Tahtisoitus ja tahtilaji

Kautta historian monet kuuluisat matemaatikot ovat olleet kiinnostuneita musiikista. Osittain varmasti siksi, että musiikki on kaunista ja tuottaa iloa kuulijoilleen. Osittain kuitenkin myös siksi, että musiikinteoria on kuin onkin hyvin lähellä matematiikkaa. Kun tutustut tahtiosoitukseen, tiedät entistä paremmin, miten matematiikka liittyy musiikkiin.

Nuottiviivaston edessä on aina merkintä, jossa on kaksi numeroa päällekkäin. Tämän merkinnän nimi on tahtiosoitus. Tahtiosoitus kertoo tahtilajin. Se osoittaa miten paljon ja millaisia nuotteja yhteen tahtiin mahtuu.

Sama tahti voidaan kuitenkin täyttää myös toisin: siihen voi sovitella ihan miten tahtoo kahden neljäsosanuotin verran kestoltaan erilaisia nuotteja tai taukoja. Tämän tehdäksesi tarvitset musiikin matematiikkaa!

Voit siis laittaa tahtiin vaikka juuri ne kaksi tahtiosoituksen mukaista neljäsosanuottia:



tai esimerkiksi neljäsosanuotin ja kaksi kahdeksasosanuottia




tai vaikka pelkkiä kahdeksasosanuotteja



Saat tietenkin laittaa nuotit tahtiin juuri siinä järjestyksessä kuin itse haluat. Vaihtoehtoja on paljon: sitä enemmän mitä enemmän erilaisia nuotteja ja taukoja tunnet.

Tahtiosoitus voi olla myös muu kuin kaksi neljäsosaa tahdissa. Esimerkiksi neljä neljäsosaa:



Tällaisessa tahdissa yhteen tahtiin mahtuu neljän neljäsosanuotin verran nuotteja ja taukoja.



Osaatko laskea, kuinka monta iskua on neljän neljäsosanuotin mittaisessa tahdissa? Voit täyttää tahdin monella eri tavalla.