Rinnakkaissävellajit

Sävellajeja on olemassa siksi, että kappaleita voidaan soittaa ja laulaa korkeammalta tai matalammalta. Eri sävellajeissa on myös erilainen tunnelma. Sävellaji saadaan merkittyä nuotteihin heti nuottiavaimen jälkeen tulevilla korotus- tai alennusmerkeillä eli etumerkinnällä.

Tiedät jo, että DO on c:n paikalla, kun nuottiavaimen jälkeen ei ole yhtään korotus- tai alennusmerkkiä. DO:n paikka kertoo sinulle mikä duurisävellaji on kyseessä. DO:n paikalla on siis duurin perussävel.

Jokaisella duurilla on myös rinnakkaissävellaji. Rinnakkaissävellaji mollisävellaji, jolla on sama etumerkintä kuin rinnakkaisella duurilla. Rinnakkaisen mollin perussävelen löydät LA:n paikalta. C-duurin rinnakkaissävellaji on siis a-molli.



DO sävelen paikka etumerkinnän avulla

Jos etumerkinnässä on korotusmerkkejä, DO on aina viimeisestä korotusmerkistä yhden nuotin paikan verran ylempänä. DO on siis viimeisestä korotusmerkistä sekuntin päässä ylöspäin.

Jos etumerkinnässä taas on alennusmerkkejä, löytyy DO, kun lasket viimeisestä alennusmerkistä kolme säveltä alaspäin. Jos alennusmerkkejä on enemmän kuin yksi, DO löytyy myös näin: se on viimeistä edellisen alennusmerkin kohdalla. Voit myös ajatella, että DO on viimeisestä alennusmerkistä kvartin päässä alaspäin. Valitse itsellesi helpoin tapa!

DO:n paikka korotusmerkit



Ensimmäinen korotusmerkki on f:n paikalla. DO on siis f:stä laskettuna yhden sävelen ylempänä eli g:n paikalla.



Viimeinen korotusmerkki on c:n paikalla. DO on siis c:stä laskettuna yhden sävelen ylempänä eli d:n paikalla.

DO:n paikka alennusmerkit



Ensimmäinen alennusmerkki on h:n paikalla. DO on siis h:sta laskettuna kolmen sävelen päässä alaspäin.



Jos etumerkinnässä on useampi alennusmerkki, DO on toiseksi viimeisen alennusmerkin kohdalla. Kahden alennusmerkin kohdalla DO on siis ensimmäisen alennusmerkin eli b:n kohdalla.