Portfoliotehtävä

Osa 1: Resurssi- ja tarvekartoitus

1) Suunnittele opiskelijoillesi kolmen tehtävän kokonaisuus, jonka tavoitteena on tehdä näkyväksi heidän olemassa olevia taitojaan ja tarpeitaan. Valitse jokin seuraavista näkökulmista: luku- ja kirjoitustaito, kielitaito, numeeriset taidot, tietotekniset taidot, henkilöhistoriaan liittyvät resurssit, aikaisempi koulutustausta, työkokemus ja kotoutuminen Suomeen. Etsi Lue ja katso! -osiosta näkökulmaasi sopivia lähteitä. Seuraavia tehtävätyyppejä ja -ideoita voi hyödyntää ja soveltaa kaikkien edellä mainittujen näkökulmien kartoitukseen. Voit myös kehittää omia kartoitusvälineitä.

  • yksilöhaastatteluja ja tehtäviä niiden yhteydessä (ks. Ruotsin opetushallituksen kartoitusmateriaali, esim. haastattelupohja ja tehtäväpaketti aloitteleville lukijoille)
  • ryhmähaastatteluja
  • kielellistä muotokuvaa, maisemaa, taloa tai elämäkertaa (ks. esimerkkejä Maledive-hankkeesta tai Moni-ilmeinen monikielisyys -artikkelista)
  • kellotaulutehtävää (ks. Kieliä kellon ympäri -artikkeli, jossa menetelmää on sovellettu monikielisyyden tutkimiseen)
  • tärkeiden asioiden/resurssien valokuvausta tai tuomista tunnille
  • kuvasta kertomista
  • tehtävää, jossa opiskelija piirtää tai kirjoittaa itselleen tärkeitä kieliä, taitoja, ihmisiä tai asioita itseään kuvaavan hahmon ympärille -> etäisyys hahmosta symboloi asian merkitystä

2) Kokoa tiivis raportti tai analyysi suunnittelemistasi tehtävistä ja kartoituksen tuloksista. Pohdi myös, mihin tuloksia voi hyödyntää. Käsittele seuraavia kysymyksiä:

  • Millaisia resursseja ja tarpeita ryhmäsi opiskelijoilla on?
  • Mitä yllättävää kartoituksen tulokset kertoivat?
  • Miten opetuksessa voisi huomioida opiskelijoiden olemassa olevat resurssit?
  • Minkälaisia kehittämisen paikkoja tunnistat omassa osaamisessasi? Miten pedagogiset valintasi voisivat vastata paremmin opiskelijoiden tarpeisiin?

Osa 2: Opetuskokeilu

1) Katso Monikielisen oppijan matkassa -sivuston videot kielitietoisesta pedagogiikasta. Tutustu erityisen tarkasti tehtävärunkoon, jota esitellään kolmannella videolla. Löydät samalta sivulta tehtävärungon pdf-muodossa. Tehtävärunko toimii tämän opetuskokeilun suunnittelun mallina ja virikkeenä. Pohdi, millaisia kysymyksiä tehtävärunko ja esittelyvideo herättävät, miten runkoa voisi soveltaa oman ryhmäsi kanssa perustaitojen opetukseen ja mikä tuntuu itsellesi vieraalta tai uudelta.

2) Valitse ryhmillesi sopiva sisällöllinen teema tai ilmiö (esimerkiksi ammatillinen tai yhteiskunnalliseen osallisuuteen liittyvä sisältö). Tämä teema sitoo yhteen kielen, numeeristen, tietoteknisten jne. taitojen harjoittelun. Opetuskokonaisuuden kaikki tehtävät liittyvät siis valitsemaasi teemaan tai ilmiöön. Videolla esitellyssä tehtävärungossa teemaksi on valittu siirtolaisuus.

3) Suunnittele teeman ympärille kuuden oppitunnin kokonaisuus. Käytä suunnittelussa apuna videolla esitellyn tehtävärungon rakennetta (1. Intro: Mitä ajattelet, 2. Tekstityövaihe ja 3. Koonti ja sovellusvaihe). Myös mallirungossa esiteltyjä tehtävätyyppejä voi hyödyntää omassa kokeilussa. Käytä myös lähteitä moduulin materiaalipankista. Kiinnitä suunnittelussa huomiota seuraaviin asioihin:
- Miten otat monipuolisesti huomioon opiskelijoiden resurssit ja tarpeet?
- Miten opiskelijat otetaan mukaan opetuskokeilun suunnitteluun ja arviointiin?
- Miten opiskelijat saadaan toimimaan yhdessä?
- Pystyvätkö kaikki osallistumaan tehtävien tekemiseen omalla suomen kielen ja muulla kielitaidollaan?
- Miten tehtävissä hyödynnetään erilaisia oppimisympäristöjä ja oppimateriaaleja?

4) Raportoi opetuskokeilun suunnittelun ja toteutuksen prosessi. Liitä mukaan opetuskokonaisuuden suunnitelma. Pohdi raportissa seuraavia kysymyksiä: 
- Miten onnistuit hyödyntämään portfoliotehtävän ensimmäisessä osassa toteuttamasi tarvekartoituksen tuloksia (kielelliset, numeeriset, tietotekniset taidot; kotoutuminen jne.) opetuskokonaisuuden suunnittelussa?
- Miten opiskelijoiden yhteistyö sujui opetuskokonaisuuden aikana?
- Miten opiskelijat otettiin mukaan opetuskokeilun suunnitteluun ja arviointiin?
- Miten eriyttäminen onnistui?
- Kuinka eri kielet näkyivät opetuskokonaisuuden aikana?
- Miten kokeilussa hyödynnettiin erilaisia oppimisympäristöjä ja oppimateriaaleja?
- Miten opetuskokonaisuutta voisi vielä kehittää?