Ilmiömme ruoka: miten kalaa kalastetaan ja saadaan lautaselle

3.5 Kalastaja Teemu näytti meille kuinka kalastetaan

Olimme sopineet kalastaja-Teemun kanssa, että hän tulee mukaan perjantain retkellemme näyttämään miten kaloja kalastetaan merestä ja saadaan ruoaksi. Varsinaisesti onkimista emme nähneet, mutta katiskasta löytyi kyllä muutama kala!





Opimme, että pienet kalat päästetään usein takaisin veteen kasvamaan vielä isommiksi. Suuremmista kaloista sen sijaan voisi jo saada ruokaa. Elävää kalaa ei tietenkään voi syödä, joten se täytyy ensin naksauttaa hengiltä.




Kalastaja toi myös mukanaan hautomolta pienenpieniä ja läpinäkyviä kalan poikasia. Arvauksemme niiden lukumääräksi vaihtelivat 400-kymmenensataa välillä. Todellisuudessa pieniä poikasia oli pussissa lähes 8000!



Pienet kalat laskettiin veteen kasvamaan, jotta joku kalastaja voisi joskus saada niistä isoina soppaa.



Hei hei, kalat! Kasvakaa suuriksi, jotta voimme saada teistä keittoa!

26.3 Miten kalaa pyydystetään? No ongella!

Oravien kanssa oli aikaisemmin jo pohdittu, miten eri tavoin kaloja pyydetään vedestä. Perinteisin menetelmä varmasti on onkiminen. Mutta mikä onki tarkalleen on ja miten se toimii?

Metsäretkellä lasten kanssa tutustuttiin tarkemmin ongen rakenteeseen ja tehtiin omat onget askartelumateriaaleista. Kepistä saatiin ongen varsi, kalalangasta siima, massapallosta koho sekä piipunrassista koukku. Jokaisen osan kohdalla pohdimme yhdessä, mikä merkitys kullakin osalla on. Lapset tiesivät itsekin kohon kelluvan, mutta syy sille, miksi sen on tehtävä niin, oli heille uutta.

Lopuksi ehdimme vielä hyvin leikkiäkin ongilla ja aikamoisen kalansaaliin me saimmekin kasaan! 


Oravien tutkimuskysymys



Oravien pienryhmässä kevään tutkimuskysymykseksi valikoitui 21.2.19 ryhmän yhteisellä päätöksellä "Miten kalaa kalastetaan merestä ja saadaan lautaselle''. Tutkimuskysymykseen päädyttiin äänestämällä kuudesta kysymyksestä, jotka oli saatu haastattelemalla lapsia viikko sitten metsäretkellä. Lapset pohtivat itsekseen, mitä jo tiesivät olemassa olevista aiheista ja mistä he haluaisivat tietää lisää. Lapset saivat myös piirtää kuvan ajatuksistaan tutkimuskysymyksestä (löytyvät päiväkodin seinältä) ja päiväkodin kasvattaja myös sadutti heitä hieman aiheesta kuvan yhteyteen.

Oli mielenkiintoista huomata, miten lapset olivat samaan aikaan todella kiinnostuneita aiheesta ja samaan aikaan tyytyväisiä jo heillä olevaan tietoon.
Kasvattajan tehtävä on nyt ruokkia innostusta ja tarttua heitä kiinnostaviin asioihin kysymyksen alla. Ryhmä on hyvin toiminnallinen ja leikki tulee olemaan tärkeässä osassa tutkimusprojektia.

Piirustuksista bongattua:
- ihmiset onkivat laiturilla
- ongessa oli koukku
- koukussa oli mato
- kalat joutuivat verkkoihin
- laivat ja veneet olivat kaukana kaloista, eikä kalastus ollutkaan helppoa
- kala päätyi parissa piirustuksessa lautaselle

Keskustelussa nousi esille asioita, joihin lapsilla ei kuitenkaan ollut yksimielistä vastausta:
- Sattuuko kalaan, kun se jää koukkuun kiinni ja koukku raapaisee?
- Voiko kalan syödä kokonaisena? Pitääkö sen sydämelle ja esim. kakalle tehdä jotain ennen syömistä, koska eihän niitä ole lautasella? Kuka sen tekee?
- Telkkarissa on ollut ohjelma kalanhoitolaitoksesta. Mikä sen ohjelman nimi oli..?

Lapset totesivat piirrellessä, että olisi kiva oppia kalastamaan. Olisi kiva saada joku kertomaan kalastusvälineistä ja opettamaan. Yksi lapsista kertoi, että hänen pappansa käy pilkillä ja voisi tulla päiväkotiin kertomaan ja näyttämään. Voisiko?:)