Silmujen VESI-projekti


Ryhmässämme on 14 1-3 vuotiasta lasta. Koska lapset ovat vasta niin pieniä, aikuiset ovat ottaneet suuremman roolin tutkimuskohteen suunnittelussa. Valitsimme projektin aiheeksi veden, sillä vesi on kiinnostava elementti lapsille sekä ihminen tarvitsee vettä päivittäin. Vesi on myös tärkeä osa päiväkodin lähiympäristöä. 

Projektin aikana työskentelemme pienryhmissä, tutkimme vettä, jäätä ja lunta ilmiöinä sekä luonnossa että ryhmämme muussa toiminnassa. Lähdimme työstämään projektia tekemällä erilaisia askarteluja, tutkimalla veden olomuotoa ja käyttötarkoitusta sekä olemme pitäneet erilaisia tuokiota esimerkiksi laulu-, loru- ja satutuokioita liittyen veteen. Hyödynsimme ympäristöä vahvasti projektin aikana tekemällä erilaisia retkiä esim. lapset pääsivät tutkimaan vesiötököitä luontokoulu Hailin johdolla. 

Tarkoituksena on ollut, että lapset pääsevät itse tekemään havaintoja sekä ihmettelemään veteen liittyviä asioita. Lapsien oivalluksiin, huomioihin ja ihmetyksen aiheisiin aikuinen on pyrkinyt antamaan vastauksia ja löytämään erilaisia ratkaisuja. Projektin aikana aikuiselta on vaadittu tilannetajua, aitoa läsnäoloa, luovuutta ja lapsien tuntemista, jotta on saatu toteutettua projekti. Olemme pyrkineet siihen, että lapset oppisivat näitä veteen liittyviä asioita mahdollisimman paljon leikin kautta. 

Projektin aikana olemme opetelleet käyttämään erilaisia tutkimusvälineitä hyödyksi yhdessä lasten kanssa. Olemme käyttäneet esimerkiksi Ipadeja, puhelimen eri toimintoja, luuppeja sekä greenscreen menetelmää. 

Mistä vesi oikein tulee? Missä sitä on? Miltä se näyttää ja maistuu? Miltä se tuntuu? Voiko vesi muuttua? Tällaisia kysymyksiä lähdimme miettimään ennen kuin aloitimme projektin. 

Tästä linkistä voit käydä katsomassa meidän Thinglink koosteen.