LUKU 7 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI

Kunnan OPS-sisältö: Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

SAARIJÄRVEN ALAKOULUT

Tukiopetus Saarijärven alakouluissa


Tukiopetus on ensisijainen tukimuoto silloin, kun oppilaalla havaitaan vaikeuksia opetuksen perustavoitteen saavuttamisessa jossain oppiaineessa. Tukiopetusta voidaan antaa kolmiportaisen tuen kaikissa vaiheissa ja se on osa varhaista tukea. Tukiopetus voi olla lyhytaikaista tai sitä voidaan tarjota oppilaalle esimerkiksi jaksoittaisesti. Tukiopetusta voidaan järjestää yhdelle oppilaalle tai pienelle ryhmälle. Tukiopetus voidaan järjestää myös oppituntien aikana, jolloin se toteutetaan samanaikaisopetuksena tai eri tilassa.

Aloitteen tukiopetuksen antamisesta oppilaalle tekee opettaja, oppilas tai huoltaja. Luokanopettaja ilmoittaa huoltajalle oppilaan tukiopetuksen tarpeesta ja sen järjestämisestä. Tietoa annetaan tukiopetuksen toteuttamistavoista ja merkityksestä oppimiselle ja koulunkäynnille. (Mikäli oppilas/huoltaja kieltäytyy tukiopetuksesta, pyritään selventämään oppilaalle ja huoltajille, miksi tukiopetus on tarpeellista ja miten tarjotun tuen vastaanottamatta jättäminen saattaa vaikuttaa opintomenestykseen.)

Tukiopetusta voi antaa oppilaan oma opettaja, toinen opettaja tai erityisopettaja. Opettaja kirjaa tukiopetuksen antamisajankohdan, sisällön ja osallistujat. Opettaja kirjaa myös oppilaalle tarjotun tukiopetuksen muistiin, vaikka oppilas/huoltajat kieltäytyvät siitä. Tukiopetusta voidaan koulun mahdollisuuksien mukaan järjestää myös keskitetysti. Esimerkiksi matematiikan tukiopetustunnille voi osallistua oppilaita myös rinnakkaisluokilta. Tukiopetuksen järjestämisen mahdollisuus pyritään huomioimaan jo lukujärjestystä laadittaessa. Näin varmistetaan, että tukiopetusta on käytännössä mahdollista järjestää riittävän usein.


Nivelvaihe esiopetuksesta perusopetukseen:

Perusopetuksen ja esiopetuksen välistä yhteistyötä tehdään läpi vuoden, mutta erityisesti painotetaan oppilaan siirtymävaiheen tukemista esiopetusvuoden keväällä. Koulut määrittelevät omissa opetussuunnitelmissaan toimintatavat ja käytänteet esiopetusyhteistyön järjestämiseen ja kehittämiseen.
Esimerkkejä yhteistyöstä nivelvaiheessa esiopetuksesta perusopetuksen ensimmäiselle luokalle:
  • Alakoulun edustajat vierailevat päiväkodeissa, joissa on esiopetuksen ryhmiä.
  • Koulutulokkaista pidetään siirtopalaverit, joiden kautta välittyvät tarvittavat tiedot varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen välillä.
  • Tehostettua ja erityistä tukea tarvitsevien lasten siirtyminen esiopetuksesta kouluun huolehditaan moniammatillisena yhteistyönä yhdessä vanhempien kanssa.
  • Koulutulokkaiden vanhemmille pidetään keväällä vanhempainilta. Myös opettajat voivat vierailla esiopetuksen vanhempainilloissa.
  • Keväällä järjestetään koulutulokkaiden tutustumispäivä. Ohjelma on koulukohtainen.
  • Lisäksi esiopetusryhmillä on mahdollisuus tutustua omana ryhmänään koulumaailmaan ottamalla yhteyttä ensimmäisten vuosiluokkien opettajiin.
Tarkempi kuvaus luvussa 13.1. Siirtymä esiopetuksesta alkuopetukseen


Nivelvaihe perusopetuksen kuudennelta luokalta seitsemännelle:
  • Yläkoulun edustajat ja kuraattori vierailevat kouluilla, joilla on kuudennen luokan oppilaita.
  • Kuudennen luokan oppilaille pidetään oppilasinfo. Tilaisuuteen kutsutaan myös vanhemmat mahdollisuuksien mukaan. Keskustelu tapahtuu luokanopettajan ja erityisopettajan kanssa. Tällöin kerätään tarvittavat tiedot yläkoulun ryhmäjakoa ym. varten. Lisäksi annetaan tiedot oppilaan saamista tukitoimista ja käydään läpi, mitä tukimuotoja oppilas mahdollisesti tarvitsee yläkoulussa.
  • Oppilaasta tehdyt dokumentit siirretään yläkouluun. Oppilaat palauttavat esittelykirjeen ja huoltajan terveiset annettuun päivämäärään mennessä.
  • Kuudennen luokan oppilaat tutustuvat yläkouluun toukokuussa (vastuuhenkilönä Keskuskoulun rehtori, mukana tukioppilaat). Tällöin julkistetaan tulevien seitsemänsien luokkien kokoonpanot. Kuudensien luokkien oppilaiden vanhempainilta on myös toukokuussa. Luokanvalvojat julkistetaan elokuussa.
  • Lukuvuoden alussa terveydenhoitaja, kuraattori, psykologi ja erityisopettaja antavat infoa uusista seitsemäsluokkalaisista ensimmäisessä opettajainkokouksessa. Lisäksi luokanvalvojille siirretään tarkemmat tiedot oppilaista omassa palaverissa.


Tukimuodot Saarijärven alakouluissa

Yleinen tuki

Opettajalla on vastuu opetusryhmän ja sen jokaisen oppilaan erilaisten lähtökohtien ja tarpeiden huomioonottamisesta opetuksessa. Opettajan on tehtävä yhteistyötä huoltajien, toisten opettajien, muun henkilöstön ja eri asiantuntijoiden kanssa. Yleisen tuen keinot ovat opettajan pedagogista perusosaamista. Tarvittaessa luokanopettaja laatii oppilaalle oppimissuunnitelman yhdessä huoltajan kanssa. Myös erityisopettaja voi olla mukana laatimassa oppimissuunnitelmaa.


Pedagoginen arvio

Pedagoginen arvio tehdään moniammatillisena yhteistyönä, mikäli yleisen tuen toimenpiteet ja luokassa tehdyt muutokset eivät riitä. Pedagogisen arvion tekemisestä vastaa luokanopettaja. Pedagogisessa arviossa perustellaan, miksi oppilas tarvitsee tehostettua tukea. Arviossa tulee näkyä oppilaan vahvuudet, tuen tarpeet ja kokonaistilanne.


Tehostettu tuki

Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, tulee antaa tukea hänelle laaditun oppimissuunnitelman mukaisesti. Tehostetun tuen vaiheessa oppimääriä ei yksilöllistetä. Oppimissuunnitelman laadinnasta vastaa oppilaan luokanopettaja. Oppimissuunnitelma laaditaan oppilasta opettavien opettajien ja huoltajien yhteistyönä.


Pedagoginen selvitys

Oppilaalle tehdään pedagoginen selvitys, jos tehostettu tuki ei riitä. Vasta pedagogisen selvityksen jälkeen voidaan tehdä erityisen tuen päätös. Pedagoginen selvitys laaditaan moniammatillisena yhteistyönä. Selvityksen laatimisessa vastuu on pääsääntöisesti erityisopettajalla. Selvityksessä tulee näkyä oppilaan opetuksen ja tukitoimien järjestäminen sekä perustelut yksilöllistetyille oppiaineille. Selvitystä tulee tarvittaessa täydentää psykologisella tai lääketieteellisellä asiantuntijalausunnolla tai sosiaalisella selvityksellä. Erityisopettaja huolehtii, että oppilasta ja hänen huoltajaansa kuullaan ennen erityisen tuen päätöstä.


Erityinen tuki

Rehtori tai koulunjohtaja tekee oppilaalle erityisen tuen hallintopäätöksen ja hänelle annetaan erityistä tukea, kun tehostettu tuki ei riitä. Erityinen tuki on palvelujen antamista oppilaalle. Erityinen tuki annetaan oppilaan edun mukaisesti ensisijassa muun opetuksen yhteydessä, tarvittaessa joustavissa opetusryhmissä. Erityistä tukea koskevan päätöksen toimeenpanemiseksi oppilaalle laaditaan HOJKS. Erityisen tuen vaiheessa voidaan oppiaineita yksilöllistää.

Yksilöllistäminen on perusteltua, jos koulun tukitoimien jälkeenkin todetaan esim. jotain seuraavista:
  • yleisen oppimäärän mukaisten tavoitteiden saavuttaminen on mahdotonta yleisen opetussuunnitelman edellyttämässä aikataulussa
  • oppilas ei pysty osoittamaan sellaista osaamista, jota oppiaineen hyväksytty suoritus edellyttää (todistusarvosana 4)
  • opettaja ja/tai erityisopettaja on todennut oppilaalla olevan laaja-alaisia vaikeuksia, jotka eivät korjaannu esimerkiksi tukiopetuksen tai osa-aikaisen erityisopetuksen avulla
  • heikko koulumenestys ei johdu oppilaan motivaation puutteesta, puutteellisesta opiskelutekniikasta tai poissaoloista
  • yksilöllistämisen tarve on todennettu koulupsykologin tai muiden asiantuntijoiden lausuntojen kautta.
Tarkempaa erittelyä erityisestä tuesta ja pidennetystä oppivelvollisuudesta Saarijärven esi- ja perusopetuksessa löytyy oheisesta tiedosta: ERITYINEN TUKI JA PIDENNETTY OPPIVELVOLLISUUS, vuosi 2019.docx


Erityisopetus Saarijärven alakouluissa

Oppilaalla, jolla on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista erityisopetusta. Osa-aikaisen erityisopetuksen avulla pyritään turvaamaan oppilaalle mahdollisimman varhainen ja oikein mitoitettu tuki. Osa-aikaisessa erityisopetuksessa on keskeistä ennaltaehkäistä oppimisen vaikeuksia puuttumalla niihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa sekä tukea oppilaan kokonaisvaltaista kehitystä. Osa-aikaista erityisopetusta annetaan niin kauan kuin se hyödyttää oppilasta.

Luokanopettaja tekee yhteistyötä erityisopettajan kanssa tuen tarpeiden tunnistamiseksi. Yhteistyössä voidaan kartoittaa osa-aikaisen erityisopetuksen tarvetta luokassa ja käytännön järjestelyjä erityisopetuksen järjestämiseksi. Osa-aikainen erityisopetus voi sisältää opettajan konsultointia ja yhteistä suunnittelua oppilaan tukemiseen liittyen.

Erityisopettaja antaa osa-aikaista erityisopetusta oppituntien aikana joko yksilöllisesti, joustavina ryhmittelyinä, pienryhminä tai samanaikaisopetuksena. Samanaikaisopetuksessa erityisopettaja toimii toisena opettajana oppilaan omassa luokassa. Opetuksen tueksi voidaan tarvittaessa laatia henkilökohtainen oppimissuunnitelma yhteistyössä huoltajien, luokanopettajan ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Erityisopettaja toimii yhteistyössä kodin, luokanopettajan ja moniammatillisen henkilöstön kanssa. Osa-aikainen erityisopetus on osa sekä yleistä, tehostettua että erityistä tukea.

Kun osa-aikainen erityisopetus ei riitä, on oppilaalla oikeus saada koulunkäyntiinsä säännöllisempää tukea. Saarijärven alakouluissa on viisi erityisopetuksen pienryhmää, jotka sijaitsevat Herajärven koululla. Pienryhmät ovat luokille 1-2, 3-4 ja 5-6. Luokkajaottelussa voi olla lukuvuosittaista vaihtelua tuen tarvitsijoiden mukaan. Lisäksi on kaksi erityisopetuksen luokkaa, joissa on mahdollista toteuttaa toiminta-alueittain tapahtuvaa opetusta (TAO). Näissä luokissa voi olla oppilaita vuosiluokilta 0-9.

Jos oppilaalla on oppimisvaikeuksia ja/tai käytökseen liittyviä haasteita, hänen on mahdollista opiskella pienryhmässä. Oppilas voi opiskella pienryhmässä yhtä tai useampaa oppiainetta. Pienryhmäopetuksen tarve katsotaan yksilöllisesti. Oppilas voi opiskella pienryhmässä myös vain lyhyen kokeilujakson, jolloin määritellään oppilaan tuen tarve. Oikeudesta opiskella pienryhmässä on olemassa määritellyt koulukohtaiset kriteerit.

TAO-luokan oppilailla on erityisen tuen päätös ja henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Oppilaan opiskelu etenee mahdollisuuksien mukaan yleistä opetussuunnitelmaa soveltaen oppilaan henkilökohtaiset taidot ja oppimiskyky huomioiden.

Saarijärven alakouluilla pienryhmien oppilaita voidaan integroida yhdessä tai useammassa oppiaineessa isompiin yleisopetuksen ryhmiin. Integroinnissa huomioidaan oppilas kokonaisuutena, hänen sosiaaliset, psyykkiset, fyysiset ja muut hänen elämänsä turvallisuuteen vaikuttavat tekijät. Integraatiota käytetään sekä alakoulussa että yläkoulussa ja näiden koulujen kesken, oppilaskohtaisen tarkoituksenmukaisuuden luomissa rajoissa.


Ohjaus ja nivelvaiheyhteistyö

Jokaisen opettajan tehtävänä on oppilaiden persoonallisen kasvun, kehityksen ja osallisuuden tukeminen. Opettajien tulee ohjata oppilasta oppiaineiden opiskelussa sekä auttaa häntä kehittämään oppimisen valmiuksiaan sekä ennaltaehkäistä opintoihin liittyvien ongelmien syntymistä.

Ohjauksen tehtävänä on osaltaan estää oppilaiden syrjäytymistä ja edistää tasa-arvoa. Ohjaustoiminta muodostaa koko perusopetuksen kestävän jatkumon, jonka toteutuminen taataan siten, että ohjaustyöhön osallistuvat opettajat toimivat yhteistyössä oppilaan opintojen aikana ja opiskelun nivelvaiheissa.




SAARIJÄRVEN YLÄKOULU

Tukiopetus Saarijärven yläkoulussa


Tukiopetus on ensisijainen tukimuoto silloin, kun oppilaalla havaitaan vaikeuksia opetuksen perustavoitteen saavuttamisessa jossain oppiaineessa. Tukiopetusta voidaan antaa kolmiportaisen tuen kaikissa vaiheissa. Tukiopetus on osa varhaista tukea. Se voi olla lyhytaikaista tai sitä voidaan tarjota oppilaalle esimerkiksi jaksoittaisesti ja sitä voidaan järjestää yhdelle oppilaalle tai pienelle ryhmälle. Tukiopetus voidaan järjestää myös oppituntien aikana, jolloin se toteutetaan samanaikaisopetuksena tai eri tilassa.

Aloitteen tukiopetuksen antamisesta oppilaalle tekee opettaja, oppilas tai huoltaja. Aineenopettaja ilmoittaa huoltajalle etukäteen oppilaan tukiopetuksen tarpeesta ja sen järjestämisestä. Tietoa annetaan tukiopetuksen toteuttamistavoista ja merkityksestä oppimiselle ja koulunkäynnille. Mikäli oppilas/huoltaja kieltäytyy tukiopetuksesta, pyritään selventämään oppilaalle ja huoltajille, miksi tukiopetus on tarpeellista ja miten tarjotun tuen vastaanottamatta jättäminen saattaa vaikuttaa opintomenestykseen.

Tukiopetusta voi antaa oppilaan oma opettaja, toinen opettaja tai erityisopettaja. Opettaja kirjaa tukiopetuksen antamisajankohdan, sisällön ja osallistujat. Opettaja kirjaa myös oppilaalle tarjotun tukiopetuksen muistiin, vaikka oppilas/huoltajat kieltäytyvät siitä. Tukiopetusta voidaan koulun mahdollisuuksien mukaan järjestää myös keskitetysti. Esimerkiksi matematiikan tukiopetustunnille voi osallistua oppilaita myös rinnakkaisluokilta. tukiopetuksen järjestämisen mahdollisuus pyritään huomioimaan jo lukujärjestystä laadittaessa. Näin varmistetaan, että tukiopetusta on käytännössä mahdollista järjestää riittävän usein.

Nivelvaiheet Saarijärven yläkoulussa

Koulujen välistä yhteistyötä suunnitellaan ja toteutetaan oppilaiden siirtyessä koulusta toiseen. Nivelvaihe perusopetuksessa kuudennelta luokalta seitsemännelle:

  • Yläkoulun edustajat ja kuraattori vierailevat kouluilla, joilla on kuudennen luokan oppilaita

Oppilasinfo pidetään kuudennen luokan oppilaille. Tilaisuuteen kutsutaan myös huoltajat mahdollisuuksien mukaan. Keskustelu tapahtuu luokanopettajan ja erityisopettajan kanssa ja tällöin kerätään tarvittavat tiedot yläkoulun ryhmäjakoa ym. varten. Lisäksi annetaan tiedot oppilaan saamista tukitoimista ja käydään läpi, mitä tukimuotoja oppilas mahdollisesti tarvitsee yläkoulussa. Oppilaasta tehdyt dokumentit siirretään yläkouluun. Oppilaat palauttavat esittelykirjeen ja huoltajan terveiset annettuun päivämäärään mennessä.

  • Kuudennen luokan oppilaat tutustuvat yläkouluun toukokuussa (vastuuhenkilönä Keskuskoulun rehtori, mukana tukioppilaat). Tällöin julkistetaan tulevien seitsemänsien luokkien kokoonpanot ja luokanvalvojat julkistetaan elokuussa. Kuudensien luokkien oppilaiden vanhempainilta on myös toukokuussa.
  • Lukuvuoden alussa terveydenhoitaja, kuraattori, psykologi ja erityisopettaja antavat infoa uusista seitsemäsluokkalaisista ensimmäisessä opettajain kokouksessa ja lisäksi luokanvalvojille siirretään tarkemmat tiedot oppilaista omassa palaverissa.


Yläkoulusta toiselle asteelle

Oppilaanohjaaja käy jokaisen 9. luokkalaisen oppilaan kanssa ohjauskeskustelun jatko-opintoihin liittyen.

  • luokkalaisten huoltajille järjestetään kaksi vanhempainiltaa koskien jatko-opintovaihtoehtoja ja yhteishaun toteuttamista.
  • Kaikilla 9. luokkalaisten huoltajilla on mahdollisuus henkilökohtaiseen oppilaanohjaajan tapaamiseen.
  • Yhteishaun tekevät kaikki 9. luokkalaiset oppilaanohjauksen oppitunnilla.
  • Nivelvaiheyhteistyö toisen asteen siirtymässä aloitetaan huhti- ja toukokuun aikana, jolloin oppilaanohjaaja jakaa koteihin tiedonsiirtolupalomakkeet. Päättävien luokkien oppilaiden huoltajien allekirjoituksella vahvistetaan lupa siirtää koulutuksen järjestämisen kannalta välttämätön tieto toisen asteen oppilaitokseen.


Elokuussa alueelliset koulutuksen järjestäjät (POKE, JAO, Saarijärven lukio) kutsuvat perusopetuksen oppilaanohjaajat, kuraattorit, erityisopettajat. ja tarvittaessa myös muita oppilashuoltoryhmän edustajia niveltietopalavereihin.

 

Tukimuodot Saarijärven yläkoulussa

Yleinen tuki

Kunkin oppiaineen opettajalla on vastuu opetusryhmän ja sen jokaisen oppilaan erilaisten lähtökohtien ja tarpeiden huomioonottamisesta opetuksessa. Opettajan on tehtävä yhteistyötä huoltajien, toisten opettajien, muun henkilöstön ja eri asiantuntijoiden kanssa. Yleisen tuen keinot ovat opettajan pedagogista perusosaamista. Tarvittaessa aineenopettaja/luokanvalvoja/ erityisopettaja laatii oppilaalle yhdessä huoltajan kanssa oppimissuunnitelman.

Pedagoginen arvio

Pedagoginen arvio tehdään moniammatillisena yhteistyönä, mikäli yleisen tuen toimenpiteet ja luokassa tehdyt muutokset eivät riitä. Pedagogisen arvion tekemisestä vastaa aineenopettaja. Pedagogisessa arviossa perustellaan, miksi oppilas tarvitsee tehostettua tukea. Arviossa tulee näkyä oppilaan vahvuudet, tuen tarpeet ja kokonaistilanne.

Tehostettu tuki

Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, tulee antaa tukea hänelle laaditun oppimissuunnitelman mukaisesti. Tehostetun tuen vaiheessa oppimääriä ei yksilöllistetä. Oppimissuunnitelman laadinnasta vastaa oppilaan aineenopettaja yhdessä erityisopettajan kanssa. Oppimissuunnitelma laaditaan oppilasta opettavien opettajien ja huoltajien yhteistyönä.

Pedagoginen selvitys

Oppilaalle tehdään pedagoginen selvitys, jos tehostettu tuki ei riitä. Vasta pedagogisen selvityksen jälkeen voidaan tehdä erityisen tuen päätös. Pedagoginen selvitys laaditaan moniammatillisena yhteistyönä. Selvityksen laatimisessa vastuu on pääsääntöisesti erityisopettajalla. Selvityksessä tulee näkyä oppilaan opetuksen ja tukitoimien järjestäminen sekä perustelut yksilöllistetyille oppiaineille. Selvitystä tulee tarvittaessa täydentää psykologisella tai lääketieteellisellä asiantuntijalausunnolla tai sosiaalisella selvityksellä. Erityisopettaja huolehtii, että oppilasta ja hänen huoltajaansa kuullaan ennen erityisen tuen päätöstä.

Erityinen tuki

Rehtori tekee oppilaalle erityisen tuen päätöksen ja hänelle annetaan erityistä tukea, kun tehostettu tuki ei riitä. Erityinen tuki on palvelujen antamista oppilaalle. Erityinen tuki annetaan oppilaan edun mukaisesti ensisijassa muun opetuksen yhteydessä, tarvittaessa joustavissa opetusryhmissä. Erityistä tukea koskevan päätöksen toimeenpanemiseksi oppilaalle laaditaan HOJKS. Erityisen tuen vaiheessa voidaan oppiaineita yksilöllistää.

Yksilöllistäminen on perusteltua, jos koulun tukitoimien jälkeenkin todetaan seuraavaa:

  • yleisen oppimäärän mukaisten tavoitteiden saavuttaminen on mahdotonta
  • oppilas ei pysty osoittamaan sellaista osaamista, jota oppiaineen hyväksytty suoritus edellyttää (todistusarvosana 4)
  • opettaja ja/tai erityisopettaja on todennut oppilaalla olevan laaja-alaisia vaikeuksia, jotka eivät korjaannu esimerkiksi tukiopetuksen tai osa-aikaisen erityisopetuksen avulla
  • heikko koulumenestys ei johdu oppilaan motivaation puutteesta, puutteellisesta opiskelutekniikasta tai poissaoloista
  • yksilöllistämisen tarve on todennettu koulupsykologin tai muiden asiantuntijoiden lausuntojen kautta.

Tarkempaa erittelyä erityisestä tuesta ja pidennetystä oppivelvollisuudesta Saarijärven esi- ja perusopetuksessa löytyy oheisesta tiedostosta​: ERITYINEN TUKI JA PIDENNETTY OPPIVELVOLLISUUS, vuosi 2019 (1).docx


Erityisopetus Saarijärven yläkoulussa

Oppilaalla, jolla vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään on oikeus saada osa-aikaista erityisopetusta. Osa-aikaisen erityisopetuksen avulla pyritään turvaamaan oppilaalle mahdollisimman varhainen ja oikein mitoitettu tuki. Osa-aikaisessa erityisopetuksessa on keskeistä ennaltaehkäistä oppimisen vaikeuksia puuttumalla niihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa sekä tukea oppilaan kokonaisvaltaista kehitystä. Tavoitteena on kuitenkin, että oppilas on koko ajan myös omassa luokassaan ainakin yhden tunnin viikossa. Osa-aikaista erityisopetusta annetaan niin kauan kun katsotaan, että se hyödyttää oppilasta.

Aineenopettaja tekee yhteistyötä erityisopettajan kanssa tuen tarpeiden tunnistamiseksi. Yhteistyössä voidaan kartoittaa osa-aikaisen erityisopetuksen tarvetta luokassa ja käytännön järjestelyjä erityisopetuksen järjestämiseksi. Osa-aikainen erityisopetus voi sisältää opettajan konsultointia ja yhteistä suunnittelua oppilaan tukemiseen liittyen.

Erityisopettaja antaa osa-aikaista erityisopetusta oppituntien aikana joko yksilöllisesti, pienryhmässä tai samanaikaisopetuksena. Samanaikaisopetuksessa erityisopettaja toimii toisena opettajana oppilaan omassa luokassa. Opetuksen tueksi voidaan tarvittaessa laatia henkilökohtainen oppimissuunnitelma yhteistyössä huoltajien, aineenopettajan ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Erityisopettaja toimii yhteistyössä kodin, aineenopettajien, luokanvalvojien ja moniammatillisen henkilöstön kanssa.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki ja oppilashuolto muodostavat kokonaisuuden. Tässä luvussa määrätään perusopetuslain mukaisesta oppimisen ja koulunkäynnin tuesta. Oppilashuolto sisältyy lukuun 8[1].


[1] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 6 § (1287/2013)

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä