Usein kysytyt kysymykset

Kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksen usein kysytyt kysymykset

S2-tuntien merkitseminen operekkariin

Kysymys: 
 
Merkitäänkö luokanopettajan pitämät S2-tunnit operekkariin koodilla YL yleisopetus vai S2-tunteina? 

Vastaus: 

Jos luokanopettaja hoitaa opetuksen --> merkitään yleisopetukseksi (YL), jos S2-opettaja hoitaa opetuksen --> merkitään S2-tunneiksi. 

Valmistavan opetuksen todistuksen antaminen valo-vuoden aikana

Kysymys: 

Jos valmistava opetus jatkuu kesän jälkeen, annetaanko valmistavan opetuksen oppilaalle minkäänlaista todistusta/arviointia lukuvuoden lopussa? Annetaanko hänelle todistus valmistavaan opetukseen osallistumisesta vasta sitten, kun valmistava opetus häneltä loppuu?


Oph vastaus: 

Ei anneta. Todistus valmistavaan opetukseen osallistumisesta vasta sen päätyttyä.

Lasten perusopetuksen / aikuisten perusopetuksen todistuksella yhteishaussa hakeminen

 Kysymys:

Kuinka aikuisten perusopetuksen todistus eroaa peruskoulun päättötodistuksesta valintapisteiden osalta? Onko toinen todistuksista "arvokkaampi" kuin toinen?

Vastaus: Pisteet lasketaan samaan tapaan molemmista päättötodistuksista. Aikuisten perusopetuksen päättötodistuksesta puuttuvat yleensä taide- ja taitoaineiden arvosanat.

Kysymys:

Jos oppilas on suorittanut aipessa peruskoulun päättötodistuksen, mutta hän ei ole lasten peruskoulussa suorittanut yhtään taito- ja taideainetta, niin jääkö häneltä silloin saamatta pisteitä painotettavista arvosanoista? Onko hänellä siis huonompi mahdollisuus päästä sisään? Vai kompensoidaanko tätä jotenkin, koska aipen todistus ei sisällä tata-aineita?

Vastaus: Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus opiskelijaksi ottamisen perusteista ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa (699/2017)

9 § Valintapisteet painotettavista arvosanoista
"..... Mikäli hakija on suorittanut perusopetuksen oppimäärän perusopetuslain 46 §:ssä tarkoitettuna opetuksena, otetaan perusopetuksen erotodistuksen liikunnan, kuvataiteen, käsityön, kotitalouden ja musiikin arvosanat huomioon, jollei näitä arvosanoja ole perusopetuksen päättötodistuksessa.

Jollei hakija ole opiskellut perusopetuksessa lainkaan painotettavia aineita, 3 momentissa tarkoitettuna painotettavien aineiden keskiarvona käytetään 8 §:ssä säädetyn mukaisesti laskettua keskiarvoa."

Hakija ei siis jää ilman painotettavista arvosanoista annettavia pisteitä, koska painotettavien arvosanojen keskiarvona käytetään yleisen koulumenestyksen keskiarvoa.


Kysymys:

Jos oppilas on suorittanut lasten perusopetuksessa esim kaksi taito- ja taideainetta, niin voidaanko näistä saada lisäpisteitä tuohon painotettaviin arvosanoihin, vai vaatiiko tämä aina kolme suoritettua tata-ainetta? 

Vastaus: Jos oppilaalla on vain kaksi taide- ja taitoaineen arvosanaa, lasketaan keskiarvo niistä.


Ilman aiempaa koulutaustaa olevien yläkouluikäisten oppilaiden opetuksen järjestäminen

Ksymys:

Miten toimimme valmistavasta opetuksesta perusopetuksen 8. vuosiluokalle siirtyneen oppilaan kanssa, jolla on hyvin heikko aikaisempi koulutausta kotimaastaan. Oppilaan suomen kieli on vielä todella heikko ja hän on oppinut vasta vuosi sitten lukemaan ja laskemaan. Oppilas suorittaa tällä hetkellä vielä 3. vuosiluokan matematiikan oppisisältöjä. 

Minkä luokka-asteen opetussuunnitelmaa oppilaan kanssa pitäisi noudattaa? 
Miten oppilas arvioidaan? 


Oph vastaus:

Oppilaalle kannattaa laatia oma opinto-ohjelma, ja toivon mukaan koulun opetussuunnitelmassa on määrätty mahdollisuudesta edetä oman opinto-ohjelman mukaan. Oppilas voidaan arvioida sanallisesti päättöarviointia lukuun ottamatta. On myös hyvä huomioida, että oppilas voi jatkaa paikallisella päätöksella ns. lasten perusopetuksessa siihen saakka, kun täyttää 18 vuotta.

Oman äidinkielen opetuksen yksilöllistäminen

Kysymys:

Voidaanko oman äidinkielen (muu kuin suomi, ruotsi, saame...)opetuksen oppimäärää yksilöllistää erityisen tuen oppilailla? Onko tämä edes tarpeellista, sillä oman äidinkielen opetus ja siihen osallistuminen ovat oppilaille vapaaehtoista ja oppiaineesta ei voi jäädä luokalle? 
Jos oppilaalla on yksilöity kaikki oppiaineet, koskeeko tämä yksilöllistäminen myös automaattisesti omaa äidinkieltä? 


Oph vastaus: 

Kaikki oppimäärät voidaan yksilöllistää, myös perusopetusta täydentävän oman äidinkielen oppimäärä. Toisaalta yksilöllistämisen tarvetta on syytä  miettiä tarkkaan, koska opetuksen sisältö ja tavoitteet on hyvä laatia oppilaiden lähtötason mukaisesti. Mutta jos oppilaalla on todettuja oppimisvaikeuksia, jotka heijastuvat myös oman äidinkielen oppimiseen, voi yksilöllistämistä harkita.




Oppilaaksiottopäätökset julkisia asiakirjoja

Kysymys:

Ovatko kaikki oppilaaksiottopäätökset (sekä perusopetukseen valmistavaan opetukseen ja
perusopetukseen) julkisia viranomaisen tekemiä asiakirjoja? 
Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa 2018 -opuksessa oli maininta, että turvapaikanhakijoiden asiakirjat voivat olla salaisia.
Pitääkö kaikkien turvapaikanhakijoiden oppilaaksiottopäätökset olla automaattisesti salaisia asiakirjoja?  

Oph vastaus: 

Samaisessa opuksessa todetaan, että vain osa näistä eduista tulee kysymykseen opetustoimessa. Joten kyllä oppilaaksiottopäätökset ovat julkisia.

Oppivelvollisuuden pidentäminen ilman kotikuntaa oleville lapsille

Kysymys:

Voidaanko vielä ilman kotikuntaa olevalle 5 -vuotiaalle lapselle tehdä päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta? 
Voidaanko tehdä päätös oppivelvollisuuden piiriin ottamisesta, jos lapsella ei ole oppivelvollisuutta? 

Oph vastaus: 

Estettä sille, että lapselle tehtäisiin päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta ei ole, vaikka huoltaja ei ole hakenut kotikuntaoikeutta. Mikäli arvioidaan, että lapsi ei voi saavuttaa perusopetukselle asetettuja tavoitteita yhdeksässä vuodessa (oppivelvollisuuslaki 2 §), päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta on lapsen etu. Päätöstä tule kuitenkaan tehdä siinä tapauksessa, että huoltaja vastustaa päätöstä. Tämä siitä syystä, että oppivelvollisuuslakia sovelletaan suoraan vain niihin, joilla on kotikuntalaissa (201/1994) tarkoitettu kotikunta Suomessa.

 

Jo päättyneen oppiaineen arviointi

Kysymys: 

Miten toimitaan tilanteessa, jossa oppilas on siirtynyt valmistavasta opetuksesta perusopetukseen 
kevätlukukauden aikana ja vuosiluokan biologia on opetettu kyseiselle luokalle jo syyslukukaudella?
Mitä tällaisen
oppilaan todistukseen laitetaan biologiasta, kun hän ei ole saanut opetusta kyseisestä aineesta? 
Voidaanko oppiaine jättää kokonaan arvioimatta? Mitä käytännössä todistukseen merkitään? 
Oppilaan muut oppiaineet arvioidaan sanallisesti, kuten OPH ohjeistaa, mutta jos ei ole saanut opetusta niin, miten 
toimia? 

Oph vastaus: 

On hyvä tarjota mahdollisuus suorittaa jo päättyneen oppiaineen suorittamisen mahdollisuus erityisessä tutkinnossa. Jos oppilas suorittaa oppiaineen erityisessä tutkinnossa ennen perusopetuksen päättymistä, voidaan arvosana siirtää päättötodistukseen ja merkitä oppimäärän laajuus. Jos tätä mahdollisuutta ei ole, tehdään päätös opetuksen toisin järjestämisestä, ts. vapautetaan pol 18 § nojalla (oppimäärän suorittaminen on oppilaalle olosuhteet ja aikaisemmat opinnot huomioon ottaen joltakin osin kohtuutonta). 

Valmistavasta opetuksesta 9. luokalle siirtyvä oppilas + arviointi

Kysymys:

Jos S2-oppilas aloittaa peruskoulun 9. luokalta, riittääkö hänelle
silloinkin vain tuon yhden vuoden opinnot (esim. biologiasta, fysiikasta, kemiasta jne.) ja hänelle voidaan antaa kyseisestä oppiaineesta päättöarvosana ja eikä ”puuttuvia” opintoja tarvitse suorittaa? Toki poikkeuksena historia ja ne tata-aineet, jotka ovat loppuneet jo 7. luokalla.  

Oph vastaus:

Kyllä, ja arviointi sen mukaan, mitä on ehtinyt oppia. Mutta tosiaankin kannattaa miettiä, voisiko oppilas opiskella oman opinto-ohjelman mukaan 17-vuotiaaksi saakka. Opetuksen järjestäjän päätöksellä ns. lasten perusopetuksessa voi opiskella oppivelvollisuuden päättymiseen saakka, tosin tällöin kunnan omalla kustannuksella.
 

 

Historia:

Kysymys:

Jos oppilas tulee peruskoulun oppilaaksi 9. luokalle, historia on pitänyt suorittaa jo 8. lk., niin mitkä historian oppimäärän osat oppilaan tulee suorittaa näin jälkikäteen, jotta hän saa päättötodistukseen arvosanan historiasta. Riittääkö 8. lk sisällöt vai molempien luokkien (7-8 lk.) sisällöt?
 

Oph vastaus:

Erityisessä tutkinnossa on syytä valita suoritettavaksi keskeiset sisällöt koko historian oppimäärästä, jos ja kun oppilas suorittaa koko oppimäärän

 


Päättötodistukseen merkittävät opintojen laajuudet

Kysymys:
Jos oppilas on tullut aikanaan valmistavasta opetuksesta perusopetukseen esim. 8. luokalle ja on nyt saamassa päättötodistuksen,
niin merkitäänkö päättötodistukseen opintojen laajuudeksi perusopetuksen laajuus vuosiluokilta 7.–9., johon toki päättöarvioinnin kriteeritkin perustuvat, vai vaan tässä tapauksessa esim. 8.–9. vuosiluokkien laajuudet?



OPH:n vastaus:
Oppilaan päättötodistukseen merkitään paikallisessa opetussuunnitelmassa oleva kokonaislaajuus riippumatta siitä, paljonko oppilas on ehtinyt opiskella.



Tulkin tilaaminen HUOM: Puhelinnumero on muuttunut

Kuopion kaupungin tulkkauspalvelut tilataan Monetra Tulkkipalvelusta (puh. 040 146 9909 / tulkkipalvelu@monetra.fi / http://monetratulkkipalvelu.fi/) . Tilauksen voi tehdä puhelimitse, nettisivujen kautta tai sähköpostilla. 

Tilauksen voi tehdä koululla opettaja tai rehtori. Kun opettaja tekee tilauksen, on syytä tiedottaa asiasta myös rehtoria.

Tulkki on hyvä tilata esimerkiksi vanhempainiltoihin, oppimiskeskusteluun ja hop- ja hojks-keskusteluihin. On tärkeää, että opettaja, oppilas ja huoltajat ymmärtävät toisiaan moitteettomasti. Näin myös oikeusturva toteutuu.

Ennen tulkin tilaamista, pitää varmistaa, minkä kielen tulkki tarvitaan. Esimerkiksi karen ja karenni ovat kaksi eri kieltä.

Tulkkauksen tilaaja valitsee, haluaako hän läsnäolo- vai puhelintulkkauksen. Harvinaisemmissa kielissä puhelintulkkaus on yleisempää. Läsnäolotulkkaus sopii erityisesti vanhempainiltoihin ja oppimiskeskusteluihin. Puhelintulkkaus onnistuu myös konferenssipuheluna, jolloin kaikki osapuolet voivat olla fyysisesti eri paikoissa.

Ilmoita tilausta tehdessäsi seuraavat tiedot:

  • tulkkauskieli
  • tulkkausmuoto (läsnäolo-, puhelin- tai videotulkkaus)
  • päivämäärä
  • kellonaika ja kesto
  • tulkkauspaikka ja käyntiosoite
  • tulkkauksen käyttäjä (eli yleensä opettaja)
  • nimesi ja puhelinnumerosi
  • oppilaan nimi ja syntymäaika
  • laskutusosoite

Kiintiöpakolaisten tukipalveluiden korvaukset

ELY korvaa kiintiöpakolaisena Suomeen tulleiden oppilaiden erityiskustannukset kunnalle toteutuneen palvelun mukaisesti, mikäli oppilas ei ole vielä Suomen kansalainen, kyseinen palvelu edistää kotoutumista sekä yhteiskuntaan integroitumista ja palvelu on normaalia peruspalvelua, jota tarjottaisiin vastaavassa tilanteessa myös suomalaiselle lapselle. Käytännössä tällaista korvattavaa palvelua on esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan kustannukset tai oppilaan tarvitsemat tukijaksot koulun ulkopuolella. Olennaista on, ettei kyseinen palvelu kuulu vammaispalvelulain piiriin. Korvaukset on haettava samana vuonna kuin tukipalvelu on toteutettu. Korvaukset haetaan keskitetysti kouluvirastolta.

Mikäli koulullanne on oppilas, joka voisi mielestänne olla oikeutettu kyseiseen tukeen, olkaa yhteydessä kieli- ja kulttuuriryhmien koordinaattoriin yksityiskohtaisempaa tietoa varten.


Maahanmuuttajataustaisen oppilaan vapauttaminen ruotsista tai muista perusopetuksen oppiaineesta

Lähtökohtana jokaisen maahanmuuttajalapsen/-nuoren kohdalla on räätälöidä opetus ja oppimisen tunnustaminen niin, että jokainen saa päättötodistuksen. Poikkeustapauksessa, esimerkiksi jos oppilas on tullut lähellä oppivelvollisuusiän täyteen tulemista (17v, kyseisen lukukauden loppuun) Suomeen, eikä ehdi siksi suorittaa koko peruskoulun oppimäärää, annetaan hänelle erotodistus niistä aineista, jotka hän on ehtinyt suorittaa. 

Oppilas on mahdollista vapauttaa muutamasta oppiaineesta, mikäli ne ovat kohtuuttomia ottaa haltuun jäljellä olevana opiskeluaikana ja oppiaineista vapauttaminen mahdollistaa päättötodistuksen saamisen. Valmistavan luokan kautta tulleen oppilaan tapauksessa ei ole rajoitettu, mistä oppiaineesta vapautus voidaan tehdä, mutta vapautukseen on oltava aina painava peruste ja on huomioitava, ettei se haittaa oppilaan pääsyä jatkokoulutukseen (esim. taito- ja taideaineista on hyötyä ammatilliseen, joten niistä ei kannata vapauttaa, mikäli ammatillinen on toiveissa). Lähtökohtana on aina oppilaan etu ja vapautukset on katsottava jokainen tapauskohtaisesti. Lisäksi ennen oppiaineesta vapauttamista on pohdittava muut mahdolliset keinot, kuten koulun ulkopuolisen osaamisen tunnistaminen, vuosiluokkiin sitomattoman opsin hyödyntäminen tai oppivelvollisuuden pidentäminen 17-vuotiaaksi saakka.

Yleinen vapautettava oppiaine on ruotsin kieli. Ruotsin kielestä vapauttaminen ei vaikuta peruskoulun jälkeisiin jatko-opintoihin, koska toisella asteella vapauttaminen voidaan tehdä uudelleen. Lisäksi, jos oppilas pyrkii ja pääsee lukioon, on siellä mahdollista aloittaa ruotsi B3-kielenä, mikäli sen opiskeleminen on tässä vaiheessa oppilaan näkökulmasta tarpeellista ja jos se kuuluu kieliohjelmaan. Ruotsin kielestä on mahdollista vapauttaa myös korkea-asteella. Tästä löytyy lisätietoja Kieliverkoston selvityksestä. Laajemmalla mittakaavalla ruotsin puuttuminen voi tuottaa haasteita työllistymisessä, mikäli oppilas sijoittuu ammattiin, missä ruotsin kielen taitoa vaaditaan.

S2-oppilaan numeroarviointi

S2-oppilaalle saa antaa sanallisen arvioinnin aina päättötodistukseen saakka. Numeroarvointi on pakollista vasta päättötodistuksessa.

Oppilas voi saada samaan todistukseen, sekä numeroarvosanoja, että sanallisia arvosanoja. Usein esimerkiksi taito- ja taideaineet voidaan arvioida jo alkuvaiheessa numeerisesti, kun taas esimerkiksi reaaliaineissa sanallinen arviointi voi olla aluksi tarpeen.

Lisätietoja arvioinnista.

S2-status

Oppilaalla, jonka äidinkieli on muu kuin suomi tai oppilaalla on muutoin monikielinen tausta, on oikeus opiskella suomea toisena kielenä.

Valmistavasta opetuksesta yleisopetukseen siirryttäessä oppilaalle tehdään  automaattisesti S2-status ja tällöin oppilas on S2-opetuksen piirissä automaattisesti tästä eteenpäin. Muussa tapauksessa oppilaan S2-statuksen voi tehdä kyseisessä koululla Primukseen merkitsemällä Suomi toisena kielenä -kohdan valituksi ja vaihtamalla äidinkielen arviointikirjat S2-oppimäärän arviointikirjoiksi. Erillistä päätöstä ei tarvita.

S2-status huomioidaan äidinkielen lisäksi muidenkin oppiaineiden opetuksessa arvioinnin eriyttämisenä. Käytännössä tämä on siis jokaisen S2-oppilasta opettavan opettajan tehtävä. 

Mikäli oppilaalla on edellytykset pärjätä opinnoissa suomi äidinkielenä oppimäärän opiskelussa ja huoltajat näin toivovat, voi myös oppilas, jonka äidinkieli on Primuksessa muu kuin suomi, opiskella suomi äidinkielenä -oppimäärää. Tällöin tehdään hallintopäätös S2-oppimäärästä luopumisesta. Mallipäätös löytyy täältä

Tällöin hän voi opiskella omaa äidinkieltään erillisen valtionavustuksen turvin kaksi tuntia viikossa opetusta täydentävänä opetuksena (kuten hän opiskelisi omaa äidinkieltään, jos hänellä olisi rinnalla S2). 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä