2.22 Asteikot

Tärkeää

  1. DO kertoo duurin perussävelen.
  2. LA kertoo mollin perussävelen.
  3. DO:n ja LA:n paikan löydät etumerkinnän perusteella.
  4. Samalla etumerkinnällä olevat duuri ja molli ovat rinnakkaissävellajeja.

Diatoninen ja pentatoninen asteikko

Asteikot ovat sävelten valikoimia. Sävelet on valittu yhden oktaavin sisältä. Asteikoissa on yleensä viisi tai seitsemän säveltä. Asteikon sävelet on valittu siten, että niiden suhteet toisiinsa ovat aina samanlaiset.

Duurit ja mollit ovat asteikkoja, joihin kuuluu säveljärjestelmän seitsemän kantasäveltä ja alimmaisena on perussävel eli toonika. Tällainen asteikko on diatoninen asteikko.

Jos valittuja säveliä on vain viisi, kyseessä on pentatoninen asteikko.

Duuri ja molli

Duuriasteikko on iloinen asteikko, se kuulostaa tältä:



Luonnollinen molliasteikko on surullisen kuuloinen asteikko ja kuulostaa tältä:



Kun duuri- ja molliasteikon etumerkintä on sama, ne ovat rinnakkaissävellajeja. Opit tunnistamaan onko kyseessä duuri vai sen rinnakkainen molli kuuntelemalla kappaleen tunnelmaa ja etsimällä toonikan.

Duuriasteikot merkitään isolla kirjaimella. Toonika määrää asteikon nimen.

Molliasteikot merkitään pienellä kirjaimella. Toonika määrää mollin nimen.

Osaat myös nimetä asteikon sävelet, kun näet asteikon. Muistat, että duuriasteikko alkaa DO:sta ja molliasteikko LA:sta. Huomioithan myös korotus- tai alennusmerkkien vaikutukset nuottien nimiin.

Kun opit kuuntelemaan duuriasteikkoja ja molliasteikkoja huomaat, että ne kuulostavat aina samalta, vaikka aloittavan sävelen eli toonikan sävelkorkeus muuttuu.

Euterpe-helmet asteikon apuna

Kun asetat Euterpe-helmet viivastolle etumerkinnän mukaiselle paikalleen, sinun on helppo löytää laulunimen perusteella jokaisen nuotin nimi yhtä hyvin pentatoniseen kuin diatoniseenkin asteikkoon riippumatta siitä, missä DO on!


Duuri

Laulunimillä duuriasteikko alkaa DO:sta ja päättyy seuraavaan DO:hon. DO on duurin toonika!

Toonikan paikka on samalla DO:n paikka. DO, RE, MI, FA, SO, LA ja TI voivat siis olla minkä tahansa nuotin kohdalla, nuotti riippuu DO:n paikasta!


Molli

Laulunimillä molliasteikko alkaa LA:sta ja päättyy seuraavaan LA:han. LA on mollin toonika!

Nuottihelmissä LA, TI, DO, RE, MI, FA ja SO voivat siis olla minkä tahansa nuotin kohdalla. Ihan kuten duurissakin mollin toonika määrää jokaisen laulunimen paikan asteikolla.


Pentatoninen asteikko

Pentatonisessa asteikossa säveliä on vain viisi. Pentatonisen asteikon muodostavat DO, RE, MI, SO ja LA.

Pentatoninen asteikko muodostuu siten, että diatoniseen asteikkoon verrattuna FA ja TI jätetään pois. DO kertoo tässäkin, mihin muut laulunimet viivastolla asettuvat.