Mymlorna

Promenad

Den här veckan gick vi på promenad med dagiset som slutmål, vi tänkte bara promenera i närmiljön för att träna/öva oss att gå tillsammans i en grupp. Då vi gick förbi en lekpark kom vi på att vi kunde testa parkens rutschkana. Rutschkanan var högre än vår egen , men det var flera som vågade rutscha ner för den. Efter det fortsatte vi glatt promenaden till dagiset.

Glad Påsk!

Bild 1: Påskharen kom på besök!

Bild 2 och 3: Våra populära räkneramsor. I båda ramsorna har barnen medverkat som familjemedlem eller som hare. Barnen har koncentrerat sig, lyssnat på vems tur det är att agera.

Bilderna 4 - 6: sånger. Sången som baserar sig på ”små grodorna” har barnen uppskattat . Första versen sitter vi stilla, andra versen står vi på ett ben och tredje versen hoppar vi runt i rummet och flaxar med armarna. Vilken glädje att få sjunga och röra på oss tillsammans.

Bild 7: Sagan om Påskharen Sniffe. Här kan du läsa den ursprungliga versionen. I versionen som Mymlorna fått höra gömmer haren Sniffe äggen och vi letar efter dem. Sagostunden börjar med sången om Påskharen, därefter letar vi efter äggen. Barnen får i tur och ordning en bild på harens gömställen, vi benämner tillsammans läget och färgen på ägget. Ägget lägger vi i en korg och då vi hittat alla ägg räknar vi dem.

Att se varandra och sig själv

Under de senaste veckorna har vi haft smågruppsstunder med fokus på temat "Se varandra och mig själv". Vi har tittat oss i spegeln, pratat om vad vi ser och lyssnat på varandra. Vi har också sjungit sånger om kroppen, t.ex. huvud, axlar, knä och tå, och sett på oss själva då vi härmar de känslor som babblarnas känslokort visar. I slutet tog vi även bilder på barnens ansikten, som vi sedan tittade på tillsammans för att prata om likheter och olikheter. Målet har varit att stärka barnens förståelse för sig själva och varandra, men också att bygga upp gruppkänsla.
Vi är alla olika, men vi alla är mymlor!
Som avslutning skapade vi ett gemensamt handavtryck i lila färg och guldglitter.
Barnen har varit nyfikna på att se både sig själva och varandra, och de har stolt berättat för sina kompisar om t.ex. vilken ögonfärg eller hårfärg de har.
En lyckad smågruppsverksamhet!

Två ramsor

Här får ni texten till två ramsor vi haft som utfyllnads program i samlingen. Ramsorna har blivit populära, barnen leker spontant ramsorna för sej själva. Vi använder några stödtecken i ramsorna, men jag tänker mej att dem kan barnen själva visa er.

Sensoriska ballonger

Känsellekar under samlingen. Barnen får känna på ballonger med olika innehåll. I genomskinliga burkar visar vi innehållet i ballongerna. Ballongerna placeras i lådan och barnen sätter händerna i lådan och väljer en ballong de vill ta ut ur lådan och sedan läggs ballongen vid burken som visar innehållet i ballongen.
Barnen har också gjort egna sensoriska bollar som de ska leka med under pyssel stunder de kommande veckorna.

Lek i snöig skog

Nu i mars, då vi fått lite snö, passade vi på att gå till skogen. Vilken glädje det var att vistas i skogen igen. Det såg annorlunda ut då marken var snötäckt, men barnen hittade de bekanta blåbärsrisen, liten besvikelse var det förstås att det inte fanns några bär.
Det blev lek med grenar, käppar och pinnar, barnen klättrade upp på stenar, rutschade eller hoppade ner. De gömde sig i gropar, och vilade i en ”koja” för att sedan fortsätta upptäcktsfärden i det fina vinterlandskapet.

Läsriktning

Läsriktningen, att vi läser från vänster till höger, är inte självklart för ett barn. För att göra barnen bekanta med läsriktningen får de hjälpa med att lägga ut sagokorten då vi berättar sagan om Guldlock och de tre björnarna.

Leksaksleken

Vi fortsätter att fokusera på lekar som stärker barnens sociala samspel. Just nu leker vi en lek där barnen får träna på att ge och ta emot leksaker av varandra. Ett barn får önska en leksak, och ett annat barn får ge den till sin kompis. Vi uppmuntrar barnen att säga "varsågod!","tack!" och "kan jag få?" för att stärka deras samspel.
Det är inte alltid lätt att ge bort en rolig leksak man själv vill leka med, men med mycket uppmuntran och beröm lyckas vi! Vi ser hur barnen blir glada när de hjälper varandra och delar med sig.
Nu har vi också kombinerat denna lek med rörelse! Vi sprider ut leksakerna i rummet och frågar vem som vill ha vilken. När ett barn önskat en leksak får ett annat barn hämta leksaken -men på ett roligt sätt! Det kan vara genom att hoppa som en kanin, krypa som en bebis eller gå baklänges. Barnen tycker det är spännande och vi ser hur de både rör på sig och samarbetar med varandra.

Ringlekar

Vi vill uppmuntra barnen att uttrycka sig kroppsligt med dans. Vi har nu tagit våra vanligaste ringlekar till hjälp för att ge barnen upplevelser av att röra sig tillsammans med andra. Texten och rytmen styr rörelserna och takten, pulsen höjs och vi känner glädje i den gemensamma aktiviteten samtidigt som vi får en känsla av samhörighet.

Start- program, tar upp känslor med barnen

Vi använder oss bland annat materialet ”Start” då vi funderar kring känslor med barnen. Start är ett program avsett att användas för de yngsta barnen i åldrarna 1-3 år. Syftet är att utveckla barns sociala och emotionella kompetens. Start fokuserar på områdena empati, anknytning och samspelsfärdigheter.
Här nedan ser du bilderna, målsättningen och begreppen vi tar upp under vårterminer.

Att klä på sig själv

Det är härligt att känna att man klarar av saker själv, men vägen dit är inte alltid lätt. Att så småningom klara av att självständigt klä på sej är något barnen övar på varje dag . Vi vuxna får vara med och underlätta, göra övningarna lekfulla och ge barnen ord för det de upplever. Vi uppmärksammar processen barnet är i. Det krävs fingerfärdighet för att klara den uppgiften, så vi är med och stöder barnen med lekar och uppgifter under dagen som ger barnen tillfällen att öva finmotoriken.

Känslor

Med olika hjälpmedel uppmärksammar vi barnen på miner för känslouttryck. Till hjälp har vi:
1. Babblarna. I det lilla lekrummet finns babblarna utan ansiktsuttryck, barnen får ge babblarna känslouttryck. Vi vuxna är med och benämner känslorna.
2. Ansiktsuttryck på väggen. Att tillsammans med en vuxen gå igenom ansiktsuttrycken uppskattar barnen. Det arga och det ledsna ansiktet är de ansikten barnen mest pekar på. I samband med att vi talar om känslorna använder vi tecken som stöd. Då vi benämner känslorna visar vi med vårt eget ansiktsuttryck känslorna, och vårt tonläge skiftar efter känslan. Vi ser barnen härma vårt kroppsspråk under leken.
3. Start-projekt. Start är ett program för barnen i åldrarna 1-3 år. Start fokuserar på att identifiera andras känslor, ta andras perspektiv och att reagera empatiskt gentemot andra. Vi har börjat med känslan glädje och målsättningen är att lära barnen känna igen känslan hos sej själva och andra.

Socialt stödjande lekar

På senaste tiden har vi hållit socialt stödjande lekar med barnen. Vi har övat på att kramas på ett snällt sätt, förstå vad "ja" och "nej" betyder, tolka kompisarnas kroppsspråk och att vi kan vara vänner fast en kompis inte vill kramas.
Vi började med att prata om olika känslor, till exempel hur det känns när en kompis kramar oss. Sedan övade vi med barnens gosedjur på olika situationer, ibland ville gosedjuren ha en kram och ibland inte. Efter detta övade vi på att krama varandra.
I slutet av varje lek hade vi en lugn stund där vi lade oss ner med våra gosedjur och andades lugnt tillsammans. Lekarna har varit superroliga och barnen har varit ivriga på att kramas.

Sagostund med instrument

Bilarna Bruzzo är en variant av den klassiska sagan om ”De tre Bockarna Bruse”, men handlar om tre bilar i stället för bockar och en traktor i stället för trollet.
Med valet av sagan ville vi berika barnens ordförråd och öka barnens förståelse för andras känslor.

I och med att vi i oktober gick igenom sagan som de tre bockarna Bruse ville vi ge barnen en ny infallsvinkel då vi fortsatte med en liknande saga:
Vi berikade sagan med instrument. Allt som rörde sej i sagan hade ett specifikt ljud från något instrument . Då sagan var slut fick barnen möjlighet att experimentera med instrumenten. De spelade på instrumenten och lärde sig känna igen hur de olika instrumenten låter.

Lek i sandlådan

Sandlådan är en plats där barnen får möjligheter att använda sin fantasi, utveckla språket och tänka matematiskt. Barnen testar på många olika tekniker, de gräver, skopar, bygger, krossar och krattar. Vi pedagoger sitter med och hjälper barnen så berikas deras lek med språk. Vi tränar på socialt samspel då vi leker och kommunicerar med varandra.

Inför Halloween

Sången om Spökena som dansar på vårt golv har blivit mycket  populär. Det här är en lek/sång som fungerat bra för hela gruppen, alla kan och vill vara med. Barnen har ett eget spöke i handen som får göra alla rörelser som hör till sången. Alla är med med stor inlevelse. Alla 10 Mymlor orkar vänta på sin tur att ta emot sitt spöke och lämnar fint i tur och ordning spöket tillbaka.

Här får ni texten till sången:

Spökena dansar, spökena dansar på vårt golv.
Spökena dansar, spökena dansar på vårt golv.
Först dansar dom hit, sen dansar dom dit,
sen slår klockan tolv.

Spökena hoppar, spökena hoppar på vårt golv.....
Spökena smyger, spökena smyger på vårt golv


Då vi Inför Halloween pysslade  pumpor var det någon som sade att hen vill gör spöken, så nästa projekt blev då  spöken..

Sagovecka med "De tre bockarna bruse"

Under torsdagen och fredagen har vi haft roligt med att pyssla kring sagan om De tre Bockarna Bruse. Tillsammans skapade vi en bro med gräs runt, tre bockar som traskar över bron, trollet som bor under bron och små fotspår av bockarna! Barnen fick doppa fingrarna i färg och göra fotavtryck för att skapa bockarnas spår. Genom pysslet har barnen fått öva på att limma och skapa, samtidigt som de levt sig in i sagans värld.

Sagovecka (vecka 43) med "De tre bockarna Bruse"

De tre bockarna Bruse är en gammal folksaga som handlar om tre getter som skall passera en bro som bevakades av ett troll.

Med sagans hjälp benämner vi känslor och färger och vi tar upp enklare matematiska begrepp som t e x storlek, antal och lägesord.

Varje dag under veckan tar vi upp sagan på ett nytt sätt, vi uppdaterar dagligen pedanet med bilder från den ledda stunden, så ta varje dag under veckan en sväng hit till Mymlornas pedanetsida så håller du dej ajour med vad vi gjort. 

Bokens rika värld

I Mymlornas tambur finns en bokhylla. På hyllan finns det svartvita böcker. Vi kommer att färglägga en bokrygg varje gång vi läst en bok med barnen. Följ gärna med hur böckernas färg ökar.

Boll-lekar

Bollarna är ett inspirerande inslag i våra ledda lek och rörelsestunder i oktober. Lekarna ger möjligheter till att utveckla barnens kompetens i färg, form, storlek samt antal. Vi strävar efter gemenskap, samarbete och glädje i leken!

Daggmasken Pelle Jöns

Efter en regnig natt hittade barnen daggmaskar på gården. Maskarna väckte barnens intresse, så vi tog upp sången om daggmasken Pelle Jöns på samlingen. Vi har nu hört barnen sjunga sången spontant under lekstunder, men ibland kan sånger blandas ihop så texten blir något oklar.
Här kommer texten och bilderna vi använder då vi sjunger sången under samlingen.

September pysselprojekt

Under september har vi haft ett roligt och kreativt pysselprojekt med barnen, där vi har arbetat med flera olika material och tekniker. Vi har fått skapa med handavtryck, stämplar och penslar, och tillsammans har vi gjort en krans som nu ska få pryda vår wc dörr. Några barn valde även att skapa fjärilar som flyger runt kransen. Kransen består av olika former som stjärnor, hjärtan och insekter- saker som barnen visat intresse för den senaste tiden.
Som avslutning på vårt september pyssel hade vi ett drop-in pyssel där ni föräldrar fick möjlighet att skapa tillsammans med era små. Evenemanget blev väldigt lyckat och vi vill tacka er som deltog och gjorde det till en fin upplevelse!

Att vänta

Myllorna är i små grupper mest hela dagen. Under förflyttningssituationerna behöver vi ändå vänta på våra kompisar, vi poängtera att vi ska gå tillsammans, så vi väntar att hen blir färdig. Det är alltid lika roligt att höra ett barn upprepa kommentaren ”vi ska vänta, vi ska gå tillsammans”
Det är inte alltid lätt att vänta, så för att underlätta situationen tex då vi ska ut eller kommer in har vi utmärkt bestämda platser för barnen att sitta.
Ofta är det lättare att vänta om man får läsa en bok, så vi har böcker både i tamburen och på toaletten, då barnen i båda utrymmen är tvungna att vänta.

Våra styrkor

Här på Mymlorna har vi funderat kring våra styrkor, vad finns det för fina karaktärsstyrkor i vår grupp? På föräldramötet skrev ni föräldrar upp 1-3 styrkor ni ser hos era barn. Vi i personalteamet har också skrivit upp våra styrkor. Summan av allt blev en skål överfull av karakträsstrykor. Under det här verksamhetsåret skall vi medvetet använda oss av våra styrkor. Då året är slut utvärderar vi hur vi lyckats, ja utvecklats.

Månadens saga

Septembermånadenssaga är "Sagan om den hungriga larven"
Den hungriga larven äter sig igenom frukter, tårtor och korvar, för att sedan bli en kokong och slutligen utvecklas till en vacker fjäril. Sagan är mångsidig och lärorik, man kan genom sagan öva många olika områden.
Vi har räknat, tränat finmotoriken och upptäckt färger.

Lugn och ro

Under lekstunder kan det ibland vara skönt att vara för sej själv en stund. Vi har observerat att då söker barnen sej till vissa platser i rummet: kartonglådorna, fåtöljen eller tältet. De här platserna är också aktiva lekplatser, men ofta ser vi barn med en bok sittande/liggande här en stund för att sedan om c. 5 minuter leka mera aktivt.

Septembersagan

Barnen bekantade sig med månadens saga: "Den hungriga larven".
Larven fanns ute på gården på en filt och väntade på att barnen skulle komma och ge den mat.

Augusti pysselprojekt

Barnen blev intressernade av småkrypen och blommorna de såg på vår gård och under våra promenader i närmiljön, så vi tog småkrypen med till verksamhetsårets första projektpyssel.
Under tre tillfällen har barnen arbetat på projektet. 1. målade med olika penslar gräsmatta, 2. stämpla småkryp och blommor, 3. limma nyckelpigor. Limma ville inte alla göra, antingen var det doften från limmet som var frånstötande eller så var konstverket färdigt.

Dagisfred

I år utlyses Dagisfred 28.8.2024.
Med hjälp av Babblarna har vi tagit upp "Kompis-temat"

Turtagning

den här veckan har vi bland annat övat på att vänta på vår tur.
I samlingen med de äldre Mymlorna tränade vi med kaniner som skulle få bollar med samma färg som de själva var. Turvis fick barnen ta en boll ur påsen och ge den åt rätt kanin. Påsen med bollarna fick de sedan ge vidare till kompisen brevid.
En liknande uppgift var att hitta kompisen åt småkrypen.
En tredje uppgift var att placera däcken på rätt bil, enligt färg.
Barnen följde noggrant med vad kompisarna gjorde och var genast beredda då turen kom till dem själva.

Vad hittade vi i skogen?

Vi tog en promenad till närskogen, och vad hittade barnen där? Jo BLÅBÄR och det syntes på händerna och runt munnen. Då vi vände tillbaka var det någon som upptäckte att det fanns rötter i skogen man kunde balansera på och små stenar att hoppa ner från. Det var en lyckad utfärd!

Mymlorna, en grupp med barn i åldern 1 - 3 år

Vi som jobbar här heter Gun, Gunilla och Ronya 

I början av verksamhetsåret kommer det nya barn till vår grupp. Vi lägger då stor vikt på att ge barnen en lugn vardag med fasta, trygga rutiner. I takt med att barnen blir hemmastadda fyller vi dagen med nya, spännande utmaningar.