12.1 Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit

Koulujen omat suunnitelmat

Mahdolliset koulukohtaiset täydennykset kirjataan koulukohtaiseen toimintasuunnitelmaan.

Tähän linkki koulun toimintasuunnitelmaan vastaavaan kohtaan.

Kunnan OPS-sisältö

PITKÄT VALINNAISET

KUVATAIDE (KUV)

Tavoitteet

Tavoitteena on, että oppilas taiteellisen oppimisen myötä ymmärtää monikuvakulttuuria; havainnoi, tulkitsee, katselee kriittisesti/analyyttisesti. Oppilas löytää taiteen eri osa-alueista omia erityisvahvuuksiaan ja haluaa kehittyä niissä. Luova ajattelu ja ongelmanratkaisukyky kehittyy. Taiteellisen oppimisen ilo, luova mielikuvia tuottava ajattelu, rohkaiseva ilmapiiri sekä myönteiset taidekokemukset elämyksineen ohjaavat oppilaita taiteen pariin.
Opetustilanteet vaihtelevat eri työtapojen sovellusten myötä. Erilaisissa oppimisympäristöissä työskennellään yksin tai ryhmässä. Näyttelyt ja niiden rakentaminen on mahdollista. Tieto- ja viestintäteknologialla on tärkeä osa taiteellisessa toiminnassa. Taiteen käsitteet opitaan työskentelemällä eri menetelmin, . Opetuksessa hyödynnetään taide- ja kulttuurilaitosten sekä muiden yhteistyötahojen eim. Saarijärven Yrittäjien tarjoamia mahdollisuuksia.

Sisällöt

Kuvataiteen oppiminen tapahtuu työskennellen erilaisin työvälinen ja työmenetelmin teknologiaa hyödyntäen, oppiminen sisältää myös keskustelemisen ja kirjoittamisen. Tieteiden- ja taiteidenväliseen työskentelyyn pyritään, jotta ilmiöpohjaista oivaltamista tapahtuisi. Sisällöt valitaan siten, että oppilaan monikuvalukutaito karttuu. Samoin ajankohtaiset asiat, mitä maailmassa tapahtuu, voidaan tarkastella taiteen avulla. Sisällöt tukevat tavoitteiden saavuttamista ja hyödyntävät paikallisia mahdollisuuksia ja oppilaiden kokemuksia.

Arviointi

Kuvataiteen arviointi tapahtuu portfolion avulla, siihen kootaan oppilaan tekemät työt/ideoita/ajatuksia/kirjoitelmat. Arvioinnissa tulosten lisäksi huomioidaan prosessi, miten tulokseen on päästy. Siihen sisältyy myös oppilaan oma itsearviointi ja jatkuva havainnointi oppitunneilla. Palaute ja arviointi on aina luonteeltaan oppilaan oppimista ohjaavaa ja kannustavaa.


KÄSITYÖ
TEKSTIILITYÖ JA TEKNINEN TYÖ

Oppiaineen tarkempi kuvaus 15.4.16

TAVOITTEET

Oppilaan rooli aktiivisena toimijana korostuu. Käsityön oppiminen tapahtuu havainnoiden, tutkien, innovoiden ja sinnikkäästi kokeillen kohti innovatiivista oppimisen ja opettamisen käsityökulttuuria. Opettaja toimii käsityöprosessin ohjaajana ja mahdollistajana oppilaiden erilaiset lähtökohdat ja tarpeet huomioiden.


SISÄLLÖT

Käsityöllisessä toiminnassa korostetaan ilmaisua, muotoilua ja teknologiaa. Itsetekemisen lisäksi hyödynnetään ryhmätyöskentelyä, tieto- ja viestintätekniikkaa sekä esim. opintokäyntejä museoihin ja yrityksiin.

Toteutetaan monipuolisia, teemallisia, eheyttäviä ja toisiaan täydentäviä kokonaisuuksia. Lähtökohtana mm. oppilaan omaan elämismaailmaan liittyviä, ilmiöpohjaisia, ajankohtaisia, kantaaottavia, kokeilevia oppimiskokonaisuuksia.

ARVIOINTI

  • jatkuva arviointi, itsearvioinnin, jatkuvan havainnoinnin ja näytön perusteella
  • ohjaavaa ja kannustavaa
  • perustuu kokonaiseen käsityöprosessiin
  • ryhmä- ja yksilötyötaitojen arviointi
  • vuorovaikutteinen itse- ja vertaisarviointi



MUSIIKKI (MU)

Tavoitteet

Tavoitteena on luoda pedagogisesti monipuolinen ja joustava musiikin opiskelukokonaisuus, joissa erilaiset musiikilliset työtavat ja vuorovaikutustilanteet sekä yhteismusisointi ja muu musiikillinen yhteistoiminta on mahdollista. Oppimisen ilo, luovaan ajatteluun rohkaiseva ilmapiiri sekä myönteiset musiikkikokemukset ja -elämykset innostavat oppilaita ja sitouttavat heidät kehittämään musiikillista osaamistaan. Opetustilanteissa luodaan mahdollisuuksia tieto- ja viestintäteknologian käyttöön musiikillisessa toiminnassa. Musiikkikäsitteitä opiskellaan musiikillisin työtavoin. Opetuksessa hyödynnetään taide- ja kulttuurilaitosten sekä muiden yhteistyötahojen tarjoamia mahdollisuuksia.

Sisällöt

Musiikillisten tietojen ja taitojen oppiminen tapahtuu musisoiden eli laulaen, soittaen, kuunnellen, liikkuen, improvisoiden ja säveltäen sekä taiteidenvälistä työskentelyä ja teknologiaa hyödyntäen. Sisällöt valitaan siten, että oppilas tutustuu musiikkikulttuureihin ja -tyyleihin monipuolisesti. Sisällöt tukevat tavoitteiden saavuttamista ja hyödyntävät paikallisia mahdollisuuksia ja oppilaiden kokemuksia.

Arviointi

Musiikissa arviointi toteutetaan mm. itsearvioinnin, jatkuvan havainnoinin ja näytön perusteella. Palaute ja arviointi on aina luonteeltaan oppilaan oppimista ohjaavaa, kannustavaa, kehittävää, ja tukevaa. Palaute ja arviointi kohdistuvat oppilaan oppimiseen, työskentelyyn ja luovaan tuottamiseen.


KOTITALOUS

Oppiaineen tarkempi kuvaus 15.4.18

Kotitalous on mahdollista valita pitkäksi valinnaisaineeksi. Valinnaisaineen tavoitteet, sisällöt ja arviointi löytyvät kotitalous-oppiaineen kuvauksesta.

LYHYET VALINNAISET:

KUVATAIDE (KUL)

8 luokka - Piirrä ja muovaile -

Tavoitteet


Tavoitteena on avartaa oppilaan taidekäsitystä ja luoda pedagogisesti innostava ja monipuolinen kokonaisuus, jossa oppilaan oma yrittäminen, itsetuntemus, kuvailmaisu ja tekeminen vahvistuvat ja tuottaa tekijälleen oivalluksia iloa ja onnistumisen elämyksiä.
Oppilas oppii kuvan tekemisen tekniikoita ja työtapoja ja mahdollisesti soveltaa ilmiöpohjaisen oppimisen avulla oppimastaan syvempiä merkityksiä.

Kaksi- ja kolmiulotteisen maailmojen hahmottaminen erilaisin lähestymistavoin. Kuvan tekeminen ja muototaju kehittyvät erilaisin harjoitustehtävien ja ilmiöpohjaisen työskentelyn avulla
Opetustilanteissa on mahdollisuuksien mukaan tieto- ja viestintäteknologia apuna, esimerkiksi 3-D tulostus. Taiteen käsitteitä ja ilmiöitä opiskellaan ajankohtaisten uutisten avulla nykytaidetta hyödyntäen. Opetuksessa hyödynnetään myös taide- ja kulttuurilaitosten sekä muiden yhteistyötahojen esimerkiksi Saarijärven Yrittäjien tarjoamia mahdollisuuksia.

Sisällöt

Kuvataiteessa oppiminen tapahtuu työskennellen erilaisten tehtävien ja tekniikoiden avulla yksilö- tai ryhmätyöskentelynä. Luova ongelmanratkaisu, ilmiöpohjainen oivaltamien ja
tieteiden- sekä taiteidenvälistä työskentelyä (rajojen avaaminen) ja teknologia hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. Positiivinen ilmapiiri, luottamus tulevaisuuteen sekä laajemmat merkitykset yhteiskunnassa auttavat jäsentämään oppilaan omaa tulevaisuutta.

Arviointi

Kuvataiteen arviointi tapahtuu portfolion avulla, siihen kootaan oppilaan tekemät työt/ideoita/ajatuksia. Arvioinnissa tulosten lisäksi huomioidaan prosessi, miten tulokseen on päästy. Kuvataiteessa pyritään pitkäjänteiseen, prosessuaaliseen työskentelyyn, työt tulevat valmiiksi ja oppilas osaa soveltaa opittuja asioita omassa työskentelyssään.
Arviontiin voi vaikuttaa myös joku muu henkilö, esimerkiksi yrittäjä, tilaustyön teettäjä tms. Arviointiin sisältyy myös oppilaan oma itsearviointi ja jatkuva havainnointi oppitunneilla. Palaute ja arviointi on aina luonteeltaan oppilaan oppimista ohjaavaa ja kannustavaa.



KUVATAIDE (KUL)

9. luokka – ammatti tai harrastus -

Tavoitteet

Tavoitteena on laajentaa oppilaan taidekäsitystä ja luoda pedagogisesti innostava ja monipuolinen kokonaisuus, jossa oppilaan oma yrittäminen, itsetuntemus, kuvailmaisu ja tekeminen vahvistuvat ja tuottaa tekijälleen oivalluksia iloa ja onnistumisen elämyksiä. Ilmiöpohjaista ja taiteellista oppimista tapahtuu liittämällä harjoitustehtävien yhteyteen tietoja ja taitoja oppiainerajat ylittäen.
Oppilas kehittää visuaalista kuvalukutaitoaan sekä
tutustuu taidealan ammatteihin. Oppilas harjoittelee valmiuksia jatko-opintoja varten tai syventää omaa harrastustaan ja kiinnostustaan taiteisiin.

Sisällöt

Visuaalinen monikulttuurinen medialukutaito tapahtuu katsomalla, kuuntelemalla, havaitsemalla, tuottamalla, tekemällä, tarkastelemalla maailmaa tarkkaavaisesti ja tiedostaen että mikä tahaansa ryhmä/joukko ihmisiä missä tahaansa tuottaa omaa kulttuuriaan.
Opetustilanteissa on mukana tieto- ja viestintäteknologia. Taiteen käsitteitä ja ilmiöitä opiskellaan historian ja ajankohtaisten uutisten avulla nykytaidetta hyödyntäen. Opetuksessa hyödynnetään myös taide- ja kulttuurilaitosten sekä muiden yhteistyötahojen esimerkiksi Saarijärven Yrittäjien tarjoamia mahdollisuuksia.

Tämä kurssi soveltuu hyvin yhteen:
OPPIAINEIDEN YHTEINEN PROJEKTIKURSSI (AI, KIELET, MU, KU, LI, TE, KO, GE, , GE, BI…), 8. tai 9. luokka

Arviointi

Kuvataiteen arviointi tapahtuu portfolion avulla, siihen kootaan oppilaan tekemät työt/ideoita/ajatuksia. Arvioinnissa tulosten lisäksi huomioidaan prosessi, miten tulokseen on päästy: pitkäjänteinen, prosessuaalinen taiteellinen työskentely, oppilas saa työt valmiiksi sovitussa ajassa, osaa soveltaa opittuja asioita omassa työskentelyssään, osaa arvostaa ja analysoida myös muiden tekemiä töitä.
Arviointiin sisältyy myös oppilaan oma itsearviointi ja jatkuva havainnointi oppitunneilla. Palaute ja arviointi on aina luonteeltaan oppilaan oppimista ohjaavaa ja kannustavaa.


MUSIIKKI (MU)


Tavoitteet

Tavoitteena on luoda pedagogisesti monipuolinen ja joustava musiikin opiskelukokonaisuus, joissa erilaiset musiikilliset työtavat ja vuorovaikutustilanteet sekä yhteismusisointi ja muu musiikillinen yhteistoiminta on mahdollista. Oppimisen ilo, luovaan ajatteluun rohkaiseva ilmapiiri sekä myönteiset musiikkikokemukset ja -elämykset innostavat oppilaita ja sitouttavat heidät kehittämään musiikillista osaamistaan. Opetustilanteissa luodaan mahdollisuuksia tieto- ja viestintäteknologian käyttöön musiikillisessa toiminnassa. Musiikkikäsitteitä opiskellaan musiikillisin työtavoin. Opetuksessa hyödynnetään taide- ja kulttuurilaitosten sekä muiden yhteistyötahojen tarjoamia mahdollisuuksia.

Sisällöt

Musiikillisten tietojen ja taitojen oppiminen tapahtuu musisoiden eli laulaen, soittaen, kuunnellen, liikkuen, improvisoiden ja säveltäen sekä taiteidenvälistä työskentelyä ja teknologiaa hyödyntäen. Sisällöt valitaan siten, että oppilas tutustuu musiikkikulttuureihin ja -tyyleihin monipuolisesti. Sisällöt tukevat tavoitteiden saavuttamista ja hyödyntävät paikallisia mahdollisuuksia ja oppilaiden kokemuksia.

Arviointi

Musiikissa arviointi toteutetaan mm. itsearvioinnin, jatkuvan havainnoinin ja näytön perusteella. Palaute ja arviointi on aina luonteeltaan oppilaan oppimista ohjaavaa, kannustavaa, kehittävää, ja tukevaa. Palaute ja arviointi kohdistuvat oppilaan oppimiseen, työskentelyyn ja luovaan tuottamiseen.


KÄSITYÖ
TEKSTIILITYÖ JA TEKNINEN TYÖ

Oppiaineen tarkempi kuvaus 15.4.16

TAVOITTEET

Oppilaan rooli aktiivisena toimijana korostuu. Käsityön oppiminen tapahtuu havainnoiden, tutkien, innovoiden ja sinnikkäästi kokeillen kohti innovatiivista oppimisen ja opettamisen käsityökulttuuria. Opettaja toimii käsityöprosessin ohjaajana ja mahdollistajana oppilaiden erilaiset lähtökohdat ja tarpeet huomioiden.


SISÄLLÖT

Käsityöllisessä toiminnassa korostetaan ilmaisua, muotoilua ja teknologiaa. Itsetekemisen lisäksi hyödynnetään ryhmätyöskentelyä, tieto- ja viestintätekniikkaa sekä esim. opintokäyntejä museoihin ja yrityksiin.

Toteutetaan monipuolisia, teemallisia, eheyttäviä ja toisiaan täydentäviä kokonaisuuksia. Lähtökohtana mm. oppilaan omaan elämismaailmaan liittyviä, ilmiöpohjaisia, ajankohtaisia, kantaaottavia, kokeilevia oppimiskokonaisuuksia.

ARVIOINTI

  • jatkuva arviointi; itsearvioinnin, jatkuvan havainnoinnin ja näytön perusteella
  • ohjaavaa ja kannustavaa
  • perustuu kokonaiseen käsityöprosessiin
  • ryhmä- ja yksilötyötaitojen arviointi
  • vuorovaikutteinen itse- ja vertaisarviointi


LIIKUNTA (LI)


TAVOITTEET

Tavoitteena on syventää jo opittuja oppimis- ja työskentelytaitoja monipuolisten liikuntamuotojen avulla. Tutustutaan mahdollisuuksien mukaan myös uusiin harjoittelu- ja liikuntamuotoihin.

SISÄLLÖT

Rakennetaan yhdessä oppilaiden kanssa suunnitellen monipuolinen liikuntasisältö vuodenajat ja paikkakunnan mahdollisuudet huomioiden. Tehdään yhteistyötä myös paikallisten liikuntatoimijoiden kanssa.

ARVIOINTI

Arviointi perustuu oppimisen ja työskentelyn arviointiin jatkuvan havainoinnin ja itsearvioinnin avulla. Arviointi painottuu oppimista ja taitoja enemmän työskentelytaitoihin, kuten aktiivisuuteen, yritämiseen, oma-aloitteisuuteen ja yhteistyökykyyn.

KOTITALOUS

Oppiaineen tarkempi kuvaus 15.4.18

Kotitalous on mahdollista valita lyhyeksi valinnaisaineeksi. Valinnaisaineen tavoitteet, sisällöt ja arviointi löytyvät kotitalous-oppiaineen kuvauksesta.


Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Valtioneuvoston asetuksessa vuosiluokille 1-6 ja vuosiluokille 7-9 osoitetaan kullekin taide- ja taitoaineelle (musiikki, kuvataide, käsityö, liikunta, kotitalous) kaikille yhteisen opetuksen vähimmäistuntimäärä. Lisäksi näiden oppiaineiden opetukseen osoitetaan 1-6 vuosiluokille yhteensä kuusi vuosiviikkotuntia ja vuosiluokille 7−9 yhteensä viisi vuosiviikkotuntia, joista tuntijaossa käytetään nimeä taide- ja taitoaineiden valinnaiset. Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta. Valinnaisten tuntien käytöstä päätöksen tekee opetuksen järjestäjä.

Taide- ja taitoaineiden valinnaisiin osoitetut vuosiviikkotunnit voidaan paikallisessa opetussuunnitelmassa jakaa musiikin, kuvataiteen, käsityön, liikunnan ja kotitalouden kesken opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla. Vaihtoehtoisesti vuosiviikkotunnit tai osa niistä voidaan osoittaa oppilaiden valittaviksi taide- ja taitoaineiden opinnoiksi, jotka syventävät oppilaan osaamista. Valinnaisia tunteja voidaan käyttää painotetun opetuksen järjestämiseen, mikäli paikallisessa opetussuunnitelmassa painotetaan joitakin taide- ja taitoaineita tai niistä muodostettua oppiainekokonaisuutta.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä