15.4.19 OPPILAANOHJAUS

Paikallisesti päätettävät asiat LOPPI

Vuosiluokat 7-9

Siirtyminen vuosiluokalta 6 vuosiluokalle 7

-Oppilaanohjaaja vierailee alakouluilla kertomassa yläkouluun siirtymisestä.

-Oppilaista kerätään oppimisen ja opiskelun kannalta tietoa luokanopettajilta ja erityisopettajilta ja siitä tiedotetaan luokanvalvojia, erityisopettajia ja oppilashuoltohenkilöstöä. Tätä tietoa hyödynnetään opetusryhmien muodostamisessa ja opetuksen järjestelyissä.

-Keväällä vuosiluokan 6 oppilaat vierailevat yläkoululla.

- Syksyllä vuosiluokan 7 käynnistyttyä järjestetään ryhmäytymispäivä yhteistyössä koulun, seurakunnan, kunnan nuorisotoimen ja muiden yhteistyötahojen kanssa.


Vuosiluokka 7 (0,6 vuosiviikkotuntia)

Opiskelu

Oppilaanohjauksessa vuosiluokalla 7 keskeisimpänä sisältönä on yläkoulussa vaadittavien opiskelun käytänteiden ja työskentelytapojen harjoitteleminen.

Luokkaohjaustunneilla

-Oppilas kertaa kokeisiin valmistautumisen vaiheita ja opiskelutapoja eri oppiaineissa.

-Oppilasta tuetaan löytämään itselleen sopivia oppimistyylejä ja vahvistamaan käsityksiä itsestä oppijoina. Keskeisintä on oppimaan oppimisen taitojen kehittäminen.

-Oppilasta kannustetaan asettamaan tavoitteita oppimiselle vuosiluokalle 7.

-Oppilas harjoittee oman opiskelun arviointia ja ajankäytön suunnittelua.

-Oppilasta tuetaan opiskeluun liittyvien valintojen tekemisessä (mm. valinnaisainevalinnat).

Nuoruus ja minäkäsitykset

Oppilaanohjauksen luokkaohjaustunneilla käsitellään nuoruutta elämänvaiheena ja siihen liittyviä tekijöitä (elämään vaikuttavat tekijät, kaveruussuhteet, jne.). Tarkoituksena on vahvistaa oppilaan käsitystä itsestään ja rohkaista terveen itsetunnon kehittymistä.

Ammatit, koulutus ja työelämä

Oppilaanohjauksen luokkaohjaustunneilla käsitellään ammattialoja pääpiirteittäin sekä niihin liittyviä ammatteja esimerkkeinä. Tarkoituksena on muodostaa oppilaalle käsitys ammattialoista kokonaisuutena. Oppilaanohjauksessa järjestetään vierailuja työelämän kohteisiin tai vierailijoita kertomassa työelämästä koululla mahdollisuuksien mukaan.

Työelämään tutustumista (TET) vuosiluokalla 7 on yksi päivä oppilaanohjaajan hankkimassa kunnan tai muun yleishyödyllisen työnantajan työpaikassa. Työelämään tutustumiseen liittyvä tehtävä käsittelee työpaikalla oppilaan suorittamia työtehtäviä ja niiden mielekkyyttä.

Arviointi suoritusmerkinnällä (S).

Vuosiluokka 8 (0,4 vuosiviikkotuntia)

Opiskelu

Oppilaanohjauksen luokkaohjaustunneilla

-Oppilas kertaa oppimisstrategioiden ja tyylien merkitystä oppimiselle ja niiden tarkoituksenmukaista käyttöä eri oppiaineissa.

-Oppilas selvittää päättöarvioinnin muodostumista ja sen merkitystä jatko-opintoihin hakeutumisessa. Oppilas asettaa itselleen tavoitteet opiskelulleen yläkoulun ajalle ja arvioi niiden toteutumista.

-Oppilas oppii tuntemaan yhteishaun valintaperusteita jatko-opintoihin hakeutumiseen. Tavoitteena on omien jatko-opiskelumahdollisuuksien kartoittaminen ja niihin vaikuttaminen.

Nuoruus ja minäkäsitykset

Tunneilla keskustellaan kaveruussuhteista ja niiden vaikutus päätöksentekoon. Oppilaita kannustetaan tekemään päätöksiä itsenäisesti omat lähtökohdat huomioiden.

Ammatit, koulutus ja työelämä

Oppilaanohjauksen luokkaohjaustunneilla

- Oppilastutustuu pääpiirteittäin Suomen koulutusjärjestelmän rakenteeseen jaoppii tuntemaan eri koulutusaloja. Näistä käsitellään muutamia peruskoulun jälkeisiä koulutuspolkuja esimerkkien avulla.

- Oppilas selvittää eri ammateissa tarvittavia tietoja, taitoja ja kykyjä ja arvioi itseään suhteessa näihin.

-Tunneilla tutustutaan eri ammattialojen ammatteja ja lisätään oppilaiden tietoa ammateista ja niiden puolista. Oppilaanohjauksessa järjestetään vierailuja työelämän kohteisiin tai vierailijoita kertomassa työelämästä koululla mahdollisuuksien mukaan.

Työelämään tutustumista (TET) on 1 viikko keväällä joko oppilaan huoltajan tai muussa itse hankitussa työpaikassa. Työelämään tutustumispaikan hankinnassa opetellaan työnhakuun valmistautumista. Tutustumisessa painotetaan työelämässä tarvittavien tietojen ja taitojen omaksumista. Työelämään tutustumisen tehtävä liittyy työpaikan ammatteihin.

Erityisammatilliseen koulutukseen peruskoulun jälkeen siirtymistä harkitsevien nuorten koulutuspaikan hankinta käynnistetään moniammatillisena yhteistyönä. Tavoitteena on saada erityisammatillisiin koulutuksiin hakevat oppilaat koulutuskokeiluihin vuosiluokan 8 tai 9 aikana.

Arviointi suoritusmerkinnällä (S).


Vuosiluokka 9 (1 vuosiviikkotunti)

Opiskelu

Vuosiluokan tavoitteena on saavuttaa tiedot ja taidot jatko-opiskeluista ja niissä vaadittavasta osaamisesta. Keskeisenä oppilaanohjauksessa on oppilaan päätöksentekoon liittyvien tietojen ja taitojen vahvistaminen.

Luokkaohjaustunneilla

-Oppilas saa tietoa eri jatko-opiskelupaikoissa tehtävistä valinnoista (lukion kurssivalinnat, ammatillisen koulutuksen osaamisalan valinnat).

-Oppilassaa tietoa opiskelustaja kustannuksista (opiskelu, matkustaminen ja asuminen) jatko-opiskelupaikoissa.

-Oppilaan tiedonhankinnan taitoja vahvistetaan etsittäessä tietoa eri jatko-opiskelupaikoista.

-Oppilas tutustuu erilaisiin opiskelumuotoihin (mm. oppisopimus ja aikuiskoulutus).

-Oppilaalle järjestetään tutustumiskäyntejä eri jatko-opiskelupaikkoihin ja vierailijoita jatko-opiskelupaikoista mahdollisuuksien mukaan.

Nuoruus ja minäkäsitykset

Oppilaanohjauksessa käsitellään elämänhallintaa (ajankäyttö, erilaiset elämän haasteelliset tilanteet, sosiaaliset suhteet) ja näiden vaikutusta jatko-opintoihin.

Oppilas käy opinto-ohjaajan kanssa ohjauskeskustelun opiskelusta, ammatinvalintaan liittyvistä toiveista ja jatko-opiskeluun liittyvistä suunnitelmista. Huoltajilla on halutessaan mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Ammatit, koulutus ja työelämä

Luokkaohjauksessa

-Oppilas oppii tuntemaan peruskoulun jälkeisiä koulutusvaihtoehtoja, niiden keskeiset sisältöjä ja niissä tarvittavia tietoja, taitoja ja asenteita. Oppilas tiedostaa terveydentilavaatimusten vaikutukset ammatin- ja koulutuksen valintaan.

-Oppilas tulee tietoiseksi yhteishausta, valintamenettelystä ja -kriteereistä sekä yhteishaun etenemisestä eri vaiheissa.

-Oppilas tutustuu kansainvälistymisen mahdollisuuksiin (opiskelu, työharjoittelu, vapaaehtoistyö).

-Oppilas selvittää ammattien eri puolia ja niiden monipuolista arviointia (mm. työtehtävät, työllistyminen, palkkaus, työajat).

-Tunneilla pohditaan tulevaisuuden työelämän luonnetta, työelämässä mahdollisesti tapahtuvia muutoksia ja niihin varautumista (tulevaisuuden työelämässä vaadittavat taidot)

-Oppilaalle korostetaan koulutuksen merkitystä työelämässä nyt ja tulevaisuudessa.

Ammatteihin ja työelämään vuosiluokalla 9 tutustutaan Työelämään tutustumisessa (TET), jota on 1 viikko syksyllä oppilaan itse hankkimassa tet-paikassa. Tutustumisen tehtävä liittyy työpaikan ammatteihin, ammattialoihin sekä työelämään liittyviin eri tekijöihin.

Työhön hakeutumista (mm. työpaikan etsiminen, työnhaun vaiheet, työhaastattelussa toimiminen) käsitellään oppilaanohjauksen tunneilla ja työelämään tutustumisen yhteydessä. Oppilaanohjauksessa järjestetään vierailuja työelämän kohteisiin tai vierailijoita kertomassa työelämästä koululla mahdollisuuksien mukaan.


Yhteiskunnan vaikuttamismahdollisuudet

Vuosiluokilla 7-9 oppilas harjoittelee vaikuttamisen mahdollisuuksiinsa oppilaskuntatoiminnan avulla. Yrittäjyytteen liittyvää toimintaa oppilas harjoittelee mm. välituntikioskin sekä muiden luokan tai koulun hyväksi tapahtuvan varainkeruun yhteydessä.

Arviointi suoritusmerkinnällä (S).

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Oppiaineen tehtävä

Oppilaanohjauksella on keskeinen merkitys sekä oppilaiden, koulun että yhteiskunnan näkökulmasta. Ohjaustoiminnan tulee muodostaa koko perusopetuksen ajan kestävä, perusopetuksen jälkeisiin opintoihin ulottuva jatkumo. Oppilaanohjauksella edistetään oppilaiden koulutyön onnistumista, opintojen sujumista sekä koulutuksen tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta.

Oppilaanohjauksen tehtävänä on edistää oppilaiden kasvua ja kehitystä siten, että oppilaat pystyvät kehittämään opiskeluvalmiuksiaan ja vuorovaikutustaitojaan sekä oppimaan elämässä tarvittavia tietoja ja taitoja. Oppilaanohjaus tukee oppilaita tekemään omiin valmiuksiinsa, arvoihinsa ja lähtökohtiinsa sekä kiinnostukseensa perustuvia arkielämää, opiskelua, jatko-opintoja sekä tulevaisuutta koskevia päätöksiä ja valintoja. Ohjauksen avulla oppilaat oppivat tiedostamaan mahdollisuutensa vaikuttaa oman elämänsä suunnitteluun ja päätöksentekoon. Oppilaita kannustetaan pohtimaan ja kyseenalaistamaan koulutukseen ja ammatteihin liittyviä ennakkokäsityksiään ja tekemään valintansa ilman sukupuoleen sidottuja roolimalleja. Oppilaanohjausta toteutetaan yhteistyössä huoltajien kanssa.

Koulun ohjaussuunnitelmassa kuvataan oppilaanohjauksen järjestämisen rakenteet, toimintatavat, työn- ja vastuunjako sekä monialaiset verkostot, joita tarvitaan ohjauksen tavoitteiden toteutumiseksi. Suunnitelmassa kuvataan myös kodin ja koulun ohjausyhteistyö, koulun työelämäyhteistyö sekä työelämään tutustumisen järjestelyt. Ohjaussuunnitelman tavoitteiden toteutumista arvioidaan systemaattisesti. Oppilaiden opintojen sujuvuutta nivelvaiheissa edistetään perusopetuksen aikana ja jatko-opintoihin siirryttäessä opettajien välisellä ja opinto-ohjaajien keskinäisellä sekä tarvittaessa moniammatillisella yhteistyöllä. Opettajat hyödyntävät työssään ajantasaista tietoa jatko-opinnoista, työelämästä ja työtehtävistä sekä niissä tapahtuvista muutoksista.

Oppilaanohjaus yhdistää koulua yhteiskuntaan ja työelämään. Sen avulla edistetään oikeuden-mukaisuuden, yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja osallisuuden toteutumista sekä ehkäistään syrjäytymistä koulutuksesta ja työelämästä. Oppilaanohjauksessa kehittyvät tiedot ja taidot edistävät osaltaan osaavan työvoiman saatavuutta sekä osaamisen kysynnän ja tarjonnan yhteensovittamista tulevaisuuden työelämässä.

Vuosiluokilla 7-9 oppilaanohjauksen tehtävänä on tukea oppilaiden siirtymistä vuosiluokkien 7-9 oppimisympäristöön ja työskentelytapoihin. Vuosiluokkien 7-9 aikana jokaista oppilasta ohjataan edelleen kehittämään oppimaan oppimisen taitojaan ja opiskeluvalmiuksiaan. Oppilaita autetaan hahmottamaan valintojen vaikutusta opintoihin ja tulevaisuuteen. Oppilaanohjauksen tehtävänä yhdessä muiden oppiaineiden kanssa on selkeyttää opiskeltavien oppiaineiden merkitystä jatko-opintojen ja työelämätaitojen kannalta sekä laajentaa oppilaiden käsityksiä työelämästä, työtehtävistä, yrittäjyydestä ja tulevaisuuden osaamistarpeista. Päävastuu oppilaanohjauksen toteuttamisesta on opinto-ohjaajalla.

Oppilaanohjauksen tehtävänä on kehittää oppilaiden valmiuksia selviytyä muuttuvissa elämäntilanteissa, opintojen nivelvaiheissa sekä työuran siirtymissä. Oppilaat oppivat käyttämään ja hyödyntämään erilaisia tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita. Ohjauksella vahvistetaan oppilaiden toimijuutta ja oma-aloitteisuutta koulutus- ja uravalintojaan koskevassa päätöksenteossa. Oppilaanohjaus tarjoaa oppilaille tietoa ja tutustumismahdollisuuksia peruskoulun jälkeisiin koulutus- ja opiskeluvaihtoehtoihin yhteistyössä vastaanottavan oppilaitoksen sekä huoltajien kanssa. Ohjauksen tehtävänä on edistää opintojen loppuun saattamista sekä yhteishaun yhteydessä tehtävän jatkosuunnittelun avulla tukea siirtymistä perusopetuksen jälkeisiin opintoihin.

Oppilaanohjauksen opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7-9

Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin liittyvät sisältö-alueet

Laaja-alainen osaaminen

Osallisuus ja aktiivinen toiminta

T1 auttaa oppilasta muodostamaan kokonaiskäsitys vuosiluokkien 7-9 toimintatavoista ja opiskeluympäristöstä, kehittää oppilaan valmiutta toimia kyseisessä ympäristössä ja erilaisissa ryhmissä sekä tukea oppilasta itsenäiseen toimintaan ja vastuun ottamiseen opiskelustaan ja tekemistään valinnoista

S1, S2

L3, L7

Oppimaan oppimisen taidot

T2 kannustaa ja ohjata oppilaita kehittämään opiskelutaitojaan sekä oppimaan oppimisen taitojaan

S1

L1

Elinikäinen oppiminen

T3 luoda edellytyksiä oppilaan halulle oppia, arvioida osaamistaan, tunnistaa ja hyödyntää taitojaan ja vahvuuksiaan, kehittää kykyään tunnistaa oppimiskohteitaan sekä antaa valmiuksia muuttaa tarvittaessa suunnitelmiaan ja toimintamallejaan

S1, S2

L1

Itsetuntemus

T4 ohjata oppilasta tunnistamaan omiin valintoihinsa vaikuttavia tekijöitä sekä suhteuttamaan omaa toimintaansa kykyjensä, edellytystensä ja kiinnostuksensa mukaisesti

S2

L3

Tavoitteiden asettaminen

T5 ohjata oppilaita asettamaan sekä pitkän että lyhyen aikavälin tavoitteita, tekemään niitä koskevia suunnitelmia sekä arvioimaan niiden toteutumista

S2, S5

L1, L3

Työelämään suuntautuva oppiminen

T6 auttaa oppilasta ymmärtämään työn merkitys oman elämänsä ja yhteiskunnan kannalta sekä edistää oppilaan taitoa tunnistaa opiskeltavien oppiaineiden merkitys tulevien opintojen sekä työelämässä ja työllistymisessä tarvittavan osaamisen kannalta

S2, S3, S5

L6, L7

T7 ohjata oppilasta kehittämään taitoaan arvioida eri työtehtävissä tarvittavaa osaamista, vuorovaikutus- ja viestintätaitoja sekä itselleen sopivia ammattialoja ja vahvistamaan valmiuksia hakea tietoa vaadittavan osaamisen hankkimisesta perusopetuksen jälkeen

S2, S3, S4, S5

L4, L5, L6

Koulutus- ja työelämätiedon hyödyntäminen omassa urasuunnittelussa

T8 antaa oppilaalle ja huoltajalle tietoa Suomen koulutusjärjestelmän pääpiirteistä ja sen mahdollisuuksista, tukea oppilaan taitoa etsiä koulutus- ja työelämätietoa sekä Suomesta että ulkomailta

S4, S5

L4, L5

T9 ohjata oppilasta käyttämään monikanavaisia tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluja sekä arvioimaan eri tietolähteiden kautta saadun tiedon luotettavuutta ja tarkoituksenmukaisuutta urasuunnittelun näkökulmasta

S2, S3, S5

L4, L5, L6

Monikulttuurisuus ja kansainvälisyys

T10 tukea oppilaan taitoja tunnistaa kulttuuritaustansa sekä kykyä toimia kulttuurienvälisissä kohtaamisissa ja yhteistyötilanteissa, opastaa oppilasta hankkimaan ja omaksumaan tietoa opiskelu- ja työskentelymahdollisuuksista monikansallisissa työympäristöissä sekä ulkomailla

S4, S5

L2

Oppilaanohjauksen tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 7-9

Sisällöt valitaan siten, että ne tukevat tavoitteiden saavuttamista. Sisältöalueista muodostetaan kokonaisuuksia eri vuosiluokille.

S1 Oppiminen ja opiskelu: Keskeisinä sisältöalueina oppilaanohjauksessa ovat kouluyhteisössä toimimisen sekä opiskelutaitojen ja oppimaan oppimisen taitojen harjoittelu yhteistyössä muiden oppiaineiden kanssa elinikäisen oppimisen ja yhteisöllisyyden näkökulmista. Oppilaat harjoittelevat asettamaan itselleen opiskeluun liittyviä tavoitteita opintojen eri vaiheissa, arvioimaan itsenäisen toiminnan kehittymistä ja tavoitteiden toteutumista sekä ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan, opintoihin liittyvien valintojen tekemisestä sekä opintojensa etenemisestä.

S2 Itsetuntemus ja elinikäinen urasuunnittelu: Oppilaanohjauksessa käsitellään sisältöalueita, joiden avulla oppilaat laajentavat itsetuntemustaan ja itsearviointitaitojaan, tulevaisuuden suunnittelu- ja päätöksentekotaitojaan sekä kehittävät taitojaan ratkaista ongelmia tilanteessa, jossa valmista ratkaisua ei ole annettu. Harjoitettavat taidot koskevat mm. urasuunnittelu- ja urahallintataitoja, motivaatiota sekä yleisiä elämässä tarvittavia taitoja. Analysointivalmiuksia sekä omiin valintoihin vaikuttavien tekijöiden tunnistamista harjoitetaan. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi arvot ja asenteet, oppilaan taidot sekä sosiaaliset verkostot.

S3 Opiskelussa ja työelämässä tarvittavat taidot: Oppilaanohjauksessa tarjotaan oppilaille mahdollisuuksia harjaannuttaa taitojaan toimijana erilaisissa ympäristöissä. Huomiota kiinnitetään monipuolisten opiskelussa ja työelämässä tarvittavien taitojen sekä monikanavaisten vuorovaikutus- ja viestintätaitojen kehittymiseen. Viestintätaitoihin kuuluu myös eri tietolähteiden kautta saadun tiedon luotettavuuden arviointi urasuunnittelun kannalta.

S4 Työelämään tutustuminen: Eri elinkeinoihin, työelämään ja ammattialoihin tutustuminen sekä työn hakemisen harjoittelu lisäävät oppilaiden työelämätietoutta. Samalla oppilaat tutustuvat itseään kiinnostaviin aloihin, ammatteihin ja yrittäjyyteen. Työelämätaitoja harjoitellaan erityisesti työelämään tutustumisjaksoilla (TET), joista saatua kokemusta, tietoa ja palautetta hyödynnetään eri oppiaineiden opiskelussa sekä tulevaisuuden suunnitelmia tehtäessä. Huomiota kiinnitetään työelämän tasa-arvokysymyksiin.

S5 Jatko-opinnot ja niihin hakeutuminen: Oppilaiden jatko-opintojen ja tulevaisuuden suunnittelun taitojen kehittyminen on jatkumo, jota syvennetään oppilaanohjauksen sisällöissä koko perusopetuksen ajan. Oppilaanohjauksessa oppilaat tutustuvat Suomen koulutusjärjestelmän tarjoamiin erilaisiin jatko-opintomahdollisuuksiin ja oppivat etsimään tarkempaa tietoa jatko-opinnoista sekä niihin hakeutumisesta sekä hyödyntämään eri tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita.

Oppilaanohjauksen oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 7-9

Oppilaanohjauksen työtapoja käytetään monipuolisesti oppilaiden yksilölliset sekä ryhmäkohtaiset tarpeet ja valmiudet huomioiden. Ohjausmuotoina ovat yksilöllisiin kysymyksiin syventyvä henkilökohtainen ohjaus, pienryhmäohjaus ja luokkamuotoinen ohjaus. Ryhmiä muodostetaan joustavasti ohjauksen sisältö ja vertaistuen mahdollisuudet huomioiden. Henkilökohtaisessa ohjauksessa oppilaalla on mahdollisuus keskustella opintoihinsa, koulutus- ja ammatinvalintoihinsa sekä elämäntilanteeseensa liittyvistä kysymyksistä. Pienryhmäohjauksessa oppilas oppii ryhmässä käsittelemään kaikille yhteisiä tai kunkin ryhmään osallistuvan oppilaan henkilökohtaisia, muiden oppilaiden kanssa jaettavissa olevia ohjauksellisia kysymyksiä. Ohjauksen jatkumo turvataan tarjoamalla oppilaanohjausta kaikilla luokkatasoilla. Huoltajalle järjestetään tarvittaessa tilaisuuksia neuvotella oppilaan opiskeluun ja valintoihin liittyvistä kysymyksistä opettajan, opinto-ohjaajan, oppilaan ja huoltajan yhteisissä tapaamisissa.

Oppimisympäristöinä hyödynnetään koulun ja verkkoympäristöjen rinnalla lähiympäristöä ja työelämää. Oppilaalle tulee järjestää perusopetuksen 7-9 vuosiluokkien aikana työelämään tutustumisjaksoja (TET) koulutus- ja ammatinvalintojensa perustaksi ja työn arvostuksen lisäämiseksi. Oppilaan tulee voida hankkia omakohtaisia kokemuksia työelämästä ja ammateista aidossa työympäristössä. Työelämään tutustumisen yhteydessä oppilaalle tulee järjestää mahdollisuus arvioida hankkimiaan tietoja ja kokemuksia. Työelämään tutustumista toteutetaan yhdessä muiden oppiaineiden kanssa hyödyntäen niiden oppisisältöjä ja työtapoja.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki oppilaanohjauksessa vuosiluokilla 7-9

Oppilaanohjauksessa huomioidaan jokaisen oppilaan yksilölliset lähtökohdat ja tarpeet. Ohjausta eriytetään ottamalla huomioon oppilaiden henkilökohtaiset tavoitteet, kokemukset, harrastukset, kiinnostuksen kohteet, osaamisalueet sekä elämäntilanteeseen vaikuttavat tekijät. Keskeistä on eri toimijoiden yhteistyö erityisesti opiskeluun kuuluvien siirtymä- ja nivelvaiheiden ohjauksessa. Moniammatillista ja -hallinnollista yhteistyötä tehdään erityisesti tukea tarvitsevien oppilaiden ja koulutuksen ulkopuolelle jäämässä olevien nuorten opintojen jatkumisen turvaamisessa.

Tukea tarvitsevan oppilaan kohdalla jatko-opintoihin liittyvä ohjaus aloitetaan riittävän varhain. Jatko-opintoja suunnitellaan yhteistyössä oppilaan, hänen huoltajansa, sekä tarvittaessa vastaanottavan oppilaitoksen ja peruskoulun edustajien kesken. Suunnittelussa otetaan huomioon oppilaan yksilölliset taipumukset, tuen tarve ja koulutuksen mahdollistamat työllistymisnäkymät. Oppilaalle ja hänen huoltajalleen tarjotaan mahdollisuuksia tutustua oppilaalle soveltuviin perusopetuksen jälkeisiä opintoja järjestäviin oppilaitoksiin. Oppilaalle ja huoltajalle annetaan riittävästi tietoa tuen jatkumisen mahdollisuuksista perusopetuksen jälkeisissä opinnoissa sekä muista tukimuodoista.

Oppilaan oppimisen arviointi oppilaanohjauksessa vuosiluokilla 7-9

Oppilaanohjauksesta ei anneta arvosanaa kuten muista oppiaineista. Oppilaanohjauksessa arviointi perustuu oppilaiden itsearviointiin sekä vuorovaikutteiseen, ohjaavaan ja kannustavaan palautteeseen eri ohjaustoimien yhteydessä.

Oppilaat pohtivat yhdessä opettajan kanssa ja oppivat arvioimaan valmiuksiaan, osaamistaan ja taitojaan, toimintakykyään, toimijuuttaan ja voimavarojaan, ohjaus- ja tuentarpeensa määrää ja laatua sekä ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitojaan. Oppilaita ohjataan tunnistamaan arvojen, uskomusten ja itselleen merkittävien ihmisten vaikutusta valintoihin ja päätöksiin. He harjaantuvat arvioimaan tiedonhankinta-, tieto- ja viestintätekniikan taitojaan koulutus- ja työelämätiedon hankkimisessa. Oppilaita kannustetaan kiinnittämään huomiota myös taitoonsa tunnistaa eri tietolähteiden luotettavuutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Oppilaita ohjataan tiedostamaan erilaisten itsearviointimenetelmien ja -välineiden taustat sekä tunnistamaan niiden käyttömahdollisuuksia omassa urasuunnittelussaan. Opettajan tuella oppilaat oppivat löytämään tuki- ja ohjauspalveluita tarjoavat tahot koulussa ja yhteiskunnassa sekä kehittävät taitoaan hakea tarvitsemiaan palveluita.