7.3.2 Plan för elevens lärande

7.3.2 Plan för elevens lärande inom intensifierat stöd

7.3.2 Plan för elevens lärande inom intensifierat stöd

Stödet som ordnas för eleven inom det intensifierade stödet ska antecknas i en plan för elevens lärande[1]. Planen för elevens lärande är en skriftlig plan som baserar sig på läroplanen och som beskriver målen för elevens lärande och skolgång och vilka undervisningsarrangemang, stöd- och handledningsåtgärder som eleven behöver.

Syftet är att ge eleven förutsättningar att gå framåt i sina studier och främja elevens välbefinnande. Planen för elevens lärande stödjer lärarna när de ska planera sitt arbete och underlättar samarbetet mellan lärarna och med hemmet. Planen ger vårdnadshavarna information som gör att de bättre kan stödja sitt barn. Planen utgör underlag för bedömningen av elevens framsteg.

Den plan för elevens lärande som utarbetas inom intensifierat stöd bygger på information som tagits fram i samband med en pedagogisk bedömning. Planen ska utarbetas tillsammans med eleven och vårdnadshavaren, om det inte finns något uppenbart hinder för det[2]. Vid behov anlitas också andra sakkunniga. Elevens andel i planeringen ökar när eleven kommer till de högre årskurserna i den grundläggande utbildningen. Ifall eleven har en habiliteringsplan eller andra planer, kan de användas med vårdnadshavarens tillstånd. I samband med att planen för elevens lärande utarbetas, avtalas också om uppföljningen av hur målen nås och hur ofta planen ska ses över. Planen ska dessutom alltid justeras om det sker förändringar i elevens situation, så att den motsvarar behovet av stöd.

Planen för elevens lärande som utarbetas inom intensifierat stöd ska innehålla följande uppgifter enligt vad som förutsätts för att ordna undervisningen och stödet för eleven:

Elevens mål

  • elevens uppfattning om sina mål och intressen
  • elevens styrkor, förutsättningar för lärande och särskilda behov för lärandet och skolgången
  • målen för elevens lärande, förmågan att arbeta, kommunikativa färdigheter och skolgång.

Pedagogiska lösningar

  • lösningar som gäller lärmiljöerna
  • lösningar i anslutning till elevens stöd, såsom flexibel gruppindelning, kompanjonundervisning, undervisningsmetoder, studiestrategier, arbetssätt och sätt att kommunicera
  • stödundervisning och specialundervisning på deltid som eleven får
  • särskilt prioriterade områden i olika läroämnen
  • mål och åtgärder angående handledningen av eleven.

Samarbete och tjänster som stödet förutsätter

  • stöd av elevvården och andra sakkunniga samt ansvarsfördelningen mellan olika aktörer
  • tolknings- och biträdestjänster, övriga undervisningstjänster, hjälpmedel och habiliteringstjänster som förutsätts för att eleven ska kunna delta i undervisningen och som fastställs i lagen om grundläggande utbildning samt ansvarsfördelningen mellan olika aktörer
  • samarbetet med eleven och vårdnadshavaren, vårdnadshavarens stöd.

Uppföljning och utvärdering av stödet

  • uppföljning av hur målen i planen för elevens lärande nås, utvärdering av åtgärdernas effekt och tidpunkter för utvärderingen
  • utvärdering av elevens lärande och skolgång som helhet i samråd med eleven och vårdnadshavaren samt elevens självbedömning
  • vilka bedömningsmetoder som används för att eleven ska kunna visa sina kunskaper på ett lämpligt sätt
  • granskning av planen för elevens lärande samt tidpunkt för granskningen
  • vilka personer som varit med och utarbetat planen.

Planen för elevens lärande ska inte beskriva elevens personliga egenskaper.

Plan för elevens lärande i andra situationer

En plan för elevens lärande används även om eleven inte får intensifierat stöd, ifall

  • en elev studerar enligt ett eget studieprogram i stället för enligt en i årskurser indelad lärokurs
  • undervisningen ordnas genom särskilda undervisningsarrangemang
  • en elev i årskurs 7–9 har antagits till flexibel grundläggande utbildning.

En plan som utarbetas i sådana fall ska i tillämpliga delar innehålla samma delområden som den plan för elevens lärande som utarbetas i samband med intensifierat stöd.


OPPIMISSUUNNITELMA LOHJALLA

Oppimissuunnitelma tehostetun tuen aikana

Tehostetun tuen aikana oppilaalle tulee laatia oppimissuunnitelma, joka löytyy Wilmasta. Lomake sisältää opetussuunnitelman perusteiden edellyttämät tiedot. Luokanopettaja/-ohjaaja vastaa oppimissuunnitelman laatimisesta yhteistyössä oppilasta opettavien opettajien sekä huoltajien ja oppilaan kanssa. Tehostetun tuen aikana oppilaalle laaditaan vuosittain ajan tasalla oleva oppimissuunnitelma, jota seurataan säännöllisesti. Tällöin arvioidaan valittujen tukimuotojen toimivuutta ja tarkennetaan suunnitelmaa tarvittaessa.



[1] Lag om grundläggande utbildning 16 a § 3 mom. (642/2010)

[2] Lag om grundläggande utbildning 16 a § 1 mom. (642/2010)