12.2 Valinnaiset aineet

Kunnan OPS-sisältö

Valinnaiset aineet

Taito- ja taideaineiden valinnaiset kurssit (5 vvt) toteutetaan yhtenä 4 vvt kurssina ja yhtenä 1 vvt kurssina. 4 vvt kurssi toteutetaan kahden lukuvuoden aikana ja 1 vvt kurssi yhden lukuvuoden aikana.

Muut valinnaisaineet (8 vvt) toteutetaan yhtenä 4 vvt kurssina (kesto kaksi lukuvuotta) ja kahtena 2 vvt kurssina (kesto yksi lukuvuosi/kurssi). Näihin valinnaisaineisiin voi sisältyä myös taito- ja taideaineiden kursseja.

Saarijärven yläkoulussa oppilaan on mahdollista opiskella esimerkiksi seuraavia valinnaisaineita.

Valinnaiset kielet, ks. luku 15.4.3 saksa, venäjä, ranska

Valinnaiset taito- taideaineet, ks. luku 15.4.16 käsityö, 15.4.18 kotitalous


Muut valinnaiset aineet:

PITKÄT VALINNAISET

TALOUSTAITO JA YRITTÄJYYS (TTY)

Tavoitteet

Tavoitteena on saada oppilas muodostamaan oma kokonaiskäsitys taloudellisen toiminnan laajuudesta ja vaikutuksesta yhteiskunnassa. Taloudelliset toimijat ja markkinatalouden rakenteet tulevat tutuiksi. Oppilaalle muodostuu selkeä käsitys oman talouden hallinnasta.
Yhdeksännellä luokalla korostuu yrittäjyys. Oppilaalle tulee näkemys yritystoiminnan merkityksestä ja yrittäjyyden lainalaisuuksista yhteiskunnassa. Tavoitteena oman kiinnostuksen lisääntyminen yrittäjämäistä toimintaa kohtaan. Oppilaan kiinnostuksen herääminen yrittäjyyteen yhtenä mahdollisena elämänpolkuna.

Sisällöt

Talouden peruskäsitteet. Kansantalous ja sen toimintaperiaatteet. Pankkisektorin toiminta: säästäminen, lainaaminen ja sijoittaminen. Vakuutustoiminta. Kuluttajan oikeudet ja velvollisuudet. Kauppa ja liiketoiminta.
Yrittäjyys elämänpolkuna. Yritystoiminnan lainalaisuudet. Liikeidea. Markkinointi ja mainonta.
Sisällöissä painottuu oppilaiden oma kiinnostus ja toiveet sekä paikallinen elinkeinoelämä ja kaikki mahdolliset yhteistyötahot.

Arviointi

Oppilas luo itselleen kahden vuoden aikana mapin (=portfoliokansion) jonne kerätään kurssiin liittyviä materiaaleja ja suorituksia. Kansion sisältö painottuu koko ajan arvioinnissa. Pidetään tarvittaessa kokeita. Jatkuva osallistuminen ja tuntiaktiivisuus. Erilaisia projekteja koko kurssin ajan.



TIETOTEKNIIKKA ( ATV)

Tavoitteet

Tavoitteena on hankkia nykyaikaisen tieto- ja viestintäteknologian perustaidot. Tavoitteena on saada oppilaille tieto- ja viestintätekniikan käytön perustaidot tulevaa 2. asteenopiskelua ja elämää varten. Tiedon tallentaminen, esittäminen ja siirtäminen ovat tietoyhteiskunnassa keskeisiä kansalaistaitoja.
Tieto- ja viestintätekniikantaidot ovat jatko-opinnoissa, niin lukiossa kuin ammatillisessa, koulutuksessa tarpeen. Lisäksi tietoturva, yksilönsuoja sekä tekijänoikeuksien kunnioittaminen ovat asioita, joita tulee työvälineohjelmien käytön lisäksi sisäistää.

Sisällöt

8. luokka
Tietotekniikan merkitys ja peruskäsitteet
turvallisuus ja tietoturva
Laitteen käyttö ja tiedonhallinta
Tekstinkäsittely ja yhteistoiminta pilvipalvelujen kanssa
Esitysgrafiikkaohjelmat ja yhteistoiminta pilvipalvelujen kanssa
Lomake-toiminnot, tiedon kerääminen ja yhteistoiminta pilvipalvelujen kanssa

9. luokka
Taulukkolaskenta ja yhteistoiminta pilvipalvelujen kanssa
Tietokanta- / kortistointiohjelmat
Grafiikkaohjelmat
Piirto- ja kuvankäsittelyohjelmat
Digitaalikameran ja kuvanlukijan käyttö
Tietoverkkopalvelut
Multimedia
Kotisivut ja pilvipalvelu
Laiterakentelu

Sähköposti
Internet (WWW)
Multimedia

Arviointi

Kurssin arviointi tapahtuu jatkuvana arviointina kokonaisuutena, jossa tarkastellaan oppilaiden projektitöiden tuloksia, ryhmä- ja yksilötyötaitoja sekä heidän itse kurssista tekemiään muistiinpanoja.



LYHYET VALINNAISET

FYSIIKKA (FYL)


Tavoitteet

Kurssin tavoitteena on kehittää oppilaan kykyä itsenäiseen ajatteluun, rohkaista tuomaan esille omia ideoita ja tekemään töitä yhdessä muiden kanssa ryhmän tasaveroisena jäsenenä. Lisäksi tavoitteena on oppia tuottamaan tieteellistä tekstiä ja oppia tiedonhakutaitoja sekä arvioimaan erilaisen tiedon luotettavuutta.

Sisällöt

Kurssi muodostuu ryhmä- tai yksilötöinä toteutettavista projekteista joiden sisältöihin oppilaat pääsevät aktiivisesti vakuttamaan. Projektityöt ovat sisällöltään joustavia ja kurssin sisältö saattaa vaihdella vuodesta toiseen ja olla erilainen eri oppilaidenkin välillä riippuen oppilaiden yksilöllisistä kiinnostuksen kohteista.

Arviointi

Kurssin arviointi tapahtuu jatkuvana arviointina kokonaisuutena, jossa tarkastellaan oppilaiden projektitöiden tuloksia, ryhmä- ja yksilötyötaitoja sekä heidän itse kurssista tekemiään muistiinpanoja (portfolio).



TIETOTEKNIIKKA (ATL)

8. lk

Tavoitteet
Tavoitteena on, että oppilas saa valmiudet tuottaa kuvia erilaisiin julkaisuihin. Oppilas osaa käyttää kuvien hankinnassa tarvittavia laitteita, esim. skanneria ja digitaalikameraa sekä tulostuslaitteita. Oppilas osaa muokata eri välineillä hankittuja kuvia julkaisukelpoisiksi ja sijoittaa kuvat julkaisuun. Oppilas osaa hyödyntää erilaisia kuvakirjastoja ja tuntee tekijänoikeudet kuvien käytössä.
Oppilas kehittää omia ilmaisutaitojaan tietoteknisin välinein multimediassa. Hän osaa arvioida oman tuotteen visuaalista ulkoasua myös muiden silmin katsottuna. Hän tietää mitkä oikeudet hänellä on omiin ja toisten tekemiin materiaaleihin.

Sisällöt

1. Kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perustoiminnot
Kuvankäsittelyn erikoistoimintoja

2. Multimedia
Animaatio
Ääni
Video
Tehdään valmis esitysvideo.


9.lk
OHJELMOINTI

Tavoitteet
Tavoitteena on, että oppilas ymmärtää, että tietokone tarvitsee kaikkiin toimintoihinsa tarkat ohjeet. Ohjeista muodostuu tietokoneohjelmia, joiden tekeminen on ohjelmointia. Oppilas ymmärtää ohjelman perusrakenteet ja osaa itse tuottaa pieniä toimivia ohjelmia.

Oppisisällöt
Ohjelmointi toteutetaan erilaisilla alustoilla ja ympäristöissä lausekielenä, graafisena ohjelmointina ja peliohjelmointina, jossa mahdollisuus rakentaa omia pelejä. Lisäksi kokeillaan robotiikkaa ja robottien ohjelmointia.


Kurssin arviointi tapahtuu jatkuvana arviointina kokonaisuutena, jossa tarkastellaan oppilaiden projektitöiden tuloksia, ryhmä- ja yksilötyötaitoja sekä heidän itse kurssista tekemiään muistiinpanoja.



PELIEN HISTORIA JA ELEKTRONINEN URHEILU

 Tavoitteet

 Tutustutaan tietokonepelien ja pelaamisen historiaan. Aiheet sivuavat läheisesti tietotekniikan kehitystä 1970-luvulta tähän päivään. Oppilaat saavat kokonaiskuvan siitä, millaisia tietoteknisiä innovaatioita on keksitty aikojen saatossa.

 Oppilaat tutustutetaan hurjaa vauhtia kasvavaan elektronisen urheilun kenttään. Millaista on olla pelaamisen ammattilainen? Millaisia erilaisia työtehtäviä elektronisen urheilun saralla on nyt ja voi tulevaisuudessa olla? Opettelemme näkemään pelit ammattilaisen näkökulmasta. Oppilas valitsee jonkin kilpapelattavan pelin ja laatii laajan taktiikkaesimerkin, jota voisi toteuttaa turnauksessa. Oppilaat oppivat johtamaan pelaajajoukkuetta ja toimimaan ryhmän jäsenenä tehokkaasti.

Sisällöt

Pelaamisen historia ihmiskunnan alusta nykypäivään: merkittävät lauta- ja korttipelit, elektronisten pelien synty, konsolit, konsolisota, PC-pelien nousu.

 Elektronisen urheilun toimintaympäristö: pelialan organisaatiot, pelialan taloudellinen puoli, e-urheiluseurat. Erilaiset e-urheilupelit. Pelaajana kehittyminen: taktinen osaaminen, kognitiivinen osaaminen, reaktionopeus, peliäly, todennäköisyyslaskenta.

Arviointi

 Kurssin arviointi tapahtuu jatkuvana arviointina kokonaisuutena, jossa tarkastellaan oppilaiden projektitöiden tuloksia, ryhmä- ja yksilötyötaitoja sekä heidän itse kurssista tekemiään muistiinpanoja (pelipäiväkirja). Tämän lisäksi arvioinnin apuna käytetään oppilaiden tekemiä itsearviointeja.

 

ANTIIKIN MYYTIT JA HISTORIA 

Tavoitteet

Oppilas tutustuu antiikin Kreikan ja Rooman kulttuuriin ja historiaan ja oppii hahmottamaan antiikin merkityksen länsimaisen sivistyksen ja kulttuurin perustana. Oppilas tutustuu antiikin ajalta peräisin oleviin alkuperäislähteisiin ja ymmärtää, miten tietoa antiikista on myöhemmin kerätty. Oppilas oppii etsimään itsenäisesti tietoa alkuperäislähteistä ja käyttää hyväkseen modernia tutkimustietoa.

Sisältö

Kurssin tarkat sisällöt vaihtelevat vuosittain, koska kurssin sisällöt valitaan osittain ryhmän toiveiden mukaisesti. Valittavissa olevat aihealueet käsittelevät monipuolisesti antiikin Kreikan ja Rooman kulttuuria, tapoja, uskomuksia ja henkilöitä. Aiheita tarkastellaan alkuperäislähteiden ja modernin tutkimuksen näkökulmista. Oppilas valitsee kurssin aikana osan sisällöistä oman kiinnostuksensa mukaisesti.

Arviointi

Kurssin arviointi tapahtuu jatkuvana arviointina kokonaisuutena, jossa tarkastellaan oppilaiden itsenäisesti sekä parin tai ryhmän kanssa tehtäviä tuotoksia, tuntitehtäviä sekä tuntityöskentelyä itsenäisesti ja ryhmässä.



ÄIDINKIELI (AIL)

ILMAISUTAITOKURSSI, 8. luokka

TAVOITTEET

Tavoitteena on vahvistaa oppilaan ilmaisurohkeutta, itsetuntemusta ja ryhmässä toimimisen taitoja draaman työtapojen avulla. Oppilas saa tietoa omasta persoonastaan, vahvuuksistaan viestijänä ja oppii samalla draaman ja teatterin perusasioita. Tavoitteena on lisätä oppilaan luovuutta, auttaa häntä löytämään tapoja ilmaista itseään monipuolisesti sekä havainnoimaan toisten ilmaisua. Kurssille on suositeltavaa osallistua myös ilman mitään aikaisempaa ilmaisukokemusta. Ryhmän toiminnassa pyritään myönteiseen vuorovaikutukseen sekä kannustavan ja luovan ryhmähengen syntymiseen.


SISÄLLÖT

Kurssin sisällöt ovat muokattavissa ryhmän kiinnostuksen kohteiden mukaan. Perusajatuksena on tarjota monipuolisesti mahdollisuuksia kokeilla erilaisia draaman työtapoja, esimerkiksi improvisaatiota, äänenkäyttöä, pantomiimia ja muuta kehollista ilmaisua ja prosessidraamaa. Lisäksi tutustutaan käsikirjoittamiseen, ohjaukseen sekä teatteriin taidemuotona. Sisältöjä toteutetaan ensisijaisesti omassa ryhmässä ja mahdollisuuksien mukaan myös koulun ulkopuolisten yhteistyötahojen kanssa. Ryhmän toiveiden mukaisesti voidaan valmistaa harjoiteltu esitys, esimerkiksi näytelmä.

ARVIOINTI

Arviointi kohdistuu aktiivisen osallistumisen, luovan toiminnan, ryhmäviestintätaitojen, heittäytymisen ja itsensä ylittämisen havainnointiin. Arviointi ja palaute tehdään jatkuvien näyttöjen, valmisteltujen projektien sekä oppilaiden itsearvioinnin (esimerkiksi oppimispäiväkirjan) perusteella. Arviointi on luonteeltaan kannustavaa, rohkaisevaa ja keskustelevaa.


ÄIDINKIELI (AIL)
MEDIA- JA VIESTINTÄKASVATUKSEN KURSSI, 9. luokka

TAVOITTEET

Tavoitteena on äidinkielen ja viestinnän taitojen kehittäminen (esiintymistaidot, eri viestintävälineiden käyttötaidot, medialukutaito, kirjallisen ilmaisun kehittäminen) sekä monipuolisesti eri medioihin perehtyminen. Tavoitteena on myös saada uusia elämyksiä monimediaisessa ympäristössä ja oppia toimimaan vastuullisesti ryhmän jäsenenä.

SISÄLLÖT

Sisältöjä on mahdollista muokata oppilaiden kiinnostuksen mukaan. Aihepiireinä ovat esimerkiksi mediaelämäkerta, radiohaastattelu, lehtitekstit ja lehden toimittaminen, videot, elokuvat, sosiaalinen media, kuvat ja mainokset.

ARVIOINTI

Arviointi on luonteeltaan kannustavaa ja ohjaavaa. Oppilaiden tuntiaktiivisuus, oppiminen, kiinnostus ja sitoutuminen tekemiseen, luova toiminta sekä valmiiksi tehdyt työt ovat arvioinnin kohteena. Itsearviointia suoritetaan pitkin lukuvuotta.

 

ERI OPPIAINEIDEN YHTEISET KURSSIT

Kotsaa ja kemiaa

(Kemian ja kotitalouden yhteinen valinnaisaine)


Tavoitteet

T1 Ohjata oppilasta suunnittelemaan, organisoimaan ja arvioimaan työtä ja toimintaa

 

T2 Ohjata oppilasta harjoittelemaan kotitalouden hallinnassa tarvittavia kädentaitoja sekä kannustaa luovuuteen ja estetiikan huomioimiseen.

 

T4 Ohjata oppilasta suunnittelemaan ajankäyttöään ja työn etenemistä sekä ylläpitämään järjestystä oppimistehtävien aikana.

 

T6 Ohjata oppilasta harjoittelemaan kuuntelua sekä rakentavaa keskustelua ja argumentointia oppimistehtävien suunnittelussa ja toteuttamisessa.

 

*T9 Kannustaa oppilasta toimimaan hyvien tapojen mukaisesti vuorovaikutustilanteissa sekä pohtimaan oman käytöksen merkitystä ryhmän ja yhteisön toiminnassa.*

 

T10 Kannustaa oppilasta hankkimaan ja arvioimaan kotitalouteen liittyvää tietoa sekä ohjata käyttämään luotettavaa tietoa valintojen perustana.

 

T11 Harjaannuttaa oppilasta lukemaan, tulkitsemaan ja arvioimaan toimintaohjeita sekä merkkejä ja symboleja, jotka käsittelevät kotitaloutta ja lähiympäristöä.

 

T12 Ohjata oppilasta ongelmanratkaisuun ja luovuuteen erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä.

 

T13 Ohjata oppilasta kestävään elämäntapaan kiinnittämällä oppilaan huomiota ympäristö- ja kustannustietoisuuteen osana arjen valintoja.





Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Valinnaisten aineiden tehtävänä on syventää ja laajentaa oppilaan osaamista oppilaan valinnan mukaisesti. Valinnaisten aineiden yhteenlaskettu määrä on vähintään yhdeksän vuosiviikkotuntia vuosiluokilla 1-9. Valinnaisena aineena voidaan tarjota perusopetuksen yhteisten aineiden syventäviä ja soveltavia opintoja tai useasta aineesta muodostettuja oppiainekokonaisuuksia. Valinnaisten aineiden tulee edistää perusopetukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamista.[1] Syventävät valinnaiset aineet syventävät ja/tai laajentavat yhteisten oppiaineiden tavoitteita ja sisältöjä. Soveltavat valinnaiset aineet voivat sisältää aineksia useasta eri oppiaineesta tai laaja-alaisesta osaamisesta. Soveltavilla valinnaisilla aineilla voidaan edistää oppiaineiden yhteistyötä esimerkiksi taide- ja taitoaineiden opinnoissa, tieto- ja viestintäteknologiassa, kuluttaja- ja talouskasvatuksessa, globaalikasvatuksessa tai draamaopinnoissa.

Opetuksen järjestäjä päättää, mitä valinnaisia aineita tarjotaan. Opetuksen järjestäjän tulee ottaa valinnaisten aineiden tarjonnasta sekä arvioinnista päättäessään huomioon opiskelijaksi ottamisen perusteet toiselle asteelle [2].

Valtioneuvoston asetuksessa määritellyssä tuntijaossa on vuosiluokilla 1-9 varattu yhdeksän vuosiviikkotuntia opetusaikaa valinnaisille aineille. Mikäli opetuksen järjestäjän hyväksymässä tuntijaossa ylitetään perusopetusase­tuksen määrittelemä vähimmäisvuosiviikkotuntimäärä (222 vvt), voivat tunnit ylityk­sen osalta sisältää myös valinnaisia aineita. Valinnaisiin aineisiin osoitettuja vuosiviikkotunteja voidaan tarvittaessa käyttää painotetun opetuksen järjestämiseen.


[1] Valtioneuvoston asetus (422/2012) 6 §

[2] Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus opiskelijaksi ottamisesta ammatillisessa peruskoulutuksessa (4/2013); Opetusministeriön asetus opiskelijaksi ottamisen perusteista lukiokoulutuksessa (856/2006)

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä