6. Oppilashuolto
Esiopetuksessa käytettävät käsitteet
Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa käytetään oppilas- ja opiskelijahuoltolain käsitteistön sijasta esiopetuksen opiskeluhuollosta nimitystä oppilashuolto, opiskelijasta käsitettä lapsi, oppilaitoksesta nimitystä esiopetusyksikkö tai esiopetus. Koulutuksen järjestäjään viitataan käsitteellä opetuksen järjestäjä[1].
[1] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 1 § 3 mom.
Oppilashuollon merkitys
Lasten kehitysympäristön ja esiopetuksen toimintaympäristön muutosten myötä oppilashuollosta on tullut yhä tärkeämpi osa esiopetuksen perustoimintaa. Oppilashuolto liittyy kiinteästi esiopetuksen tehtävään edistää lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen edellytyksiä. Oppilashuoltotyötä ohjaa lapsen edun ensisijaisuus[1].
[1] YK:n Yleissopimus lapsen oikeuksista 1989
Lapsen oikeudet
[1] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 9 § 4 mom.
[2] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 3 § 1 - 2 mom.
Ero oppilashuollon sekä kasvun ja oppimisen tuen välillä
Esiopetuksen oppilashuollosta ja siihen liittyvistä suunnitelmista säädetään oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa. Tässä luvussa määrätään oppilashuollon keskeisistä periaatteista, opetustoimeen kuuluvan oppilashuollon tavoitteista sekä paikallisen opetussuunnitelman ja yksikkökohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatimisesta. Esiopetuksen toteuttamiseen kuuluvasta kasvun ja oppimisen tuesta määrätään perusteiden luvussa 5[1].
[1] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 6 §