Pedagoginen arvio

Yhteistyö oppilashuollon henkilöstön kanssa

Tehostetun tuen aloittaminen, järjestäminen ja tarvittaessa palaaminen takaisin yleisen tuen piiriin, käsitellään pedagogiseen arvioon perustuen moniammatillisesti yhteistyössä oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa[1]. Tähän käsittelyyn ei tarvita huoltajan suostumusta. Käsittelyä koskevat tiedot kirjataan opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla, esimerkiksi kirjallisesti laadittuun pedagogiseen arvioon.

[1] Laki perusopetuslain muuttamisesta 1288/2013, 16 a §

Pedagogisen arvion laadinta

Yhteistyö lapsen ja huoltajan kanssa on tärkeää sekä lapsen tarpeiden selvittämisen että tuen suunnittelun ja onnistuneen toteuttamisen kannalta. Opettaja tai opettajat laativat yhdessä kirjallisen pedagogisen arvion. Tarvittaessa arvion laatimisessa käytetään muita asiantuntijoita. Mikäli lapsella on varhaiskasvatussuunnitelma, kuntoutussuunnitelma tai muita lapsen esiopetuksen toteuttamista tukevia suunnitelmia, hyödynnetään niitä huoltajan luvalla.

Pedagogisen arvion kuvaukset

Tehostetun tuen aloittaminen perustuu pedagogiseen arvioon. Kirjallisessa pedagogisessa arviossa kuvataan

  • lapsen kasvun ja oppimisen kokonaistilanne esiopetuksen henkilöstön, huoltajan ja lapsen näkökulmista
  • lapsen saama yleinen tuki ja arvio eri tukimuotojen vaikutuksista
  • lapsen kiinnostuksen kohteet, kasvuun ja oppimiseen liittyvät vahvuudet, oppimisvalmiudet ja erityistarpeet
  • arvio siitä, millaisilla pedagogisilla, oppimisympäristöön liittyvillä, ohjauksellisilla, oppilashuollollisilla tai muilla tukijärjestelyillä lasta voidaan tukea
  • arvio tehostetun tuen tarpeesta.

Pedagoginen arvio

Pedagogisessa arviossa kuvataan laissa määritellyt asiat. Pedagogisessa arviossa täytyy näkyä sekä huoltajien, lapsen, mahdollisten asiantuntijoiden sekä esiopetuksen henkilöstön näkemykset lapsen kokonaistilanteesta. Arvion kokoaa ja kirjaa Wilma-järjestelmään esikoulunopettaja koulun laaja-alaisen erityisopettajan tai varhaiskasvatuksen erityisopettajan tuella.

Tehostetun tuen siirtovaiheessa konsultoidaan aina monialaista asiantuntijaa ja hänen näkemyksensä kirjataan pedagogiseen arvioon, jos asiantuntija ei ole paikalla kolmiportaisen tuen palaverissa.

Pedagoginen arvio käsitellään kolmiportaisen tuen palaverissa. Palaveriin osallistuvat varhaiskasvatusyksikön esimies, esikouluopettaja ja laaja-alainen erityisopettaja tai varhaiskasvatuksen erityisopettaja.  Palaverissa päätetään tuen aloittamisesta ja keskustellaan tuen järjestämiseen liittyvistä perusopetuslain edellyttämistä tukimuodoista ja mahdollisista lisäresursseista. Käsittely kirjataan pedagogiseen arvioon ja on nähtävissä huoltajille Wilma-järjestelmässä.

Huoltajat eivät voi kieltäytyä lapselle annettavan kasvun ja oppimisen tuesta, eikä heidän suostumustaan tarvita tuen tarpeen arviointiin ja tuen suunnitteluun.

Lapselle, jolle on varhaiskasvatuksessa laadittu tehostetun tuen suunnitelma, pedagoginen arvio tehdään pääsääntöisesti esiopetusvuotta edeltävänä keväänä, jos lapsen tuen tarve todennäköisesti jatkuu esiopetuksessa. Mahdollinen keväällä tehty pedagoginen arvio kirjataan Wilma-järjestelmään esiopetusvuoden alkaessa. Pedagogista arviota täydennetään esiopetusvuoden alussa ja viedään käsiteltäväksi kolmiportaisen tuen palaveriin.

Mikäli varhaiskasvatuksessa tai esiopetuksen aikana päätetyn tehostetun tuen tarve poistuu, tehdään pedagoginen arvio. Arvio käsitellään kolmiportaisen tuen palaverissa, jossa sovitaan palaamisesta yleiseen tukeen. Muussa tapauksessa tehostettu tuki jatkuu koulussa ja tehostetun tuen tarve arvioidaan vuosittain.