LUKU 6 OPPILAAN OPPIMISEN JA OSAAMISEN ARVIOINTI PERUSOPETUKSESSA
Koulujen omat suunnitelmat
Tähän linkki koulun toimintasuunnitelmaan vastaavaan kohtaan.
Kunnan OPS-sisältö
Arvioinnin tehtävät ja oppimista tukeva arviointikulttuuri Saarijärvellä
Perusopetuslain mukaan oppilaan arvioinnin tehtävänä on- ohjata ja kannustaa opiskelua sekä kehittää oppilaan edellytyksiä itsearviointiin (formatiivinen arviointi).
- määrittää, missä määrin oppilas on saavuttanut oppiaineille asetetut tavoitteet (summatiivinen arviointi).
Saarijärven perusopetuksessa arviointi kohdistuu oppimiseen, osaamiseen, työskentelyyn ja käyttäytymiseen.
Formatiivinen ja summatiivinen arviointi
Formatiivisen arvioinnin avulla toteutuvat opiskelun ohjaaminen ja kannustaminen sekä itsearvioinnin taitojen kehittäminen.
Formatiivisen arvioinnin tehtävänä on ohjata oppilaan opintojen edistymistä suhteessa asetettuihin
tavoitteisiin. Formatiivinen arviointi auttaa oppilasta ymmärtämään omaa oppimistaan, tunnistamaan
vahvuuksiaan ja kehittämään työskentelyään oppiaineille asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Formatiivinen arviointi ei edellytä dokumentointia.
Summatiivisen arvioinnin tehtävänä on kuvata, kuinka hyvin ja missä määrin oppilas on saavuttanut
opetussuunnitelmassa oppiaineille asetetut tavoitteet. Summatiivinen arviointi tehdään suhteessa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa asetettuihin ja niiden pohjalta paikallisessa opetussuunnitelmassa vuosiluokittain tarkennettuihin oppiaineiden
tavoitteisiin. Summatiivinen arviointi edellyttää näyttöjen dokumentointia.
Oppiminen ja osaaminen arvioinnin kohteena
Saarijärven perusopetuksessa arvioinnin kohteena on oppilaan osaaminen ja edistyminen hänelle asetetuissa tavoitteissa. Oppimisen arviointi sisältää opinnoissa edistymisen ja osaamisen tason arviointia sekä palautteen antamista niistä.
Oppilaan työn tuloksia tai suorituksia arvioidaan mahdollisimman monipuolisesti. Arviointi on luonteeltaan jatkuvaa. Sen tulee olla oikeudenmukaista ja eettistä. Arvioinnin tulee kannustaa ja ohjata opiskelua. Tiedollisen ja taidollisen osaamisen arvioinnissa käytetään valtakunnallisesti määriteltyjä osaamisen arviointikriteerejä.
Työskentely arvioinnin kohteena
Työskentelyn arviointi on osa oppiaineissa tehtävää arviointia ja arvosanan muodostamista. Opetuksessa tuetaan oppilaiden itsenäisen ja yhdessä työskentelyn taitoja. Työskentelytaitoihin sisältyy taito suunnitella ja arvioida omaa työskentelyään, toimia vastuullisesti ja parhaansa yrittäen sekä toimia rakentavasti vuorovaikutuksessa. Arviointi perustuu oppiaineiden, laaja-alaisen osaamisen ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteiden sisältämiin työskentelyn tavoitteisiin.
Käyttäytyminen arvioinnin kohteena
Oppilaan käyttäytymistä arvioidaan ja hänelle annetaan ohjaavaa palautetta. Käyttäytymisen tavoitteet perustuvat koulun kasvatustavoitteisiin, yhteisön toimintakulttuuria määrittäviin linjauksiin ja järjestyssääntöihin.
Käyttäytymisen arvioinnissa on erityisen tärkeää huolehtia, että arviointi ei kohdistu oppilaan persoonaan, temperamenttiin eikä muihin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin.
Käyttäytyminen ei vaikuta oppiaineesta saatavaan arvosanaan.
Itsearviointi ja vertaisarviointi
Saarijärven perusopetuksessa toteutetaan oppilaiden itsearviointia sekä vertaisarviointia osana koulutyötä. Itsearviointi ja vertaisarviointi sisältyy oppimiseen jatkuvasti. Lisäksi kouluilla toteutetaan viralliset itsearvioinnit vähintään kerran lukuvuodessa.
Itsearviointipohjia:
- yläkoulu
- alakoulut:
Itsearviointilomake 1-2, Saarijärven kaupunki.doc
Itsearviointilomake 3-4, Saarijärven kaupunki.doc
Itsearviointilomake 5-6, Saarijärven kaupunki.doc
Laaja-alaiset osaamisalueet ja monialaiset oppimiskokonaisuudet arvioinnin kohteena
Laaja-alaisten osaamisalueiden arviointi tapahtuu osana oppiaineiden ja ilmiöiden arviointia.
Monialaisia oppimiskokonaisuuksia arvioidaan teemojen käsittelyn yhteydessä. Arviointitapoja ovat esimerkiksi itsearviointi, vertaisarviointi ja palautteen antaminen erilaisin keinoin.
Opintojen aikainen arviointi
Opetuksessa kehitetään oppilaiden itsearviointitaitoja antamalla tilaa oppimisen ja opintojen edistymisen pohdintaan. Oppilaalle annetaan myönteistä palautetta ja osoitetaan, miten monenlaisin tavoin jokainen voi onnistua. Oppilaalle tarjotaan keinoja itsensä arvioimiseen ja siinä kehittymiseen. Opetusryhmissä on mahdollista käydä esimerkiksi yhteisiä arviointikeskusteluja.
Huoltajien kanssa keskustellaan koulutyön tavoitteista ja arviointikäytänteistä. Oppilaan opintojen edistymisestä sekä oppilaan työskentelystä ja käyttäytymisestä annetaan riittävän usein tietoa oppilaalle itselleen ja huoltajalle.
SAARIJÄRVEN ALAKOULUT:
Arviointi lukuvuoden aikana
Oppilaan opintojen aikainen arviointi on luonteeltaan jatkuvaa. Tällöin palautetta annetaan lukuvuoden aikana monipuolisesti osana päivittäistä opetusta ja työskentelyä. Tärkeä osa arviointia on myös oppilaan itsearviointi- ja vertaisarviointitaitojen kehittäminen.
Saarijärven alakouluissa oppilaan itsearvioinnit suoritetaan vähintään kerran lukukaudessa. Lukuvuodesta 2017-2018 alkaen hyödynnetään kaupungin yhteisiä itsearviointipohjia. Lisäksi opettaja voi toteuttaa itsearviointeja muilla haluamillaan tavoilla.
Saarijärven alakouluissa on käytössä Wilma-järjestelmä, johon on mahdollista merkitä koesuoritukset. Myös arviointihistoria on näkyvissä Wilman kautta. Kaikille alakoulujen oppilaiden huoltajille annetaan Wilma-käyttäjätunnukset. Palautekeskusteluja kodin ja koulun välillä järjestetään tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran lukuvuodessa.
Oppilaan väliarviointi toteutetaan välitodistuksen muodossa tai vaihtoehtoisesti arviointikeskusteluna. Välitodistus on myös mahdollista jättää antamatta, jos esim. oppilas on pitkään sairauden vuoksi poissa koulusta eikä oppilasta ole mahdollista arvioida.
Arviointi lukuvuoden päättyessä
Saarijärven alakouluissa todistusarviointi on vuosiluokilla 1-6 sanallista tai numeroarviointia:
- Vuosiluokat 1-3: sanallinen arviointi (neliportainen arvosteluruudukko + hyväksytyt oppiaineet)
- Vuosiluokat 4-6: numeroarviointi
Toiminta-alueittain annettavassa opetuksessa käytetään sanallista arviointia. Yksilöllistettyjen oppimäärien arvioinnissa käytetään sanallista tai numeroarviointia. Arviointi perustuu HOJKS:ssa määriteltyihin oppilaskohtaisiin tavoitteisiin muiden opetuksen periaatteiden mukaisesti.
Lukuvuositodistuksissa käytetään koko kaupungin yhtenäisiä todistuspohjia. Kaikilla vuosiluokilla todistukseen on mahdollista kirjata myös vapaata sanallista arviota ja palautetta. Lukuvuositodistuksessa ilmaistaan, onko oppilas saavuttanut kunkin oppiaineen tavoitteet hyväksyttävästi.
Luokanopettaja suorittaa arvioinnin ja antaa arvosanat opettamalleen opetusryhmälle. Tarvittavaa yhteistyötä tehdään oppilasta opettavien muiden opettajien kanssa. Todistusten antamiseen liittyvässä oppilaan osaamisen arvioinnissa käytetään opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjä, tavoitteista johdettuja arviointikriteereitä. Arviointikriteerit on laadittu 6. ja 7. luokan nivelvaiheeseen sekä päättöarviointiin tukemaan opettajien työtä ja yhtenäistämään arviointia. Kriteerit eivät ole oppilaille asetettuja tavoitteita, vaan ne määrittelevät hyvää osaamista kuvaavaan sanalliseen arvioon tai arvosanaan 8 vaadittavan tason.
Oppilaalle annetaan lukuvuositodistuksen lisäksi myös muuta ohjaavaa palautetta läpi lukuvuoden. Palautetta antavat oppilasta opettavat opettajat. Palautteen antaminen toteutetaan opettajan parhaaksi katsomalla tavalla. Erityisesti muun ohjaavan palautteen antaminen sekä opettajien, oppilaan ja huoltajien välinen vuorovaikutus korostuu luokkien 2-3 ja 6-7 nivelvaiheissa.
SAARIJÄRVEN YLÄKOULU:
Yläkoulussa annetaan välitodistus, mutta välitodistus on mahdollista jättää antamatta, jos esim. oppilas on pitkään sairauden vuoksi poissa koulusta eikä oppilasta ole mahdollista arvioida. Vuosiluokilla 7-9 oppilaalle annetaan numeroarviointi. Väliarvioinnissa voidaan antaa lisäksi oppiainekohtaista sanallista arviointia.
Arviointi lukuvuoden päättyessä
Saarijärven yläkoulussa arvioinnissa aineenopettajat ja erityisopettajat tekevät yhteistyötä. Huoltajien kanssa keskustellaan koulutyön tavoitteista ja arviointikäytänteistä. Oppilaan opintojen edistymisestä sekä oppilaan työskentelystä ja käyttäytymisestä annetaan riittävän usein tietoa oppilaalle itselleen ja huoltajalle.
Todistusten antamiseen liittyvässä oppilaan osaamisen arvioinnissa käytetään opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjä, tavoitteista johdettuja arviointikriteereitä. Arviointikriteerit on laadittu 6. ja 7. luokan nivelvaiheeseen sekä päättöarviointiin tukemaan opettajien työtä ja yhtenäistämään arviointia. Kriteerit eivät ole oppilaille asetettuja tavoitteita, vaan ne määrittelevät hyvää osaamista kuvaavaan sanalliseen arvioon tai arvosanaan 8 vaadittavan tason.
Perusopetuksen päättöarviointi
Päättöarviointi ajoittuu oppiaineesta riippuen vuosiluokille 7, 8 tai 9. Arvioinnin tuloksena annettava numeroarvosana kuvaa oppilaan suoriutumisen tasoa suhteessa kunkin oppimäärän tavoitteisiin ja valtakunnallisen päättöarvioinnin kriteereihin.
Päättöarvioinnin lähestyessä opettajien tehtävänä on antaa oppilaille tietoa suoriutumisesta ja antaa eteenpäin ohjaavaa arviointipalautetta. Jos ennakoidaan, että tukitoimista huolimatta oppilas ei suoriudu opinnoistaan ja on vaarassa jäädä luokalle, voidaan oppilaalle tehdä oma opinto-ohjelma, jolloin aikaisemmat suoritukset eivät raukea.
Jos erityistä tukea saava oppilas opiskelee oppiaineen yleisen oppimäärän mukaisesti, oppilaan suoriutumista arvioidaan suhteessa yleisen oppimäärän tavoitteisiin ja arvioinnissa käytetään päättöarvioinnin kriteerejä. Jos erityisen tuen päätöksessä päätetään, että oppilas opiskelee yksilöllistetyn oppimäärän mukaan yhdessä tai useammassa oppiaineessa, arvioidaan oppilaan suoriutumista näissä oppiaineissa henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS) hänelle määriteltyihin, yksilöllisesti asetettuihin tavoitteisiin ja sisältöihin perustuen.
Yksilöllistettyjen oppimäärien mukaisesti opiskelluissa oppiaineissa voidaan käyttää numeroarvioinnin sijasta sanallista arviota myös päättöarvioinnissa.
Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevan oppilaan päättöarviointi perustuu perusopetuksen yleisiin oppimääriin tai yksilöllistettyihin oppimääriin, sen mukaan mitä oppilaan erityistä tukea koskevassa päätöksessä on päätetty. Jos pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleva oppilas opiskelee opintokokonaisuuksia, annetaan arviointi todistuksessa kuitenkin oppiaineittain.
Jos oppilaan opiskelu on järjestetty toiminta-alueittain, päättöarviointi perustuu oppilaan henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin ja arviointi annetaan sanallisena.
Perusopetuksessa käytettävät todistukset ja todistusmerkinnät
Saarijärven perusopetuksessa oppilaalle annetaan lukuvuositodistus lukuvuoden päättyessä. Todistukseen merkitään oppilaan opinto-ohjelma ja oppiaineittain sanallinen arvio tai numeroarvosana siitä, miten oppilas on saavuttanut asetetut tavoitteet lukuvuoden aikana.
Yksilöllistettyjen oppimäärien mukaisesti opiskelluissa oppiaineissa voidaan todistuksessa käyttää numeroarvioinnin sijasta sanallista arviota kaikilla vuosiluokilla. Toiminta-alueittain opiskeltaessa käytetään sanallista arviointia kaikilla vuosiluokilla. Sanallisesta arviosta on käytävä ilmi, onko oppilaan suoritus hyväksytty vai hylätty. Yksilöllistetyn oppiaineen numeroarvosana sekä sanallinen arvio varustetaan tähdellä (*). Todistuksen lisätietoja -kohtaan tulee maininta siitä, että oppilas on opiskellut tähdellä (*) merkityt oppiaineet yksilöllistetyn oppimäärän mukaan.
Valtakunnalliset arviointikriteerit 6. vuosiluokan loppuun sekä päättöarvioinnin kriteerit ja päättöarvosanan muodostamisen periaatteet