5.8 Kemia

Kemia

Kemian opetus tukee opiskelijan luonnontieteellisen ajattelun ja nykyaikaisen maailmankuvan kehittymistä osana monipuolista yleissivistystä. Opetus ohjaa ymmärtämään kemian ja sen sovellusten merkitystä jokapäiväisessä elämässä, ympäristössä, yhteiskunnassa ja teknologiassa. Opiskelijat kehittävät valmiuksiaan opiskella luonnontieteellisillä ja luonnontieteitä soveltavilla aloilla. Opetuksessa sovelletaan kemiaa monipuolisissa tilanteissa, mikä edistää myös opiskelijoiden koulutuksellista yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Opetus välittää kuvaa kemian merkityksestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa: kemiaa tarvitaan uusien ratkaisujen kehittämisessä sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamisessa. Opetus ohjaa opiskelijoita ottamaan vastuuta omasta toiminnastaan sekä ympäristöstä.

Kemian opetus tukee opiskelijoiden käsitteiden rakentumista sekä ilmiöiden ymmärtämistä siten, että niiden makroskooppinen, mikroskooppinen ja symbolinen taso muodostavat loogisen kokonaisuuden. Opiskelijoiden aikaisemmista kokemuksista ja havainnoista edetään ilmiöiden kuvaamiseen ja selittämiseen sekä aineen rakenteen ja kemiallisten reaktioiden mallintamiseen kemian merkkikielellä ja matemaattisesti. Opetus ohjaa luonnontieteille ominaiseen ajatteluun, tiedonhankintaan, tietojen käyttämiseen, ideointiin, vuorovaikutukseen sekä tiedon luotettavuuden ja merkityksen arviointiin. Tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään muun muassa mallintamisen välineenä, tutkimusten tekemisessä ja tuotosten laatimisessa.

Kemian opetuksen lähtökohtana on elinympäristöön liittyvien aineiden ja ilmiöiden havainnointi ja tutkiminen. Kokeellisuus eri muodoissaan tukee käsitteiden omaksumista ja ymmärtämistä, tutkimisen taitojen oppimista ja luonnontieteiden luonteen hahmottamista. Opiskelijoiden oma kokeellinen työskentely kehittää työskentelyn ja yhteistyön taitoja, luovaa ja kriittistä ajattelua sekä innostaa opiskelijoita kemian opiskeluun. Opiskelun edetessä tutkimisen taidot kehittyvät sekä kokonaisvaltaisesti että kunkin kurssin keskeisten sisältöjen osalta. Kokeellisessa työskentelyssä toimitaan kemikaali-, jäte- ja työturvallisuuslainsäädännön mukaisesti.


Opetuksen tavoitteet

Kemian opetuksen tavoitteena on, että opiskelija

  • saa ohjausta kemian osaamisensa tunnistamisessa, omien tavoitteiden asettamisessa, oppimishaasteiden kohtaamisessa ja kemian opiskelustrategioiden soveltamisessa

  • saa mahdollisuuksia perehtyä kemian soveltamiseen monipuolisissa tilanteissa, kuten luonnossa, elinkeinoelämässä, järjestöissä tai tiedeyhteisöissä

  • osaa muodostaa kysymyksiä tarkasteltavista ilmiöistä ja kehittää kysymyksiä edelleen tutkimusten, ongelmanratkaisun tai muun toiminnan lähtökohdiksi

  • osaa suunnitella ja toteuttaa kokeellisia tutkimuksia turvallisesti ja yhteistyössä muiden kanssa

  • osaa käsitellä, tulkita ja esittää tutkimusten tuloksia sekä arvioida niitä ja koko tutkimusprosessia

  • osaa käyttää erilaisia malleja ilmiöiden kuvaamisessa ja selittämisessä sekä ennusteiden tekemisessä

  • osaa käyttää monipuolisia tietolähteitä ja arvioida niitä kriittisesti kemian tietojensa avulla

  • osaa ilmaista johtopäätöksiä ja näkökulmia kemialle ominaisilla tavoilla

  • jäsentää käsitystään jokapäiväisen elämän, ympäristön, yhteiskunnan ja teknologian ilmiöistä kemian käsitteiden avulla

  • ymmärtää luonnontieteellisen tiedon luonnetta ja kehittymistä sekä tieteellisiä tapoja tuottaa tietoa

  • osaa arvioida kemian ja siihen liittyvän teknologian merkitystä yksilön ja yhteiskunnan kannalta.


Arviointi

Arviointi kohdistuu kemian yleisten tavoitteiden saavuttamiseen kurssikohtaisia tavoitteita ja keskeisiä sisältöjä painottaen. Oppimisprosessin aikana annettu arviointi ja palaute tukevat opiskelijaa kehittämään ja tiedostamaan kemian osaamistaan. Kurssin arvosanan antaminen perustuu monipuoliseen näyttöön ja opiskelijan käsitteellisten ja menetelmällisten tietojen ja taitojen havainnointiin. Kemiallisen tiedon ymmärtämistä ja soveltamista voidaan osoittaa eri tavoin. Erilaisten tuotosten lisäksi voidaan arvioida työskentelyn eri vaiheita, kuten kysymysten muodostamista ja tutkimisen taitoja. Arvioinnissa otetaan huomioon kokeellisen työskentelyn taidot sekä tiedonhankinnan ja -käsittelyn taidot.

Kurssit KE01 - KE05 arvioidaan numerolla. Kouukohtaisista kursseista KE06 arvoidaan suoritusmerkinnällä ja KE07 suoritusmerkinnällä tai numerolla.



Aihekokonaisuudet kemian opetuksessa

Aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä
Opiskelijoita ohjataan monipuoliseen ja aktiiviseen tiedonhankintaan, kannustetaan osallistumaan kemiallista tietoutta käsittelevään keskusteluun, esittämään perusteltuja mielipiteitä, vastaväitteitä tai teorioita sekä suullisesti että kirjallisesti. Laboratoriotöissä opiskelijoita ohjataan tekemään havaintoja ja kirjaamaan niitä täsmällisesti, suunnittelemaan ja toteuttamaan mittauksia ja kokeita ja raportoimaan niiden tuloksia sekä arvioimaan tulosten luotettavuutta. Kemian valtakunnallisilla kursseilla pyritään vierailemaan erilaisissa työelämän kohteissa.

Hyvinvointi ja turvallisuus
Kemian opetuksessa panostetaan voimakkaasti työturvallisuuteen ja suojautumiseen haitallisilta aineilta. Koulun laboratorion työturvallisuussuunnitelma tarkistetaan vuosittain. Laboratorioon varustettujen kiinteiden ja henkilökohtaisten turva- ja suojavälineiden käyttöä valvotaan jatkuvasti. Työturvallisuusasiat ja kemikaalien sekä jätteiden oikea käsittelytapa käydään läpi jokaisen aloittavan ryhmän kanssa.

Kestävä elämäntapa ja globaali vastuu
Kemian opetuksessa käsitellään yhteyksiä jokapäiväisen elämän ilmiöihin sekä luonnon ja ihmisen hyvinvointiin. Kemiallisten ilmiöiden, kemian materiaalien, kemikaalien ja kemian teollisuuden prosessien käsittelyssä painotetaan ympäristövaikutusten huomioon ottamista. Laboratoriotyöskentelyssä kokeet ja tutkimukset suunnitellaan siten, että jätteen määrä on vähäinen ja haitalliset aineet kerätään talteen. Mahdollisuuksien mukaan käytetään tavallisia kodin kemiallisia aineita tutkimuskohteina.

Kulttuurien tuntemus ja kansainvälisyys
Tutustutaan suomalaisen kemian tutkimuksen saavutuksiin ja nykypäivään.

Monilukutaito ja mediat
Kemian opetuksen yhtenä tavoitteena on, että opiskelija perehtyy tieto- ja viestintätekniikan mahdollisuuksiin tiedonhankinnan ja mallintamisen välineinä. Kemian työselostuksissa ja ryhmätöissä opiskelijat joutuvat tulkitsemaan ja tuottamaan tekstejä. He hakevat, valitsevat ja käyttävät erilaisia tekstiaineistoja tiedonhankinnassa. He syventävät vuorovaikutus- ja vaikuttamistaitojaan yhteisissä tuotoksissaan. Kokeellisten töiden palautuksissa pyritään käyttämään erilaisia tieto- ja viestintätekniikan sovelluksia.

Teknologia ja yhteiskunta
Kemian kursseilla perehdytään kemian teknologiaan ja teollisuuteen jo pakollisesta kurssista alkaen. Käsitellään ja tutkitaan kemiallista energiaa ja sen hyötykäyttöä, teollisesti merkittäviä raaka-aineita ja niiden jalostusprosesseja, metalleja ja materiaaleja, orgaanisia aineita, reaktiotyyppejä ja –mekanismeja, tasapainoreaktioita ja muita kemian teollisuuden sovellusalueita. Laboratoriotöissä tutustutaan mm. erotusmenetelmiin, kvalitatiivisiin analyysimenetelmiin sekä paino- ja mitta-analyysiin, spektrofotometriaan ja kromatografiaan.



Kurssien suoritusjärjestys

Pakollinen kurssi kannattaa suorittaa ensin, sitten valtakunnalliset kurssit KE02 - KE05 numerojärjestyksessä. Työkurssi (KE06) kannattaa suorittaa toisena vuotena ja kertauskurssi (KE07) kolmantena vuotena. Muusta järjestyksestä on keskusteltava opettajan kanssa.

Kurssien tarjonta:

1. vuosi KE01
2. vuosi KE02, KE03, KE06
3. vuosi KE04, KE05, KE07

Työkurssille voi osallistua, kun kurssit KE01 ja KE02 on suoritettu.



Itsenäinen opiskelu

Kursseja KE01, KE06 ja KE07 ei voi suorittaa itsenäisesti. Muiden kurssien suorittaminen itsenäisesti voi poikkeustapauksissa olla mahdollista, mutta edellyttää hyvää osaamista aiemmilta kursseilta. Itsenäiseen opiskeluun kuuluu yleensä kirjallisia tehtäviä kurssin alueelta sekä laboratoriotöitä.



PAKOLLINEN KURSSI



1. Kemiaa kaikkialla (KE01)

Tavoitteet

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija

  • saa kokemuksia, jotka herättävät ja syventävät kiinnostusta kemiaa ja sen opiskelua kohtaan

  • kehittää valmiuksia osallistua kemiaan liittyvään yhteiskunnalliseen keskusteluun

  • osaa käyttää ja soveltaa tietoa aineiden ominaisuuksista jokapäiväisen elämän ja ympäristön ilmiöissä

  • osaa tutkia kokeellisesti ja erilaisia malleja käyttäen erilaisia kemian ilmiöitä sekä ottaa huomioon työturvallisuusnäkökohdat

  • osaa käyttää aineen ominaisuuksien päättelyssä aineen rakenteen malleja, jaksollista järjestelmää ja tietolähteitä.

Keskeiset sisällöt

  • kemian merkitys nykyaikana, jatko-opinnoissa ja työelämässä

  • atomin rakenne ja jaksollinen järjestelmä pääpiirteissään

  • alkuaineiden ja yhdisteiden ominaisuuksia

  • aineiden ominaisuuksien selittäminen aineen rakenteen, kemiallisten sidosten ja poolisuuden avulla

  • kysymykset tiedonhankinnan lähtökohtana

  • turvallinen työskentely, aineen erotusmenetelmät, aineiden ominaisuuksien tutkiminen, havainnointi ja johtopäätösten tekeminen



VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT



2. Ihmisen ja elinympäristön kemiaa (KE02)

Tavoitteet

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija

  • osaa käyttää ja soveltaa orgaanisiin yhdisteisiin ja ainemäärään liittyviä käsitteitä jokapäiväisen elämän, ympäristön, yhteiskunnan ja teknologian ilmiöissä

  • osaa tutkia kokeellisesti ja erilaisia malleja käyttäen orgaanisiin yhdisteisiin, ainemäärään ja pitoisuuteen liittyviä ilmiöitä

  • ymmärtää, kuinka kemiallinen tieto rakentuu kokeellisen toiminnan ja siihen kytkeytyvän mallintamisen kautta

  • osaa käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa mallintamisen välineenä.

Keskeiset sisällöt

  • kemian merkitys hyvinvoinnin ja terveyden kannalta

  • orgaanisten yhdisteiden, kuten hiilivetyjen, happi- ja typpiyhdisteiden, rakenteiden mallintaminen ja kuvaaminen erilaisilla malleilla

  • avaruusrakenne ja isomeria

  • orgaanisten yhdisteiden ominaisuuksien selittäminen rakenteen avulla

  • ainemäärä ja pitoisuus

  • työvälineiden ja reagenssien käyttö sekä liuosten valmistus

  • aineen rakenteen analyysimenetelmät, kuten spektroskopia



3. Reaktiot ja energia (KE03)

Tavoitteet

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija

  • osaa käyttää ja soveltaa reaktioihin liittyviä käsitteitä jokapäiväisen elämän, ympäristön, yhteiskunnan ja teknologian ilmiöissä

  • osaa tutkia kokeellisesti ja erilaisia malleja käyttäen reaktioihin liittyviä ilmiöitä

  • ymmärtää aineen ja energian häviämättömyyden merkityksen kemiassa.

Keskeiset sisällöt

  • kemian merkitys energiaratkaisujen ja ympäristön kannalta

  • kemiallisen reaktion symbolinen ilmaisu ja tasapainottaminen

  • epäorgaanisten ja orgaanisten yhdisteiden reaktioita sekä niiden sovelluksia

  • aineen häviämättömyys kemiallisessa reaktiossa ja sen yksinkertainen laskennallinen käsittely

  • energian häviämättömyys kemiallisessa reaktiossa, sidosenergia ja Hessin laki

  • kaasujen ominaisuudet ja yleinen tilanyhtälö

  • reaktioiden tutkiminen kokeellisesti, titraus analyysimenetelmänä, tutkimustulosten käsitteleminen, tulkitseminen ja esittäminen



4. Materiaalit ja teknologia (KE04)

Tavoitteet

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija

  • osaa käyttää ja soveltaa materiaaleihin ja teknologiaan liittyviä kemian käsitteitä jokapäiväisen elämän, ympäristön ja yhteiskunnan ilmiöissä

  • osaa tutkia kokeellisesti ja malleja käyttäen materiaaleihin ja sähkökemiaan liittyviä ilmiöitä

  • harjaantuu ilmaisemaan itseään kemialle ominaisilla tavoilla ja analysoimaan eri tietolähteiden argumentointia

  • osaa käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa tuotosten muodostamisessa.

Keskeiset sisällöt

  • kemian merkitys teknologiassa ja yhteiskunnassa

  • metallien ja polymeerien ominaisuudet, käyttö ja elinkaari

  • atomin ulkoelektronirakenne ja jaksollinen järjestelmä alkuaineiden jaksollisten ominaisuuksien selittäjänä

  • hapetusluvut ja hapetus-pelkistysreaktiot

  • sähkökemian keskeiset periaatteet: jännitesarja, normaalipotentiaali, kemiallinen pari ja elektrolyysi

  • kemiallisten reaktioiden laskennallinen soveltaminen

  • tutkimuksen tai ongelmanratkaisun ideointi ja suunnittelu

  • yhteistyön rooli kemiallisen tiedon tuottamisessa



5. Reaktiot ja tasapaino (KE05)

Tavoitteet

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija

  • osaa käyttää ja soveltaa reaktioiden ja kemiallisen tasapainon käsitteitä jokapäiväisen elämän, ympäristön, yhteiskunnan ja teknologian ilmiöissä

  • osaa tutkia kokeellisesti ja malleja käyttäen reaktioihin ja kemialliseen tasapainoon liittyviä ilmiöitä

  • osaa käyttää laskennallisia ja graafisia malleja reaktionopeuden ja kemiallisen tasapainon kuvaamisessa, selittämisessä ja ennusteiden tekemisessä.

Keskeiset sisällöt

  • kemian merkitys kestävän tulevaisuuden rakentamisessa

  • kemiallisen reaktion nopeus ja siihen vaikuttavia tekijöitä

  • homogeeninen ja heterogeeninen tasapaino sekä tasapainotilaan vaikuttaminen

  • happo-emästasapaino, vahvat ja heikot protolyytit ja puskuriliuokset

  • tasapainoon liittyvät graafiset esitykset

  • homogeenisen ja happo-emästasapainon laskennallinen käsittely

  • tutkimustulosten ja -prosessin arviointi



KOULUKOHTAISET SYVENTÄVÄT KURSSIT



6. Kemian työkurssi (KE06)

Tavoitteet

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija

  • vahvistaa ja syventää kokeellisen työskentelyn taitojaan

  • perehtyy monipuolisesti kemian työ- ja tutkimusmenetelmiin

  • oppii tekemään ja kirjaamaan havaintoja, suunnittelemaan mittauksia ja kokeita, toteuttamaan niitä, tulkitsemaan ja arvioimaan tuloksia sekä esittämään niitä

  • osaa ottaa huomioon työturvallisuusnäkökohdat ja tietää, miten työvälineitä ja kemikaaleja
    käsitellään turvallisesti
  • saa kokemuksia, jotka syventävät kiinnostusta kemiaa ja sen opiskelua kohtaan

Keskeiset sisällöt

  • työturvallisuus laboratoriossa

  • kemikaalien käsittely ja jätteiden hävittäminen

  • lasiastioiden käsittely ja puhdistus

  • reaktioseoksen kuumentaminen ja jäähdyttäminen

  • liuosten valmistus ja laimentaminen

  • erotusmenetelmiä: saostaminen, kiteyttäminen, uuttaminen, tislaus

  • kvantitatiivisia analyysimenetelmiä: painoanalyysi, mitta-analyysi, spektrofotometria



7. Kemian kertauskurssi (KE07)

Tavoitteet

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija

  • muodostaa itselleen kokonaiskuvan kemian oppimäärästä

  • saa realistisen käsityksen omista kemian tiedoistaan ja taidoistaan

  • saa riittävät valmiudet kemian ylioppilaskokeeseen ja jatko-oppilaitosten pääsykokeisiin
Keskeiset sisällöt
  • pakollisen ja syventävien kurssien sisältöjen kertaus

  • ylioppilastehtävien ratkaiseminen



Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä