Muistio 13.2.2017

(Muokattu: )

Hei kaikille!

Kiitos paljon taas aktiivisesta iltapäivästä OPS-asioiden äärellä!

Alla lyhyesti muistio helmikuun maakunnan OPS-koordinaatioryhmän kokouksesta (löytyy myös yhteisiltä sivuilta Peda.netista). Seuraava työkokous 15.3. klo 12-15, Jyväskylän kaupungin pääkirjasto, Pieni luentosali.

Ilmoittautuminen https://peda.net/opetussuunnitelma/ksops/mo/mo2/mo1

Keskeisenä sovittuna teemana monialaiset oppimiskokonaisuudet. Laukaa esittelee omat kokemukset. Hyvät käytänteet –toiminnon aktivoiminen. Lisäksi ainakin KEOS2017 foorumiin liittyvät oppiaineryhmien tapaamisten suunnittelua.

Muistio:

Helmikuu 13.2. klo 12-15 Pieni luentosali, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Paikalla: Sami Pasanen (Uurainen), Satu Lahti ja Mika Kangas(Hankasalmi), Pipsa Teerijoki (Jyväskylä), Pirjo Kannisto, Nina Varvikko ja Mervi isojärvi (Petäjävesi), Eeva-Leena Kemell ja Marita Hintsa-Sillgren (Toivakka), Paula huuska ja Heikki Sarja (Äänekoski), Jussi Silpola ja Eija Puilkkinen (Laukaa), Jari Kunelius (Viitasaari), Markku Piippo (Pihtipudas), Satu Ilomäki ja Marjo Kumpula (Multia), Terhi Hirvonen ja Erja Kinnunen (Saarijärvi), Simo Oksanen ja Kari Heikkilä (Muurame), Mari Jämsen (Konnevesi), Minna Kinnunen, Tuija Huikuri ja Päivi Pitko (Jämsä) Tarja Tuomainen (Jkl/maakunta)


Asiat:

  1. Ajankohtaisia asioita: tulevia tapahtumia ja koulutuksia (liite)
  2. Ministeriön kärkihankehaku

Kohdentuu opettajankoulutusfoorumin valmisteleman opettajankoulutuksen kehittämisohjelman toimeenpanoon ja hakijoina ovat yliopistot. Kehittämisohjelma löytyy osoitteesta http://www.minedu.fi/osaaminenjakoulutus/peruskouluuudistus/opettajankoulutusfoorumi/index.html

Jyväskylän yliopisto hakee hanketta, joka tukee opettajankoulutuksen jatkumoa ja hakemukseen kuuluu yhteistyötä opettajankouluttajien, opettajaksi opiskelevien ja koulujen opettajien välillä. Yhteistyökouluiksi haetaan 0-9 –vuosiluokkien yhtenäiskouluja. Tarkoitus on, että yliopisto ei tuo kehittämisprojektia kouluun vaan koulut itse lähtevät omista tarpeista ja mielenkiinnon kohteista suunnittelemaan ilmiölähtöistä oppimispilottia ja yliopisto ja opiskelijat tulevat siihen mukaan tekemään yhdessä. Mallille haetaan systeemisyyttä ja Koulussa digittää –hankkeen mukaisesti tavoitteena on myös kouluvaltausten toteuttaminen. Oppimisympäristöjen kehittämisestä ja niissä kärkenä menossa olevia kouluja haetaan myös yhteistyökouluiksi. Koulut ja kunnat voivat miettiä kiinnostustaan niin, että saadaan uusia kouluja mukaan yhteistyöhön. Hankkeessa on maakuntaverkosto yhteistyökumppanina ja päätösten saamisen jälkeen yhteistyökoulut tarkentuvat. Kiinnostusta saa jo ilmaista.

Vertaismentoroinnin (Verme) ryhmien tukemiseen OPH ja OKM valmistelevat mallia. Maaliskuun kokouksessa Hannu L.T Heikkinen kertoo tämän asian etenemisestä.

Tammikuun lopussa on lähtenyt OPH-hankehakuna maakunnallinen hanke, missä pedagogiikan ja arvioinnin kehittäminen ja näiden koulutukset keskiössä. Päätökset tulevat 31.3. mennessä.

  1. Maakuntaverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017

Osaava-hankkeen jatkoksi perustetun jäsenmaksuperustaisen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen maakuntaverkoston hyväksytty toimintasuunnitelma liitteenä.

  1. Arviointi: arviointiajattelu näkyväksi (liite) ja kemian taulukko esimerkkinä, johon yksi tavoite ”purettu” Krathwohl &Andersonin taksonomian mukaisesti (Linkki alla: Laura Ketonen, mafyke opettaja, Kilpisen koulu, Jyväskylä)

https://www.dropbox.com/s/8aeoxidw7bvpdyv/Krathwol-Andersonin%20taksonomia%20arvioinnissa.mp4?dl=0

Jyväskylän oppiainetyöryhmien arviointitaulukoiden valmistelukokouksiin laitetaan kutsu myös maakunnalliselle koordinaatioryhmälle. Ryhmäläiset voivat välittää tietoa omissa kunnissaan ja tulla mukaan työskentelyyn. Tämä jatkuu talviloman jälkeen.

Arviointityökaluja jaetaan edelleen yhteiselle alustalle https://peda.net/opetussuunnitelma/ksops/mo/arviointi?session-tdid=3d13173b-6fb3-4595-9c65-b7aebc92e9f9

Muistathan, että kirjaudut sisään Peda.net-palveluun ennen jakamista.

Koulutuksellisesti sovittiin, että Saarijärvelle ja ympäristöön järjestetään koulutusta samanaikaisopettajuudesta kevään aikana, eri puolille maakuntaa arviointiin liittyviä koulutuksia. Oppiainekohtaiset koulutukset painottuvat syksyyn.

  1. Todistuspohjat jakoon ja kehittely, mm. erotodistus

Osalla kunnista on jo todistuspohjat valmiina, osalla vielä kesken. Sovittiin todistuslomakkeiden jakamisesta yhteiselle alustalle https://peda.net/opetussuunnitelma/ksops/mo/arviointi?session-tdid=3d13173b-6fb3-4595-9c65-b7aebc92e9f9

  1. Valinnaisuus sekä ala- että yläkoulussa

Liitteenä Jyväskylän valintakortti jakoon. Keskustelua eri kuntien päätöksistä valinnaisuuksiin liittyen.

  1. KEOS2017 foorumi 25.11.2017 Paviljongissa

Valmistelu käynnistyy keskiviikkona 22.2. klo 14-16 Jyväskylän kaupunginkirjaston Pienessä luentosalissa. Ryhmä esitti toiveen, että KEOS2017 foorumiin järjestettäisiin hyvin valmistellut oppiainekohtaiset foorumit/työskentelyt. Tämä ryhmä on perusopetuksen osalta keskeinen ryhmä valmistelussa. Edellisessä kokouksessa sovitut edustajat osallistuvat valmisteluseminaareihin.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Liitteet:

Maakuntaverkoston toimintasuunnitelma
Valintakortti JKL