5.19 Opinto-ohjaus

Opinto-ohjaus

Opinto-ohjauksen tehtävänä on tukea opiskelijaa opinnoissa lukioaikana ja huolehtia siitä, että opiskelijalle karttuu riittävästi sellaisia tietoja ja taitoja, joita hän tarvitsee elämään liittyvissä siirtymä- ja muutostilanteissa, kuten siirtyessään jatko-opintoihin ja työelämään sekä kohti täysivaltaista ja aktiivista yhteiskunnan jäsenyyttä.

Ohjaustoiminta muodostaa koko lukiokoulutuksen ajan kestävän jatkumon, jonka aikana opinto-ohjauksen kurssit ja muu ohjaus tarjoavat opiskelijalle mahdollisuuden hankkia perustiedot ja -taidot, joiden varassa hänen on mahdollista suunnitella lukio-opintojaan ja jatko-opintojaan sekä pohtia urasuuntautumistaan. Henkilökohtainen, luokkamuotoinen, pienryhmä- ja vertaisohjaus tukevat opiskelijaa kiinnostusten kartoittamisessa, vahvuuksien tunnistamisessa, urasuunnittelussa sekä valinta- ja ongelmatilanteiden ratkaisemisessa. Henkilökohtaisessa ohjauksessa opiskelijan tulee voida keskustella lukio-opintoihinsa, urasuunnitteluunsa, jatkokoulutusvalintoihinsa sekä elämäntilanteeseensa ja tulevaisuuteensa liittyvistä kysymyksistä. Pienryhmissä opiskelijalla on mahdollisuus käsitellä asioita, jotka ovat jaettavissa muiden opiskelijoiden kanssa ja joiden esille ottaminen ryhmässä on mielekästä.



Opinto-ohjauksen tavoitteet

Ohjaus toteutetaan tavalla, joka vahvistaa opiskelijoiden aktiivista toimijuutta, osallisuutta ja vastuullisuutta. Tavoitteena on, että opiskelija löytäisi omat yksilölliset, myös elinikäistä oppimista tukevat tapansa oppia. Opiskelijaa tuetaan tunnistamaan vahvuutensa ja kehittämisen kohteensa sekä etsimään tietoa siitä, miten ja mistä hän saa apua mahdollisiin opiskelun haasteisiin. Ohjauksella edistetään opiskeluvalmiuksien kehittymistä ja opintojen sujumista sekä tuetaan nuorta elämänsuunnittelun ja -hallinnan taidoissa sekä koulutukseen ja uravalintoihin liittyvissä päätöksissä. Tavoitteena on, että opiskelija pystyy urasuunnittelussaan ja päätöksenteossaan arvioimaan realistisesti omia edellytyksiään ja mahdollisuuksiaan.

Opiskelijan tiedonhakutaitoja vahvistetaan ohjaamalla häntä monipuolisesti erilaisia opiskeluympäristöjä hyödyntäväksi, aktiiviseksi ja kriittiseksi tiedonetsijäksi, joka osaa myös soveltaa etsimäänsä tietoa. Tavoitteena on, että opiskelija tuntee keskeiset jatkokoulutuksiin, ammattialoihin ja urasuunnitteluun liittyvät tietolähteet, ohjauspalvelut ja sähköiset hakujärjestelmät sekä osaa käyttää niissä olevaa informaatiota urasuunnittelun ja jatko-opintoihin hakeutumisen tukena.

Opinto-ohjauksen avulla opiskelija saa tietoa opiskelusta muissa oppilaitoksissa, lukion jälkeisistä jatko-opiskeluvaihtoehdoista, työ- ja elinkeinoelämästä sekä yrittäjyydestä. Opiskelijalle tarjotaan mahdollisuus tutustua monipuolisesti ammatteihin ja työelämään sekä kansanopistojen, toisen asteen ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen koulutustarjontaan. Opiskelijaa ohjataan siten, että hän osaa etsiä tietoa myös muiden maiden tarjoamista opiskelumahdollisuuksista ja työskentelystä ulkomailla.

Opiskelija saa ohjausta jatko-opintojensa suunnittelussa sekä opintoihin hakeutumisessa. Tavoitteena on, että opiskelija suunnittelee lukio-opintojaan ja tekee valintojaan siten, että hänellä on valmiudet hakeutua jatko-opintoihin välittömästi lukio-opintojen jälkeen. Opiskelijaa tuetaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, ylioppilastutkintosuunnitelman sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelman laatimisessa ja suunnitelmien päivittämisessä.



Opinto-ohjauksen kurssien suoritusjärjestys

1. ja 3. vuosi OP01
2. vuosi OP02
1. vuosi OP03



PAKOLLISET KURSSIT



1. Minä opiskelijana (OP01)

Tavoitteet

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija

  • tutustuu lukio-opintojen käytänteisiin, opintojen rakenteeseen sekä ylioppilastutkintoon

  • harjaantuu lukiossa vaadittaviin opiskelutaitoihin sekä omien vahvuuksien ja kiinnostusten kohteiden kartoittamiseen liittyvissä keskeisissä tiedoissa ja taidoissa

  • pohtii elinikäiseen oppimiseen ja itsensä kehittämiseen liittyviä kysymyksiä.

Keskeiset sisällöt

  • opiskelu- ja tiedonhankintataidot, oppimaan oppiminen

  • lukio-opintojen ja ylioppilastutkinnon suunnittelu; henkilökohtainen opiskelusuunnitelma ja ylioppilastutkintosuunnitelma

  • jatko-opintojen pohtiminen ja ammatillinen suuntautuminen; jatko-opinto- ja urasuunnitelma

  • itsetuntemus ja sen kehittäminen

  • elämänhallintataidot

  • oman oppimisen arviointi

  • jatko-opintoihin ja tulevaisuuden suunnitteluun liittyvät tietolähteet, sähköiset ohjauspalvelut ja hakujärjestelmät

  • työelämään sekä toisen ja korkea-asteen koulutuspaikkoihin tutustuminen

  • lukio-opintojen kannalta kulloinkin ajankohtaiset asiat

Aihekokonaisuudet

OP01-kurssin tavoitteet ja sisällöt liittyvät läheisesti seuraaviin aihekokonaisuuksiin ja niiden sisältöihin:

Aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä
Tavoitteena on, että opiskelija harjaantuu suunnittelemaan omaa toimintaansa, oppii ennakoivaa ajattelua ja tilannearviointia sekä ottamaan kohtuullista riskiä ja kestämään myös epäonnistumisia ja pettymyksiä. Hän myös rohkaistuu ideoimaan, tekemään aloitteita, käynnistämään keskusteluita ja vaikutamaan eri yhteisöissä sekä toimimaan yrittäjämäisesti. Lisäksi hän oppii tunnistamaan omia taipumuksiaan, vahvuuksiaan ja kiinnostuksen kohteitaan sekä osaa tehdä opintoihin ja työhön liittyvät valintansa harkiten.

Hyvinvointi ja turvallisuus
Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää omaan, lukioyhteisön ja yhteiskunnan hyvinvointiin ja turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja osaa pohtia, miten niiden ylläpitämiseen voi osallistua. Elämänhallintataitoihin kuuluu, että opiskelijalla on taitoja ja keinoja ratkaista ristiriitoja, toimia ongelmatilanteissa, kohdata epävarmuutta sekä hakea apua itselle ja muille, ja hän osaa toimia hyvinvointia edistävästi.

Monilukutaito
Opiskelija harjaantuu hakemaan, valitsemaan, käyttämään ja jakamaan tietoa ja käyttämään sitä oman opiskelunsa ja tulevaisuuden suunnittelun apuna. Hän oppii hyödyntämään tehokkaasti ja vastuullisesti eri viestintäympäristöjä ja -välineitä ja käyttämään niitä itseilmaisussa, vuorovaikutuksessa ja yhteisöllisessä oppimisessa.

Teknologia ja yhteiskunta
Opiskelija oppii näkemään teknologian osuuden ja merkityksen yksilön elämäntapojen muotoutumisessa sekä tulevaisuuden koulutus- ja työelämään sekä yhteiskuntaan vaikuttavana tekijänä. Hän oppii teknologiavälitteisiä opiskelun ja yhteistyön taitoja. Opiskelija pohtii teknologian käyttöä muun muassa eettisistä, taloudellisista, hyvinvointi- ja turvallisuusnäkökulmista.

Työskentelymuodot ja -ympäristöt

Luokkamuotoisen opiskelun lisäksi kurssilla opiskellaan itsenäisesti tai pienryhmissä. Osa työskentelystä tapahtuu myös sähköisissä oppimisympäristöissä. Kurssiin kuuluu vierailuja koulun ulkopuolisiin kohteisiin, kuten oppilaitoksiin, yrityksiin ja virastoihin tai lähiympäristön teollisuus- ja tutkimuslaitoksiin sekä erilaisille koulutus- ja työelämämessuille. Opiskelijoiden kanssa käydään vuosittain henkilökohtainen keskustelu hänen opiskeluihinsa ja/tai jatkokoulutus- tai ammattisuunnitelmiinsa liittyen. Lisäksi ajankohtaisia tai opiskelijoiden elämästä nousevia teemoja voidaan käsitellä pien- tai vertaisryhmissä.

Kurssin arviointi

Kurssia ei voi tenttiä ja se arvioidaan suoritusmerkinnällä. Suorittaakseen kurssin opiskelijan on oltava läsnä opinto-ohjauksen tunneilla tai korvattava poissaolonsa itsenäisillä töillä sekä osallistuttava ohjauskeskusteluihin. Lisäksi hänen on osallistuttava vuosittain kurssiin kuuluviin opiskelija- tai oppilaitosvierailuihin sekä koulutus- ja työelämämessuille.



2. Jatko-opinnot ja työelämä (OP02)

Tavoitteet

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija

  • kehittää edelleen itsetuntemustaan sekä elämänsuunnittelu- ja elämänhallintataitojaan

  • perehtyy jatkokoulutuksen ja työelämän kannalta sellaisiin keskeisiin teemoihin, jotka auttavat ura- ja elämänsuunnittelutaidoissa sekä antavat valmiudet jatko-opintoihin ja työelämään siirtymiselle

  • tutustuu toisen ja korkea-asteen erilaisiin koulutusvaihtoehtoihin sekä muuhun koulutustarjontaan

  • lisää työelämätaitojaan sekä syventää työelämätuntemustaan.

Keskeiset sisällöt

  • jatko-opintomahdollisuudet Suomessa ja ulkomailla

  • työelämätietous, muuttuva ja monimuotoinen työelämä

  • yrittäjyys

  • työelämä- ja työnhakutaidot

  • työelämään sekä jatko-opintoihin tutustuminen

  • jatko-opintojen ja tulevaisuuden suunnittelu, jatko-opintoihin hakeutuminen

  • henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, ylioppilastutkintosuunnitelman sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelman päivittäminen

  • lukio-opintojen kannalta kulloinkin ajankohtaiset asiat

Aihekokonaisuudet

OP02-kurssin sisällöt ja tavoitteet liittyvät läheisesti seuraaviin aihekokonaisuuksiin ja niiden sisältöihin:

Aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä
Tavoitteena on, että opiskelija vahvistaa taitojaan toimia aktiivisena kansalaisena. Hän laajentaa työelämän ja yrittäjyyden tuntemustaan sekä ymmärtää työelämän ja yrittäjyyden lähtökohtia ja tulevaisuudennäkymiä. Hän saa kokemuksia koulutus- ja työelämästä esimerkiksi oppilaitos- ja työpaikkavierailuiden tai työelämään tutustumisen muodossa, ja löytää omia kiinnostuksen kohteita, toimintatapoja ja -kanavia. Opiskelija kehittää ja käyttää sekä yhteiskunnassa että työelämässä tarvittavia taitoja, kuten kieli-, viestintä- ja vuorovaikutustaitoja. Hän harjaantuu suunnittelemaan omaa tulevaisuuttaan ja valintojaan, jotka pohjautuvat monipuoliseen itsetuntemukseen.

Kulttuurien tuntemus ja kansainvälisyys
Opiskelija tutustuu siihen, mistä osallisuus ja toimintakykyisyys muodostuvat kulttuurisesti moninaistuvassa yhteiskunnassa ja kansainvälistyvässä työelämässä. Hän pohtii muun muassa eri kulttuuriperintöjen, arvojen ja taloudellisten toimintaympäristöjen vaikutusta oman kulttuuri-identiteettinsä ja elämäntapojensa rakentumiseen. Tavoitteena on, että opiskelija kykenee aitoon, kunnioittavaan vuorovaikutukseen moninaisissa verkostoissa ja toimintaympäristöissä.

Työskentelymuodot ja -ympäristöt

Kurssi koostuu mm. luokkamuotoisesta ja itsenäisestä opiskelusta, osin sähköisesti. Sen sisältöjä käsitellään esim. ryhmätöissä sekä keskustellen pien- ja vertaisryhmissä tai luokan kanssa yhdessä, joten läsnäolo kurssilla on välttämätön. Lähialueen yritykset ja virastot sekä teollisuus- ja tuotantolaitokset ovat mahdollisia vierailukohteita, tai vaihtoehtoisesti niistä kutsutaan vierailijoita koululle. Kurssiin kuuluu työelämään tutustumisen jakso.

Kurssin arviointi

Kurssia ei voi tenttiä ja se arvioidaan suoritusmerkinnällä. Suorittaakseen kurssin opiskelijan on tehtävä sen aikana annetut työt ja osallistuttava kurssin tunneille, vierailuihin ja työelämään tutustumiseen.



KOULUKOHTAINEN SYVENTÄVÄ KURSSI



3. Lukio-opiskelijaksi (OP03)

Kurssi on ensimmäisen vuoden opiskelijoille syyslukukaudella tarjottava lukio-opintoihin ohjaava kurssi. Sen päävastuullinen opettaja on ryhmänohjaaja.

Tavoitteet

Tavoitteena on, että kurssin aikana opiskelija

  • tutustuu omaan opiskelijaryhmäänsä ja ryhmänohjaajaansa

  • tutustuu lukion toimintatapoihin ja käytäntöihin

  • tutustuu lukio-opintojen rakentumiseen ja opintojen etenemistapaan ja alkaa pohtia omaa opiskelusuunnitelmaansa

  • omaksuu lukio-opintojen vaatimia työskentelytapoja ja ymmärtää oman vastuunsa opintojen etenemisestä

  • tutustuu eri oppiaineiden opiskelutekniikoihin sekä niissä käytettäviin oppimisympäristöihin ja laitteisiin

  • tietää, mitä opiskelijahuoltopalveluita lukiossa on saatavilla ja miten ne saavuttaa

Keskeiset sisällöt

  • lukio-opiskelun yleiset perusperiaatteet

  • Sodankylän lukion järjestyssäännöt ja käytännöt

  • lukio-opinnot: rakenne ja suunnitelma sekä oman opiskelun seuranta

  • luki-testaus

  • opinto-ohjaus lukiossa

  • eri oppiaineiden opiskelutekniikoita

  • perusteita lukiossa käytettävistä tieto- ja viestintäteknisistä laitteista sekä ohjelmista, sovelluksista ja oppimisalustoista

  • lukion opiskelijahuoltopalvelut
Aihekokonaisuudet

OP03-kurssin tavoitteet ja sisällöt liittyvät läheisesti seuraaviin aihekokonaisuuksiin ja niiden sisältöihin:

Aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä
Opiskelija saa tietoa oppimisesta ja sen edistämisestä, minkä tavoitteena on ohjata häntä omassa opiskelussaan aloitteellisuuteen, yrittäjämäiseen toimintaan, yhteistyöhön, vastuullisuuteen sekä rakentavaan ja tietoperäiseen kriittisyyteen. Hän tunnistaa omia taipumuksiaan ja vahvuuksiaan. Ryhmän jäsenenä hän rohkaistuu ideoimaan, tekemään aloitteita, käynnistämään keskusteluita ja vaikuttamaan. Hän harjaantuu suunnittelemaan omaa toimintaansa ja oppii ennakoivaa ajattelua ja tilannearviointia. Hän rohkaistuu ottamaan kohtuullisia riskejä ja kestämään myös epäonnistumisia ja pettymyksiä.

Hyvinvointi ja turvallisuus
Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää, mitkä tekijät vaikuttavat omaan ja lukioyhteisön hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen, ja osaa toimia niitä edistävästi. Hän lisää itsetuntemustaan ja elämänhallintataitojaan. Tarvittaessa hän osaa hakeutua tai ohjata toisia hakeutumaan opiskelijahuollon tai muun palvelun piiriin.

Työskentelymuodot ja -ympäristö

Kurssin työskentelymenetelmiä ovat perinteisen luokkamuotoisen opiskelun lisäksi mm. muiden lukio-opettajien ja vierailijoiden pitämät esittelyt ja oppitunnit, vierailut, itsenäinen työskentely, pienryhmätyöskentely, työskentely oppimisalustoilla kuten Moodlessa sekä henkilökohtaiset keskustelut.

Arviointi

Kurssia ei voi tenttiä. Se arvioidaan suoritusmerkinnällä. Sen saadakseen opiskelijan on tehtävä kaikki siihen kuuluvat työt.



Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä