15. Tekoäly
Tekoäly opetuksessa
Tekoälyllä (AI, artificial intelligence) tarkoitetaan tietokonejärjestelmiä ja sovelluksia, jotka osaavat suorittaa tehtäviä, jotka normaalisti vaativat inhimillistä ajattelua, kuten tiedon etsimistä, kielen ymmärtämistä, tekstin tuottamista ja kuvien tunnistamista. Uudet tekoälytyökalut, kuten ChatGPT, Copilot ja erilaiset kuvageneraattorit, voivat olla opettajalle hyödyllisiä apuvälineitä opetuksen suunnittelussa ja materiaalien tuottamisessa.
Tekoäly voi esimerkiksi auttaa opettajaa laatimaan oppituntisuunnitelmia, tuottamaan esimerkkitehtäviä tai tekemään oppimateriaaleja eri tasoisille oppilaille. Tekoälyn avulla voi helposti saada erilaisia esimerkkitekstejä, harjoituksia ja kertaustehtäviä – joko suoraan käyttöön tai muokattavaksi omiin tarpeisiin.
On kuitenkin tärkeää muistaa, että GDPR-asetuksen mukaan oppilaiden henkilötietoja ei saa syöttää ulkopuolisiin tekoälypalveluihin. Siksi oppilaiden kanssa toteutettavat tekoälykokeilut (esimerkiksi oppilasta ohjaavien omien tekoälyagenttien/bottien käyttö) kannattaa tehdä vain sellaisissa suljetuissa ympäristöissä, joissa tietosuojasta huolehditaan erityisen tarkasti.
Vaikka vielä suomalaisessa koululaitoksessa haetaan toimivia käytänteitä ja riittäviä, mutta samalla toiminnan mahdollistavia, tietoturva suosituksia, tekoälyä opettajan apuvälineenä kannattaa kokeilla.
Tietoa ja vinkkejä tekoälyn opetuskäyttöön:
Norssin tekoälyopas
https://enorssi.fi/ai/
Monipuolinen ja käytännönläheinen opas, jossa selitetään tekoälyn peruskäsitteitä, käyttökohteita ja huomioitavaa opetuksessa sekä esimerkkejä eri oppiaineisiin.
Generation AI -materiaalit
https://www.generation-ai-stn.fi/materiaalit/
Erittäin suositeltava materiaalikokoelma, joka auttaa ymmärtämään tekoälyn vaikutuksia yhteiskuntaan, kouluun ja arjen informaation käsittelyyn. Näiden materiaalien avulla sekä opettajat että oppilaat saavat työkaluja kriittisen lukutaidon ja tekoälyosaamisen vahvistamiseen – näihin haasteisiin perehtyminen on entistä tärkeämpää nykypäivänä.
OPH:n tekoälyohjeistus
https://www.oph.fi/fi/tekoalysuositukset
Opetushallituksen virallinen ohjeistus ja suositukset tekoälyn turvallisesta ja eettisestä käytöstä kouluissa. Selkeät linjaukset tietosuojasta ja vastuista.
Hyviä vinkkejä (Matleena Laakson blogi)
https://www.matleenalaakso.fi/
Ajantasainen blogi, jossa julkaistaan oppimisen ja opettamisen digitalisaatioon sekä tekoälyyn liittyviä vinkkejä ja materiaaleja – erityisen hyödyllinen arjen opetustyön tueksi.
Matleena Laakson tekoälyvinkit (Padlet-linkkivinkkiseinä)
https://padlet.com/matlaakso/teko-ly-opetuksessa-linkkivinkkej-1y9ff5rw8tqmc4z8
Kattava kokoelma linkkejä ja vinkkejä tekoälyn opetuskäyttöön, sovellus-esittelyjä ja kokeiltavia tehtäväideoita suoraan käyttöön.