2.7 Nuottien nimet G-avaimella
Tärkeää
- Jokaisella nuotilla on oma paikkansa viivastolla.
- Kohta josta aloitat G-avaimen piirtämisen kertoo g1:n paikan.
- Oktaaviala kertoo mikä samannimisistä sävelistä on kyseessä.
- Nuottien nimet ja oktaavialat pitää osata ulkoa etu- ja takaperin
Nuottien luettelu
Nuottien nimet ovat c, d, e, f, g, a ja h. Jos katsot nuottien nimiä tarkkaan, huomaat että siellä ovat alkupään aakkoset, vain b:n paikalla on h. Jos nuottien luettelun aloittaa a:sta, muodostuu b:tä vaille kaikille tuttu kirjainjono: a, h, c, d, e, f, g.
G-avain osoittaa sävelen g1 paikan viivastolla. Se on kietoutunut g1:n paikan ympärille siten, että g1:n voisi piirtää sen muodostamaan silmukkaan.
Koska sävelet ovat aina samassa järjestyksessä toisiinsa verrattuna, niin G-avaimen avulla löytävät kaikki muutkin sävelet oman paikkansa. Esimerkiksi g1:n vieressä yläpuolella on aina a1 ja alapuolella aina f1 ja sitten e1.
Nuoteista joka toinen on viivaston viivalla, joka toinen viivojen välissä. G-avain osoittaa g:lle paikan nuottiviivaston toisella viivalla. Muiden nuottien paikat osaatkin jo laskea g:n perusteella.
Nuotit jatkuvat käytännössä loputtomiin. Voit luetella nuotit c, d, e, f, g, a, h. Ja aloittaa taas alusta. Jotta voit erottaa mikä c on kyseessä, kun joku puhuu sinulle c:stä, ovat olemassa oktaavialat. Jokaisella c:llä on siis olemassa oma tarkempi nimensä.
Ihan niin kuin sinä ja ystäväsi. Luokallasi voi olla kaksi samannimistä oppilasta, mutta mitä suuremmalla todennäköisyydellä heidän sukunimensä on eri. Näin tunnistat nämä oppilaat toisistaan, vaikka et heitä näkisikään.
Oktaavialat G-avaimella ovat pieni oktaaviala, yksiviivainen oktaaviala, kaksiviivainen oktaaviala ja kolmeviivainen oktaaviala.
Pieni oktaaviala toimii pohjakerroksena. Pienen oktaavialan nuotit ovat viivaston alapuolella ja kuulostavat matalimmilta. Yksiviivainen oktaaviala jatkuu heti pienen oktaavialan jälkeen niin, että yksiviivainen c on ensimmäisellä ala-apuviivalla. Kaksiviivainen oktaaviala alkaa seuraavasta c:stä eli kolmannesta välistä. Kolmeviivainen c onkin sitten jo tosi ylhäällä, eli toisella yläapuviivalla.
Nuottien nimet etenevät tutussa järjestyksessä c-sävelten väleissä niin, että nuotilla on aina sama oktaaviala kuin edellisellä c:llä.
Muista aina merkitä myös oktaaviala!
Muusa muistelee
Kauan sitten, aikana jolloin painettuja kirjoja ei ollut – eikä varsinkaan e-kirjoja – kirjat tehtiin käsityönä luostareissa. Munkkien tehtävä oli kopioida kirjat käsin. Jokainen kirja, esimerkiksi raamattu, oli kirjoitettava sana sanalta kynällä paperille ja sidottava käsityönä kirjaksi. Yhden kirjan tekemiseen meni todella paljon aikaa ja kirjat olivatkin hyvin arvokkaita.
Eräässä luostarissa munkki oli saanut tehtäväkseen kopioida musiikin oppikirjan. Kirjassa selostettiin tarkasti ja huolellisesti miten musiikkia voi kirjoittaa muistiin. Koska painokoneita, tietokoneita, tai mitään muitakaan apuvälineitä ei ollut, hän kirjoitti kirjan käsin.
Munkki luki kopioitavaa kirjaa ja tulkitsi mahdollisimman tarkasti jokaisen kirjassa olevan kirjaimen, jotta kaikki menisi oikein.
Alkuperäisen kirjan kirjoittaja oli kirjoittanut nuottien nimiksi A, B, C, D, E, F ja G. Virheitä kuitenkin sattuu huolellisillekin ja munkin kopioidessa alkuperäistä tekstiä B muuttui vahingossa H:ksi! Kopioitava käsiala kun oli hieman epäselvää ja b-kirjain oli jäänyt alhaalta vähän auki niin, että se muistutti h-kirjanta. Niinpä munkki tulkitsi kirjaimen väärin. Siitä lähtien nuottien nimet ovat olleet A, H, C, D, E, F ja G.
Nykyään joissakin maissa tämä munkin aikanaan tekemä virhe on korjattu ja h-kirjain muutettu b:ksi, mutta esimerkiksi Saksassa ja meillä Suomessa nuottien nimet ovat A, H, C, D, E, F ja G. Yhdysvalloissa taas munkin virhe on korjattu ja nuottien nimet menevät aakkosten mukaan.
Muusan vinkki:
Metallimies Johannes Gutenberg keksi kirjapainokoneen. Hän eli Saksassa vuosina 1398-1468. Ensimmäisen painokoneen hän rakensi vuonna 1436. Sen jälkeen kirjoja on voitu painaa koneiden avulla ja munkit ovat päässeet luostareissa hieman helpommalla.
Muusa näpertää
Askartele nuottihelmet
Tässä luvussa olet oppinut, että nuoteilla on nimet c, d, e, f, g, a ja h. Nuotit ovat toisiinsa sidottuja kuin helmet helminauhassa. Niillä on aina sama tietty järjestys. Kun nuotteja halutaan jatkaa h:n yläpuolelle , jatkuu helminauha samassa järjestyksessä c:stä uudelleen, mutta seuraavassa oktaavialassa.
Samaten c:n alapuolella nuotit ovat samassa järjestyksessä, mutta eri oktaavialassa h:sta alaspäin. Voit nyt askarrella helminauhan kuvaamaan nuottien yhteyttä toisiinsa.
Tarvitset:
- 21 puista helmeä joista aina seitsemän yhtä väriä. Mitkä tahansa värit käyvät, mutta jokaista väriä tarvitaan 7 kpl.
- Vahvaa lankaa, jonka saat pujotettua helmien läpi.
- Sopivan parsinneulan helpottamaan pujottamista.
- Vedenkestävän merkkaustussin (permanent-tussin).
- Pienet helminauhan sulkemishelmet, 2kpl.
- Napin, jos haluat, että helminauhaa on mahdollista käyttää kaulakoruna.
Ohje:
- Pujota lankaan pieni sulkemishelmi ja sido se noin 10cm päähän langan alusta tai tee lankaan solmu, jonka läpi helmet eivät karkaa.
- Pujota seitsemän samanväristä helmeä peräkkäin, sitten taas seitsemän ja vielä lopuksi seitsemän eriväristä.
- Jätä nauhaan tilaa (vähintään noin 5-10 cm) helmien liikuttelulle, jotta voit siirrellä helmiä tahtoessasi.
- Pujota ja sido pieni sulkemishelmi nauhaan tai tee siihen riittävän suuri solmu.
- Maalaa jokaisen helmen kylkeen nuotin nimi. Aseta helminauha eteesi pöydälle ja aloita helmien nimeäminen vasemmalta oikealle:
- pieni oktaavi: c, d, e, f, g, a, h (vihreät)
- yksiviivainen oktaavi: c1, d1, e1, f1, g1, g1, h1 (punaiset)
- kaksiviivainen oktaavi: c2, d2, e2, f2, g2, a2, h2 (siniset)
- Lopuksi sido toiseen päähän narua nappi ja tee toiseen päähän silmukka, josta nappi mahtuu. Näin saat nuottihelmistäsi kaulakorun.
Nyt sinulla on "kolmen oktaavialan helmet", joiden avulla pääset harjoittelemaan nuottien järjestystä, suhdetta toisiinsa, nuottien nimien luettelemista ylös ja alaspäin ja paljon muuta! Voit käyttää helminauhaa koko Muusan kanssa kulkemasi musiikkimatkan ajan.