetaan omia tavoitteita, opetellaan antamaan ja vastaanottamaan palautetta. Oppilasta ohjataan ja kannustetaan rohkeasti hyödyntämään tarjolla olevia mahdollisuuksia oman monikielisyytensä ja monikulttuurisuutensa käyttämiseen sekä koulussa että koulun ulkopuolella.

L3 Oppilas oppii huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan, suojaamaan yksityisyyttään ja henkilökohtaisia rajojaan. Oppilas ohjataan ottamaan vastuun arjen sujumisesta sekä vastuuta itsestä ja toisista.

Oppilaat oppivat ymmärtämään teknologian kehitystä, monimuotoisuutta ja merkitystä omassa elämässä, kouluyhteisössä ja yhteiskunnassa. Oppilaiden kanssa pohditaan teknologiaan liittyviä eettisiä kysymyksiä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia.

S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä: Valitaan erilaisia kielenkäyttötarkoituksia ja erilaisia tekstejä lähinnä epämuodollisissa tilanteissa. Tarpeen mukaan opetellaan myös muodollisempaa kielenkäyttöä. Valitaan oppilaita kiinnostavia kielenkäytön aihepiirejä näkökulmana minä, muut ja saamelaisuus. Opetellaan kuulemaan, puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan saamen kieltä monenlaisista aiheista. Keskeisiä aiheita ovat minä itse, perheeni/suku, ystäväni, koulu, harrastukset ja vapaa-ajan vietto sekä elämä saamenkielisessä ympäristössä. Lisäksi valitaan aiheita yhdessä. Valitaan saamelaiseen yhteisöön ja kulttuuriin liittyviä tekstejä, joiden aihepiireinä voivat olla saamelaisten asuma-alue, historia, kieli- ja kulttuurialueet, paikannimet, elinkeinot ja duodji. Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisista teksteistä. Harjoitellaan runsaasti erilaisia vuorovaikutustilanteita eri viestintäkanavia hyödyntäen. Havainnoidaan saamen kielen rytmiä, intonaatiota ja muita ääntämisen piirteitä ja harjoitellaan ääntämään luontevasti. Harjoitellaan tarpeen mukaan foneettisia tarkekirjoitusmerkkejä ja graafisia kirjoitusmerkkejä.

Kielen rakenteista keskeisimmät:

  • parillistavuisten, paritontavuiset sekä supistumavartaloisten nominien taivutus
  • parillistavuisten, paritontavuisten sekä supistumaverbien taivutus myönteisenä ja kielteisenä, kongruenssi, verbin aikamuodoista preesens ja preteriti

L4 Oppilasta rohkaistaan käyttämään erilaisia tekstejä, kertomista, dialogia (draama) sekä teknologisia apuvälineitä, kuten puhelinta,sosiaalista mediaa, digitarinoiden tai oman esityksen tekoa saamen kielen puhumisen ja kirjallisen taitonsa kehittämiseen. Rohkaistaan oppilasta käyttämään saamelaista tiedonvälitystä, kuten uutisia oppimiseensa. Oppilas rohkaistuu olemaan vuorovaikutuksessa muun muassa saamelaisen median kanssa.

L5 Tieto- ja viestintäteknologian käyttö on luonteva osa oppilaan omaa ja yhteisön oppimista. Hänelle muodostuu käsitys siitä, miten tieto- ja viestintäteknologiaa voidaan hyödyntää saamen kielen opiskelussa.

Oppilasta ohjataan turvalliseen, eettiseen ja ergonomisesti oikeaan viestintäteknologian käyttöön.

Saamen kielen B2-oppimäärän oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet

Tavoitteena on, että kielenkäyttö olisi mahdollisimman asianmukaista, luonnollista ja oppilaille merkityksellistä. Työskentelyssä korostuu pari- ja pienryhmätyö sekä yhdessä oppiminen erityyppisissä oppimisympäristöissä. Monikielisyys- ja kielikasvatuksen tavoitteiden saavuttamiseksi opettajat tekevät yhteistyötä. Pelillisyyden, musiikin ja draaman avulla oppilaat saavat mahdollisuuden kokeilla kasvavaa saamen kielen taitoaan ja käsitellä myös asenteita. Opetuksessa käytetään monipuolisesti eri oppimisympäristöjä, viestintäkanavia ja -välineitä. Oppilaita ohjataan aktiiviseen toimijuuteen ja itsenäiseen vastuun ottoon omasta oppimisestaan Eurooppalaisen kielisalkun tai vastaavan työvälineen avulla. Oppilaat tutustuvat ympäröivän yhteisön monikielisyyteen ja -kulttuurisuuteen kotikansainvälisyyden avulla. Heille tarjotaan myös mahdollisuuksia harjoitella kansainvälistä yhteydenpitoa. Saamen kieltä käytetään aina kun se on mahdollista.

Opettajan tulee huomioida oppilaiden yksilölliset kehityserot, erilaiset oppimistyylit ja tausta valittaessa saame vieraana kielenä –opetuksen työtapoja. Jokainen oppilas on ainutlaatuinen ja oppii omalla tavallaan ja omassa tahdissaan. Työtapojen tulee kehittää oppilaan valmiuksia ottaa vastaan omasta oppimisestaan, työskentelyn suunnittelusta ja arvioinnista. Puheviestinnän ja vuorovaikutustaitojen sekä sanaston opettelemisessa käytetään hyväksi saamelaisyhteisön keskellä elämistä ja ympäristön tarjoamia viestintätilanteita. Työtapojen tulee olla sekä monipuolisia että joustavia ja antaa mahdollisuuksia luovaan toimintaan, elämyksiin ja leikkiin. Vaihtelevista työtavoista mainittakoon mm. saamelaisen musiikin kuuntelu ja laulaminen sekä joiku/leudd/livđe, tarinointi, saamenkielisten pelien pelaaminen ja leikkiminen, saamenkielisten elokuvien, lastenohjelmien ja uutisten katsominen sekä TVT:n tuomia mahdollisuuksia kuten saamenkielisten opetusohjelmien käyttäminen verkossa. Lisäksi oppilaat voivat tutkia projektityönä erilaisia ilmiöitä ja haastatella saamelaisia asiantuntijoita tehden yhteistyötä saamenkielisten eri viestintäkanavien kanssa.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki Saamen kielen B2-oppimäärässä

Oppilaita ohjataan käyttämään kielitaitoaan rohkeasti. Runsas viestinnällinen harjoittelu tukee oppilaiden kielitaidon kehittymistä. Oppilaita kannustetaan opiskelemaan myös muita koulun tarjoamia kieliä. Oppilaille, joilla on kieliin liittyviä oppimisvaikeuksia, tarjotaan tukea. Opetus suunnitellaan niin, että se tarjoaa haasteita myös muita nopeammin edistyville tai saamen kieltä entuudestaan osaaville oppilaille.

Oppilaan oppimisen arviointi Saamen kielen B2-oppimäärässä vuosiluokilla 7-9

Oppimista arvioidaan jatkuvasti monin eri tavoin myös itse- ja vertaisarvioinnin keinoin. Arviointi kohdistuu kaikkiin tavoitteisiin, ja arvioinnissa otetaan huomioon kaikki kielitaidon osa-alueet. Niiden arviointi perustuu Eurooppalaiseen viitekehykseen ja sen pohjalta laadittuun suomalaiseen sovellukseen. Arvioinnissa välineenä voidaan käyttää esimerkiksi Eurooppalaista kielisalkkua tai vastaavaa työkalua.

Arviointi on monipuolista ja antaa oppilaille mahdollisuuden painottaa itselleen luontevia ilmaisumuotoja. Oppimista ohjaavan ja kannustavan palautteen avulla oppilaita autetaan tulemaan tietoisiksi omista taidoistaan ja kehittämään niitä. Heitä rohkaistaan käyttämään oppimaansa erilaisissa viestintätilanteissa. Monipuolinen arviointi tarjoaa mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan myös oppilaille, joilla on kieleen liittyviä oppimisvaikeuksia tai joilla on muulla tavoin kielellisesti erilaiset lähtökohdat.

8.luokan arviointi

Kuvaus oppilaan hyvästä osaamisesta (arvosana 8):

Kielitaito

Kuullun ymmärtäminen:

  • oppilas ymmärtää pääkohdat selkeästä ja normaalia hitaammasta puheesta, joka liittyy käsiteltyihin, oppilaan lähipiiriin liittyviin aiheisiin

Puhuminen:

  • oppilas osaa muutamia vakioilmaisuja melko sujuvasti
  • oppilas osaa vastata itseään ja lähipiiriään koskeviin yksinkertaisiin kysymyksiin
  • oppilas osaa reagoida puhekumppanin puheeseen jossain määrin

Tekstin ymmärtäminen:

  • oppilas ymmärtää yksinkertaisista, käsiteltyihin aihepiireihin liittyvistä teksteistä kaikkein keskeisimmät asiat

Kirjoittaminen:

  • oppilas osaa kirjoittaa lyhyitä, yksinkertaisia viestejä tutuista aiheista

Kulttuuritaidot

  • oppilas tuntee oman ja saamenkielisen kulttuurin keskeisimpiä piirteitä

Opiskelustrategiat

  • oppilas osallistuu aktiivisesti tuntityöskentelyyn
  • oppilas ottaa vastuuta omasta oppimisestaan
  • oppilas pyrkii hyödyntämään muissa kielissä oppimaansa saamen opiskelussa
  • oppilas pyrkii arvioimaan itseään kielen oppijana ja toimimaan tavoitteidensa mukaisesti


Päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona oppiaineen opiskelu päättyy kaikille yhteisenä oppiaineena. Päättöarvioinnilla määritellään, miten oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut saamen kielen B2-oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosana muodostetaan suhteuttamalla oppilaan osaamisen taso saamen kielen B2-oppimäärän valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Osaaminen kielitaidon eri osa-alueilla kehittyy kumuloituvasti. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki valtakunnalliset päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle vastaava tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa. Oppilas saa arvosanan kahdeksan (8), mikäli hän osoittaa keskimäärin kriteerien määrittämää osaamista. Arvosanan kahdeksan tason ylittäminen joidenkin tavoitteiden osalta voi kompensoida tasoa heikomman suoriutumisen joidenkin muiden tavoitteiden osalta.

Päättöarvosanaa annettaessa otetaan kuitenkin painottaen huomioon oppilaan taitojen kehittyminen verrattuna hänen aikaisempaan suoritustasoon.

Kielitaito

Yleiseurooppalaisella taitotasoasteikolla hyvän osaamisen (arvosana 8) taso perusopetuksen päättövaiheessa on puheen ja kirjoittamisen osalta tasolla A1.2 – A1.3 ja kuullun ja luetun ymmärtämisen osalta taso A1.3.

Kulttuuritaidot

  • oppilas tuntee oman ja kohdekulttuurin keskinäisiä suhteita, eroja ja yhtäläisyyksiä

Opiskelustrategiat

  • oppilas käyttää säännöllisesti kielen opiskelun ja oppimisen kannalta tehokkaita työtapoja
  • oppilas on oivaltanut kielen opiskelussa välttämättömän sinnikkään viestinnällisen harjoittelun merkityksen

Saamen kielen B2-oppimäärän päättöarvioinnin kriteerit hyvälle osaamiselle (arvosanalle 8) oppimäärän päättyessä

Opetuksen tavoite

Sisältö-alueet

Arvioinnin kohteet oppiaineessa

Arvosanan kahdeksan osaaminen

Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

T1 auttaa oppilasta hahmottamaan opiskelemansa saamen kielen suhde muihin saamen kieliin, suomen kieleen sekä hänen aiemmin opiskelemiinsa kieliin, tutustumaan saamen kielten puhuma-alueisiin, saamelaisalueeseen sekä joihinkin saamelaiskulttuurin ja saamelaisen elämänmuodon keskeisiin piirteisiin

S1

Opiskeltavan kielen aseman, keskeisten erityispiirteiden ja kielialueen hahmottaminen

Oppilas tuntee saamen kielten asemaa maailman kielten joukossa ja niiden keskeisimpiä erityispiirteitä.

Oppilas osaa luonnehtia joitakin saamelaisen elämänmuodon ja saamelaiskulttuurin ilmiöitä.

Kielenopiskelutaidot

T2 rohkaista oppilasta näkemään saamen kielen taito osana elinikäistä oppimista ja oman kielivarannon karttumista, ohjata häntä löytämään itselleen ja ikäkaudelleen parhaiten sopivia tapoja oppia kieliä ja kannustaa häntä käyttämään vähäistäkin taitoaan myös oppituntien ulkopuolella

S2

Tavoitteiden asettaminen, oppimisen reflektointi ja yhteistyö

Oppilas osaa arvioida omia kielenopiskelutavoitteitaan ja opiskelutapojaan. Oppilas huomaa, mihin hän voi käyttää saamen taitoaan myös koulun ulkopuolella ja osaa pohtia, miten hän voi käyttää taitoaan koulun päätyttyä.

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa

Taitotaso A1.3

T3 järjestää oppilaalle tilaisuuksia harjoitella eri viestintäkanavia käyttäen suullista ja kirjallista vuorovaikutusta

S3

Vuorovaikutus erilaisissa tilanteissa,

Oppilas selviytyy monista rutiininomaisista viestintätilanteista tukeutuen joskus viestintäkumppaniin.

T4 tukea oppilasta kielellisten viestintästrategioiden käytössä

S3

Viestintästrategioiden käyttö

Oppilas osallistuu viestintään, mutta tarvitsee vielä usein apukeinoja. Oppilas osaa reagoida suppein sanallisin ilmauksin, pienin elein (esim. nyökkäämällä), äännähdyksin, tai muunlaisella minimipalautteella. Oppilas joutuu pyytämään selvennystä tai toistoa hyvin usein.

T5 auttaa oppilasta laajentamaan kohteliaaseen kielenkäyttöön kuuluvien ilmausten tuntemustaan

S3

Viestinnän kulttuurinen sopivuus

Oppilas osaa käyttää yleisimpiä kohteliaaseen kielenkäyttöön kuuluvia ilmauksia monissa rutiininomaisissa sosiaalisissa tilanteissa.

Kehittyvä kielitaito, taito tulkita tekstejä

Taitotaso A1.3

T6 rohkaista oppilasta tulkitsemaan ikätasolleen sopivia ja itseään kiinnostavia puhuttuja ja kirjoitettuja tekstejä

S3

Tekstien tulkintataidot

Oppilas ymmärtää yksinkertaista, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sisältävää kirjoitettua tekstiä ja hidasta puhetta asiayhteyden tukemana. Oppilas pystyy löytämään tarvitsemansa yksinkertaisen tiedon lyhyestä tekstistä.

Kehittyvä kielitaito, taito tuottaa tekstejä

Taitotaso A1.2

T7 tarjota oppilaalle runsaasti tilaisuuksia harjoitella ikätasolle sopivaa pienimuotoista puhumista ja kirjoittamista kiinnittäen huomiota myös ääntämiseen ja tekstin sisällön kannalta oleellisimpiin rakenteisiin

S3

Tekstien tuottamistaidot

Oppilas pystyy kertomaan joistakin tutuista ja itselleen tärkeistä asioista käyttäen suppeaa ilmaisuvarastoa ja kirjoittaa muutaman lyhyen lauseen harjoitelluista aiheista. Oppilas ääntää useimmat harjoitellut ilmaisut ymmärrettävästi. Oppilas osaa hyvin suppean perussanaston, muutaman tilannesidonnaisen ilmauksen ja peruskieliopin aineksia.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä